Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:40:38
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79106 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #375 kdy: Srpen 17, 2020, 14:24:22 »

Tak a je to tu :) Dneska dorazila samotná mechanika a kupa různých médií, co jsem si objednal. Některá možná až zbytečně, ale chtěl jsem si konečně po letech vyzkoušet i DVD-RAM a k tomu jsem si vzal ještě přepisovatelná Bluray (BD-E). Kapacitně jsem tedy připraven a konečně si budu moci udělat pořádek na discích a v různých zálohách. Nakonec jsem asi rád, že jsem se k tomuto kroku rozhoupal, byť mě ta sranda stála celkem 4319 Kč.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #376 kdy: Listopad 25, 2020, 22:37:47 »

Ahoj, tak rok se s rokem sešel a já řeším se svým PC, který jste mi loni v létě pomohli vybrat hned dva problémy, se kterými bych potřeboval trochu poradit.

1) přestože mám SSD disk o velikosti 500 GB, nějak mi to přestalo poslední dobou stačit. Sám se divím proč, anžto nainstalované mám jen dvě hry a to Assassin's Creed: Odyssey (100 GB) a Sniper Elite 4 (70 GB). Ostatní hry jsem odinstalovat, vysypal koš a promazal registry (takové to čištění disku) a stejně mám volných cca 40 GB místa. V PC skoro nic nemám, všechny věci házím na externí disk, takže mi to je divný. Je pravda, že aktualizace Windows 10 spotřebovávají snad čím dál víc místa, je mi to záhadou, ale takhle to dál nejde.

Rozhodl jsem se proto dokoupit další SSD disk a nejlíp si ho tam zrovna i nechat namontovat. A chtěl bych poradit s jeho výběrem. Je nejlepší koupit úplně stejný disk? Popřípadě je to jedno? Vyplatil by se mi spíš 500 GB nebo 1 Tera? Co byste mi doporučili a na jakej konkrétní model byste se zaměřili?

2) tak nějak mě poslední dobou začal zlobit zvuk zapnutého PC. Když hraju hry, tak mi to vůbec nevadí, ale když PC zapnu a nedělám na něm nic nebo jen pařím Word (žádné aplikace ani spuštěná okna v pozadí), stejně tak nějak divně a docela nahlas chrčí. A vadí mi to. PC je na stole, místa kolem něj na odvětrávání habakuk, možná se do něj práší, ale podle mě žádný extrém, normální městský byt. Bylo by třesení vyměnit větrák? Nebo přidat nový? Nebo to mám reklamovat? Udělat něco, čím bych ho odhlučnil, aby v klidovém režimu zase ani nepipl jako dřív?

Pro jistotu uvádím sestavu PC z léta 2019.

Deska: MSI X470 GAMING PRO (3739 Kč)
Procesor: AMD RYZEN 7 3700X (8999 Kč)
Paměť RAM: DDR4 16GB 3200MHz CL18 (Kit of 2) KINGSTON HyperX FURY Black (2230 Kč)
SSD disk: SSD disk ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB (2259 Kč)
Grafika: SAPPHIRE PULSE Radeon RX Vega 56 8G HBM2 (7990 Kč)
Skříň: SilentiumPC Armis AR7 Black (1890 Kč) - zavřený
Zdroj: CORSAIR zdroj 850W RM850 80Plus GOLD modulární (model 2019) certifikace s aktivnim PFC, tichý režim bez točení ventilátoru (semi-pasivní zdroj) (2890 Kč)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #377 kdy: Listopad 25, 2020, 22:50:59 »

Moje win 10 se za dva roky používání rozrostly z 60 GB na 70 GB, z toho část jsou stažený soubory, takže je to opravdu divný. Asi bych zkusila vysledovat co která složka zabírá a vyhledat pachatele.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #378 kdy: Listopad 26, 2020, 06:23:42 »

To budou nějaký archivační soubory apod., jak píše Yuyu, nejprve vysledovat a pak se dá teprve něco dělat. Klidně by to mohl být systém obnovení dat, který už má zazálohovaných příliš mnoho bodů obnovy (to je první věc, kterou je dobré vypnout).

Chrčení taky vysledovat, aby bylo zřejmé, který ventilátor to dělá. Tohle pauzírované chrčení bývá obvykle grafika, protože na ní jsou ty ventilátory menší a mají vyšší rpm. Ventilátor na CPU by měl být pomaloběžný, ten by měl poněkud jiný zvuk. Každopádně ještě můžeš kouknout dovnitř, jestli se tam někde "neklinká" nějaký kablík, který se pak opírá o nějaký ventilátor.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #379 kdy: Listopad 26, 2020, 10:11:11 »

V prieskumníkovi klikni na disk C a zobraz jeho vlastnosti. V záložke "Všeobecné" klikni na "Čistenie disku" a spusť "Vymazať systémové súbory". Premaže ti všetky súbory ktoré mali byť určené na obnovenie systému po aktualizácii. Ak si to ešte nerobil môže to robiť aj niekoľko desiatok GB.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #380 kdy: Listopad 26, 2020, 15:17:32 »

Ahoj, díky za rady. Čištění disku přes vlastnosti jsem samozřejmě zkoušel.

Nakonec jsem na to přišel a je mi až stydno, čím to bylo. Tak se mi prosím nesmějte. Poslední dobou docela používám Fraps na típání screenshotů z her. No, a nějakým omylem jsem si asi udělal až moc videí z her, o čemž jsem ani nevěděl. Nakonec se mi podařilo složku s asi 30 videi a 170 GB vymazat a hned je to veselejší. Omlouvám se za takovou tupost, se kterou jsem sem vůbec lezl.

Ale stejně už přemýšlím, jestli další třeba aspoň 500 GB SSD disk nedokoupit. Že bych mohl mít Odyssey, případně i Origins nebo iteď Valhallu nainstalovanou společně. Docela to střídám a pořád to jen přeinstalovávám. Což by další disk asi vyřešil. Možná by pomohl i s občasnou zálohou.

Co se týče chrčení počítače, podařilo se mi zjistit, že je to skutečně grafickou kartou. Teď co s tím? Ne, že bych tomu rozuměl, ale podařilo se mi identifikovat zařízení a pak už jsem si vygůglil, co to je. Nevím, jestli tomu třeba i to pročištění disku pomůže.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #381 kdy: Prosinec 02, 2020, 20:05:02 »

Jestli natáčíš videa a děláš více screenů, rozhodně bys to neměl dělat na SSD disk, neboť ten na to není určený a jen zbytečně zkracuješ jeho životnost. Pokud zvažuješ koupení disku, doporušil bych na data (jako právě videa, screeny a podobně), koupit klasický HDD disk.

Taky bych tedy doporučil nepoužívat Fraps, neboť ten je velmi zastaralý a co hůř, jeho formát, jak ukládá videa a screeny je k prdu, především u videí používá nějaký hodně divný kodek, který velikost nezmenší a dělá obří videa, ale přitom je k ničemu. Existují lepší programy na tyto účely, některé i zdarma.

U SSD disků nejde jen o velikost, ale i o rychlost, typ, způsob připojení a tak dále. Na hry by se asi dal pořidít sice pomalý, ale větší SSD disk, třeba ten 1TB, pravděpodobně asi TLC (pokud má být cenově dostupný), nebo hůř QLC, pokud má být cenově ještě dostupnější.
https://www.alza.cz/levne-ssd-disky-2-5-s-kapacitou-750-1024-gb/18852256.htm

Osobně pokud bych kupoval takový disk, bych asi koupil MLC, tedy asi tento:
https://www.alza.cz/samsung-870-qvo-1tb-d6105890.htm

Na druhou stranu v PC máš dva sloty M.2 a disk co máš zabírá jen jeden, tedy bys mohl dokoupit druhý, větší. Tyto disky by měli být jistě rychlejší, než ty co se připojují přes SATA.
https://www.alza.cz/levne-ssd-disky-s-rozhranim-m-2/18854796.htm#f&cst=null&cud=0&pg=1&pn=1&prod=&par278=1000000--8000000&sc=400

V tomto případě bys měl koupit disk typu PCIe 3.0 4x NVMe, typ PCIe 4.0 je u tebe zbytečný. Zřejmě asi taky raději TLC, než QLC.
Asi něco takového: https://www.alza.cz/samsung-970-evo-1tb-d5319058.htm#parametry

----------------------

Chrčení grafiky je docela divné, nové grafiky upravují rychlost větráků na svých chladičích podle situace a pokud jsou v klidu, mnohdy je vypnou úplně. Ale i během hraní her většinou nejedou naplno. Pokud grafika dělá randál, pak je buď vadná (a stálo by za to jí reklamovat), nebo máš něco špatně nastaveného v PC, nicméně to bys asi musel grafiku taktovat. Ještě mě napadá, že nemáš v pořádku ovladače, zkusil bych je přeinstalovat a nainstalovat nejnovější.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #382 kdy: Prosinec 03, 2020, 03:50:17 »

Díky, Milhausi, na disky se určitě podívám. Není to nic ožehavýho, spíš že bych si nadělil upgrade místa v PC za splněný zkouškový. Tak nějak mít nainstalovaných víc her bez toho, abych to pořád naistalovával a odinstalovával.

Videa z her nedělám vůbec, to byl jen omyl, kdy jsem to měl nastavený na klávesu, kterou asi ve hře občas zmáčknu, ale už jsem to samozřejmě deaktivoval. Videa z her mě samozřejmě nezajímají, jen si občas dělám screenshoty do složky mých herních úspěchů a na to mi Fraps naprosto vyhovuje. A to samozřejmě jen vyprintscreenuju a hned to hodím na externí disk, SSD tím nějak nezatěžuju.

Naopak kamarád mi říkal, že snad SSD by ani nebyl potřeba, že stačí obyč. harddisk, pokud má dost otáček (např. 7.200, že to je i tak rychlý) a SSD už by v tom případě nebyl ani potřeba. Ale nevím, stejně bych šel asi do SSD, kor když by to nebyl disk, na kterým mám nainstalovaný Windows a byl by sekundární (D:\).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #383 kdy: Prosinec 03, 2020, 07:10:32 »

No rozdíl v rychlosti SSD a HDD je neskutečný, ale význam to má hlavně u disků, kde jsou programy a systém. SSD disky mají určitý omezený počet zápisů do buňky a ukládat na ně zbytečně cokoliv většího prostě tu životnost zhoršuje. Nicméně i ve frapsu šlo nastavit cílovou složku, tedy můžeš klidně jej nechat dělat screeny rovnou na externí disk.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #384 kdy: Prosinec 03, 2020, 09:52:54 »

To je pravda, ale já to pak ještě promazávám a upravuju, takže takhle mi to vyhovuje.

Já nevím, ale nebere se hra taky jako program? Přece jen je nainstalovaná,  načítá sejvy, načítá lokace, probíhají zápisy, ukládá se..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #385 kdy: Prosinec 03, 2020, 11:02:51 »

jo, hra se bere jako program, otázka je, jak moc dokáže využít rychlosti disku. Ale hry samozřejmě můžeš instalovat na SSD. Ono ty disky jako vydrží poměrně dost zápisů, ale prostě pokud se tomu lze vyhnout a nezapisovat na ně zbytečně, je to lepší (viz ty videa a obrázky). Ono pokud bys třeba screeny na ně udělal a nechal je tam, pak by to nevadilo, ale jde o ty zápisy, tedy právě o to, že je nascreenuješ, pak půlku vymažeš, půlku upravíš, každá ta operace je defakto zbytečný zápis na disk. U videí je to ještě horší, když je třeba střiháš, nebo nějak převádíš.

Taky je dobrý je pokud možno nezaplnit na max, aby na nich zbyl nějaký prostor.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #386 kdy: Prosinec 04, 2020, 16:49:21 »

Rozumím. Nicméně mám jenom jeden disk, a to SSD a tam se přece předpokládá, že s ním pracuju. Stahuju věci do školy, upravuju, kopírují, mažu.

Na druhou stranu chápu, co tím chtěl básník říct, nicméně s tím asi nic neudělám, asi si nebudu pořizovat nějakej malej HDD disk na práci se stazenyma (vytvořenýma) souborama.

Díky za radu, že není dobrý disk přeplňovat, o to víc si asi budu muset pořídit druhej.

Spíš mě teď trápí ta grafická karta. Ovladače by snad měly být aktuální, aspoň mi to píše. Zase to chrčení nedělá pořad, ale když jo, je to znát.. Už to normálně slyším z místnosti vedle..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #387 kdy: Prosinec 04, 2020, 21:35:05 »

Zkus ty ovladače přeinstalovat, i když jsou aktuální. Pokud to nepomůže, asi to sám nevyřešíš a bude lepší s tím zajít za někým, kdo tomu rozumí víc. Případně využít záruku na grafiku, pokud to bude jí.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #388 kdy: Prosinec 07, 2020, 01:17:51 »

No, zkusil jsem a nic. Bohužel už se to prostě fakt nedá. Rozhodl jsem se to přetaktovat, jinak fakt nevím. Dneska večer jsem nebyl dalek tomu, abych case rozebral a do toho větráčku vrazil šroubovák, aby to ku*va už tak strašně nechrčelo. Zapnu PC, nic spuštěného není, jen zapnu prohlížeč a v něm youtube a normálně to neslyším, musí to řvát jak kráva, aby to přeřvalo to chrčení.

Předtím mi zafungovala věc, že jsem spustil AC: Odyssey, AC: Origins a Sniper Elite 4 na pozadí, roztočil se větrák v case, kterej tak jako příjemně potichoučku hučí a ta grafika tak neřvala. Jenže to už mi teď taky nejde. Zkoušel jsem si stáhnout měřič decibelů, to asi nikomu nic neřekne, ale prolezl jsem různý fóra, stáhnul jsem si FurMark, ale nevím, co mám spouštět. Čerstvě zapnutej počítač, teplota GPU 1: AMD Radeon RX Vega 56, GPU: 35°C a řve to jak kráva.

Nevím, i když řešení spustit 3 AAA hry na pozadí, aby nechrčel větrák při wordu mi nepřijde moc v pohodě, ale dal bych cokoli, aby už to tak neřvalo. Nejlíp nastavit (někde), aby to třeba do nějaký teploty absolutně netočilo větráček, jinak už tam asi fakt vrazím sirku. Jinak jsem našel i řešení typu promazat olejem apod., ale nevím, to jsou takový rady jedna bába povídala.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #389 kdy: Prosinec 07, 2020, 01:28:28 »

Jinak PC se z klidového stavu a úplného ticha (15 dB) ihned po zapnutí - ještě se ani nespustí Windows rozchrčí na necelých 70 dB. Jen tak pro zajímavost.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 30