Už to jako highend PC začíná vypadat, dneska dorazil case. Původně jsem léta používal ke vší spokojenosti
CoolerMaster Elite 331. Obecně, někdy mě u některých recenzí uživatelů zůstává rozum stát, ale komu není shůry dáno ... U nového jsem proto znovu CoolerMaster zvažoval, ale nakonec mi do oka nic z té novější produkce nepadla. Tedy padlo, ale ta cena už byla na mě moc.
Shodou okolností jsem při hledání narazil na značku Fractal Design, což znám. Někdy minulý rok jsem na jednu z beden tohoto výrobce četl pochvalnou recenzi. Akorát ta cena

Jo, dobrý, ale nikdy bych to nekoupil, tak jsem to zas pustil z hlavy. Jenomže vzhledem k mým současným požadavkům, požadavkům na zpracování a design apod., to začalo podezřele vyhovovat nejlépe. Začal jsem od nižších modelů a postupně porovnával cenu vůči CoolerMasteru. Nakonec jsem zjistil, že další tisícovka navíc mě už nevytrhne a koupil jsem rovnou Fractal Design R5 Black Edition.
Docela jsem váhal nad barevnou variantou, titan se mi docela líbil, už jen z pohledu údržby, ale nakonec jsem se rozhodl pro klasickou čerň. Vlastně klasickou ani ne, je to takový ten hrubý nástřik, jako se kdysi u skříní běžně dělal (CoolerMastery mají třeba hladký lak). Tyhle edice se od klasické edice R5 liší jen v tom, že jsou vyvedeny uniformně v příslušné barvě (základní edice černé má např. bílé lopatky ventilátorů apod.). Je to svým způsobem detail, význam to má asi u skříní, kde je okénko, ale to já nemám - na vnitřnosti vidět nepotřebuju.
Case na první pohled překvapil velikostí, čekal jsem to, ale přesto mě to překvapilo. Navíc vypadá opravdu už na ten první pohled dost slušně. Při pohledu dovnitř už jsem měl jasno, u tohohle opravdu někdo přemýšlel a věděl, co dělá. Místa uvnitř je halda už tak, cabel managament je perfektní a docela mě překvapila existence regulace přídavných ventilátorů. Trojice z nich (2 jsou v ceně) se zapojuje přímo na SATA přívod a v masce je třístupňová regulace otáček. Jde to tedy mimo desku a je to snadno dostupné.
Je tedy pravdou, že kabely od zdroje (Seasonic II M 620W) jsou tak akorát, přídavné napájení CPU jsem musel trochu pořešit, protože pod levou bočnicí jsou navíc pozice pro 2 SSD disky, takže jsem musel touhle větví kabelu trochu prokličkovat kolem. Ale na to, jak to vzadu vypadalo jako zajímavé klubko, tak bočnice jen zlehka zapadla na místo. Prostoru je tu pro kabely opravdu dost.
Instalace disků a mechanik je rychlá. Skříň má dvě 5.25 pozice, což byl právě jeden z mých požadavků. Nevyužil jsem ani modularity 3.25 sloupků a nechal to vše tak, jak to je. GF 1070 se na délku vejde, tak není důvod to řešit. Jedinou nevýhodou instalace bylo, že jak mám tmavé komponenty, tak jsem si musel přisvicovat baterkou, ono to v té skříni docela splývá

Váha taky stojí za to, ale s tím se musí počítat. Case sám váží skoro 12 kg.
Musím říci, že jsem s výsledkem opravdu spokojený. Nový case si to už zasloužilo a ta loňská recenze vůbec nelhala. Pokud někdo nehledá zrovna šílený design a všemožně blikající skříň, tak R5 opravdu za úvahu stojí. Je to sice dražší, ale vůbec se nebojím, že by to nevydrželo (nestačilo) dalších 6+ let.