No. Tak.. jak jsem vyhrožovala, že počkám na slevy, tak mě chytnul všudypřítomnej hype a stihla jsem to koupit den před tim, než to reálně vyšlo. Celkem nelituju. Sepsala jsem nějaký rychlý dojmy, bez spoilerů.
Boj má definitivně... učební křivku. Je to něco jinýho a je nutný naučit se to hrát. Ze začátku jsem byla vzteklá jak křeček, když počítač přesně ví, jak to funguje, střílí po vás dírou ve zdi a mimo svůj tah se kreje za ní. Bojovníci uměj fakt dobře skákat a je velmi překvapivý, kam až se dostanou, aby vám natrhli zadek.
Hledání výhodnejch pozic pro střelbu, srážení nepřátel do propastí... Zajímavá možnost je hodit magickou temnotu na vlastní postavy a vybíhat ven, zaútočit a zpět dovnitř, takže na vás nepřátelé nemůžou střílet. Preferuju boj na férovku, ale jsem v týhle oblasti velmi pružná.
Ze začátku má člověk dojem, že skoro neleveluje, ale každej level je znát. Co na třetim naprosto nedáváte, s tim na pátym vytřete podlahu.
Plusy:
Společníci maj tendenci sami skákat a vyhejbat se nebezpečnýmu terénu. Dělaj to i když já třeba proběhnu ohněm.
Postavy v partě se snášej bez problémů, i když spolu nesouhlasej. Žádný agresivní výstupy typu DA2.
Možnost jednoduše oddělit lidi od skupiny pro individuální ovládání.
Individuální vypínání přileb pro konkrétní lidi. Pro případ, že vypadáte v přilbě jako debil, ale váš společník má slušivou čelenku.
Různý dialogový možnosti podle toho, s jakou postavou vedu rozhovor, možnosti dle povolání a rasy. Můžu vést dialog společníkem, pokud nemám dobrý vyhlídky za sebe. Na druhou stranu se občas NPCčka rozhodnou, že povedou dialog s někym jinym než mám označeno. Nevim, jestli je to bug nebo úmyslnej chaos.
Popisky na startovnim oblečení postav. Zajímavej detail, kterej dokresluje charaktery.
Kouzlo mluvení se zvířatama má reálný využití, zatim všechny zvířata maj alespoň nějaký dialogy.
Postavy ve stealthu při nakliknutí šeptaj.
Hra upozorňuje na postup po kterym neni možný se vrátit.
Hra velmi stabilní, jeětě mi to nepadlo.
Postavy, který hoděj stejnou iniciativu, se můžou pohybovat na přeskáčku (můžete překliknout sem a tam, dokud nevyčerpáte akce), což rozšiřuje možnosti spolupráce.
Hra poměrně dobře komunikuje věci jako jak daleko doběhnete/doskočíte, jak pravděpodobně zasáhnete, co na to má vliv...
Absolutně nejrostomilejší zvířecí společníci vůbec. Sovička zlatíčko buclíček, naprosto dokonalá.
Mínusy:
Boje občas dělaj zvláštní věci. Neni to častý. Nic vážnýho.
Jsem si jistá, že panel s abilitama je živej a hejbe se, když se nedívám. Nebo je moje schopnost zapamatovat si umístění spellů nižší, než jsem myslela.
Parta nemá pevně stanovený pořadí a moje postava je na různejch pozicích (parta se třeba po sloučení prostě poskládá jinak než byla před tím), takže občas nakliknu někoho jinýho. Na druhou stranu je jde jednoduše porovnat přetaženim portrétu. Mírná nepříjemnost, žádný drama.
Proč postavy tolik hekaj když lezou po žebříku?
Nemůžu při odchodu z kempu naklikat společníky jako v DA. Musim s každym promluvit a k jejich rozhořčení jim vysvětlit, že si na 10 minut beru někoho jinýho. Konzistentní s BG1 a BG2, ale to neni uklidnění.
Vidim v podzemí nadzemní questy a naopak. Matoucí.
Ocenila bych přehlednější lootování. Možnost vybrat všechny mrtvoly naráz, označení nelootnutejch těl, atd. Nebaví mě mžourat na obraz a hledat hnidy.
Když zmáčknete esc, tak se všechno vesele pohybuje dál. Můžete zapnout tahovej režim, ale prostá pauza neni.
Společníci se občas stavěj před vedoucí postavu a šlapou do pastí. Neni to vážnej problém a ve hře (zatim?) neni moc pastí, ale nemuseli by to dělat.
Myslim, že by bylo vhodný ty postavy spící kolem ohýnku alespoň přikrejt, nebo umístit do nějakejch pohodlnějších pozic. Je to depresivní. Na druhou stranu Astarion nespí, což hezkej detail.
V zásadě u mě značná spokojenost, hra má atmosféru, je to zajímavý. Jistě, mám i výhrady. Já je mám vždycky, no ne?