Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 17:29:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79042 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #405 kdy: Únor 09, 2021, 23:52:33 »

Podívej, ještě můžeš zkusit kontaktovat kněze, třeba je jen posedlej :-).

V zásadě s tim můžeš dělat pokusy a vylučovat co se stalo a co funguje/nefunguje, ale otázka je jaký příznaky budou další. Pokud to bereš jako napínavej pokus, tak ok, můžeš sledovat teplotu a koukat jaký programy běžej na pozadí, když to dělá bordel.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #406 kdy: Únor 10, 2021, 09:49:59 »

Tak se mi to potvrdilo při testu Assassins Creed: Odyssey, včera v noci 13 FPS, před chvílí normálně 60 FPS.

Každopádně už kontaktován servis, jen toho prej maj teďka hodně, tak čekám, kdy by to mohli přijmout, abych na to nemusel čekat měsíc.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #407 kdy: Únor 10, 2021, 10:07:16 »

Výborně, mám problém s přehříváním, tak ho na just zatížím :D Člověče, ty jsi překonal moje očekávání :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #408 kdy: Únor 10, 2021, 10:28:20 »

Ne, nezatížím, jen jsem udělal test.:-) AC:O zobrazuje FPS, tak jsem se jen chtěl podívat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #409 kdy: Únor 10, 2021, 10:38:22 »

A ten start hry bereš jako nulovou zátěž? Pak už se nedivím těm tvým dotazům.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #410 kdy: Únor 10, 2021, 12:15:11 »

Ráda bych uvedla do záznamu že oba moje počítače tohle dělání pokusů viděly a maj mě teď zhruba o 20% radši.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #411 kdy: Únor 10, 2021, 12:21:18 »

No, otázka je co se přehřívá, každopádně jsou prográmky, které komponenty mohou zatížit a zkoumat, jak fungují a jestli jsou v pořádku. Nicméně nevím, jestli v tomto případě by takový test nebyla konečná pro tu komponentu, co se zahřívá.

Nicméně není teda moc jasné, co se zahřívá a na grafiku bych si nyní nevsázel. Jednak by viděl, že se větrák točí a navíc by se při zátěži roztočil víc - čímž by byl hlučnější a jednak grafika se zahřeje poměrně rychle. Tedy pokud mu jela hra na 60FPS, pak by se zahřála na své max teploty brzy a zvýšila by otáčky větráku na chladiči, zvýšila hlučnost a udržovala si teplotu.

Mohl by to dělat chladič na procesoru, zvláště jestli má ten výchozí, co AMD k procesorům dává - tj Wraith Prism RGB, neboť ten obecně není nic moc. Obzvláště pak s tím, že se procesor od AMD neustále sám přetaktovává na frekcence odpovídající jeho chlazení, takže pokud to člověk trochu nepoladí, má pocit že sedí v proudovém motoru.

Popřípadě by to mohl být ještě zdroj.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #412 kdy: Únor 10, 2021, 12:37:23 »

Hlavně mu neraď žádné prográmky, nebo bude místo servisu raději další 2 měsíce laborovat :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #413 kdy: Únor 10, 2021, 12:47:52 »

Tak v nejhorším zavolají sousedi hasiče, když se bude z bytu valit hustý dým.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #414 kdy: Únor 10, 2021, 12:53:25 »

:-D bože. Ať už ten chudák komp dostane doktora kterýho nutně potřebuje.

Fakt je, že náš starej (2000 ročník starej) počítač mel na grafice jen pasivní chlazení a byl uplně v pohodě. Procesor nataktovanej o 40% výkonu nahoru, žádná pasta mezi nim a větrákem, komp valil 15 let než byl finálně odstavenej. Dnešní technika je tak křehká.

Můj laptop vypadl ze záruky letos v lednu, už jsem v tom stresovym období kdy jsem za všechno finančně zodpovědná já :-D, ale s výrobcem nemám jedinou negativní zkušenost, takže věřim v nejlepší. Při nejhoršim když tak shrabu prachy na novej :-D.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #415 kdy: Únor 10, 2021, 13:14:12 »

Ale zas byl méně výkonný, jak průměrný mobil, no. To je těžký.

V dnešní době se ale vše dělá tak, aby to ideálně bez neopravitelné poruchy vydrželo 731 dní po zakoupení. Pokud je během toho rok dělitelný čtyřmi, tak 732 dní.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #416 kdy: Únor 10, 2021, 13:17:39 »

Samozřejmě si nemyslím, že start PC je nulová zátěž, ale myslel jsem taková ta základní. Že když tam není spuštěná žádná hra atd., ale opravdu jen word, případně browser, že se o žádnou extra zátěž nejedná.

Já jsem fakt uživatel, ostatně vidíte moje znalosti, zas aby to nevypadalo, že tady nějak cíleně trolím.. Ze servisu odepsali, takže to tam hodím asi hned v pondělí, až mi skončí karanténa..
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #417 kdy: Únor 10, 2021, 13:46:27 »

Kdyby mi komp vyflusnul hned po záruce, už od toho výrobce nekoupim ani bonbony.

Fakt je, že výkon roste, já to samozřejmě vim, jen je legrační když si vzpomenu, co všechno vydržel ten starej počítač, jak z něj lítaly jiskry a větrák byl na procesor nalepenej vteřiňákem, protože se ulámaly plastový pacičky... :-D Bože, mládí je pryč, je pryč. Ale byla to sranda.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #418 kdy: Březen 04, 2021, 21:58:56 »

Tak Libor už je v pořádku doma..

Diagnostikován selhávající ventilátor chladiče CPU. Při diagnostice jim prej chladič odešel úplně, takže tak. Procesor se přehříval, proto se Libor vypínal, potom se podtaktoval, aby se tak nezahříval, proto prej docházelo k poklesu výkonu.

Bohužel novej na skladě neměli a reklamace u výrobce by byla nejmíň na 14 dní (zadarmo v rámci záruky), ale to se mi moc čekat nechtělo, tak tam mám nový (ARCTIC Freezer A13X AM4 pro CPU až do 150W), na doporučení servisu a stálo mě to 6 stováků.

Při té příležitosti jsem si nechal do Libora konečně přidat další SSD disk (Intel SSD 6 NVMe PCIe 3.0 x 4 1024GB) za 3.193 Kč.

Servisáci zhodnotili novej chladič jako adekvátní výměnu, v podstatě nejlepší na trhu a společně s diskem za rozumnej upgrade Libora. Zároveň říkali, že jsem si Libora nechal sestavit v optimální době, v té současné je moje grafika a procesor totálně nesehnatelná položka. Tak jsem jim poděkoval.

Takže děkuji i tady všem za cenné rady.

Jen mě ještě napadá, chtěl jsem se tam na to zeptat a samozřejmě jsem zapomněl. Libor má zepředu nějaký tlačítka. - Tlačítko, co vypadá jako spouštěcí, ale klame tělem, nedělá nic, pak cosi, porty na sluchátka a mikrofon, dvě USB a spouštěcí tlačítko. Podezřívám to první tlačítko, že tam je jen proto, aby tam spouštěcí tlačítko nebylo samo a vypadalo to tak nějak symetricky. Jako svítící oči. Ale na to jsem se ptát nechtěl. To cosi vedle fakovýho tlačítka spuštění je jakejsi svislej třípolohovej přepínač, kterej vůbec nevím, k čemu je a nikde jsem to nedohledal.

To je něco jako u starých počítačů turbo? Protože to funguje jako digestoř - Horní poloha ticho, prostřední hučí a spodní už hučí dost..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #419 kdy: Březen 04, 2021, 23:25:00 »

Prý digestoř ... muheheheheeee - to je regulace ventilátorů skříně. Turbo bylo něco jinýho a paradoxně nesloužilo ke zrychlení procesoru, ale naopak k jeho zpomalení (kvůli starším programům).

Netuším, co máš přesně za skříň, ale může to být nezapojený reset a to u těch jackových zdířek může být třeba další výstup zvukovky (digitální). Moc jiných věcí mě ve front panelu nenapadá.

Jinak jsem spíš tipoval napájecí kaskádu, než přímo ventilátor na procesoru. Ten mě sice napadl, ale čekal bych, že to bude dělat větší problémy, vzhledem k tomu, jak krizové může přehrátí procesoru být. Můj starý Athlon to třeba přežil jen cca 20 vteřin :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 26 27 [28] 29 30