Včera jsem se pevně rozhodl, že Early Access prubnu, ale už jen samotné potvrzení objednávky a zaplacení se ukázalo jako velmi napínavá hra

EA u nás odstartoval v 19:00, ale hru jsem dokázal zakoupit až někdy kolem 22:00, do té doby to padalo a nakonec mi Steam napsal, že jsem provedl asi příliš mnoho nákupů

No, nic první fáze byla za mnou. Ráno "stačilo" akorát postahovat nějakých 60 GB, ale z odhadované 1,5 hodiny jsem vydržel tak půlku - poté mě dohnala únava z noční a musel jsem ulehnout. Ke hře jsem se tak dostal až dnes v 11:00.
Mno, Windows 7 nejsou mezi podporovanými OS a taky se to hned projevilo. Na fóru Steamu se naštěstí objevil postup, kterak to obejít přes DirectX (BG3 defaultně preferuje Vulkan). Stačí pravým myšítkem rozbalit menu souboru bg3_dx11.exe (adresář Bin), podržet Shift a poté soubor spustit jako administrátor. Shift se drží tak dlouho, dokud se nespustí hra. Odehrál jsem nějakých 70 minut a bez problémů. Nicméně těžko říci, jestli Lariani s tou nepodporou Windows 7 něco udělají.
A teď k samotnému hraní ...
Na úvod prozradím, že jsem spíše zklamaný. Takové ty základní věci okolo tvorby charakteru jsou v pohodě. D&D 5e není nijak komplikovaný a hodně mi to připomnělo DSA, resp. z popisu skillů už byly zřejmé možnosti, jak to ve hře využít (skilly jsou samozřejmě řízeny velikostí atributů a na jednotlivé činnosti se ve hře háže virtuální kostkou - hra opravdu fyzicky zapauzuje, zobrazí se D20 a vy si prostě klikem myši určíte chvilku, kdy se kostka zastaví). Je to implementované v rozhovorech, kde přímo vidíte, co se pokusíte pro danou možnost použít. Je to fajn, protože narozdíl od Realms of Arkania vidíte, že tady nějaká taková interakce na daném místě je. Na druhou stranu, pokud se hod nezadaří, tak pro mě daná činnost definitivně skončila.
Nemile mě u tvorby charakteru překvapila jedna drobnost. Když jsem si zvolil člověka, tak se mi automaticky nabídl černoch/černoška! Kurňa, to už ty cípoviny musí srát i do her?? Samozřejmě to jde dodatečně upravit, ale už mě to začíná s celým Black Lives Matter sejřit. Druhá nemilá věc byl fakt, že v nabídce povolání není paladin.
Intro je fajn, potažmo celý úvod do zápletky, ale pak už je to docela zběsilé, za což může kombinace kamery a podivné barevnosti hry. OK, hra začíná na plavidle Ilithidů, takže ty hýřivé barvičky asi nějaký smysl mají a venku v krajině už to bude zase dobré, ale celé prostředí je díky tomu dost nepřehledné.
Hlavní charakter nemluví, stejně jako v Divinity: Original Sin II, takže nemá ani animaci mluvení. Namísto toho má však animace emocí a to působí ... mno, hlavně že se pár let zpět někteří pitomci smáli animacím v Mass Effect: Andromeda, protože tady je to kvalitativně úplně stejné. Ale dobře, postavičky jinak vypadají koukatelně a holt jsem si asi zase nevybral zrovna ideální ksicht pro to různé pitvoření

Inventář je jedna velká skříň, rozpolíčkovaná na čtverečky a má filtry, takže je možné si zobrazovat jen vybrané typy předmětů. Nemám s tím problém, byť to vypadá jako obyčejná tabulka. Na vzhled postavy jsem se jaksi nedostal, takže nevím, co všechno má postava na sobě a jak to měnit, to budu muset teprve prozkoumat. Jinak postavy mohou být v družině až 4, tím je ten inventář poté opravdu obří ... i když mi přijde, že něco je sdílené.
Boj je tahový, což bylo avizováno předem a není zas tak odlišný od boje v D:OS2. Rozdíl je akorát v tom, že tady se jede podle D&D 5e. Viditelnou novinkou jsou pasivní bojové dovednosti, kdy na vás nepřítel zaútočí i ve chvíli, kdy se k němu otočíte zády nebo se kolem něj pokusíte proklouznout. Akcí je celkem dost a k tomu je potřeba započítat využití okolního prostředí. Nicméně už teď je vidět, že boje budou docela slabinou hry, protože i z triviálního souboje to udělá záležitost na několik minut. Možná jsem něco přehlédl, ale čekal jsem to popravdě svižnější, takže mě to celkem rozhodilo. Boj totiž využívá akční body, takže je to zatím tak na jeden útok, k tomu pohyb a sem tam využít speciální dovednost (to jde i bez akčních bodů).
Postupně sem natípu nějaké screenshoty, byť mám těch 70 minut i nahraných jako video, ale asi byste z toho nic neměli. Je to sice docela intuitivní, což mě na hře naopak mile překvapilo, ale místy by byl lepší dodatečný komentář. Jinak angličtina je dobře srozumitelná.
No, opravdu nevím, nyní jsem spíš ve stavu, že kdybych to býval věděl, tak jsem se na EA vybodl, ale taky si zatím říkám, že to je jen úvod a pak to třeba bude lepší

Edit: hm, tak video ani nebude, díky těm hrátkám se zobrazovacím API se to jaksi zakouslo, mám tedy akorát statický obrázek a k tomu jen komplet zvuk

Edit 2: vzhledem k tomu, že 6. srpna 2023 vyšla plná verze hry, tak jsem doplnil název topicu, aby to nevypadalo, že se tu stále bavíme jen o Early Access

.