Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:46:23
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79209 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #90 kdy: Prosinec 11, 2016, 01:32:19 »

S nákupy PC bych obecně čekal tak na ten termín únor-březen, protože to je po sezóně a obchodníci s HW prodávají zbytky po žních. Nejméně moudré je to před Vánoci (což jsou právě ty žně). Taky někdy uprostřed léta to bývá dobré, na začátku prázdnin a ke konci to naopak moc moudré nebývá. Kdybych teď kupoval kartu, šel bych do té 1070 a o 1060 bych ani neuvažoval. 1080 je už hodně mimo.

Měnící se cena dolaru by na to neměla mít vliv, jelikož ta by se měla projevit až časem, když se vyprodají zásoby stávajícího HW. U některých věcí se to projeví rychleji, u některých pomaleji. Zrovna u highendu by se to mělo projevit pomaleji, si tedy myslím. U nejvíce nakupoavaných a oblíbených věcí nejrychleji.

Elemir: myslím, že PC, který si koupil není herní stroj pro mainstream. On procesor, co sis vzal je highend a ten ti dělá většinu částky. Ta grafika, která je pro hraní her podstatnější, by tomu ale měla odpovídat, tedy ve tvém případě by to měla být ta 1080 :D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #91 kdy: Prosinec 11, 2016, 08:59:47 »

Zrovna to jsme včera taky probírali, že když si tam člověk nacpe i7, tak ho to jakoby psychologicky tlačí do nákupu min. 1070 :D Ten efekt to opravdu má. O 1080 jsem neuvažoval ani chvilku, tam je ta cena dokonalou sprškou, která umí vrátit do reality. I když jak jsem psal včera, ono kdybych měl ten PC už třeba rok, rok a půl složený, tak se na to kouká taky jinak. Potíž je v té jednorázové investici, kde to pak vypadá mnohem hrůzostrašněji. Od Vegy si moc neslibuju, ale pokud by dokázala zaútočit na 1070 mohlo by to být zajímavé, byť si osobně myslím, že AMD tomu nasadí obdobnou cenu.

Seděl jsem včera u herních testů na Anandtechu a tam bylo hezky vidět, jak je to rozsegmentované. 1070 je jasná volba i pro FullHD. Navíc tu NVidie nemá konkurenci. U NVidie je naopak zajímavé sledovat, jak si v tom nižším segmentu jakoby konkuruje sama sobě, aby nemusela jít s cenou karet dolů (1060 3 vs 6 GB RAM).

Myslel jsem si, že bych si třeba teď zase projel kousek Zaklínače 3 atd., protože ode dneška už jsem až do konce roku doma, ale holt si to nechám na později. Namísto toho si spíš připravím nové zázemí, protože jak jsem koukal, do té nové místnosti to bude chtít asi i nový stůl, takže zainvestuju teď spíš do toho zázemí.

Jinak ten článek od Michala stál za to :D Ale taková už je prostě realita.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #92 kdy: Prosinec 13, 2016, 23:03:18 »

Už to jako highend PC začíná vypadat, dneska dorazil case. Původně jsem léta používal ke vší spokojenosti CoolerMaster Elite 331. Obecně, někdy mě u některých recenzí uživatelů zůstává rozum stát, ale komu není shůry dáno ... U nového jsem proto znovu CoolerMaster zvažoval, ale nakonec mi do oka nic z té novější produkce nepadla. Tedy padlo, ale ta cena už byla na mě moc.

Shodou okolností jsem při hledání narazil na značku Fractal Design, což znám. Někdy minulý rok jsem na jednu z beden tohoto výrobce četl pochvalnou recenzi. Akorát ta cena :D Jo, dobrý, ale nikdy bych to nekoupil, tak jsem to zas pustil z hlavy. Jenomže vzhledem k mým současným požadavkům, požadavkům na zpracování a design apod., to začalo podezřele vyhovovat nejlépe. Začal jsem od nižších modelů a postupně porovnával cenu vůči CoolerMasteru. Nakonec jsem zjistil, že další tisícovka navíc mě už nevytrhne a koupil jsem rovnou Fractal Design R5 Black Edition.

Docela jsem váhal nad barevnou variantou, titan se mi docela líbil, už jen z pohledu údržby, ale nakonec jsem se rozhodl pro klasickou čerň. Vlastně klasickou ani ne, je to takový ten hrubý nástřik, jako se kdysi u skříní běžně dělal (CoolerMastery mají třeba hladký lak). Tyhle edice se od klasické edice R5 liší jen v tom, že jsou vyvedeny uniformně v příslušné barvě (základní edice černé má např. bílé lopatky ventilátorů apod.). Je to svým způsobem detail, význam to má asi u skříní, kde je okénko, ale to já nemám - na vnitřnosti vidět nepotřebuju.

Case na první pohled překvapil velikostí, čekal jsem to, ale přesto mě to překvapilo. Navíc vypadá opravdu už na ten první pohled dost slušně. Při pohledu dovnitř už jsem měl jasno, u tohohle opravdu někdo přemýšlel a věděl, co dělá. Místa uvnitř je halda už tak, cabel managament je perfektní a docela mě překvapila existence regulace přídavných ventilátorů. Trojice z nich (2 jsou v ceně) se zapojuje přímo na SATA přívod a v masce je třístupňová regulace otáček. Jde to tedy mimo desku a je to snadno dostupné.

Je tedy pravdou, že kabely od zdroje (Seasonic II M 620W) jsou tak akorát, přídavné napájení CPU jsem musel trochu pořešit, protože pod levou bočnicí jsou navíc pozice pro 2 SSD disky, takže jsem musel touhle větví kabelu trochu prokličkovat kolem. Ale na to, jak to vzadu vypadalo jako zajímavé klubko, tak bočnice jen zlehka zapadla na místo. Prostoru je tu pro kabely opravdu dost.

Instalace disků a mechanik je rychlá. Skříň má dvě 5.25 pozice, což byl právě jeden z mých požadavků. Nevyužil jsem ani modularity 3.25 sloupků a nechal to vše tak, jak to je. GF 1070 se na délku vejde, tak není důvod to řešit. Jedinou nevýhodou instalace bylo, že jak mám tmavé komponenty, tak jsem si musel přisvicovat baterkou, ono to v té skříni docela splývá :D Váha taky stojí za to, ale s tím se musí počítat. Case sám váží skoro 12 kg.

Musím říci, že jsem s výsledkem opravdu spokojený. Nový case si to už zasloužilo a ta loňská recenze vůbec nelhala. Pokud někdo nehledá zrovna šílený design a všemožně blikající skříň, tak R5 opravdu za úvahu stojí. Je to sice dražší, ale vůbec se nebojím, že by to nevydrželo (nestačilo) dalších 6+ let.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #93 kdy: Prosinec 14, 2016, 08:33:55 »

Jo, do těch skříni jsem pár PC již dělal, i do těch starších verzí. Jestli nepotřebuješ koš na disky, doporučil bych jej vytáhnout pryč, stejně jako všechno, co nepotřebuješ, aby si nebránil proudění vzduchu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #94 kdy: Leden 14, 2017, 22:49:56 »

Oproti minulejšku si nic nezměnilo, grafika je pořád jen v plánu, ale uběhl další měsíc a docela mě zaujalo současné dění.

Kaby Lake dle očekávání nikterak neoslnil, nové desky jsou ke všemu typicky dražší, AMD se svým Ryzenem taky moc přesvědčivé není (byť stále jde jen o papírové specifikace), ale Vega začíná vypadat jako překvapení roku. Jen mi to zkazilo případnou radost z poklesu cen, protože se jaksi šušká, že připravená série čipů je ve skutečnosti high-end, jinými slovy se očekává cena nad 20 000 Kč. Pokud by to bylo opravdu takové terno, tak se snad dokonce vyplatí počkat na ořezané čipy pro mainstream, jenomže to bude tak ke konci roku. Do vydání Vegy bude asi NVidie s cenovou politikou přešlapovat na místě. K tomu mě děsí, co se stane ve chvíli zrušení intervencí, když nám jde dolar nahoru. Dost reálně uvažuju, že čekat už nemá smysl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #95 kdy: Leden 15, 2017, 02:11:37 »

Tak ono i 1070 je highend. Předpokládám, že i AMD udělá karty v různých cenových kategoriích v tomto segmentu. Dle výkonu na trhu se asi poskládají ceny. Nepředpokládám, že by nvidia na to zareagovala hned, ale pokud ty karty od AMD budou výkonnější, pak jí nic jiného nezbyde. Otázkou spíše je, jakou cenovou politiku AMD nasadí. Ale AMD určitě nejvíce leží v žaludku 1080 a 1070. Také se blíží vydání 1080Ti, což asi taky není náhoda, tedy předpokládám, že nVidia bude chtít mít touto kartou nejvýkonnější kartu na trhu a zase předběhnout AMD.

Co se intervencí týče, čekal bych, že cena koruny poletí strmě nahoru, když intervence zruší, tedy že ceny eura a dolaru půjdou dolů. Bylo by to logické, když nyní cenu koruny úmyslně snižují.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #96 kdy: Leden 26, 2017, 18:54:12 »

Nějak jsem si dneska vzpomněl na tu zvukovku, co jsi sem předtím Milhausi postoval. Ráno jsem chtěl něco nahrávat, ale pak jsem si vzpomněl, že Bandicam má problém s Nahimic technologií, takže nemám jak jinak potlačit šum. Kombinovat s Audacity už se mi to nechtělo, nějak začínám čím dál více preferovat jednodušší řešení :) Nakonec jsem se tedy rozhodl pro ten SB i s tím udělátkem. Našel jsem nějaký zapadlý obchůdek v Přerově, kde měli docela fajn cenu a maj i dobrou pověst, takže alespoň zas zkusím nového prodejce. Akorát mám otázečku, zkoušel jsi ten mikrofon? Pokud by byl dobrý, tak by to bylo fajn. Pro mě to má jinak spíš význam, že bych tu nemusel tahat tolik kabelů a regulátor hlasitosti na sluchátkách.

Když už jsem byl u toho, tak jsem si rovnou pořídil i novou židli ... https://www.dx-racer.cz/dxracer/3955-zidle-dxracer-oh-rv131-no.htm , dost mě zaujalo konstrukční provedení, že to není jen nějaká levná imitace. Cena je celkem dobrá, už jsem po tom pokukoval dříve, ale to byly židle okolo 30k :D Jsem zvědav až to dorazí, jak se na tom bude sedět.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #97 kdy: Leden 27, 2017, 01:13:58 »

Jestli myslíš ten mikrofon na tom udělátku s regulací hlasitosti, tak ten jsem zkoušel, nicméně moc nedovedu posoudit jeho kvalitu. Přišlo mi to jako úplně obyčejný mikrofon a mikrofon na mých sluchátkách je dle všeho lepší. Ale mikrofon, jako sis třeba ty kdysi kupoval, tak ten to překoná. Taky se dá nastavit kužel, kde se mají zvuky nahrávat a tedy by to mělo odfiltrovat okolní zvuky. Ovšem jestli to funguje, to si jist nejsem. U tebe bude ale pořád ten problém se sluchátky a jejich mikrofonem.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #98 kdy: Leden 27, 2017, 10:05:32 »

Já jsem zvažoval ještě jednu věc a to koupit si takový přídavný mikrofon na sluchátka, akorát si nemůžu vzpomenout, jak se to jmenovalo. Kolega mi to poradil jako zajímavou alternativu. Škoda, že jsem o tom nevěděl před výběrem sluchátek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #99 kdy: Leden 27, 2017, 11:34:22 »

Tak dají se koupit i klopové mikrofony, které si připneš třeba na šaty (používají je v televizi). Ty jsou většinou malinké, moc nezavazí. Jak jsou dobré, to netuším. Ale drahé by být asi neměli. (tedy jsou i hodně drahé, ale do těch bych asi nešel. Ono mikrofony na sluchátkách mají tu nevýhodu, že jsou hodně blízko puse, takže některé hlásky neberou úplně dobře (hlavně p, s, tam je prostě slyšet ten vzduch, co se dostane z úst, i když má člověk pop filter). Zase ale pokud je mikrofon třeba na stole a člověk nemluví přímo do něj, nahrávají se i okolní šumy atd. Tedy ideální je mít mikrofon asi tak 20-40 cm od huby a neprskat přímo do něj a ještě mít pop filtr. To by teoreticky ty klopové mohli splňovat, jelikož ty nejsou přímo před ústy.
« Poslední změna: Leden 27, 2017, 11:52:14 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #100 kdy: Leden 29, 2017, 21:06:45 »

Špatný nápad to není, už nad tím pár dní přemýšlím a asi do klopového mikrofonu půjdu. Je fakt, že některé souhlásky mi prostě rozumět nejdou, jako bych polykal text a tohle by drželo i správný a hlavně konstantní distanc od úst.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #101 kdy: Leden 29, 2017, 21:43:21 »

Když už jsem byl u toho, tak jsem si rovnou pořídil i novou židli

To je hodně přísná židle, pak se poděl o dojmy :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #102 kdy: Leden 29, 2017, 22:01:45 »

Neboj, podělím :D Jako tedy, cokoliv místo toho, co tu mám, bude jasně lepší, ale na tuhle se opravdu těším.

Jinak jsem před chvilkou odklepl i grafickou kartu, je to tedy GF 1070 ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #103 kdy: Leden 30, 2017, 09:20:55 »

Kterou konkrétně?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #104 kdy: Leden 30, 2017, 10:23:57 »

Hodně jsem nad tím rozmýšlel, vlastně už od toho prosince, ale tak nějak jsem se pořád klonil k MSI GTX 1070 ARMOR 8G OC. Porovnával jsem jí hlavně vůči Phoenixu od Gainwardu, který mě též zaujal, ale chtěl jsem spíš zůstat u MSI jako výrobce. Navíc jsem nechtěl žádné profily výkonu a limitem byl i 8-pin napájecí konektor, čím vypadla její "zdatnější" sestřička. Vůči Gainwardu jsem tak nějak uprostřed mezi oběma variantami Phoenixu.

Ale líbí se mi, jak Alza šachuje s těma slevama, tedy z čeho a na co to jakoby spadne, protože rozdíl mezi oběma verzemi MSI je konstatntně okolo 1300,- Podobně mi nepřijde, že by Gigabyte G1 nebo ASUS stály předtím tolik, protože to jsou karty, které jdou do "slevových" akcí často. Kdybych tušil, že mi to nepřijde ještě dneska, tak jsem asi nakonec objednal jinde.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 30