Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 18, 2024, 23:59:54
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 36976 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #330 kdy: Červenec 21, 2019, 11:23:30 »

Nechtěl bych to zakřiknout, ale asi jsem na příčinu přišel. Měl jsem na to podezření už delší dobu, ale nešlo mi do hlavy, jak by to s tím vlastně mělo souviset. Preventivně jsem nainstaloval i starší ovladače grafiky, ale to efekt nemělo. Na vinně byl místo toho zřejmě starý Quick Time Player, který běží v trošku zvláštním režimu, takže Windows 7 pak nespustí Aero. Tohle skutečně má co do činění s V-Sync, protože Aero je uzpůsobené pro novější typy akcelerátorů. Když jsem však zkoušel Aero vynutit, tak se zdálo, že Aero běží a k žádné změně nedošlo, jenomže ono zřejmě vynutit nejde, jen se to tak tváří. Když jsem QT Player odinstaloval, tak bylo najednou po problému. Aero má asi obecně vliv na 3D vlastnosti okna, tedy i herního okna, což by vysvětlovalo, proč se ta vlnka hýbala dle směru pohledu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #331 kdy: Červenec 21, 2019, 18:26:49 »

Tak hlavně, jestli se Ti podařilo to vyřešit. V dnešní době se dá bez Quick Time Playeru asi v pohodě obejít.:-)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #332 kdy: Červenec 21, 2019, 18:44:48 »

On se mi nainstaloval s nějakou dětskou hrou, která ho využívala pro animace a od té doby byl nainstalovaný. Jinak já Quick Time Player nijak extra nepotřebuji, mám tu sice pár videí v jeho formátu, ale nic co bych nutně potřeboval. Popř. to můžu přehrát na notebooku. Obraz se zatím zdá být v pohodě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #333 kdy: Srpen 16, 2019, 21:39:01 »

Tak jsem se konečně rozhoupal a zainvestoval do nového PC, což jsme tady nějakou dobu řešili. Rozhodl jsem se napsat pár věcí k začátku jeho užívání, ale jednak jsem měl teďka dovolenou a taky jsem nechtěl dělat nějaké závěry po jednom večeru, kdy ho mám, takže jsem si to nechal rozležet.

 

Jako první věc bych moc rád poděkoval Elemirovi a Milhausovi za čas, ochotu a trpělivost, se kterou mi pomohli počítač vybrat a vhodně seskládat. Dal jsem na jejich doporučení a do tohoto počítače jsem šel díky nim.

 

Na začátek bych upozornil, že nový PC je natolik bestiální, že se o něm nesluší mluvit jako o novém PC, ale hned první večer jsem mu dal jméno Libor. Takže tak.

 

Když mi z prodejny napsali, že je Libor připravený, nachystaný, nainstalovaný a zaplacený, mohl jsem si pro něj jít. Prodejnu mám od baráku asi 500 - 600 m, takže jsem se rozhodl nestartovat auto a vypravit se pro něj pěšky. Záhy jsem ale přišel na to, že to nebyla moc dobrá volba.:-) Pán mi na prodejně Libora vyndal z krabice, zapnul, ukázal a trochu mě s ním seznámil. Hned jsem si všiml, že kejs je fakt obří, což mě trochu zaskočilo. Na prodejně ale mluvili o kejsu v superlativech, že je tenhle model dost oblíbenej, že v něm je spousta místa na komponenty i na kabely a vůbec že je to fajn. Jasně, na rozměry jsem se mohl podívat předem na internetu, ale jaksi jsem to neřešil. A bedna byla i pěkně těžká, měl jsem co dělat, abych ji těch 500 m nebo kolik dotáhl do domu. I když musím uznat, že cesta zpátky už je dost do kopce.:-D

 

Doma jsem hodil Libora na stůl a začal ho zapojovat. Jelikož jsem měl už poměrně dost dlouhou dobu na stole zapojenej notebook, ke kterýmu jsem měl připojenej monitor, klávesnici, myš, repráky, externí disk a kabel k internetu (původně měl Windows 8, které jsem přeinstaloval na 7, ale nebyly pro ně ovladače k wifi, tak jsem to vyřešil kabelem), tak jsem ho jen dal pryč, vlastně jsem ze stolu dal všechno pryč a zapojil Libora. Zezačátku se mi nedařilo zprovoznit monitor, který jsem ale dával do špatné zdířky. I tady musím pochválit kejs, jelikož má všechny zdířky nahoře u sebe, takže se i více USB kabelů zapojuje hezky vedle sebe a přehledně. Zdířky na US kabely se nacházejí i na přední straně kejsu, což je fajn, když máte počítač někde zastrčenej a potřebujete připojit třeba flešku nebo sluchátka zepředu. Počítač na stole ale zabírá dost místa. Zkoušel jsem ho hodit pod stůl, ale mýho dvouletýho sviště ty svítící čudlíky strašně lákají a chodí mi ho pořád vypínat.

 

Po zapnutí Libor naskočí fakt rychle, i když jsem přesný počet vteřin nepočítal. Windows 10 je na téhle sestavě hodně rychlej systém a celkově dost svižnej. Zezačátku se mi ale nepodařilo nastavit internet, jelikož se mi prostě nepodařilo spustit wifi. Takovej ten panel, kterej znázorní všechny dostupný wifi sítě, se tady nikde prostě neobjevil a nepodařilo se mi ho ani pomocí nastavení přidat. I když jsem se šťoural v tom nastavení sítí a různejch adaptérů, tak ta požadovaná nabídka prostě nebyla. Asi po 20ti minutách lehké cholery mi došlo, že mám vlastně kabel z routru do notebooku, tak jsem ho použil i na to, šlo to hned. Zajímavý.

 

S připojením k internetu jsem začal stahovat hry na Steamu a Uplay, ale došlo mi, že si ten večer nic z toho vzhledem k velikosti her a rychlosti svýho internetu už asi nezahraju, tak jsem připojil i externí disk a zkoušel, co všechno na Windows 10 rozjedu z retail verze z disku bez instalace. Hned tady mě Windows 10 příjemně překvapily tím, že toho rozjedou opravdu hodně. Pár věcí, které nejely, jsem rozchodil přes zpětnou kompatibilitu nebo stačilo jen stáhnout nějakou knihovnu .dll, která hře chyběla. Věcí, které jsem nerozjel, bylo minimum a myslím, že tady by pomohla klasická instalace, ale to už jsem zkoušet nechtěl. U několika her jsem narazil na problémy s rozlišením ve fullscreenu, ale to už tady řeším v jiném vlákně.

 

Po tom, co jsem další den přišel ze služby, jsem mohl zjistit, jak Libor zvládá nové hry. Upřímně mě hned zaskočila hláška, že na disku je volných 276 MB a že bych s tím měl něco dělat. To mě hodně zaskočilo. Jasně, disk je "jen" 512 GB, ale myslel jsem si, že to je dost. Ale 4 hry (Assassin's Creed: Odyssey, Assassin's Creed: Origins, Sniper Elite 4 a Wolfensteina 2) to prostě dohromady nedalo, takže Origins musel pryč. Je pravda, že jsem si přitom vzpomněl na svůj první PC a doufal jsem, že nic takového už nikdy nebudu muset řešit. (Byl to Pentium II s 300 MHz a 0,99 GB velkým pevným diskem, takže jsem mohl mít nainstalovanou jen jednu hru, když jsem chtěl nainstalovat jinou, tak jsem musel hodit sejvy na disketu, odinstalovat a nainstalovat jinou). Teď jsem tak nějak pochopil, že asi nebudu hry instalovat jak budu chtít s tím, že je tam budu mít (na data mám externí disk). Holt mám - hraju, až dohraju - odinstalace.

 

Co se týče samotných her, je to pecka. Ve všech zmíněných "novinkách" jsem nastavil detaily okamžitě na maximum a nestačil se divit. Je pravda, že bych asi mohl mít lepší monitor na vykreslování detailů, ale všechny hry jedou rychle, svižně, na plný detaily, rychlost quick loadů je neuvěřitelná. To bude nejspíš tím rychlým diskem. Rychlost quick loadu ve Sniper Elite 4 je rychlejší než stihnu sundat prst z F8. Co se týče hlučnosti, asi jsem čekal něco úplně tichýho, což se tady neděje, ale pořád je hluk velmi tolerovatelný a hlavně je i odpovídající. Libor hučí při stahování velkého množství dat a při hraní těch nových her, jinak jede naprosto potichu a i přechod je takový. Při ukončení hry nebo dokončení stahování se Libor ve vteřině ztiší na minimum. Šlo mi o hry a ty nový PC zvládá skvěle, stejně jako obyčejnou kancelářskou práci, tady jsem maximálně spokojen. Vše jsem měl z prodejny nové a aktuální, přesto jsem stáhnul aktuální ovladač grafické karty a nainstaloval ho, abych měl jistotu, že je vše maximálně optimalizované. Při spuštění Wolfa 2 mi však naskočí hláška, že hra potřebuje ovladač ve verzi 1.712.348 a já mám 0.000.000. Je mi to divné, ale po odkliknutí hlášky se hra normálně spustí a jde. Takže to neřeším. Dost mě ale překvapila reakce při spuštění Titan Questu Anniversary Edition. Na starém notebooku jela hra v menu ve 30 FPS a ve hře dosahovala i 60 FPS (pokud byl den, nepršelo, nebyla mlha, na obrazovce nebylo moc postav, nebylo moc kouzlících efektů a na obrazovce nebyla vidět zobrazovací vzdálenost do moc velké dálky a hlavně člověk nezapínal žádné minimapy, inventář, atd.). Na Liborovi jde TQ AE na střední detaily v 5 FPS v menu a přímo ve hře dokonce v 6 FPS. To mi mák nebere. Hru jsem dvakrát přeinstaloval a nepomohl ani restart počítače. Přitom je to relativně nově remasterovaná hra. Budu se na to muset ještě podívat.

 

Co se týče dalších technických problémů, o fullscreenu v některých starších hrách píšu v jiném vlákně, ale překvapila mě jiná věc. Sekáním her jako je Desperados a Commandos přisuzuji spíš stáří hry, modernosti Windows 10 a optimalizování hry na jiné systémy, to beru. Ale na starém notebooku jsem měl rozjetou sérii Posel Smrti, kterou jsem nedohrál, tak jsem si řekl, že třetí díl dohraju na Liborovi. I když byl notebook u této dnes už poměrně staré hry úplně potichu a Posel Smrti frčel perfektně plynule i z externího disku, tak Liborovi to tak dobře nejde ani z disku v něm. Občas se rozhučí, při vyvolání nabídky sejv/loud nebo hlavního menu má nepochopitelné 3-5 sekundové záseky. Prostě zmáčknete Escape, obraz se sekne a za 5 vteřin naskočí menu, jehož příkazy taky moc neválí. Hra sice není na Liborovi nainstalovaná, ale to nebyla ani na starém PC. Zde bych se rád vyjádřil k tomu, že jsem strašně rád, že jsem si nakonec vybral uzavřenej kejs a nesvítící paměti. I tak ale Libor horním a zadním perforovaným krytem docela barevně problikává. Někdo si to asi užívá, ale jsou typy her, který hraju jen v noci, vypnu si světlo a chci si užívat jejich atmosféru bez hučení a barevného problikávání. - Takže Posla 3 asi dohraju stejně na starým notebooku.

 

Co se týče samotných Windows 10, říkám na rovinu, že jsem je nechtěl a že jsem se jich dost bál. Ve výsledku to s nima není tak hrozný, jsou lepší než jsem čekal, přesto to úplně bez výhrad není. O tom, že se mi nepodařila připojit pohodlně wifi jsem už psal (nejsem ajťák a takovouhle věc bych chtěl mít hned a ne se hrabat někde hodinu v nastavení, když to umí už každej mobil a tablet). Naprosto tristní je integrovaný prohlížeč fotografií. Tohle budu muset co nejdříve vyřešit nějakým programem. Nejen, že nebere všechny typy obrázků (pokud mám ve složce jpg, png, bmp a gif, rozkliknu jpg v prohlížeči fotografií a posouvám se šipkama, tak mi to bmp a gif úplně přeskakuje, to prostě rozum nepobírá), nepamatuje si pozici zmenšeného okna !!! a scrollováním se nepřibližuje a neoddaluje, je to napřesdržku.:-) Rovněž se mi nepodařilo nainstalovat Office 2003, které mám legální a se kterými pracuju celej život, takže mám zatím předinstalované Libre Office, které mi taky nevyhovují. A ne, nechci Office 2010, 2016 nebo kolik, chci svoje 2003.:-)

 

Ve výsledku jsem ale s Liborem maximálně spokojenej, hry, kvůli kterým jsem si ho pořizoval, na něm šlapou skvěle, počítač rychle startuje, rychle spouští, rychle sejvuje i načítá a grafika je na maximální detaily prostě parádní a bez záseků. Proti starýmu notebooku je to obrovský skok a to je vlastně dobře. Věřím, že těch pár nešvarů se systémem se mi podaří v průběhu věků nějak odstranit a Libor bude sloužit řadu let naprosto spolehlivě.

 

Takže ještě jednou velkej dík Elemirovi a Milhausovi za pomoc s jeho výběrem. Díky, kluci..
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #334 kdy: Srpen 17, 2019, 04:32:28 »

Citace
Zezačátku se mi nedařilo zprovoznit monitor, který jsem ale dával do špatné zdířky. I tady musím pochválit kejs, jelikož má všechny zdířky nahoře u sebe,

Jseš si jist, že si ten monitor připojil do grafické karty?

Karta by měla být někde níž, protože je to přídavná karta, tedy až pod panelem, kde se připojují USB, síť, zvuky a podobně.

Přímo na tom panelu který vede ze základní desky, kde jsou USBčka atd, který bývá v horní části, mohou konektory na monitor být taky, ale ty jsou řízeny integrovanou kartou v procesoru.

Nabídka WIFI tam pravděpodobně nebyla proto, že stolní PC jí neumí běžně (narozdíl třeba od notebooků). Nějak se u nich moc nepočítá, že by je někdo zapojil takto pomalým způsobem. Ale dají se dokoupit wifi síťové karty (klidně i se zapojením do USB - nestojí to příliš mnoho, nco kolem 300).
IP zaznamenána

Ivan

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 652
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #335 kdy: Srpen 17, 2019, 08:27:08 »

Přesně jak říkáš, Milhausi, strkal jsem to nahoru ke zdířkám k USB a k reprákům, prostě proto, že to tam pasovalo. Ale pak jsem na to přišel. :)

Co se týče wifi, tak se nic neděje, ten metrovej kabel naštěstí mám, takže jsem se připojil, internet funguje, takže to neřeším, ten kabel mi tam nikde nezavazí, jen mě to překvapilo. Nějak jsem tohle bral jako takovou samozřejmost už úplně u všech zařízení..

Jinak včera večer / dneska ráno se mi nakonec podařilo do Libora nainstalovat Microsoft Office XP, což je tak nějak to stejný jako MO 2003, takže další věc vyřešena..
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #336 kdy: Srpen 17, 2019, 09:49:03 »

Hlavně, že jsi spokojen :)

Jak psal Milhaus, u desktopů se obvykle předpokládá, že použiješ rychlý typ přípojení k netu, proto jsou na deskách ty gigové síťovky apod., takže realita je pak taková, že někde doma máš přívod optiky (to samé platilo o kabelovce), na jejím konci je modem a k němu připojený router s kombinovaným switchem, odkud to už táhneš do počítače kabelem a zbytek rozvádíš kvůli dalším zařízením po bytě tou wifi (i když znám lidi, co mají po bytě roztahané kabely).

U starších her budou různé problémy, ale doslova krize nastane až u her, které chránily modernější CD DRM ochrany (Starforce apod.).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #337 kdy: Únor 15, 2020, 08:39:56 »

Můj nový budoucí počítač :D (doufám)

Základní deska: MSI MPG X570 GAMING EDGE WI-FI              obchod Suntech : 4691 Kč
Procesor: AMD Ryzen 7 3800X @ 3.9GHz, 8C/16T, 36MB, AM4, box, Wraith Prism RGB              obchod Suntech : 8955 Kč
Paměť RAM: Patriot Viper RGB Black 2x8GB DDR4 4133MHz CL19, DIMM              obchod Suntech : 3016 Kč
SSD disk: Seagate Firecuda 520 500GB              obchod - Alza : 3 399 Kč
Skříň: SilentiumPC Armis AR5X TG RGB              obchod Suntech : 2126 Kč
Zdroj: EVGA 1000 GQ Power Supply              obchod Alza : 3 499 kč
Cena celkem              : 25 686 Kč

-----------------------------------------------


A BUDIŽ SVĚTLO...


-----------------------------------------------

Základní deska je čipsetem X570 asi momentálně nejvýhodnější, co se dá sehnat v poměru cena/funkce. A má světýlka!

Pravda, nejsem sice moc fanoušek led světýlek úplně všude a tadle má MYSTIC LIGH s 16.8 miliony barev a 29 efekty a tomu se prostě nedalo odolat. Ale když už jsem jí koupil jako nejvýhodnější, rozhodl jsem se, že to zkusím. Ono by to mělo mít podporu i Philips hue a ikdyž to momentálně nevlastním, mám televizi Philips s Ambilightem a ten efekt se mi vcelku líbí, něco takové bych bral u monitoru na PC při hran her. Taková fukce ale na monitorech neexistuje, nicméně MSI (a i jiní výrobci, jako Gigabyte atd) u těchto svítících desek mají alespoň funkci AMBIENT, která u některých konkrétních her, může dělat podobný efekt, tedy pokud si člověk kopí nejspíše i led pásky na monitor nebo nějaká světla. (teoreticky by to mohlo jít propojit přes wifi s tím Philips hue, tak to možná někdy budoucnu zkusím.

Když to nebude fungovat, nebo se mi nebude chtít to zkoušet, tak to alespoň zkusím nastavit tak, aby to svítilo jen v případě, že hraji nějakou hru a PC je více vytížený a aby to nahradilo lampičku, kterou v noci stejně používám. A když mě to bude štvát, tak to prostě vypnu a bude.

MYSTIC LIGH jde ovládat i aplikací v mobilu! nejspíše diky wifi, co deska má.

-----------------------------------------------

Procesor jsem původně chtěl 3700X, neboť jsem si říkal, že kupovat 3800X nemá prakticky smysl, nicméně vzhledem k tomu, že rozdíl mezi nimi v ceně byl asi 700 korun, tak jsem už koupil ten lepší.

Možná budu muset dokoupit i nějaký lepší chladič, protože světla není nikdy dost, i když tedy tady ten, co k tomu AMD dává má taky světýlka a taky nejspíš s 16.8 miliony barev, navíc podporuje i MYSTIC LIGH s 29 efekty na desce, takže se to dá všechno sladit, nicméně nejsem si jist, jestli nebude moc hlučný. Některé vymakanější chladiče mají i 2 nebo ty vodní i 3 svítící větráky a ještě svítící pumpu na procesoru a podobně.

Třeba nejžádanější od  Corsairu se dokonce umí propojit s deskou a v jeho aplikaci ne jen, že jde nastavit osvětlení, ale i jiné věci, jako pumpa a podobně. Dokonce je nejspíše kompatibilní s MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI (která na to má spešl zástrčku na desce), ale třeba asi není kompatibilní s Aura Sync RGB od Asusu, který na to spešl zástrčku nemá.

Nejdražší chladiče od Gigabyte a Asusu jsou nejen podsvícený, ale navíc přímo na pumpě ukazují teplotu procesoru. A to už je zájímavá fičura. Ale nejsem si jist, jestli jsou kompatibilní s MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI.

Se světlama to prostě není tak jednoduchý. Ale uvidíme.

-----------------------------------------------

Paměť RAM má taky světýlka. Ale tam mi hlavně přišlo, že za tu cenu jsou jednoznačně nejvýhodnější, neboť v jiných obchodech stojí o dost víc a nejspíše je slevinili jen v tomto jednom kokrétním. Jestli to budou i dobrý paměti, to nemám tušení, ale od Patriotu bych nejspíše kupoval paměti tak či tak, jelikož zdá se mají nejlepší poměr cena/výkon.

Nejsem si u nich jist, jestli jsou či nejsou kompatibilní s MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI. Určitě jsou kompatibilní s Aura Sync RGB od Asusu, jelikož to jsou kamarádi a na poli světýlek panuje velký konkureční boj. Ale podle stránek výrobce nejspíše budou.

-----------------------------------------------

SSD disku s rozhraním M.2 NVMe 1.3 PCIe Gen4×4, příliš mnoho na trhu není. Vlastně jen tři a k dostání jsou jen ve variantách 500 GB nebo 1TB, kde 1TB jsou rychlejší a nejspíše víc vydrží, díky připojení do raidu, ale jsou neskutečně drahý. Z těch přijatelnějších s cenou kolem 3000-4000 s 500 GB velikostí, mi přišel parametricky i cenově nejvýhodnější. Možná časem dám do druhého slotu M.2 na desce nějaký pomalejší disk s PCIe Gen3x4 s větší kapacitou, ale aktuálně se mi to jeví jako vcelku zbytčné.

Do PC taky dám nějaký ten disk, co už mám. Mám jich asi 12, ať už SSD tak i HDD, takže určitě tam dám přinejmenším dva HDD a nejspíše alespoň ještě jeden SSD, uvidíme. Nicméně jsem poměrně zklamán z toho, že disky nemají led podsvícení s 16.8 miliony barev, natož aby byly kompatibilní s MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI. Respektive oni se i takové disky vyrábí (nejsem si jist proč), nicméně jen s PCIe Gen3. Disky prostě budou bez světel.

-----------------------------------------------

Naprostým vrcholem mých svítících ambicí je skříň, která je naprostým skvostem. Je téměř celá z trvzeného skla a má hned 4 svítící větráky s 16.8 miliony barev! Navíc plně kompatibilní MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI. Má taky regulátor větráků a možnost světla vypnout (doufejme). Můžu to tak asi ovládat ovladačem (který je asi součástí), ale nejspíše se to bude ovládat přes ten MYSTIC LIGH, takže to bude fuk. Nevím, jestli funguje obojí současně a jestli lze reguáltor připojit na desku a pak až regulovat, ale nejspíše to nepůjde.

-----------------------------------------------

Zdroj má nabušených 1000W výkon. Nejspíše by mi stačil i 500W. Na druhou stranu má funkci ekomodu, kde by měl vypnout větráky, pokud není příliš zatížený a být tak úplně tichý. Jelikož pravděpodobně zdroj zatížím tak maximálně na 50% když zatížím procesor a grafiku na max, je dost možné, že se  i v takových situacích bude nudit a ani větráky nezapne. Normálně bych jej nekupoval, pokud by stál třeba 5000-6000 tisíc, ale vzhledem k té ceně mi nepřišlo smyslupné, kupovat zdroj s 650-850W za 2500-3000 tisíce. Navíc by v tom zdroji měli být kvalitní japonské kondenzátory, takže možná hned neshoří. Certifikaci má na 80+ Gold, ale vzhledem k tomu, že jej na 100% prakticky nikdy nazatížím a nejspíše se budu pohybovat na té půlce jeho výkonu, může mi to být nejspíše vcelku buřt. Kdyby to to tak nešlo, tak alespoň budu mít rezervu, kdybych se někdy zbláznil a chtěl dát do PC 2 grafiky.

Velkým zklamáním je, že nemá RGB podsvícení. To je asi jeho jediná značná nevýhoda, jelikož některé jiné zdroje jej mají i s 16.8 miliony barvami a podporou MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI. Nicméně zdroje se v novějších skřiních dávají do šupliku z plechu, aby byly úplně odděleny od zbytku skříně a nejsou tak vůbec vidět, tudíž mi smysluplnost jejich osvětlení poněkud uniká.

-----------------------------------------------

Grafickou kartu momentálně kupovat nebudu a budu si muset vystačit ze svojí současnou 1080kou. Ono jednak nVidie by snad letos měla vydat karty nové a tak mi to nepříjde úplně logické a jednak ty současné grafiky by stejně nejspíše tomu procesoru nestačily. I RTX 2080 TI bych musel přetaktovat na 130%, aby odpodívala výkonu procesoru.

Tedy alespoň podle této hezké kalkulačky: https://pc-builds.com/calculator/
která samozřejmě je jen orientační, ale řekl bych, že to vcelku sedí. Pokud vyjde v ní hodnota nad 10%, vzájemně se komponenty brzdí.

viz
CPU AMD RYZEN 7 3800X (100% výkon)+ GPU NVIDIA RTX 2080ti (100% výkon) s
11.02% brzdou

a optimální
CPU AMD RYZEN 7 3800X (100% výkon)+ GPU NVIDIA RTX 2080ti (130% výkon) s 0.57% brzdou

o kombinaci s 1080 s 99.83% brzdou se ani nemá cenu vyjadřovat :)
CPU AMD RYZEN 7 3800X (100% výkon)+ GPU NVIDIA GTX 1080 (100% výkon)

-----------------------------------------------

Jestli to bude celé fungovat jak doufám a jestli jsem někde neudělal chybu, to uvidím, až to poskládám, jakože mi komponenty příjdou asi někdy příští týden.

Nejvíc se bojím, že bude málo světla, ale to můžu případně ještě zachránit tím, že dokoupím led pásky do PC a taky všude okolo PC.
Případně to může zachránit klávesnice, myš a především podložka pod myš, pochopitelně s 16,8 miliony barvami a takové, aby byly kompatibilní s MYSTIC LIGH s 29 efekty od MSI, protože jinak by to nemělo moc smysl.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #338 kdy: Únor 15, 2020, 18:38:52 »

Normálně jsem si musel Milhausi udělat kafe a hezky pomaloučku to pročítat kousek po kousku :D Někde v polovině mi něco začalo říkat, že jsem asi něco přehlédl ... i když kdo ví, lidé se občas dokážou nadchnout pro cokoliv :D

I když ta skříň nevypadá špatně, jako krabice pro multimediální centrum by to samo o sobě bylo celkem decentní a určitě si dokážu vybavit nábytek, ke kterému by ladila, akorát by musela být o něco menší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #339 kdy: Únor 15, 2020, 20:02:58 »

Nevím, jestli slovo nadšení úplně vystihuje moje současné pocity z toho. Jako vybírat nové komponenty a podobně mě vcelku baví, nicméně to, že skoro každá součástka v PC v dnešní době svítí, mě docela děsí. Řekl bych, že už to zašlo tak daleko, že tomu téměř není vyhnutí a pokud bys chtěl úplně nesvítící PC, vyšlo by tě to buď dráž, nebo by to prostě nebylo moc výhodný, případně by to součástky nebyly tak úplně herní.

No jakmile tam jednu takovou součástku dáš, už to musíš řešit. Jak jí budeš ovládat a jak jí případně vypneš. Pokud jich tam bude víc, jak je případně sladíš, nebo vypneš všechny naráz atd. Tím dojdeš na to, že každý větší výrobce desek má nějakou svojí aplikaci na ovládání světel v PC, každý výrobce dává na základní desku jiné konektory, do kterých se svítící věci dávají a každá deska má i jiný počet těchto konektorů. Každý ten program tím pádem podporuje jiné věci, některé v PC dokáže detekovat a jiné nedokáže. Pokud bys tedy v tom PC měl součástku, která svítí a současně jí nedokáže ten program na desce detekovat, nemohl bys jí ovládat. Pokud bys jich měl víc, byl by výsledný PC jak kolotoče. Pokud bys měl desku bez podpory této funkce a koupil součástky, které svítí, byl bys v háji a podobně.

Ve finále tak tyto svítící věci představují další problém, stavba PC je díky nim ještě větší výzva :D a už neřešíš jen fuknčnost součástek, ale jako bonus navíc ještě musíš řešit, jestli to svítí a s čím a jak se to ovládá.

Prostě jsou už dávno pryč ty časy, kdy vrcholem světel v PC byla podsvícená klávesnice jednou barvou, nevhodně svítící větrák v přední části, u kterého nešlo světlo vypnout a současně regulovat jeho otáčky a nevhodně zářící modré diody stavu zapnuto/práce disku v přední části skříně, které osvětlily v noci celý pokoj a člověk je musel zalepit páskou, aby je utlumil a zároveň úplně nevyřadil.

Ta skříň je vcelku i hezká, ale hlavně se mi na ní líbilo spíše rozložení komponent uvnitř a cena. Přemýšlel jsem třeba o nějaké od fractalu, jenže srovnatelná skříň od nich váží asi 13 kilo, když do toho dáš všechny součástky, tak PC váží něco kolem 18-20 kilo. A ono je to jako na jednu stranu dobře, je to známka, že bylo použito hodně materiálů a že skříň bude bytelná, na druhou stranu když máš pak s tím PC něco dělat, tak to zas taková výhoda není. Ve funkčnosti se moc neliší, navíc i občas nefungují jak mají a cena je dost velká.

Nicméně u ní mě ty svítící větráky děsí asi ze všeho nejvíc. Především ty přední tři. Jestli nepůjde ovládat to osvětlení a vypnout jej, tak to bude dost v háji. Ale zdá se, že by to asi nějak mělo jít a ýe to dokonce jde asi propojit nějak s tím konektorem na desce, přes který se to ovládá v tom programu. Tak nezbývá, než doufat.

Co je horší, že jsem si nevšiml, jak jsem byl oslepen tím světlem, že ta skříň má asi limit na délku zdroje 175 milimetrů. A ten zdroj, co dotoho hodlám narvat, má délku 180 milimetrů. Tedy je delší o půl cenťáku. To mě tak nějak ani nenapadlo řešit, když jsem ty komponenty vybíral a nějak nechápu, proč ta skšíň to omezení má a čím je to daný. Tak doufám, že v nejhorším případě hrubá síla zvítězí a dobrá věc se podaří a že to tam nějak dám.
« Poslední změna: Únor 15, 2020, 20:20:12 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #340 kdy: Únor 19, 2020, 06:35:21 »

Schválně jsem koukal, jaká je nabídka komponent a vskutku to začíná být čím dál horší. Dřív se mi ta kreativita moderů celkem líbila, ale jak se z toho stal byznys přímo pro firmy, které z toho udělaly doslova standard, tak je z toho spíš dokonalý kýč. Mě by asi silně vadilo, kdyby mi na stole při hraní bedna hrála všemi barvami.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #341 kdy: Březen 02, 2020, 15:42:55 »

Tak konečně mi došly všechny součástky, trochu se to zadrhlo na těch pamětích, které sice v době objednávky měli asi 1300 kusů skladem s 1 dnem na dodání, ale nakonec je objednávaly dva týdny a stejně nebyly, tak jsem to musel odstranit z objednávky a koupit jiné, jinde. Ono teda celou dobu, co to vyřizovali, měli dva kusy skladem k dodání do jednoho dne a hned po té, co jsem to zrušil, měli 10 kusů k dodání do jednoho dne, ale asi mi to nechtěli prodat za tu cenu, jelikož běžně jsou o tisícivku draží, než jsem je u nich objednal.

Nyní tedy bude můct začít akce skládání PC. Ale ještě jsem musel vyčistit a předělat ten starý PC. Zrovna včera jsem četl článek o extra levné základní desce, u které je senzace, že vychází pro tak extremně zastaralý procesor i7-2700K a i7-3770K, který pamatují už jen v historicko-technickém muzeu, že ho kdysi měli, než se jim rozpadl na prach. Přičemž já do dnes ten i7-3770K používám jak to nej a ani mi nepřišlo, že by byl starý, nebo nestihal. Nicméně v tamní diskuzi jsem se přece jen utvrdil, že cca 8 let je dost, no. Tak je asi vážně čas na upgrade.

Nutno říct, že integrovaná grafika v něm, je docela máčka, ani 4k nezvládá ani na ploše bez jakéhokoliv vytížení. To tedy vidím nyní, když jsem z něj grafiku vytáhl a taky nějaké ty disky a naopak přidal jednu zachovalou, leč přece jen již postarší zvukovou kartu, která se mi tu válí už asi 10 let ve skříni od Asusu. Ona jako byla hodně dobrá (tehdy i se sluchátkama od Sennheiseru stála tak 5-6 tisíc), ale má dost na prd konektivitu, jelikož nemá 3,5 jack. Tak nevím, jestli do ní ty 20 let staré repráky za 200,- půjde zapojit. Ale funguje. (Teda asi, což mě překvapilo.) Já teda potřeboval něčím hlavně zacpat zadní zdířku na přídavné karty ve skříni, aby do PC se nedostával bordel a jedna ucpávačka mi chyběla. Tak minimálně tudle funkci splní. Vzal jsem si 1TB SSD a dva ssd jsem tam nechal a vzal si 2 3TB HDD a dal tam dva starší 1TB HDD, které jsem kdysi míval připojené v raidu a které mi taky asi 10 let ležely ve skříni. Ty myslím ještě pamatují windows XP a problém s jejich instalací kvůli chybějícím ovladačům na raid disky. Tak ale nezdá se, že by nefungovaly.

Dneska tam ještě přeinstalu windows a zítra bude novej :). Jsem docela zvědavej, jestli to bude rychlejší a jestli AMD opravdu konečně intelu šlape na paty a třebas jej donutí i vydat nový procesor.

Jo, zapomněl jsem dodat, ž ten starý dám rodičům na internet.
« Poslední změna: Březen 16, 2020, 10:44:05 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #342 kdy: Březen 03, 2020, 13:33:55 »

Tak jak? :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Lord Owl

  • Host
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #343 kdy: Březen 04, 2020, 08:38:03 »

Intel si dead.
Intel a jeho integrované grafické čipy nikdy nejevili známky života, takže nemůžou být ani dead.
Jinak v půlce roku 2020 přijdou nové APU procesory Ryzen 5 4000 včetně verze pro notebooky s integrovanou grafikou, má se to výkonově vytáhnout hodně dopředu (v budoucnu je budou mít i nové konzole). Žravost celého čipu bude od 15W do 45W podle výkonu, takže pro nové notebooky (snad výrobci už tentokrát nezachrápou a Dell ať jde s Intelem někam) by to mohlo znamenat nárůst výdrže baterie a málo ohřevu.
Konečně si člověk na noťasu zahraje na služebce nějakou hru a nebude u toho poslouchat větráky a shánět plechové podložky na odvod tepla.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2240
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #344 kdy: Březen 04, 2020, 11:54:52 »

Je to zvláštní, dřív jsem fandila amd, ale teď mě ten poslední příspěvek uráží :-D.

Stejně je legrační jak lidi používaj ty podložky pod noťasy. Nikdy mě nenapadlo něco takovýho pořizovat. Noťas má bonusový větráky. Který stejně nepoužívám.

Na druhou stranu už jsem ze zoufalství hrála hru s rukou namazanou antiperspirantem. Řikám si že příště zkusim radši zapnout to větrání, blíží se teplý období.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30