Nakonec jsem to pořešil trochu jinak. Využil jsem toho, že se mi sedmičky nainstalovali na HDD a prostě jsem je na ten SSD naklonoval

To byla taky legrace, za chvilku se k tomu dostanu.
BIOS je docela zajímavý, položku AHCI tam mám už rovnou, vlastně ono ani nic jiného moc nejde. Problém pro mě byly akorát kombinace EFI x UEFI, ale tím to nakonec asi nebylo. Podle mě není chyba ani v tom, že ty sedmičky byly bez SP1. Potíže dělal nejspíše původní HDD s instalací Win8, kdy se interně pohádaly zavaděče. Po klonování jsem totiž musel původní HDD fyzicky odpojit, jinak si opět předávaly řízení. Až po jeho odpojení mi systém naběhl ze SSD disku. Fyzicky je ten SSD totiž opět MBR disk, takže v tomhle se oproti původním pokusům nic nezměnilo. BIOS mám tím pádem nastavený jako Legacy+UEFI s tím, že nepoužívám UEFI řízení. Jediný rozdíl je opravdu ten odpojený disk.
Přišlo mi to včera jako nesmysl, že to prostě musí být nějaká blbost, ale ani náznak, na co se zaměřit. Testovat to určitě nebudu, odpojený disk si prostě nechám jako případnou zálohu pro budoucí nutnost znovunaklonování. Zatím ho nepotřebuju. Určitě si ale udělám ještě USB instalačku sedmiček. Desítky zatím nechám být.
A teď k tomu klonování ... na začátku to vypadalo, že nebude problém najít vhodný prográmek. Pak se ale ukázalo, že najít plně automatickou utilitku, která poběží přímo z Windows a bude bez skrytých podmínek, je docela problém

Bezplatní kandidáti mi vypadli 3 - AOMEI Backupper, EaseUS Todo Backup a Macrium Reflect Free. Macrinium jsem nakonec ani nezkoušel, protože můj zrak padl na pochvalné ódy na AOMEI Backupper. U Macrinia se totiž v diskusi nemohli shodnout na tom, jestli je u různě velkých disků potřeba předem provádět resize. Tomu jsem se chtěl právě vyhnout.
Jenomže po instalaci AOMEI Backupper jsem zjistil, že možnost klonování je vázána na reklamu ve formě odkazu. Jako nic proti, mohl jsem to na tom G+ nasdílet, popř. udělat tomu thread u sebe na fóru, ale mě se tohle celkem příčí. Pokud je produkt dobrý, tak ho doporučím, ale rozhodně to nebudu dělat předem.
Zůstal tak už jen EaseUS Todo Backup, což je softík, který má 30 dní trial. Při instalaci si navíc nelze nevšimnout, že vydavatel je víceméně ten samý jako u AOMEI

EaseUS Todo Backup to zvládl perfektně, ale díky tomu trialu je to pro mě jen jednorázová záležitost. Během 14ti minut jsem měl naklonováno a prográmek sám dokonce radí původní disk fyzicky odpojit.
Z těch placených se mi líbil Paragon Migrate OS 5.0, ale nechtěl jsem investovat právě kvůli tomu, že jsem si nebyl jistý úspěchem a chováním toho SSD po klonování. Dneska bych tu pětistovku možná klidně i zaplatil, obzvláště pokud budu vědět, že neklonuju naposledy. Pro tenhle jeden konkrétní účel vychází navíc nejlevněji.
Ještě k tomu Firefoxu, mě napadlo, jestli to nakonec nedělá opět připojení HDMI na televizi, jako se mi to stalo minule u Win10. Budu to muset vyzkoušet. Ve Win8 fungoval předevčírem Firefox úplně normálně.