Ilithidích schopností se nakonec bát nemusím

. Před ostrým přijetím Karlach jsem si šel nejprve odpočinout, abych doplnil HP mě a Astarionovi, plus jsem měl v plánu vyměnit Laezel za Wylla, abych ho měl při přijetí Karlach u sebe. Jenomže hra mě při odkliknutí spánku ihned hodila do animace, ve které se mě Laezel pokusila zabít (nejprve by zabila mě, potom ostatní a nakonec sebe). Důvodem je fakt, že se začínáme měnit v ilithidy.
V první chvíli mě to překvapilo, protože jsem tak trochu doufal, že právě před tím jsme chráněni, ale jak vidno, byla to nakonec opravdu jen otázka času. Laezele se mi povedlo ukecat, že jde nejspíše jen o horečku - v případě úspěchu to Laezel akceptuje, v opačném to končí bojem nebo mou smrtí, dle patřičné volby. Jakmile Laezel odešla, tak příznaky proměny na chvilku ustaly a mohl jsem usnout.
Ze snu mě ovšem vytrhl známý hlas a tentokrát dostal i konkrétní podobu - je to moje průvodkyně, kterou jsem si při volbě postavy zvolil. Ostatně ona je tou vypravečkou, která komentuje jednotlivé události. A jak je vidět, jde o poměrně mocnou elfku, tedy alespoň nosí podobu elfky

. Přišla mě před proměnou zachránit a zároveň mi sdělila, že osud Faerunu visí na vlásku a bude na mě, jak to celé dopadne. Zároveň bych se neměl bránit ilithidím schopnostem a měl bych je přijmout. Poté zmizela, aby zažehnala blížící se hrozbu a já se probudil.
No a tím vyvstaly další otázky

. Dobrá, jsme součástí hry bohů, do toho situaci využívají zlovolné síly Faerunu, takže je těžké odlišit, co má jaký původ. Každopádně Faerun jen v ohrožení a mou průvodkyní je pravděpodobně bohyně ... chvilka přemýšlení ... Mielikki? Odpovídalo by to mé profesi, ale stejně tak to může být Mystra, okolo které se původně točila celá záležitost s Morem kouzel. Vlastně je to jedno, slíbila mi, že se zase setkáme, tak třeba bude čas se jí na to zeptat

.
Po probuzení jsem si všiml ještě jedné věci, v táboře mám magické zrcadlo, ve kterém si můžu měnit vzhled, což mě docela potěšilo.
Edit: ejhle, tahle příhoda rozvázala ostatním jazyky, začíná se mi to líbit

. Neměl jsem původně v Lariany přílišnou důvěru a tak jsem překvapen dvojnásob. Shadowheart odhodila tajnosti a vyklubala se z ní služebnice bohyně Shar. Ostatně co jsem asi tak mohl čekat, že? Proto se Shadowheart jmenuje, jak se jmenuje. Shar je bohyní temnoty, ve smyslu temnoty v srdci, přesvědčením je neutrální zlo. Je to sestra bohyně Selune (to je jedna z těch, co jí následují "polepšení" drowové), v případě Selune jde tedy pro změnu o bohyni dobra (chaotické dobro).
Shadowheart přišla o paměť, protože by jí její vlastní vzpomínky mohly zradit při plnění úkolu. Ten artefakt, co jsem získal u tábora goblinů, je totiž tentýž artefakt, co vlastnila Shadowheart. Jen se přesunul od ní ke mě. Shadowheart vůli artefaktu akceptovala. Prozradila mi, že je to právě tenhle artefakt, který měla nalézt a dopravit do chrámu své bohyně v Baldur's Gate. Jakmile úkol splní, tak jí Shar vzpomínky vrátí a zbaví jí i znaku na ruce, skrze který se jí stále připomíná (aby Shadowheart náhodou nezapomněla na své poslání a pro koho ho vykonává).
Během rozhovoru se Shadowheart jsem se držel dost neutrálně, což jí překvapilo. Na druhou stranu, my máme opravdu mnohem větší problém, než se teď starat o to, kdo koho uctívá a proč. Asi právě díky tomu jsem získal pár dalších approvalů a do rozhovoru přibyly volby směřující přímo k romanci, což jsem přijal a teď uvidíme

.
Mám totiž takové podezření, že ztráta vzpomínek nebyla jen čistě praktický krok ze strany Shar. Pokud by Shadowheart opravdu naplno uctívala zlou bohyni, tak by nekvitovala dobré skutky. V Shadowheart je ukryté něco více, ale to se dříve jak v Baldur's Gate asi nedozvím.