No, já mám NASko taky už asi 8-12 let a ono jako funguje, nicméně podělal se v něm disk (od WD). Nicméně s tím NAS jsem měl i ještě jiný problém později, když jsem do něj pořídil disky nové, nějak jsem ho tehdy odpojil (asi kvůli malování nebo něco) a při připojování použil omylem jiný zdroj. Ten neměl takové parametry a díky tomu nedokázali disky naběhnout

. Tedy NAS sice fungoval, ale havaroval hned po startu. Vcelku dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, proč to dělá.
Ale NAS server je podle mě dobrý spíše na sdílení dat, třeba v domácnosti, lze pak k obsahu přistupovat ze všech míst, od počítačů ažpo televize, mobily a podobně. V práci je dobrý na krátkodoubou archivaci, nebo prostě zálohu, když si člověk nastaví, aby k archivaci docházelo automaticky při každé změně. Je to dobrý třeba u dokumentů, zvláště, pokud je člověk často přepisuje, jelikož NAS si pak pamatuje i historii přepisů, tedy pokud by jej člověk upravil nějak špatně, může se vrátit třeba o 10 verzí zpět. Většinou to taky stačí i pro případ potíží, jelikož ta data má člověk pořád 2x, jednou v PC a jednou na NAS a je nepravděpodobné, že by se podělaly obě ta místa současně. Já tak mám v práci nastaveny všechny počítače, aby se zálohovaly automaticky (určité složky).
Ale stejně jednou za čas, většinou tak půlrok/rok dělám i manuální archivaci, kde všechny dokumenty a podobně prostě zabalím archivačním programem a archivy uložím zvlášť, mimo NAS i počítač. Podobně to dělám i s těmi fotkamia videi doma. Je to prostě taková záloha v případě katastrofy. A na toto by se i docela hodily ty optické disky, asi ne DVDčka, jelikož ty mají malou kapacitu, ale BD by šel použít. Ono pak nevadí, že nevydrží věčně, v podstatě stačí, když vydrží ten zhruba rok, do další manuální archivace. Ale já to tedy nedělám, i když by to asi bylo lepší. Je taky fakt, že jsem tydle zálohy nikdy v životě nepoužil a nepotřeboval, ale člověk nikdy neví.
Přenosné disky jsem používal především třeba u televizí na média, nebo dlouho i u PC. Ale je dost chyba je nechat v TV zapojené neustále, no

.