Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:42:28
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90350 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #135 kdy: Září 23, 2023, 14:13:31 »

Jak jsem předpokládal, změnil jsem plán :). Na sever od vesnice jsem u zbořeného mostu potkal Raphalea, jehož pekelnou nabídku jsem odmítl. V noci jsem si o tom ještě promluvil se všemi v táboře a potvrdil jsem, že o Raphaelově nabídce vůbec neuvažuju. Jediný, kdo byl tak trochu proti, byl Gale, který v tom vidí určitou příležitost, tak jsem si s ním o možných výhodách a úskalích té nabídky promluvil.

V jednom má totiž Gale pravdu. Okolo nás se děje něco výjimečného a všimli si toho i v pekle. Není úplně běžné, aby se ďáblové starali o smrtelníky a jen tak nazdařbůh jim pomáhali. Raphael měl dost silný zájem na tom, aby naši paraziti byli odstraněni. Podle Gala bychom toho měli využít, protože je to jedna z možných cest jak zjistit, o co tu ve skutečnosti jde. Prostě jen naoko požádat o pomoc, a až zjistíme více, tak z toho úskokem vybruslit.

Ráno jsme se otočili a vydali jsme se do elfích ruin na západ od vesnice, kde se rozkládá hlavní tábor goblinů. Při té příležitosti jsme u prvního mostu narazili na goblina, co by mě rád zmaloval hovnem, tak jsem využil atletiky a hovno jsem mu mrskl do ksichtu :D. Tím jsem vyprovokal bitku, ale ani posila jim nepomohla.

Kousek za prvním ležením goblinů je rozcestí. Cesta na jih vede do močálu, cesta na západ do horského průsmyku a cesta na sever vede do elfích ruin. Cesta do močálu je solidně zapastěná a vede podél skal dolů, kde jsem zahlédl podezřelou žábu (co si vybavuji, tak s tou šlo tuším v EA normálně promluvit). Nicméně močál si nechám na později. Cesta do průsmyku končila pro změnu varováním, že se chystám do oblasti, která je na naší úrovní. Zbyly mi tedy jen elfí ruiny.

Napravo před mostem k bráně je rozbořený most, kde mě zachytila psionická síla. Podobná té, kterou sám ovládám, ale mnohem silnější, tak jsem jí nedokázal vzdorovat. Zjevila se mi trojice postav a dozvěděl jsem se, že jsem se stal vyvoleným. Po konci rozhovoru jsem získal artefakt, který je podobný tomu, co vlastní Shadowheart. Jasně, už delší dobu mám podezření, že to celé je jen hra bohů, protože už z nás dávno měli být mind flayeři. Jak se zdá, božstva přeměně zabránila a nyní využívají naše parazity k tomu, aby nás mohli vodit jako loutky ve své vlastní hře. Proto tedy ten zájem pekla :). "Někdo" mocnější by mohli ty parazity využít pro obrácené spojení ;).

Za zbořeným mostem jsem sundal opilého goblina v domnění, že by bylo dobré si okolí ruin pročistit, abychom nečelili takové přesile, jenomže goblini v ruinách jsou neutrální! Naštěstí si té vraždy nikdo nevšiml. Odkryl se mi také další teleport, takže jsem toho využil k rozprodeji lootu a nyní stojíme na prahu dalšího levelupu (level 4).

Zatím jsem mile překvapený z toho, že soubojů není tolik a opravdu asi byly rebalancovány. Z mnoha soubojů se dá navíc vykecat. Tedy pokud zrovna nerozrazíte dveře stodoly a nenachytáte orka s ogryní při intimních radovánkách :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #136 kdy: Září 23, 2023, 14:27:00 »

:-D Dobrý.

Po poslednim patchi je problém s vendorama, hra po obchodování nejde ukládat, dokud člověk nepromluví s vendorem a přes tlačítko (ne dialog) neotevře obchodování znovu (tim se to opraví). Jsem zvědavá, kdy to vyřešej.

Gobliny si vždycky nechávám nakonec, protože po jejich vybití thieflingové odejdou a veškerý questy s nima jsou v řiti.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #137 kdy: Září 23, 2023, 14:40:15 »

Já právě balancuju nad tím, jaký postup zvolit. Koukl jsem na kousek předchozího deníčku a tam jsem to vzal taky jinak. U goblinů jsem se totiž předtím objevil na levelu 2, což bylo pro bossfighty málo a tak jsem se vydal k hostinci na severu. V ostré verzi tedy lezou levely nahoru rychleji. Měl bych proto využít té goblinní neutrality a změnit směr. Ostatně mám odkrytý teleport, takže už se do ruin chrámu nemusím dopravovat pěšky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #138 kdy: Září 23, 2023, 17:29:45 »

Goblini jsou neutrální, protože se k nim technicky můžeš přidat a vyvraždit thieflingy. S tim je spojená drowí společnice, se kterou jsem nikdy nemluvila, protože přidávat se ke goblinům po mě nemůže nikdo chtít. Vybít goblinní vedení bylo napoprvé těžký, ale pak jsem přišla na to, že můžu napřed vysvobodit Halsina, a až pak se do nich pouštět. V pěti to šlo mnohem líp. Taky neni na škodu natáhnout je do sudů s výbušninou.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #139 kdy: Září 23, 2023, 19:01:45 »

Sudy se mi zatím používat nechce, byť si je pečlivě posílám do kempu :). Drowí společnice je asi ta poslední, co by šla teoreticky najmout - buďto Halsin za druidy, nebo ona za gobliny. Zpětně jsem se dostal i k tomu, že jsem předtím Karlach objevil, ale nemilosrdně jsem jí podřízl kvůli nějakému paladinovi :D.

Nakonec jsem gobliny opustil a vydal se na sever k bývalému hostinci a do okolí. Cestou jsem zmasakroval nějaké gnolly, ale pak jsem se zasekl na velké grupě u jeskyně. Myslel jsem si, že to dám na férovku, předtím jsem je likvidoval směrem z jeskyně, ale venku nemám moc šancí tu přesilu ustát. Musel bych mít opravdu kliku na hody, protože třeba běžné hyeny mi nikdo z družiny jako na potvoru ani netrefil. Tady by to pár soudků asi chtělo. Anebo o něco lepší výbavu a nějak blokovat jejich střelce. Kdyžtak se vydám na chvilku zase jinam.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #140 kdy: Září 23, 2023, 19:09:34 »

Nooo, to neni paladin, to je nějakej démonickej služebník :-D. Karlach je nejhodnější zlatíčko ve hře, teda teda.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #141 kdy: Září 23, 2023, 19:21:03 »

Tu velkou hyenu jde parazitem přesvědčit, aby sežrala ty menší, a pak i sama sebe. Nemusíš s nima bojovat.

Akorát nevim, proč tu něco radim zlounovi co zabil chuděru Karličku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #142 kdy: Září 23, 2023, 19:45:39 »

Já jsem se teda původně dost zdráhal, dokonce jsem se snažil odhalit přesvědčení toho "paladina", ale to 5e jaksi neumí, takže to dopadlo tak, jak to dopadlo :D. Nyní mám v plánu jí nechat žít. Už tak nějak tuším, že ty vrahouny na Karlach poslala Zariel nebo jeden z dalších šéfů pekla. Zatím jsem ještě chatu ani nenavštívil, už totiž zase začínám pobíhat po mapě moc chaoticky.

Flinta jsem překecat mohl, to se mi nabídlo, ale nějak jsem se zasekl na tom, jestli to využívání ilithidích dovedností nebude mít nějakou negativní dohru, tak jsem to raději nechal být (vyhnul jsem se tomu už u goblinů). Ale tohle schválně zkusím, protože v EA se mi ty horníky při boji nepodařilo zachránit. Každopádně ti horníci mě předtím v EA inspirovali k házení pomocných prostředků, akorát se zas budu muset zorientovat v tom, co k čemu je dobré.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #143 kdy: Září 23, 2023, 19:48:54 »

Doporučuju použít mluvení s mrtvejma na toho mrtvýho chlapa, co tam maj na lehátku, mrtví nelžou. Našel jsi amulet na mluvení s mrtvejma, nebo ne? Používej. Často. Mrtví co maj co říct maj takovej modrej odlesk, když máš to kouzlo aktivní, takže je snadno poznáš.

Jinak je to videohra, neskutečně fádně vypadající ošklivej chlap obklopenej mrtvolama tě poslal zabít mladou holku... situace je jasná :-D.

Echm. Prej horníci.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #144 kdy: Září 23, 2023, 20:27:36 »

Popravdě jsem to předtím nějak moc neřešil. Divné mi to bylo, ale pak jsem jen pokrčil rameny a šel jsem :). Taky je pravdou, že pár věcí jsem v EA pochopil jinak nebo si je dal do jiných souvislostí, na což si teď dávám větší pozor.

Amulet nevím, jestli mám. Zatím zkouším jen ta zvířata a postupně se rozkoukávám po dalších interakcích. Asi budu muset lépe číst popisky věcí. U mrtvol jsem prozatím testoval jen to, jestli je jde oživit svitkem. I když teď si vybavuju, že někde na loadovací obrazovce problikl tip na mluvení s mrtvými.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #145 kdy: Září 23, 2023, 20:34:07 »

V kriptě kde najdeš toho nemrtváka co pronajímá postavy najdeš amulet, se kterym se dá jednou za den seslat mluvení s mrtvejma, a to kouzlo ti pak zůstane aktivní celej den. Má velmi stylovou animaci, lidi se s nim velmi rádi fotěj.

Ta hra má hodně možností, člověk se v tom ze začátku ztrácí, já mám doteď problém s používánim jedů a těch různejch házecích věci a jen je hromadim. Furt ještě jsem nepřišla na chuť čtení myšlenek.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #146 kdy: Září 24, 2023, 14:08:30 »

Mám, akorát jsem si nečetl ty popisky. Jak jsem se dostal k prvnímu rozprodeji lootu, tak jsem věci roztřídil do skupinek a co jsem si chtěl ponechat, to jsem předal Shadowheart nebo Astarionovi (jednomu šperky, druhému písemnosti apod.).

Celá skupinka gnollů šla tedy v pohodě překecat k míru, zabili akorát tu dvojici "horníků". Flinta jsem pak skrze vysokou wisdom a skill checky ukecal, aby se pustil do ostatních a nakonec zakousl sám sebe :D. Docela dobrá vychytávka. Družina mi přitom krásně zareagovala na první veřejné využití ilithidí síly, takže to asi ani žádnou negativní dohru mít nebude :). Tedy zatím ...

Z mrtvých horníků se nakonec vyklubali agenti Zhentarimů a tady už vím, o co jde, protože v troskách hospody je vstup do doupěte Zhentarimů, kam jsem se předtím v EA musel vlámat bez znalosti hesla. Nyní heslo znám.

Skončil jsem prozatím u Karlach, kterou jsem navštívil jako první. Nejprve jsem to zkusil se svou současnou družinou a poté jsem si skočil pro Wylla, abych viděl jeho reakci. K mému překvapení se má celá situace jinak a uznal to i Wyll, ostatně všichni viděli, co se Karlach honí hlavou a museli to uznat kladným approvalem. Někdo Wylla na Karlach navedl falešnou stopou, ale Wyll nechce prozradit kdo. Největší radost z celé situace měla nakonec Shadowheart, které se Karlach a její přistup zalíbily. Na pekelníka je Karlach docela upřímná. No a my tu máme další zápletku k prošetření :).

Je docela zajímavé, jak mě předtím hra nechala Karlach tak snadno zabít. Jasně, najmutelných postav je ve hře pořád dost, ale nečekal jsem, že bych o najmutelné charaktery mohl i přijít - Astariona jde tuším v souvislosti s úvodními událostmi taky zabít nebo přinejmenším zapudit. Laezel má taky nejistou budoucnost a Karlach už jsem jednou zabil. Ve finále by mi tak zbyl jen Gale, Wylle a Halsin, popř. jeho alternativa, o které už vím. Pořád dobrá a vybalancovaná družina, ale už by to nebyla moje volba. Takhle to zatím vypadá, že pokud budu mít v družině Shadowheart s Astarionem, tak by Karlach mohla nahradit Laezel (tedy až skončím její úkol s creche).

Mimochodem, musím pochválit Astariona, jako zloděj je skvělý. Díky vysokým bonusům v pohodě zvládá skill checky na lockpick a disarm trap.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #147 kdy: Září 24, 2023, 15:13:07 »

Já toho chlapa u hyen zachraňuju, a pak ho zachraňuju znova od jeho kumpánů, kterejm se nelíbí, že jsem mu ukradla zboží.

Ono je až komický, kolik je příležitostí o ty společníky přijít. Astariona musíš aktivně zabít/vyhodit, ale držet Laezel v partě a naživu je práce na plnej úvazek.

Astarion je skvělej zloděj, jeho bonusy jsou tak vysoký, že u většiny pastí a zámků musí hodit jedničku, aby neuspěl. Škoda že ty pasti neumí i hledat, naštěstí tady hledá celá parta, takže se to většinou najde. Holt šikovný pracičky neznamená zároveň bystrý očka.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #148 kdy: Září 25, 2023, 15:06:21 »

Ilithidích schopností se nakonec bát nemusím :). Před ostrým přijetím Karlach jsem si šel nejprve odpočinout, abych doplnil HP mě a Astarionovi, plus jsem měl v plánu vyměnit Laezel za Wylla, abych ho měl při přijetí Karlach u sebe. Jenomže hra mě při odkliknutí spánku ihned hodila do animace, ve které se mě Laezel pokusila zabít (nejprve by zabila mě, potom ostatní a nakonec sebe). Důvodem je fakt, že se začínáme měnit v ilithidy.

V první chvíli mě to překvapilo, protože jsem tak trochu doufal, že právě před tím jsme chráněni, ale jak vidno, byla to nakonec opravdu jen otázka času. Laezele se mi povedlo ukecat, že jde nejspíše jen o horečku - v případě úspěchu to Laezel akceptuje, v opačném to končí bojem nebo mou smrtí, dle patřičné volby. Jakmile Laezel odešla, tak příznaky proměny na chvilku ustaly a mohl jsem usnout.

Ze snu mě ovšem vytrhl známý hlas a tentokrát dostal i konkrétní podobu - je to moje průvodkyně, kterou jsem si při volbě postavy zvolil. Ostatně ona je tou vypravečkou, která komentuje jednotlivé události. A jak je vidět, jde o poměrně mocnou elfku, tedy alespoň nosí podobu elfky ;). Přišla mě před proměnou zachránit a zároveň mi sdělila, že osud Faerunu visí na vlásku a bude na mě, jak to celé dopadne. Zároveň bych se neměl bránit ilithidím schopnostem a měl bych je přijmout. Poté zmizela, aby zažehnala blížící se hrozbu a já se probudil.

No a tím vyvstaly další otázky :D. Dobrá, jsme součástí hry bohů, do toho situaci využívají zlovolné síly Faerunu, takže je těžké odlišit, co má jaký původ. Každopádně Faerun jen v ohrožení a mou průvodkyní je pravděpodobně bohyně ... chvilka přemýšlení ... Mielikki? Odpovídalo by to mé profesi, ale stejně tak to může být Mystra, okolo které se původně točila celá záležitost s Morem kouzel. Vlastně je to jedno, slíbila mi, že se zase setkáme, tak třeba bude čas se jí na to zeptat :).

Po probuzení jsem si všiml ještě jedné věci, v táboře mám magické zrcadlo, ve kterém si můžu měnit vzhled, což mě docela potěšilo.

Edit: ejhle, tahle příhoda rozvázala ostatním jazyky, začíná se mi to líbit :). Neměl jsem původně v Lariany přílišnou důvěru a tak jsem překvapen dvojnásob. Shadowheart odhodila tajnosti a vyklubala se z ní služebnice bohyně Shar. Ostatně co jsem asi tak mohl čekat, že? Proto se Shadowheart jmenuje, jak se jmenuje. Shar je bohyní temnoty, ve smyslu temnoty v srdci, přesvědčením je neutrální zlo. Je to sestra bohyně Selune (to je jedna z těch, co jí následují "polepšení" drowové), v případě Selune jde tedy pro změnu o bohyni dobra (chaotické dobro).

Shadowheart přišla o paměť, protože by jí její vlastní vzpomínky mohly zradit při plnění úkolu. Ten artefakt, co jsem získal u tábora goblinů, je totiž tentýž artefakt, co vlastnila Shadowheart. Jen se přesunul od ní ke mě. Shadowheart vůli artefaktu akceptovala. Prozradila mi, že je to právě tenhle artefakt, který měla nalézt a dopravit do chrámu své bohyně v Baldur's Gate. Jakmile úkol splní, tak jí Shar vzpomínky vrátí a zbaví jí i znaku na ruce, skrze který se jí stále připomíná (aby Shadowheart náhodou nezapomněla na své poslání a pro koho ho vykonává).

Během rozhovoru se Shadowheart jsem se držel dost neutrálně, což jí překvapilo. Na druhou stranu, my máme opravdu mnohem větší problém, než se teď starat o to, kdo koho uctívá a proč. Asi právě díky tomu jsem získal pár dalších approvalů a do rozhovoru přibyly volby směřující přímo k romanci, což jsem přijal a teď uvidíme ;).

Mám totiž takové podezření, že ztráta vzpomínek nebyla jen čistě praktický krok ze strany Shar. Pokud by Shadowheart opravdu naplno uctívala zlou bohyni, tak by nekvitovala dobré skutky. V Shadowheart je ukryté něco více, ale to se dříve jak v Baldur's Gate asi nedozvím.
« Poslední změna: Září 25, 2023, 15:42:59 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #149 kdy: Září 25, 2023, 15:46:44 »

(Mě si nevšímejte, já se tu jen škodolibě usmívám.)
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 31