Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:46:53
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79213 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #105 kdy: Leden 30, 2017, 16:52:48 »

Zvukovka zapojena a 8-pin na zítřek taky připraven ... nakonec jsem zjistil, že bych klidně do varinaty 6+8 jít mohl, zdroj má dva výstupy pro napájení PCI-E, ale to je vedlejší. Spíš dobré zjištění do budoucna.

SoundBlastera jsem hrdinně zapojil poslepu a samozřejmě blbě :D Zrcadlově jsem to otočil. Po prohození už to bylo OK. Akorát jsem dlouho spekuloval, proč sluchátka v testu jdou a 2+1 sestava nikoliv. Pak jsem přišel na to, že ono se to musí přepínat ručně, dohromady to hrát asi nemůže.

A co zvuk? Ne že bych si nepamatoval, jaký rozdíl byl SB 5.1 Live! oproti integrované zvukovce, ale to tenkrát nebylo žádné překvapení. Realtek čip v mojí současné desce je už něco jiného, ale nakonec jsem byl hodně překvapený. SB Zx má zřetelně čistší a plnější zvuk. Nehledě na to, že má i vyšší výkon, takže mám volume na bedničkách jen lehce pootevřené. Udělátko na stůl se taky vyplatilo. Má to protiskluzovou nohu, takže to na stole drží a u sluchátek nepotřebuju regulátor hlasitosti, čímž jsem odstranil hlavní technickou vadu HyperX Cloud - šílenou kabeláž.

SB jsem zapojil i do předních výstupů case, ale je to zbytečné. Front panel se totiž na Fractal R5 ukázal jako slabina. USB v pohodě, ale kabely od jacků se dost ostře lámaly pod vahou smyčky, což nedělá dobře ani tomu F-konektoru, který už začal blbnout.

Celkově jsem tedy nadmíru spokojený a jsem rád, že jsem se do výměny zvukovky nakonec dokopal. Svého času jsem takto prošvihl SB X-Fi, což byl můj žhavý kandidát, ale SB Zx by na tom měl být jen o trošku hůře. Když on je to vždycky problém. V době, kdy X-Fi byl novinkou, bych beztak zcela určitě koupil PCI verzi, takže upgrade by ho stejnak vyřadil z provozu. Tenhle SB má naopak šanci budoucí upgrade přežít ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #106 kdy: Leden 30, 2017, 21:27:23 »

X-Fi je horší, než Zx.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #107 kdy: Leden 31, 2017, 07:03:19 »

Tím lépe :) Já si právě pamatuju několik diskuzí, kde se v době uvedení Z pořád dokola oba čipy porovnávaly, ale to bylo svého času i u SB Live! vs Audigy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #108 kdy: Leden 31, 2017, 09:25:36 »

Já tomu zas tolik nerozumím a nejsem žádný audiofil, protože ti mají jiné požadavky a obecně se na zvukovky od creative nedívají zrovna pozitivně. Ale z těch dvou mi přijde subjektivně lepší ta novější.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #109 kdy: Leden 31, 2017, 11:07:36 »

Já mám k SB historickou náklonnost. Těžko říci, jestli bych nějaký rozdíl mezi těmi vyššími zvukovkami postřehl. Pro mě je to spíš založené na klasickém porovnání zvuku, ale jestli slyším plný rozsah a jak, to je mi celkem ukradené, neb si nemyslím, že bych to poznal :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #110 kdy: Leden 31, 2017, 14:15:00 »

Židle dorazila ráno, ale nechal jsem jí nejprve vytemperovat. Balík měl nějakých 28 kg, což bylo při velikosti krabice prima nosit :) Sestavení bylo snadné a hlavně je to dobře pochopitelné. Šroubuje se jen mechanika pod sedákem a opěrka. Vše krásně šrouby velikosti M8. Potíž je jen s tím, že židle je opravdu těžká, takže je opravdu lepší nejprve sestavit sedák a opěrku, jak je uvedeno v návodu. Já to stavil až nakonec.

O velikosti židle vypovídá už hlíníkový kříž a masivní kolečka. Je to taky jediná část, která je z hliníku, konstrukce samotné židle je ocel :) Plasty jsou tu víceméně jen jako doplněk. Tedy područky jsou samozřejmě plastové, stejně tak potah je nějaký kompozit, ale příjemný na dotyk. Područky jsou stavitelné do 4 směrů, trochu nevýhoda je, že sedák je úzký, takže mi ruce úplně ideálně nesedí, ale pokud je mám natažené na stůl, tak je to OK. Z práce jsem přeci jen zvyklý na větší šířku židle. Nicméně doma jsem područky nikdy neměl, takže si tuplem nemůžu stěžovat :)

Sedí se mi na ní dobře, opěrka je tak akorát široká, perfektně jsem do ní zapadl. Bederní polštářek je tak pro mě zbytečný, zkusil jsem ovšem nasadit krční polštářek. Sedák je trošku tvrdší, ale na to si zvyknu. Houpání funguje dobře, ale jen v určitém rozsahu. Chvilku jsem dumal, k čemu by to takto omezené bylo, ale sklon opěrky se ve skutečnosti nastavuje přes samostatný mechanismus po straně, takže se klidně opravdu dá sklopit až do polohy vhodné pro spaní a klidně se při tom houpat :) Asi to nevyužiju, ale kdo ví ... Židle má jen jednu nevýhodu - mám moc krátké nohy, takže když se pořádně opřu, tak mi paty visí ve vzduchu. Uvidím po pár dnech, jak se mi to jevit.

Jinak už mám doma i kartu. Jakmile se vytemperuje, vrhnu se na instalaci.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #111 kdy: Leden 31, 2017, 16:59:02 »

Karta nainstalována. Nečekal jsem, že bude až tak velká :) Má akorát jedinou vadu na kráse a tou je orientace konetoru přídavného napájení. Je z boku, směrem k bočnici, což není zrovna ideální. Kabel mi udělal takovou docela pružící smyčku, ale na bočnici to naštěstí nedosáhlo, takže na ten konektor netlačí. Oplášťování kabelu holt není vždy ideální.

Cvičmo jsem spustil Zaklínače 3 při původním nastavení a sledoval krásných 30 FPS. Pak jsem postupně detaily navýšil až na nejvyšší, vyjma hairworks a žádná změna. Přepnul jsem na 60 FPS a drží :)

Mno, původních 30 000 Kč max. mi nějak nevyšlo, ale s tím už jsem se smířil. Jestli to za to stálo, ukáže teprve čas ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #112 kdy: Leden 31, 2017, 23:24:15 »

Protože je Zaklínač 3 vlastně moje jediná graficky náročná hra, tak jsem u něj ještě chvilku zůstal. Grafiku to očividně nijak extra nezatěžuje, anebo jsou ty ventilátoru opravdu tak tiché i za provozu. Schválně jsem do toho zapnul nahrávání a i s tím se to drží u 60 FPS. Ale to není tak podstatné.

Hodně mě překvapil rozdíl ve vzhledu hry. Např. detektivní mód se teď chová trošku jinak, objekty nezáří rovnou na velkou vzdálenost, ale opravdu je potřeba k nim dojít blíže. Míra detailu je samozřejmě znát na první pohled, ale hra mi teď přijde opticky tmavší. Díky nastavení maximáního množství viditelných NPC teď města vypadají zas o kus živěji. Najednou je všude plno lidí a to nejen v mé blízkosti :) Nejvíc jsem byl zvědavý na souboje a řekl bych, že se na to teď lépe kouká a přijde mi to obecně plynulejší a hlavně přesnější. Ale zase je fakt, že už jsem docela vycvičený na dýchavičném PC :D Zaujala mě ještě jedna věc, ingame videa jsou "jen" 30 FPS.

Celkově jsem nadmíru spokojený. Upgrade je definitivně u konce a nezbývá, než poděkovat za všechny rady a proběhlé diskuze nad jednotlivými komponentami. Přeci jen PC nestavím každý den a tohle vypadá, že vydrží podobně jako to předchozí hezkou řádku let.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #113 kdy: Březen 01, 2017, 13:18:42 »

Hmm, tak zdá se, že s nákupem 1070/1080 se opravdu vyplatilo počkat, dokud nVidia nevydá 1080ti. Jelikož už jen 1080 by měla z 20 tisíc klesnout na 16tisíc a logicky tak klesne i cena 1070ky. Ten rozdíl by mohl být opravdu znatelný, zvláště když se zruší intervence proti koruně a cena koruny poporoste (asi v březnu). Co se týče 1080ti, nějak mi uniká, na co taková karta je. Dle mě žádná hra snad nedokáže využít výkon této karty ani v rozlišení 4k. Ale zase tím sníží ceny o proti původnímu TitanuX, tedy TitanX je víceméně k ničemu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #114 kdy: Březen 01, 2017, 13:55:01 »

No, tak až takto jsem to nečekal. Tipoval jsem cenovku lehce přes 20k. 1070 půjde podle mě tak o 3k dolu, což znamená zhruba 9-10 000 Kč dle konkrétní značky a modelu. Těžko totiž říci, jestli 1060 půjde ještě o tolik níže, aby si to pak vzájemně nekonkurovalo. Legrace by ovšem byla, pokud 1060 spadne do low endu a naopak bude primárním zájmem pro NVidii prodávat 1070. Ono když to bude u sebe, tak ta 1080Ti by byla jasná volba, bez ohledu na využití. Vega míří výkonem někam mezi 1070 a 1080Ti, takže NVidia teď hodně zamíchala kartami, Vega bude navíc uvedena až v létě. Najednou ty ceny můžou spadnout do zajetých kolejí, jak tomu bývalo i dříve.

Ale co už, já se s nákupem smířil :) Zítra se ještě ukáže, že jsem mohl za stejné peníze koupit výkonější Ryzen a bude vymalováno :D Výhoda je, že na hrách to určitě ještě pár let nepoznám a buhví, co bude potom.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #115 kdy: Březen 01, 2017, 14:09:06 »

No 1080ti je hlavně postavená na úplně jiné platformě, než 1080ka. 1080/1070 svojí konstrukcí a způsobem vytvoření je v podstatě střední třída. (dřív v minulosti tyto karty byly vždy ve střední třídě). S tou politikou, že střední třída bez výpočetní síly najednou byla "highend" za cenu highendu, přišla nVida u 680ky, která původně měla být 660ka, jenže byla tak výkoná (z hlediska her), že jí prostě přepasovali na 680ku. 780ka pak byla zase opravdu highend i s výpočetní silou. Ono zde hraje roli ten výpočetní výkon, který se dá využít třeba u renderování videa nebo náročných výpočetních operací. K tomu byl třeba ten TitanX. Na hry samotné to vliv sice má taky, ale řekněme že ne zas takový. Pořád to ale nejsou karty profesionální, určené na čistě jen výpočty.

Ale bude určitě zajímavé sledovat, jak se reálně projeví změny v cenách, jaká bude třeba dostupnost 1080ti v obchodech, jak to ovlivní AMD. Ono kdyby u 1080 tu cenu razantně nesnížili, byla by to karta prakticky neprodejná, pokud by měla stát 1080ti 22 tisíc.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #116 kdy: Březen 01, 2017, 18:39:08 »

Dřív byla výhoda v tom, že se karty ze všech segmentů vydávaly zhruba ve stejnou dobu, dneska se na highend NVidie čekalo rok, takže 1080 Ti bude na 1080 zcela určitě parazitovat a holt 1080 bude obětním beránkem. Jsem akorát opravdu opatrnější ohledně ceny mainstreamu, nechce se mi moc věřit, že by NVidia náhle vše razantně přecenila, protože to by na ní zrovna moc dobré světlo nevrhlo, přinejmenším to dost zákazníků naštve. Podobně to bude u Intelu, jestli se zítra potvrdí výsledky Ryzenu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #117 kdy: Březen 02, 2017, 13:09:12 »

No, já si právě myslím, že pokud by cena 1080 klesla tak pod 15tisíc, že by mělo smysl o ní začít alespoň uvažovat. Za tu cenu, za kterou jí prodává nVidia nyní, to vůbec nemá smysl a i 1070 je předražená. Navíc nVidia má ve zvyku ještě vydávat 1060TI, což je něco mezi x60 a x70, většinou to bývá odlehčená verze x70 za o něco méně peněz. Pokud by nVidia vydala i tuto kartu, pak by musela opravdu zvážit, jakou cenovou politiku nastaví. Ona teď dost těží z toho, že AMD není moc konkurenceschopná, takže ty ceny jsou docela šílené obecně.

Vše to ale ovlivní ne jen oficiální rétorika a politika nVidie a její teoretická "doporučená cena", ale také i dostupnost těch karet. A jak už to tak bývá, tyto karty zrovna moc dostupné nebývají, tedy obchodníci mají pramálo důvodů k panice, že se z některých již naskladněných karet stanou karty neprodejné a že je tedy musí slevnit dřív, než se tak stane.
« Poslední změna: Březen 02, 2017, 13:13:36 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #118 kdy: Březen 02, 2017, 13:33:23 »

Zrovna včera jsem o přípravě 1060 Ti četl, to by byl dokonalý kanibalismus v nižší třídě. Pokud 1080 klesne na 16 000 Kč, tak by 1070 mohla analogicky opravdu zlevnit na 10 000 Kč, což udrží dostatečný odstup a já osobně si budu moci říct, že jsem zas o tolik nepřeplatil :D U 1080 bych asi dost váhal, pro mě nemá moc význam, takže bych 16 000 Kč nejspíše nedal. V souvislosti s Vegou bych si spíše počkal na její výsledky. Ti se má začít předobjednávat příští týden, takže na konci března už by mohlo být vidět, co to bude ve výsledku znamenat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #119 kdy: Březen 02, 2017, 13:41:15 »

Tak 1080 už nyní v některých obchodech stojí cca 15-16 tisíc v těch levnějších variantách s horším PCB (horším napájením). Ale to je pořád ještě dost. 1080 obecně by pak asi využití nějaké našla, no. S 4k televizí (což lidé běžně kupují a které již nejsou tak drahé) a člověk jí stejně nejspíše koupí. Brzy nastane chaos s televizemi kvůli přechodu digitálního vysílání na nový kodek, kde starší lcd jej nebudou umět přehrát a bude tak nutnost mít buď zase setobox, nebo novější televizi. A pochybuji, že by někdo pak kupoval novou TV s fullhd. Monitory jsou horší a ty jsou drahé pořád docela šíleně.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30