Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:40:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90309 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #120 kdy: Září 21, 2023, 10:37:29 »

Máš max level 12, což je fakt málo, no. Casterům se multiclass silně nedoporučuje. Akorát warloci multiclassujou s paladinem... lol kombinace. Nosim u barbarky nějaký bojovnický levely a u roguny nějaký rangerský, přijde mi, že to funguje dobře, ale jinak to držim velmi čistokrevný.

S tou vírou... hm. To je asi důvod, proč mi ve wowku paladini nevadili. Nějaký abstraktní "světlo" mě neuráží, bohové ano :-D. Nemám ráda náboženství, což... mi v týhle hře připadá tematicky optimální :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #121 kdy: Září 21, 2023, 11:36:09 »

Koukl jsem teď na časomíru a zřejmě mám za sebou 3 hodiny ve hře. Začínal jsem tuším na 62 hodinách, z toho útěk z Avernu činil asi hodinu, takže jsem si musel určit nový startovní bod, který je 63 hodin. Jsem totiž zvědav, jak rychle projdu prvním aktem.

Každopádně jsem se nakonec v ruinách nevzdal a před bojem s bandity jsem rozdělil družinu tak, abych upoutal pozornost jen na sebe. Shadowheart s Astarionem pak zaútočili z boku ze zálohy. Pomohl mi samozřejmě i sud s olejem. Boj kupodivu proběhl lépe než předtím a tank banditů nedostal šanci. Dost mi pomohla výměna luku za lehkou kuši a Shadowheart se konečně trefila kouzlem. Zbytek banditů byl snadný cíl.

V podzemí ruin nás pak čekal boj s nemrtvými, který jsem chtěl původně uhrát trošku jinak - schoval jsem Astariona ve skryté hrobce, kam za ním měli přijít, a sám jsem jim chtěl vpadnout do zad. Jenomže jakmile jsem se objevil, tak jsem strhl veškerou pozornost na sebe a Shadowheart (na ní se navíc zaměřili). Uhrál jsem to v pohodě, ale nechci moc plýtvat lektvary a zásobami na odpočinek, takže každé zranění mě bolí dvojnásob :D.

Shadowheart jsem v ruinách využil ještě k jednomu úkolu - dokázala snadno odemknout Knihu mrtvých, za což dostala i extra zkušenosti. Využila k tomu svou profesi klerika. Schválně budu muset kouknout, jak jsem ruiny řešil předtím, tedy pokud jsem si to vůbec poznamenal :).

Nyní mě tedy čeká cesta do tábora a snad i levelup na 3. Vrtá mi hlavou akorát rozhovor s "přátelským" lichem, protože to bude mít zřejmě někde dál v příběhu dohru.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #122 kdy: Září 21, 2023, 12:26:56 »

No, tak napoprvé jsem to hrál trošku jinak a jinak se skládaly i jednotlivé události :). V plné verzi se několik věcí změnilo, respektive probíhají nyní jinak. V případě ruin jsem předtím kupodivu na hru dost prskal, což mi nyní přijde zvláštní. Atmosféra hry se totiž jakoby nepatrně změnila a najednou mi to přijde fajn. Souboje jsou zřejmě vybalancovány taky trochu jinak. Předtím jsem s tím zápasil i se čtyřmi postavami, nyní to procházím se třemi a bez kouzelníka :). I když tady musím dodat, že si i po těch třech letech některé souboje vybavuji a nejspíš tak nějak podvědomě tuším, co a jak je potřeba udělat. Zbytek je pak dílem náhody.

V předchozích zápiscích z EA bohužel nemám vše, co se v ruinách přihodilo, takže to nemohu porovnat úplně do detailů. Je samozřejmě otázkou, jestli třeba Kniha mrtvých nepřibyla až v ostré verzi apod.

Odpočinek je pořád dvojího typu - plný s přesunem do kempu (stojí zásoby) a krátký na doléčení (ten je možné použít 2x denně, předtím to bylo pouze 1x denně). Grafika hry asi taky doznala změn, proto asi i ta lepší atmosféra, neboť ruiny jsou dost o hrátkách se stíny a je to mnohem působivější.

Mám natípánu haldu scrrenshotů, ale co jsem koukal na úvod zápisků, tak nemá smysl postovat některé věci znovu. Kdyžtak pak jenom sem tam přihodím něco zajímavého.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #123 kdy: Září 21, 2023, 14:57:51 »

V žádnym případě ať tě ani nenapadne šetřit zásobama, ten bordel se válí všude. Nikdy se ti nepodaří sníst všechno. Spi ať máš scénky. A vem mága ať netrpíš. Magický střely maj 100 šanci na zásah.

Fakt je, že co se týče zásob, ze začátku jsem si řikala, že by Astarion mohl tahat úlovky zpět do kempu, proč to nechává válet v lese... a pak mi došlo, že chlap má sílu 8 a prase prostě neunese. Navíc to neni potřeba, máme vepřovýho že bysme mohli živit menší město.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #124 kdy: Září 21, 2023, 19:16:50 »

Zatím jsem měl jen dva velké odpočinky, přičemž u toho druhého jsem zahlídl Astariona, jak se plíží pryč, no a ráno jsme u mostu do tábora skřetů (?) našli mrtvé prase :). Ani mě nenapadlo ho zvedat.

Owlbear je taky minulost. Nejprve jsem zajásal, že jde vyplašit, ale pak mě stejně napadla a jako na potvoru nepřipraveného. Naštěstí jsme jí s Laezel dost načali a Laezel jí nakonec i dokončila. Mládě jsem nechal stejně jako minule žít. V kapli Selune, o kousek níže, jsem se pokusil vzít truhličku, ale nějak to nejde. Prošli jsme si ještě kousek okolí a pak jsem se rozhodl, že nakonec začneme raději táborem, ať neběhám zbytečně kolem jako minule. Teď je přede mnou rozprodej lootu, což bude taky zážitek :D.

Ze Shadowheart už pomalu lezou střípky z minulosti, tak jsem zvědav, jak to půjde dále.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #125 kdy: Září 21, 2023, 20:01:16 »

Uff, jak jsi začal owlbearem, tak jsem byla zvědavá, jestli jsi nechal mláďátko. To je dobře. U mě ho v boji napadli ti dva lidi, co je do tý jeskyně můžeš poslat. Jsem si řikala, že je tam pošlu, že pomůžou s bojem, a nakonec jsem je musela zmasakrovat taky, aby nechali chlapečka napokoji. V životě jsem neviděla ve hře nic podobně roztomilýho. Pro to malý sovátko bych zabila kohokoliv.

To prase asi zvednout jde, obecně můžeš nosit kolem mrtvoly jak chceš, ale samozřejmě to nemá žádnej efekt. To já jen mám takovej divnej pocit, že ten chlap plejtvá jídlem, protože to zabije, napije se a zbytek nechá. Však je to spousta masa, který se tam teď válí. Tohle se u nás v rodině bralo vážně.

Ze Shadowheart se mi nikdy víc jak střípky nepovedlo dostat. Možná proto nemám akutní potřebu na ní mluvit. Gale je více méně "známe se půl hodiny, svěřil bych ti cokoliv, tady je celá moje historie". Astarion vyžaduje nějakej ten approval, ale to co z něj leze teda stojí za to.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #126 kdy: Září 21, 2023, 21:50:15 »

Mládě bych nezabil, jsem přeci hraničář ;). Ty dva sourozence před sovou jsem si nejprve pořádně proklepl, protože jsem nějak pozapomněl, v jakém vztahu je Absolute vůči Ilithidům, takže jsem přišel i na to, že když se prokecnu (řeknu, odkud jsem přišel), tak mě ti dva napadnou. Nic jsem tedy neříkal a opět je poslal pryč, protože mě zajímá, jestli to bude mít někdy v budoucnu nějakou dohru :).

U druidů jsem už zachránil Arabellu, šlo to kupodivu snadno a pak jsem si šel popovídat s Nettie o léčbě ilithidí "infekce". K Nettie jsem byl od počátku upřímný, takže mě tentokrát neotrávila, ale po krátkém rozhovoru mi podobně jako minule předala wyverní jed a požádala mě o slib. Stejně tak mě požádala o nalezení Halsina (původního vůdce druidů). Celkově mi přijde, že hodně věcí se děje trošku jinak než v EA a hlavně mi přijde, že se mi mnohem více daří skill checky (paradoxně mi jde charisma, které mám jinak docela nízké).

U druidů jsem si navíc vyzkoušel mluvení se zvířaty, což je docela zajímavá disciplína s neočekávatelnými výsledky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #127 kdy: Září 21, 2023, 22:33:51 »

V týhle hře je hodně dobrý volit různý dialogy, je to zajímavý a věci maj následky. Dokonce některý dialogy jsou na první pohled stejný, ale maj jiný animace/dabing, když se k nim dostaneš jinym způsobem. Jsem to rozehrála dostkrát, a pokaždý jsem skončila překvapená.

Co Gale. Našel si ho? Nebo hraješ Dark Urge a ukousnuls mu ruku. Přiznej se.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #128 kdy: Září 22, 2023, 09:02:41 »

Našel jsem zatím jen Wylla (i když jsem s ním jsem taky ještě nemluvil). Gale je asi spojený s teleporty, co jsem tak po sobě z minula četl, ale ty jsem zatím ještě nezkoušel. Prohlídnu si okolí Smaragdového hájku a pak se po něm poohlédnu.

Začínám mít totiž problém s Laezel, respektive kombinace Laezel, Astarion a Shadowheart jde dost proti sobě. Při svých volbách v rozhovorech získávám nejvíc approvalů od Shadowheart, ale tím pádem to taky většinou končí disem od Laezel a Astariona - podle toho, jak moc se odkloňuji od neutrála. Snažím se sice držet linku chaotického dobra s tím, že občas sklouznu k neutrálovi, ale jak 5e už nemají přesvědčení, tak vlastně ani nevím, kdo jak smýšlí a musím to odhadovat z těch rozhovorů. Laezel si jde dost tvrdě za svým a ještě si sebou přinesla komplex nadřazenosti.

Tohle je docela problém, který jsem měl i s Neverwinter Nights 2, kde je tedy o dost víc společníků různých přesvědčení, ale ty si stejnak musíš na svou stranu naklonit všechny, aby si v závěru měla co nejvíc lidí na své straně. Normálně si přeci člověk vybere jen ty, co mu sedí. No a v BG 3 je na můj vkus fakt bídný výběr. Třenice v družině jsou něco, co nemám rád a Shadowheart si s Laezel začínají jít po krku. Alespoň s tím Astarionem udržuju vyrovnaný vztah a to mi původně docela vadil pro svou úlisnost :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #129 kdy: Září 22, 2023, 12:31:42 »

Sakra sakra. Gale je hned v prvnim portu, měl jsi na něj narazit hned ze začátku. Mám o něj obavu.

To jsi mě překvapil. Laezel, Astarion a Shadowheart jsou "ti zlí", takže většinou nemám problém je uspokojit naráz. Fakt že Astarion je impulzivní idiot a Laezel je fašistickej diktátor, ale na mnohym se shodnou.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #130 kdy: Září 22, 2023, 15:17:21 »

Co se týče approvalu, lidi co se neštítěj můžou použít https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/2027 mód. Je to super. Většina společníků je celkem jednoduchá, akorát Astarion je asi mírně matoucí, protože lže jako když tiskne.

2023-09-17_1310_1.jpg
* 2023-09-17_1310_1.jpg (105.7 kB. 871x256 - prohlédnuto 385 krát.)

(Astarion má rád když se k němu chováte jako hodnej důvěřivej hňup. Ano, on sám uznává, že věřit mu je objektivně hloupý. Řekněte mu, jak bezpečně se s nim cejtíte. Respektujte, že když řekne ne, tak myslí ne. Obecně je krapet sadistickej a má rád vyhrožování a impulzivní/vtipný chování, jako třeba bečet v bažině na "ovce" když víte, že to ovce nejsou. Nemá rád když děláte dobrý skutky bez požadování odměny. Jeho důvody jsou komplikovaný.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #131 kdy: Září 22, 2023, 19:03:07 »

Gale už je v táboře. Vzpomněl jsem si na ten zářící teleport u nautila a cestou jsem pozval do tábora rovnou i Wylla. Gale na mě kupodivu působí najednou normálněji, ale pravda, zatím jsem s ním kromě té záchrany ještě nehovořil.

Shadowheart mi reaguje na dobré skutky a nesnáší, pokud vyprovokuju boj bez důvodu. Na zlo bych jí tedy netipoval. I když těžko soudit, jakému bohu slouží, tak daleko jsme se ještě nedostali. Astarion se mi zatím tváří jako chaotický neutrál, ale už jsme se dostali do fáze pití krve a tady mi tvrdil, že budu naprosto ok, v čemž samozřejmě lhal :). Krvelačnost z něj jde cítit už delší dobu, ale to jsem přičítal tomu, že je upír. Obě děvčata mu ovšem moc nevěří. Laezel beru tak jak je, tedy jako postavu z jiné sféry, kde to mají krapet popřeházené. Dobrá postava to rozhodně není, ale zatím nemám moc na výběr a cením si alespoň jejích dovedností.

Z tábora goblinů se nakonec vyklubala poničená vesnice, na kterou jsem úplně zapomněl ... ovšem goblinů tu bylo taky dost :). Nijak jsem se nerozpakoval a hned úvodní přepadovku jsme rozprášili. A stejně tak každou goblinní hlídku. Vůbec jsem se nepokoušel smlouvat nebo je přemlouvat, prostě jsme je všechny zmasakrovali (to se Shadowheart právě moc nelíbilo, ale z mé strany to bylo čistě praktické rozhodnutí). Jenom ogry jsem pro změnu uplatil a získal jsem od nich roh, kterým je mohu povolat do boje. V EA se mi to sice moc neosvědčilo, ale třeba pro ně nakonec využití najdu.

V lese jsem si popovídal s osamělým psíkem, kterému zabili pána. Tím jsem se dozvěděl něco o gnollech a hned z druhé strany skály, kam se odsud nedá dostat, jsem zahlédl Karlach. No, to bude tedy asi nový společník, ale k její smůle jí hledá i Wyll, který se jí chystá zabít (tedy pokud jsem dával dobrý pozor), tak jsem zvědav, jak si ti dva sednou, pokud se objeví v jednom táboře. Nicméně cesta ke Karlach bude asi delší, co si tak matně vybavuji tu severní část mapy od vesnice.

Se zvířátky jsem si užil i v hájku. Na útesu nad zátokou je bardka, které se nedařilo dokončit jednu skladbu a místní veverky z toho pomalu zešílely :). Poradil jsem jim, ať si raději najdou nový domov. Bardku se mi pak kupodivu podařilo doprovodit na loutnu a pomoci jí píseň dokončit - ani jsem nevěděl, že umím hrát :D. Skill checky prošly, tak to s těmi veverkami asi šlo bývalo vyřešit i jinak.

Dole na pláži jsem pro změnu narazil na chlapce, kterého přilákal zpěv harpyjí. Když jsem se ho pokusil probrat z poblouznění, tak na nás zaútočila hned celá skupinka těchto potvor a následoval docela nepříjemný souboj (harpyje dokáží postavu poblouznit a tím jí vyřadit z boje, takže každá postava si na počátku kola háže na záchranu). Díky záchraně chlapce jsem se dozvěděl o vstupu do doupěte malých zlodějů, kam mě vedl jeden úkol - zlodějíčci mě okradli a tak jsem měl za úkol si ukradené věci najít. Jenomže jsem zatím nepřišel na způsob, jak to udělat tak, abych si u nich udržel dobrou pověst (za záchranu toho chlapce a Arabelly).

Ale zpět k vesnici. Už jsem si otevřel i vstup do podzemí, ale to bude zatím asi nad moje síly, takže příště budu pokračovat asi po stopách Karlach. Na močál by to chtělo ještě tak 1-2 levely navíc, tedy pokud mě tam čeká to samé co v EA.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #132 kdy: Září 22, 2023, 19:31:15 »

To jsem ráda, že tam chudák Gale vydržel bez nehody :-D. Já ho vždycky měla obavu nechat i do druhýho dne. Viditelně jsem přehnaně starostlivá. On neni nenormální... no, možná trochu autistickej :-D. V zásadě je v pohodě.

Shadowhart... jako u mě neudělala nic zlýho. Proto mám tendenci používat termín "zlí" v uvozovkách. Protože oni ani nejsou. Ale maj potenciál. Co se týče boha, tak ohledně toho je tam zápletka, byla jsem na naěí Shadowheart velmi hrdá.
Já se obávám, že Astarion ani tak nelhal s tim, že si jen cucne, jako spíš s důvodem, proč tu krev chtěl :-). Já plně věřim, že si chtěl opravdu jen cucnout.

Oh, Wyll a Karlach :-D. Ano, ano, jde jí po krku. A když jí najmeš jako první, tak se ti v noci zjeví v táboře s mečem v ruce. *DRAMA*

V močálu doporučuju bečet na "ovce", Astarion, Shadowheart a Karlach to milujou.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #133 kdy: Září 22, 2023, 21:46:11 »

Hmmm, ve hře je goblin, co vám řiká, že vás nechá projít dál do kempu, ale pod podmínkou, že si namažete na obličej hovna jeho psa. Většina společníků je proti, ale... :-D ne všichni. K tomuhle budu potřebovat od některejch členů party vysvětlení.
2023-09-22_2135_2.jpg
* 2023-09-22_2135_2.jpg (98.93 kB. 892x226 - prohlédnuto 391 krát.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #134 kdy: Září 23, 2023, 05:21:54 »

Co jsem tak ve hře odkoukal, tak mě čas v ničem netlačí. Gale by mohl zůstat v teleportu klidně do konce Akt I a o nic by nepřišel :). Mě vlastně netlačí ani možná přeměna v mind flayera, protože se celý proces z neznámého důvodu zasekl (a stejně tak je tomu u mých společníků), jak mi prozradila Nettie.

Karlach v EA najmout nešlo, akorát nevím, jestli to byl záměr nebo osud :D. Matně si vybavuji, že tam asi byla, protože Wyll o ní určitě mluvil už předtím. Časem bych měl potkat ještě jeden ženský charakter k najmutí.

Močálu se teď opravdu vyhnu, ostatně já ještě nemluvil s Ethel ani v hájku. Nejprve bych se chtěl dostat k "zámečku" a podívat se, jak to vypadá s cestou skrze hory (v EA byla uzamčená). Měl by s tím nějak souviset drak, co ho je možné spatřit v teleskopu v hájku. Ve hře jsem zatím nestrávil ani desetinu toho co v EA, takže je přede mnou ještě hezký kus příběhu. Přitom si vybavuji už jen pár klíčových míst, která před sebou mám. Na druhou stranu bude možná lepší navštívit nejprve gobliny, když už jsem se pustil do jejich systematické likvidace :).
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31