Gale už je v táboře. Vzpomněl jsem si na ten zářící teleport u nautila a cestou jsem pozval do tábora rovnou i Wylla. Gale na mě kupodivu působí najednou normálněji, ale pravda, zatím jsem s ním kromě té záchrany ještě nehovořil.
Shadowheart mi reaguje na dobré skutky a nesnáší, pokud vyprovokuju boj bez důvodu. Na zlo bych jí tedy netipoval. I když těžko soudit, jakému bohu slouží, tak daleko jsme se ještě nedostali. Astarion se mi zatím tváří jako chaotický neutrál, ale už jsme se dostali do fáze pití krve a tady mi tvrdil, že budu naprosto ok, v čemž samozřejmě lhal

. Krvelačnost z něj jde cítit už delší dobu, ale to jsem přičítal tomu, že je upír. Obě děvčata mu ovšem moc nevěří. Laezel beru tak jak je, tedy jako postavu z jiné sféry, kde to mají krapet popřeházené. Dobrá postava to rozhodně není, ale zatím nemám moc na výběr a cením si alespoň jejích dovedností.
Z tábora goblinů se nakonec vyklubala poničená vesnice, na kterou jsem úplně zapomněl ... ovšem goblinů tu bylo taky dost

. Nijak jsem se nerozpakoval a hned úvodní přepadovku jsme rozprášili. A stejně tak každou goblinní hlídku. Vůbec jsem se nepokoušel smlouvat nebo je přemlouvat, prostě jsme je všechny zmasakrovali (to se Shadowheart právě moc nelíbilo, ale z mé strany to bylo čistě praktické rozhodnutí). Jenom ogry jsem pro změnu uplatil a získal jsem od nich roh, kterým je mohu povolat do boje. V EA se mi to sice moc neosvědčilo, ale třeba pro ně nakonec využití najdu.
V lese jsem si popovídal s osamělým psíkem, kterému zabili pána. Tím jsem se dozvěděl něco o gnollech a hned z druhé strany skály, kam se odsud nedá dostat, jsem zahlédl Karlach. No, to bude tedy asi nový společník, ale k její smůle jí hledá i Wyll, který se jí chystá zabít (tedy pokud jsem dával dobrý pozor), tak jsem zvědav, jak si ti dva sednou, pokud se objeví v jednom táboře. Nicméně cesta ke Karlach bude asi delší, co si tak matně vybavuji tu severní část mapy od vesnice.
Se zvířátky jsem si užil i v hájku. Na útesu nad zátokou je bardka, které se nedařilo dokončit jednu skladbu a místní veverky z toho pomalu zešílely

. Poradil jsem jim, ať si raději najdou nový domov. Bardku se mi pak kupodivu podařilo doprovodit na loutnu a pomoci jí píseň dokončit - ani jsem nevěděl, že umím hrát

. Skill checky prošly, tak to s těmi veverkami asi šlo bývalo vyřešit i jinak.
Dole na pláži jsem pro změnu narazil na chlapce, kterého přilákal zpěv harpyjí. Když jsem se ho pokusil probrat z poblouznění, tak na nás zaútočila hned celá skupinka těchto potvor a následoval docela nepříjemný souboj (harpyje dokáží postavu poblouznit a tím jí vyřadit z boje, takže každá postava si na počátku kola háže na záchranu). Díky záchraně chlapce jsem se dozvěděl o vstupu do doupěte malých zlodějů, kam mě vedl jeden úkol - zlodějíčci mě okradli a tak jsem měl za úkol si ukradené věci najít. Jenomže jsem zatím nepřišel na způsob, jak to udělat tak, abych si u nich udržel dobrou pověst (za záchranu toho chlapce a Arabelly).
Ale zpět k vesnici. Už jsem si otevřel i vstup do podzemí, ale to bude zatím asi nad moje síly, takže příště budu pokračovat asi po stopách Karlach. Na močál by to chtělo ještě tak 1-2 levely navíc, tedy pokud mě tam čeká to samé co v EA.