Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:43:36
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30

Autor Téma: Komponenty k novému PC (2016)  (Přečteno 79205 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Komponenty k novému PC (2016)
« Odpověď #75 kdy: Listopad 21, 2016, 17:36:51 »

Myslím, že havok právě ty možnosti nemá, protože právě nestihá ty výpočty. Tam se dala třeba použít ještě rozbitnost prostředí, ale i to víceméně jen v omezené míře.

Lidem fyzika asi nechybí, protože se nepoužívá a tak ani neví, jak by to vypadalo, kdyby se používala. Každý vidí jen tu grafickou vizuální stránku. Jenže, k čemu je fotorealistická grafika, když tam nefungují defakto ani základní fyzické zákony. Natož, aby fyzika hrála důležitou roli v samotné hratelnosti, protože ta opravdu by měla vliv na hratelnost, narozdíl od čistě jen grafiky a vizuálních efektů.

Naříklad ve střílečkách. Výbuch například granátu způsobí, že se rozletí na všechny strany šrapnely a také tlaková vlna. Ta nabourá statiku například domu a ten spadne. Během pádu se rozletí na mnoho kousků, které zasáhnou lidi okolo, včetně hráče. Závěr: Hráč nemůže použít granát, pokud si není jistý, že na něj nespadne dům, nebo ho netrefí šrapnel, nebo tlaková vlna, nebo cokoliv, co s tímto výbuchem souvisí, což může být nepředvídatelné množství věcí. Když rozbije sklo, pořeže ho. A podobně. Todle by mělo třeba hodně velký efekt při hraní online stříleček, kde je více hráčů a každý může spustit řetězovou událost založenou na fyzice, ať už úmyslně, nebo neúmyslně. Na to by asi havok možná stačil, pokud by těch reakcí na akce bylo omezené množství.

Na fyziku právě třeba vlasů, nebo hader, nebo vody, nebo obecně věcí které nejsou pevné, nbo které reagují na proměnlivé prostředí, by ale už nestačil.

Nicméně soudě podle her, které vychází, lidem stačí velmi málo. V podstatě jen ta hezká grafika, stupidní obsah a hodně akce. Tedy když nejsou nároční ani na ten obsah, pak asi nelze očekávat, že budou chtít věci, jako fyzika a podobně.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #76 kdy: Listopad 22, 2016, 07:28:31 »

Havok zastaral právě v tom, co na závěr píšeš, to už by asi opravdu bylo nad jeho síly. Ono je to vlastně srovnatelné s fyzikálním enginem Cryteku, který je tuším o něco mladší, ale taky není úplně dotažený. I když ona to není ani tak nedotaženost, jako to malé využívání jeho možností.

Asi si vzpomeneš, když zhruba před rokem oběhlo svět demo DirectX 12 s japonskou dívkou ve vysokém rozlišení a s přidanými efekty pohybu jednotlivých pramenů vlasů apod. Tvrdilo se, že jediným úskalím k nasazení je současný slabý výkon hardware (a to jde snad jen o vlasy). OK, to beru. Ale legrace je, že i dneska se v AAA titulech setkáš s tím, že třeba zrovna na vegetaci se využívají textury s nízkým rozlišením a mnohdy jde stále jen o (pseudo)2D objekt. Když to zjednoduším, tak fyzikální engine v tu chvíli vlastně manipuluje dejme tomu s jednoduchým kvádrem, namísto polygonového modelu. I tak se tomu vývojáři vyhýbají.

Netuším, nakolik je náročné nadesignovat scénu s tím, že třeba to listí a stromy poté nechám zpracovávat fyzikální engine. Podle mě je to jen o tom, že si musím dát větší práci s definicí objektů, tedy tomu věnovat více času a pečlivosti. Asi by to bylo i o něco náročnější pro grafika. Pro investora je to zbytečné zdržení, vývojář nejspíše "ocení", že to po něm nikdo nechce a dnešní hráč je spokojený, protože ten na podobné detaily nedbá. Mě osobně by asi stačilo, kdyby se vrátily i ty jednodušší aplikace fyziky, ale s tím musí nejprve někdo začít.

U online stříleček s tím dneska neprorazíš, tam je hlavní důraz kladen na jednoduchost a přehlednost. Chtít po dnešním hráči, aby si hození granátu nebo použití raketometu dobře rozmyslel, je asi nereálné. Hned by každý žrblal, jak je ta či ona zbraň naprd apod., o "narušené" vyváženosti nemluvě. Ale bylo by určitě zajímavé, pokud by se do toho nějaký tým vrhnul a zkusil to nabídnout. Možná by ten ohlas hráčů nakonec příjemně překvapil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Prosinec 06, 2016, 13:02:40 »

Dva měsíce od konce peripetií s Windows 10 uběhly jako voda, nějaký ten týden mám v PC nainstalovaná nová střeva a dneska jsem zprovoznil Windows 7, jenže ... ;)

Začnu tím méně podivným. V práci jsem si všiml, že se nám v kombinaci Windows 7 vs Firefox blbě překresluje obsah okna prohlížeče (při scrolování se tvoří taková plovoucí vlnka). Nyní to mám i u sebe na PC :) Ve Windows 8 to nedělalo.

Ta druhá věc je ovšem závažnější a zatím pro mě neřešitelná. Zkusil jsem samozřejmě sedmičky nainstalovat na SSD, což tak nějak zprvu šlo, ale hned po prvním restartu to ohlásilo neidentifikovatelnou chybu a bylo po všem (nejde to z toho nabootovat, takže instalace nemůže pokračovat). Zkusil jsem to ještě několikrát, ale výsledek je stejný. Na klasický disk proběhla instalace bez problémů, pokud tedy vynechám hrátky s ovladači, ale to je celkem prkotina (musel jsem stáhnout starší ovladač pro zvukovku a budu muset přeinstalovat i Nahimic).

Jinak pokud jde o klíč u zakoupených Windows 7 ze Švýcarska, vzalo mi ho to :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #78 kdy: Prosinec 06, 2016, 21:22:14 »

Tak se tak nějak prokousávám různými radami a začínám být mírně nervózní, neb to vypadá přesně tak, jak jsem si ráno myslel :) I kdybych Win7 nakrásně na ten SSD dostal, nebudu mít zaručeně vyhráno, protože podpora instalace Win7 je na Skylake platformě spíše do počtu. Je to logické, podpora Win7 už skončila a tady se jede spíš na vlně kompatibility. Přesto se mi to vzdávat ještě nechce, protože řešení je samozřejmě nasnadě a jsou jím Win10 :D Ale hlavně jsem rád, že licenční klíč k těm sedmičkám funguje, takže to rozhodně nechci zase jenom vzít a hodit jen tak do stolku s tím, že jsem se holt spletl.

Chybka byla možná v tom, že na zakoupeném DVD je verze bez SP1, zkusím tedy zítra sehnat ještě instalačku s SP1. V rozdělení SSD asi chyba nebude, Win7 to dělají analogicky jako Win10. I když ono se to pak v BIOSu chce hlásit jako UEFI zařízení a realita asi přeci jen bude jiná. Blbé je, že s tímhle nemám žádné zkušenosti, je to pro mě úplná novinka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #79 kdy: Prosinec 07, 2016, 07:39:47 »

V biosau záleží. v jakém módu disk běží (IDE/AHCI), určitě by tam mělo být AHCI.

Instalačka windows7 lze celá upravovat a měnit. Doplnit do ní například SP, aktualizace, ovladače a odobně a ve finále s ní udělat instalační medium. Je na to více programů, jako vLite, RT Se7en a podobně. Díky nim můžeš dát do windows ovladače disku, pokud je windows nepodporuje.

Myslím, že žádný jiný problém by bát neměl a procesory by na win7 měli fungovat, pouze na nich nefungují všechny funkce.

Co se týče firefoxu, to bude nejspíše grafickou kartou, si myslím.

Celkově i teď v dnešní době lze ještě stále zdarma provést upgrade z win7/8 na win10. viz: http://www.zive.cz/clanky/microsoft-nabizi-novy-zpusob-jak-upgradovat-na-windows-10-opet-zdarma/sc-3-a-183528/default.aspx

Tedy i tu novou verzi win7 můžeš aktivovat jako win10 a mít tak oba systémy. Pak se případně rozhodnout, který budeš používat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #80 kdy: Prosinec 07, 2016, 10:07:01 »

Nakonec jsem to pořešil trochu jinak. Využil jsem toho, že se mi sedmičky nainstalovali na HDD a prostě jsem je na ten SSD naklonoval :) To byla taky legrace, za chvilku se k tomu dostanu.

BIOS je docela zajímavý, položku AHCI tam mám už rovnou, vlastně ono ani nic jiného moc nejde. Problém pro mě byly akorát kombinace EFI x UEFI, ale tím to nakonec asi nebylo. Podle mě není chyba ani v tom, že ty sedmičky byly bez SP1. Potíže dělal nejspíše původní HDD s instalací Win8, kdy se interně pohádaly zavaděče. Po klonování jsem totiž musel původní HDD fyzicky odpojit, jinak si opět předávaly řízení. Až po jeho odpojení mi systém naběhl ze SSD disku. Fyzicky je ten SSD totiž opět MBR disk, takže v tomhle se oproti původním pokusům nic nezměnilo. BIOS mám tím pádem nastavený jako Legacy+UEFI s tím, že nepoužívám UEFI řízení. Jediný rozdíl je opravdu ten odpojený disk.

Přišlo mi to včera jako nesmysl, že to prostě musí být nějaká blbost, ale ani náznak, na co se zaměřit. Testovat to určitě nebudu, odpojený disk si prostě nechám jako případnou zálohu pro budoucí nutnost znovunaklonování. Zatím ho nepotřebuju. Určitě si ale udělám ještě USB instalačku sedmiček. Desítky zatím nechám být.

A teď k tomu klonování ... na začátku to vypadalo, že nebude problém najít vhodný prográmek. Pak se ale ukázalo, že najít plně automatickou utilitku, která poběží přímo z Windows a bude bez skrytých podmínek, je docela problém :) Bezplatní kandidáti mi vypadli 3 - AOMEI Backupper, EaseUS Todo Backup a Macrium Reflect Free. Macrinium jsem nakonec ani nezkoušel, protože můj zrak padl na pochvalné ódy na AOMEI Backupper. U Macrinia se totiž v diskusi nemohli shodnout na tom, jestli je u různě velkých disků potřeba předem provádět resize. Tomu jsem se chtěl právě vyhnout.

Jenomže po instalaci AOMEI Backupper jsem zjistil, že možnost klonování je vázána na reklamu ve formě odkazu. Jako nic proti, mohl jsem to na tom G+ nasdílet, popř. udělat tomu thread u sebe na fóru, ale mě se tohle celkem příčí. Pokud je produkt dobrý, tak ho doporučím, ale rozhodně to nebudu dělat předem.

Zůstal tak už jen EaseUS Todo Backup, což je softík, který má 30 dní trial. Při instalaci si navíc nelze nevšimnout, že vydavatel je víceméně ten samý jako u AOMEI :D EaseUS Todo Backup to zvládl perfektně, ale díky tomu trialu je to pro mě jen jednorázová záležitost. Během 14ti minut jsem měl naklonováno a prográmek sám dokonce radí původní disk fyzicky odpojit.

Z těch placených se mi líbil Paragon Migrate OS 5.0, ale nechtěl jsem investovat právě kvůli tomu, že jsem si nebyl jistý úspěchem a chováním toho SSD po klonování. Dneska bych tu pětistovku možná klidně i zaplatil, obzvláště pokud budu vědět, že neklonuju naposledy. Pro tenhle jeden konkrétní účel vychází navíc nejlevněji.

Ještě k tomu Firefoxu, mě napadlo, jestli to nakonec nedělá opět připojení HDMI na televizi, jako se mi to stalo minule u Win10. Budu to muset vyzkoušet. Ve Win8 fungoval předevčírem Firefox úplně normálně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Prosinec 07, 2016, 11:27:29 »

Každopádně musím konstatovat, že to byl opravdu výživný začátek týdne :D V pondělí mi v práci navíc vyhořela nabíječka k notebooku, čímž jsem vyhodil komplet obvod pro elektroniku a zbytek noční mohl leda tak prospat :D Včera se mi povedlo sehnat obchod s adekvátní náhradou, tak jsem to vzal rovnou i s novou baterkou - před chvilkou jsem si to zrovna vyzvedl. Jenom doufám, že to byla poslední nemilá příhoda a teď už se zas budu moci věnovat jen hraní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #82 kdy: Prosinec 07, 2016, 12:35:13 »

Když si s tím takto hraješ, aktivuj si rovnou ty desítky. Vytvoř si z nich instalačku na USB, jednou to upgraduj a klíčem na 7čky aktivuj. Pak můžeš zase pomocí toho klonovacího programu nainstalovat 7čky. Myslím ale, že by měla proběhnout bez problémů i čistá instalace 7ček, pokud v PC nebudeš mít disk s nainstalovanými 8čky. Myslím, že tam se to pak pere právě s tím zaváděním systtému UEFI v biosu. 8čky by tam asi měli mít tendenci se tam protlačit místo 7ček.

Jde ale o to ty desítky mít, dokud to jde. Pak je nemusíš používat, ale v případě potřeby je prostě mít. Je možné, že tu možnost MS časem zablokuje a dost pravděpodobně to bude v době, kdy 10ky budou potřeba :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #83 kdy: Prosinec 07, 2016, 21:00:09 »

Přemýšlím nad tím, resp. že bych zapojil ten HDD, aktivoval a upgradoval to na něm, a pak se zas vrátil k té instalaci na SSD. Zarazila mě však jedna věc, v přehledu systému je u ID instalace v řetězci OEM. Skoro bych řekl, že tohle jsem měl i u krabicovky Windows 8.1, ale jistý si nejsem. Úplně 100%ní důvěru v tu krabicovku ze Švýcarska totiž nemám, nerad bych si ty sedmičky pohřbil, kdyby mi to nahradilo vazbu Product Key jen na Win 10.
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #84 kdy: Prosinec 07, 2016, 22:21:23 »

Já jedny Windows 7 nainstaloval na SDD v rovnou (PC) a jednou jako ty, klonovanim HDD > SDD (notebook), obojí bez problémů.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #85 kdy: Prosinec 08, 2016, 09:24:46 »

Přemýšlím nad tím, resp. že bych zapojil ten HDD, aktivoval a upgradoval to na něm, a pak se zas vrátil k té instalaci na SSD. Zarazila mě však jedna věc, v přehledu systému je u ID instalace v řetězci OEM. Skoro bych řekl, že tohle jsem měl i u krabicovky Windows 8.1, ale jistý si nejsem. Úplně 100%ní důvěru v tu krabicovku ze Švýcarska totiž nemám, nerad bych si ty sedmičky pohřbil, kdyby mi to nahradilo vazbu Product Key jen na Win 10.

Mám za to, že to by se stát nemělo. Tedy to, že aktivuješ desítky, by nemělo mít vliv na 7čky. Stejně teoreticky po instalaci desítek se můžeš "vrátit" k původní instalaci, ačkoliv to moc nefunguje a je lepší v případě desítek dělat vždy instalaci čistou. Ale 7čky by prostě jít měli a měla by zůstat i ta přenositelná licence. Pochopitelně nemůžeš ten systém provozovat na dvou PC současně a zřejmě si to hlídá i to, že na jednom PC používáš desítky a na druhém 7čky se stejným klíčem (i to je asi schopné rozeznat a jednu verzi hlásit jako nelegální).
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #86 kdy: Prosinec 08, 2016, 12:32:59 »

A co takhle Elemire fičet na čistých 7čkách na SSD, no a časem, až to bude nutné (jak předpověděl Milhaus), pořídit druhé SSDéčko s instalací (klonem) Win10 ?
Ale mezi náma, už to moc nepobírám tu genezi :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #87 kdy: Prosinec 10, 2016, 17:27:56 »

Nechal jsem si to chvíli uležet, ale pořád ještě nejsem rozhodnutý. Teoreticky bych mohl využít tu instalaci na HDD a upgradnout jí s tím, že pak zas zapojím zpět to SSD. Každopádně v týdnu budu mít plno času :)

Hlavně tu teď řeším ještě jeden problém. Byl jsem opravdu nakročený ke GT 1070, ale když jsem prováděl různá porovnání, tak jsem se po nějaké době všiml velikosti karty a bylo vymalováno :D Chtě nechtě musím koupit novou skříň, takže jsem se nakonec rozhodl to nehrotit a půjdu kvůli financím o kategorii níže. Čímž se dostávám ke klasickému dilema GF 1060 vs Radeon 480

... no, upřímně, GF 1060 vyhrál. V neprospěch Radeonu, tedy toho, co jsem si vyhlédl, hraje prostě cena, která je srovnatelná s vybranou edicí GF 1060 (oboje od MSI).

Vybrat skříň byla taky legrace, pokud tedy člověk nechce něco obskurního, nebo hrajícího všemi barvami. A pokud to nemá být někde šizené, tak cena jde hezky nahoru. Víceméně mám rozhodnuto, bude to jedna ze sérií Fractal Design. Potíž je totiž obecně se šířkou skříně a možností cable management. Překvapilo mě, jak málo skříní má oba parametry vyvážené. A když k tomu checete 5.25 pozice ... Každopádně budu muset ještě přeměřit šířku PC pozice ve stolu, abych se pak nedivil, byť se pomalu smiřuju s tím, že PC bude zas po letech na pracovní desce.

Edit: Tak nákup karty zatím odkládám.

« Poslední změna: Prosinec 10, 2016, 19:16:56 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #88 kdy: Prosinec 10, 2016, 22:26:03 »

Pokud jde o case, tak to nakonec vyhrál Fractal Design R5 Black Edition, když už jsem se tedy tak rozšoupl :) U karty je to opravdu horší, nějak jsem zapomněl, že je konec roku a těch výdajů bude více. V poslední chvíli jsem se nad volbou GT 1060 zastavil a znovu koukl na 1070. Nevím, pořád probírám pro a proti, ale tohle dilema asi vyřeší jedině Vánoční prémie :D

Nejhorší je, že Vega je za humny a pořád tak nějak doufám, že v únoru to s trhem karet zahýbe. Jenomže z druhé strany roste kurz dolaru, takže ani zrušení slavného oslabování koruny nemusí mít nakonec žádný vliv. V únoru mě tedy může karta stát stejně co nyní. Přitom ona je ta cena celkem adekvátní, tedy pokud budeme porovnávat výkon. Těch 4-5000 Kč rozdílu je prostě přesně ten nárůst mezi 1060 a 1070 v přepočtu na FPS. A že je nacenění mainstreamu na 9000 Kč nesmyl? To je přeci jasné, ale realita už je prostě taková.

Dneska jsme se s kolegou v práci shodli, že kompletní upgrade je nyní dost o překvapeních. Taky skládá nový PC a taky čekal mnohem nižší celkovou částku. Upgradovat jenom grafiku, tak nad tím mávnu rukou, ale současný cíl je dohromady 35k. To je o 10k více, než bych čekal. Nedávno bych ještě nevěřil, že nový herní stroj pro mainstream se přehoupne přes 30k. A byl to taky onen kolega, kdo mě znovu nalomil pro 1070:D Včera jsem shodou okolností četl jeden článek Michala Rybky a musím souhlasit, ... potřebuju to? Potřebuju! Tak hol ty peníze vypláznu :D Za půl roku si asi budu s masivním nástupem DX12 her rvát vlasy, ale to je holt cena za pokrok ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #89 kdy: Prosinec 10, 2016, 22:57:26 »

Potřebuju to? Potřebuju!

Jo to byla dost dobra hlaska. :)
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30