Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:39:43
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79163 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #360 kdy: Červenec 15, 2020, 08:45:24 »

Nelze věřit ničemu, ta životnost klasických HDD je taky nic moc. Čím větší pak médium je, o to bolestnější jsou případné ztráty, tedy u disku s 4TB je to horší, než u DVD s 4,5GB. Osobně mám ty nejcitlivější věci, jako fotky a podobně, asi na 3 různých místech, ale na DVD by se mi je vypalovat nechtělo, když už, tak jedině na BD (ono se i v tomto měru BD celku asi i vyvíjí), ale já to tedy nepoužívám.

Jo a s počítačem založeným na AMD jsem velmi nespokojen. Trvalo mi dlouho, než jsem to zprovoznil tak, abych neměl pocit, že sedím u právě startujícího tryskového motoru a do dnes neustále některé hry bezdůvodně padají. Nevím proč, už jsem vzdal hledat nějaké řešení.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #361 kdy: Červenec 15, 2020, 10:33:24 »

Pevné disky stále patria medzi najspoľahlivejšie úložiská. Samozrejme okrem HDD s technológiou SMR(šindelový zápis), alebo SSDéčka. Vo firme máme disky čo majú aj cez 25 rokov a stále sú funkčné a dáta čitateľne. A pokiaľ chceš ešte viac zvýšiť spoľahlivosť tak vytvoriť RAID.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #362 kdy: Červenec 15, 2020, 11:43:43 »

Ty starší disky většinou fungovaly dobře (ale zase mají malou kapacitu), ty novější jsou podle mě horší. Hlavně jim asi nedělá dobře neustále zapínání a vypínání. Třeba na nas server, bych příliš nespoléhal, z hlediska dlouhodobější archivace, z toho už jsem se třeba vyléčil, když jsem tam o všechna data přišel. Kdybych je měl jen tam, byl bych třeba bez fotek a videí za 20-25 let.

Přenosné disky pak padají vcelku rychle, už mi odešly, nebo jsou nespolehlivé tři, co jsem koupil v posledních 10 letech.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #363 kdy: Červenec 15, 2020, 17:41:25 »

Třeba na nas server, bych příliš nespoléhal, z hlediska dlouhodobější archivace, z toho už jsem se třeba vyléčil, když jsem tam o všechna data přišel. Kdybych je měl jen tam, byl bych třeba bez fotek a videí za 20-25 let.

Přenosné disky pak padají vcelku rychle, už mi odešly, nebo jsou nespolehlivé tři, co jsem koupil v posledních 10 letech.

Predali sme už niekoľko desiatok NAS. A to jak firmám tak aj do domácnosti. Ale o tom čo píšeš som ešte nikdy nepočul. Dokonca aj keď sme menili základnú dosku, RAID normálne nabehol. Raz sme riešili nejaký problém priamo s výrobcom NETGEAR, ktorý sa pripojil na diaľku a problém vyriešil. Ono asi dosť záleží aj na tom akú kvalitu kupuješ. NASko čo mám doma už beží 8 rok a okrem každoročnej profylaktiky som naň ešte nemusel siahnuť.

Prenosné disky alebo flešky sú vhodné skôr na prenos dat, ako na ich archiváciu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #364 kdy: Červenec 15, 2020, 20:10:04 »

Starší typy disků jsou skutečně kvalitnější, ale je to stále jen elektronika, odejít to může taky. Šindelový zápis je sviňárna, naštěstí jsem měl zatím kliku (kupuju max. 2 GB disky a u těch to kupodivu moc nepoužívají). U externích disků taky nemám problém, můj nejstarší funguje už haldu let, navíc jak psal Milhaus, já ty data duplikuju na víc exterňáků. RAID je do určité míry řešení, ale to není fakticky archivace, omylem něco odmázneš/přepíšeš a je po všem. Dříve jsem zvažoval vytvořit si server s raidem (klasické zrcadlení) a pořešit archivaci nějakým programem, který by ty nechtěné úpravy hlídal, ale v té době to bylo ještě docela nákladné a dneska by to kapacitně stejně nestačilo. Na druhou stranu to člověka nutí archivovat jen to, co opravdu potřebuje :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #365 kdy: Červenec 16, 2020, 06:53:43 »

No, já mám NASko taky už asi 8-12 let a ono jako funguje, nicméně podělal se v něm disk (od WD). Nicméně s tím NAS jsem měl i ještě jiný problém později, když jsem do něj pořídil disky nové, nějak jsem ho tehdy odpojil (asi kvůli malování nebo něco) a při připojování použil omylem jiný zdroj. Ten neměl takové parametry a díky tomu nedokázali disky naběhnout :). Tedy NAS sice fungoval, ale havaroval hned po startu. Vcelku dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, proč to dělá.

Ale NAS server je podle mě dobrý spíše na sdílení dat, třeba v domácnosti, lze pak k obsahu přistupovat ze všech míst, od počítačů ažpo televize, mobily a podobně. V práci je dobrý na krátkodoubou archivaci, nebo prostě zálohu, když si člověk nastaví, aby k archivaci docházelo automaticky při každé změně. Je to dobrý třeba u dokumentů, zvláště, pokud je člověk často přepisuje, jelikož NAS si pak pamatuje i historii přepisů, tedy pokud by jej člověk upravil nějak špatně, může se vrátit třeba o 10 verzí zpět. Většinou to taky stačí i pro případ potíží, jelikož ta data má člověk pořád 2x, jednou v PC a jednou na NAS a je nepravděpodobné, že by se podělaly obě ta místa současně. Já tak mám v práci nastaveny všechny počítače, aby se zálohovaly automaticky (určité složky).

Ale stejně jednou za čas, většinou tak půlrok/rok dělám i manuální archivaci, kde všechny dokumenty a podobně prostě zabalím archivačním programem a archivy uložím zvlášť, mimo NAS i počítač. Podobně to dělám i s těmi fotkamia videi doma. Je to prostě taková záloha v případě katastrofy. A na toto by se i docela hodily ty optické disky, asi ne DVDčka, jelikož ty mají malou kapacitu, ale BD by šel použít. Ono pak nevadí, že nevydrží věčně, v podstatě stačí, když vydrží ten zhruba rok, do další manuální archivace. Ale já to tedy nedělám, i když by to asi bylo lepší. Je taky fakt, že jsem tydle zálohy nikdy v životě nepoužil a nepotřeboval, ale člověk nikdy neví.

Přenosné disky jsem používal především třeba u televizí na média, nebo dlouho i u PC. Ale je dost chyba je nechat v TV zapojené neustále, no :).
« Poslední změna: Červenec 16, 2020, 07:36:09 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #366 kdy: Červenec 16, 2020, 08:23:48 »

O NAS jako takovém jsem svého času taky přemýšlel, ale mě právě přišlo výhodnější udělat si domácí server s raidem a krom úložiště s ním řešit i další služby + video. Dneska už je to opravdu bezpředmětné, protože ten základ zvládne prakticky každá nová televize a filmy už řeším přes Netflix. Kvůli zálohám jsem uvažoval i o cloudu, což si tak nějak řeším u hostingu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #367 kdy: Červenec 16, 2020, 08:32:38 »

No server by se asi hodil, pokud bys na něm pracoval více masivně, tedy spíše jako opačně, měl bys v práci třeba 4 slabší počítače a pak jeden nabušený, na kterém bys třeba dělal náročnější výpočty a podobně. Nebo pokud bys měl větší třeba firmu. Ale jako doma stačí NAS a i se docela hodí, právě kvůli těm domácím věcem, jako fotky, dokumenty a podobně, popřípadě i ty komerčně mediální, jako hudba, filmy a tak.

V práci se to pak hodí spíše na ty sdílené složky, já tak mám třeba některé dokumenty a věci, které používá víc lidí na něm a každý k nim má přístup a pak na tu průběžnou archivaci počítačů.

Myslím, že server jakožto samostatný počítač bych už nevyužil. (dřív jsem jej měl, ještě před NAS doma i v práci, tedy to byl úplně normální počítač, který prostě běžel 24 hodin denně a měl nasdílené složky, ale ono to není moc praktické a navíc to má docela velkou spotřebu). Ten NAS server to prostě nahradil, no.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #368 kdy: Červenec 16, 2020, 08:42:24 »

Jinak ten NAS umí i spolupracovat s cloudovými službami a sám může jako cloud fungovat (tedy máš k němu přístup i zvenčí a třeba z mobilu do něj nahrávat fotky na dovolené a podobně, nebo je naopak zobrazovat třeba na návštěvě u rodiny atd). V tom je třeba výhoda těch domácích NASů, no. Ono to umí jakože hodně věcí, i když ten co mám doma je už dost starý a dýchavičný, tak pořád překvapivě skoro všechno zvládá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #369 kdy: Červenec 16, 2020, 18:19:11 »

Já měl s tím serverem všelijaký plány :) No, ale realita byla taková, že to spíš bylo různé testování a zkoušení (spíše hraní si), bez nějakého hlubšího smyslu. Chvilku jsem třeba zvažoval, že bych si vedl hosting sám sobě, přesně dle vlastních potřeb. Dneska si přitom mohu bez obtíží a za celkem přijatelný peníz pronajmout virtuální server. Po NAS jsem se před pár lety poohlížel právě hlavně kvůli tomu sdílení dat, a že se o to nemusím nijak výrazně starat. O úspoře energie ani nemluvě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #370 kdy: Srpen 05, 2020, 12:39:17 »

Navážu na diskusi okolo zálohování, protože jsem se dneska shodou náhod proplétal současnou nabídkou značek CD/DVD a při té příležitosti jsem zjistil, že existují i archivační DVD.

Ne že bych si matně nevzpomínal na vzkazky a o vývoji médií s tisíciletou výdrží, ale v době okolo roku 2010 mi podobné věci přišly zbytečné, čehož dnes samozřejmě lituji :) Hezký článek k tématu archivačních DVD od firmy Northern Star vyšel v roce 2012 na CDR.cz ... Výsledky testů odolných DVD médií Data Tresor Disc. V podstatě jde o vylepšené klasické DVD, které má zápisovou vrstvu tvořenou z anorganických sloučenin a tato vrstva je tudíž odolnější. Garance je tak nějakých 160 let. Problém je, že je to stále jen DVD, tudíž to má kapacitu max. 4,7 GB a hlavně na to neumí zapisovat každá mechanika - číst to naopak umí každá mechanika.

Když už jsem byl u toho, tak jsem si všiml, že podobné úpravy existují i ve světě BD disků. Má to stejnou nevýhodu z pohledu vypalovaček, ale kapacita je 25 GB (současné u nás prodávané verze). Při přepočtu na cenu pak ty BD disky vyjdou jen o 1/3 dráž, ale zas to v pohodě doženou právě tou kapacitou. Za 10 ks těchto BD od Verbatimu je to nějakých 1000 Kč a celková kapacita archivovaných dat je 250 GB.

Musím říci, že mě to docela nahlodalo a asi si nakonec BD vypalovačku pořídím. Na těch 10 ks BD disků se mi v podstatě vejde záloha všech mých CD imagů.

Edit: tak i 100 GB BD disky jsou už u nás k dispozici ... VERBATIM M-DISC BD-R XL 100GB, 4x, printable, jewel case 5 ks.
« Poslední změna: Srpen 05, 2020, 12:47:41 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #371 kdy: Srpen 06, 2020, 09:47:14 »

Viacvrstvové optické média moc v láske nemám. Jednak za jedno DVD-9 som kúpil minimálne 5ks DVD-5, ale hlavne po napálený bol problém čítať tú druhú vrstvu na iných mechanikách.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #372 kdy: Srpen 08, 2020, 23:55:07 »

No řekl bych, že BD už se tolik nechytly jak DVD, díky internetu, takže jejich vývoj obecně bych řekl, že jde právě spíše směrem k archivaci, než k mediálnímu obsahu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #373 kdy: Srpen 09, 2020, 12:11:50 »

Podle mě to podělal už ten původní spor o tom, které médium nakonec ovládne trh. Mezitím se zrychlil internet a všechno přešlo na online. Ani ten filmový průmysl nedokázal BD zpopularizovat. Zpočátku byly BD hlavně drahé a to samé i BD mechaniky. U her to jaksi začalo postrádat význam ve chvíli, kdy začaly vycházet Day1 patche a podobné zhůvěřilosti. Pro tu archivaci se to ovšem dneska jeví ideální.

tono: DL disky jsem nikdy nezkoušel a ani zkoušet nebudu. V tohle jsem nikdy důvěru neměl. Dostal jsem na tom tuším snad jeden dvoudílný film, takže to je asi jediné médium tohoto typu, které doma mám :D

Edit: jinak ztráta z mého poškozeného archivu není nakonec zas tak velká, s trochou trpělivosti se mi podařilo řadu dat vydolovat i z různých pokroucených DVD a to co nešlo, bylo díky bohu podružné nebo to mám zálohované i jinde :) Horší byla reakce antiviru na některé ze zálohovaných souborů :D
« Poslední změna: Srpen 09, 2020, 12:26:18 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #374 kdy: Srpen 09, 2020, 16:09:32 »

Tak ono v dnešní době se dá na internetu sehnat skoro všechno, pokud to nejsou nějak osobní věci a podobně, no.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 30