Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:21:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279379 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #75 kdy: Říjen 31, 2015, 19:42:16 »

Mě už to docela splývá. Chodil jsem tenkrát do LK do pasáže, co byla v té hlavní ulici, na kterou Zlatnická navazuje (poblíž bylo velké knihkupectví), takže jsem to obvykle bral při jednom. Zaručeně si vybavuju akorát Rage of Mages, protože příslušný časopis mám doma (Gamestar??). Ale jinak je opravdu možné, že jsem tam zbalil jen samostatné CD. V LK jsem kupoval třeba německou verzi Rama. Blbé je, že mě tenkrát moc nedocházelo, že bych se o to měl víc zajímat. v LK totiž měli tuším i krabicovku Stonekeepu.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #76 kdy: Říjen 31, 2015, 20:31:06 »

V LK v tom pruchodu kousek od zlatnicky měli svého casu uplny poklady. Might and Magic 6 v takove mega krabici, Dagerfall v takove barvy menici se krabici, Deus Ex mel zase rozkladaci krabici, krasne krabice z panzer generalem a spoustu dalšího, svého casu jsme tam byl denne, třeba když jsem si vyběhnul z presta pro jidlo:)
me to sice docházelo ze bych to mel koupit, ale udelal jsem to jen v par pripadech, takze vlatne taky nedochazelo, přitom to bylo skoro zadarmo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Listopad 01, 2015, 20:17:08 »

Hezké na tom bylo, že tomu věnovali jeden čas dokonce celé patro. Pro mě byla tenkrát řada těch her španělská vesnice, znal jsem jenom nějaký ten okruh, co se ke mě dostal různými pokoutnými cestičkami. Jak už jsem jednou psal, pro mě byla na prvním místě honba za výkonem a tím pádem jsem koukal hlavně dopředu.

Strašnou výhodu měl tenkrát ten, kdo se v hrách orientoval. Časopisy jsem třeba nekupoval a s internetem jsem přišel do styku až na VŠ. Nehledě na to, že pobyt u PC s internetem byl časově omezený, takže než jsem se někam doklikal, bylo po limitu. Pomalu jsem se takhle překulil přes milénium, o celých 5 let dále. I když těžko říci, jestli bych se zachoval jinak, kdybych měl ty znalosti jiné.

Párkrát jsem do průchodu ještě zašel někdy po roce 2005, když jsem jezdíval co rok do Prahy na školení, ale už to bylo hodně osekané a nakonec ty LK zmizely úplně. U nás se dlouhou dobu držely LK v Karlových Varech, ale ty byly pověstné zase kvůli filmům. Dneska už je z toho spíše smíšené zboží.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #78 kdy: Listopad 02, 2015, 08:00:59 »

V době, kdy se do LK vozily tyhle poklady jsem neměl sběratelskou úchylku (klidně jsem hodil do popelnice krabici se System Shockem, prodal jsem krabici Daggerfallu, Antary a dalších cRPG). Dneska zpětně mě to mrzí, protože řadu věci, co měly, jsem pak sháněl na eBey.

Do prodejny/bazaru ve Zlatnické (teď nemyslím Levné knihy) jsem chodil ještě před asi 6 lety, ale bigboxů už tam měli pomálu a prodavač se na mě vždy tak divně usmíval, když jsem se ho ptal na nějaké velké krabice neplastové :)
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #79 kdy: Listopad 02, 2015, 08:03:28 »

Mimochodem zažili jste období vyměny disket s hrama na inzerát v první půlce 90.let? Musím říct, že to mělo něco do sebe. Tenkrát jsem si nesl domů batoh plnej disket, zformátovaných na větší kapacitu, a na nich hry, z nichž jsem viděl třeba jednu, co mi dotyčný ukázal na počítači :) Dodnes vzpomínám, když jsem nesl domů Elviru a nevěžil jsem, že ta hra m přes 4MB! :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #80 kdy: Listopad 02, 2015, 08:55:16 »

Jo diskety byly fajn. Nejlepší bylo, když člověk nesl hru na 12 disketách, 11 jich nahrál do PC a na poslední byla chyba. Kamoš to zazálohované na svém 400MB disku neměl  a tedy to musel komprimovat znovu a tak i vše znovu na diskety nahrávat :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Listopad 02, 2015, 09:05:15 »

Já bohužel ne, první PC jsem získal až v roce 1997. Pamatuju si ovšem podobné peripetie, jako popisuje Milhaus, když jsem si ze školy nesl něco na disketách a jako na potvoru jedna nešla. Musel jsem pak čekat další týden, než jsem dorazil s opravou :) Dodnes tu mám někde ještě uschované ARJ, které jsem tenkrát používat k pakování a dělení velkých souborů na 3.25 diskety.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #82 kdy: Listopad 02, 2015, 09:23:40 »

Tak ale diskety byly zase pokrok :), o proti kazetám. Pamatuji, jak jsme hráli s kamošem na didaktiku nějakou hru, kde se každé kolo muselo nahrávat z kazeťáku asi 15 minut. Tak hrajem, jsme v asi v 10 kole (tj několik hodin hraní), načítá se z kazeťáku, když v tom lup, chyba, vše znova.

Takové windows 3.11 bylo tuším na 30 disketách :)
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #83 kdy: Listopad 02, 2015, 09:54:40 »

ad kazety - já měl u každé hry zaznamenané, jakou hlasitost mám u kazeťáku nastavit :) Protože jinak se mi stávalo, že se hra nahrávala pár minut a na konci pak info, že se to nepovedlo.

A ještě k těm disketám. Ono to mělo svoje kouzlo v tom, že o spoustě her díky absenci internetu a díky tomu, že herní časopisy u nás byly v plenkách, člověk nevěděl a skoro každá hra tenkrát byla do určité míry "revoluční". jo a s žánrem cRPG jsem přišel do styku o dost později než s ostatními.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #84 kdy: Listopad 02, 2015, 10:07:45 »

Kazeťáku jsem se docela elegantně vyhnul, protože se mi tenkrát naskytla možnost koupit Didaktik M i s 5.25 mechanikou. Vadných nahrávek jsem se dosytosti nabažil u bratra, takže tohle bylo opravdu jak z říše snů, byť i tak se program nahrával skoro minutu.

Hraní na disketách mám spojené se školou a protože jsem byl vlastníkem  pouze DD diskety, tak jsem si za té éry užil jen dvou her - Golden Axe a pak ještě jedna na způsob Street Fightera (?). Formule a autíčka vynechám, to nebylo nic zázračného a hlavně to měly všechny platformy.

Pro mě je tedy herní éra spojena hlavně až s nástupem CD.

Mimochodem, teď jsem měl zrovna prima telefonát zase z nějakého rádoby výzkumu ... co používáte ke sledování televize? ... anténu, kabelovku, nebo satelit ... ani jedno ... hmm, takže máte settopbox? Nikoliv, máme internet. Tak dobře, nashledanou ... :D A já vůl jim vždycky tak dalekosáhle odpovídám, přitom ono stačí odpověď tu největší blbinu, která mi přijde na jazyk :D Tedy ne že bych nemohl sledovat televizi přes net, ale u toho se mi blbě leží :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #85 kdy: Listopad 02, 2015, 10:14:37 »

když nepočítám takové ty hry jako žabky a podobně, ještě na 9" disketách, tak na klasických disketách byly asi moje první hry věci jako mortal combat, simpsnovi, golden axe atd. Ty byly tuším ještě na 5.25" disketách. Ale hry již trošku zajímavější byly právě třeba dungeon master 2, rytíři Grálu atd. To už byla RPG :). Ty už tedy byly na 3.5" disketách.

CD, když vyšlo, působilo jako zázrak :). Tehdy měli majitélé toho technického zázraku Playstation hroznou výhodu :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #86 kdy: Listopad 02, 2015, 10:20:23 »

9'' disketu jsem v reálu ani neměl možnost vidět, naše škola měla takové ty skokové éry, takže si pamatuju na "kazety" pro IQ 151 a pak až právě na 5'' diskety.

Edit: Z CD ale tuším těžili už uživatelé SEGA 32 (?). PS 1 si matně vybavuju, měl jsem možnost si to tenkrát vyzkoušet, ale více si vybavuju až PS 2.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #87 kdy: Listopad 02, 2015, 10:32:10 »

Já vždycky o PS1 jen slyšel, nikdo ho tady neměl. Ono celkově na menším městě bylo problém s hrami ještě větší a hry se sem dostávaly tak cca s 2ročním zpožděním :). Nejprve to na těch disketách někdo musel přivést do města, pak se to následně začalo šířit geometrickou řadou :). Ono tu nebyl ani žádný obchod, kde by se daly koupit, přes internet to taky nešlo, protože nebyl :).

Pamatuji si, jak na gymplu v informatice jsme dělali test z PC zkratek, které se běžně tehdy používaly. Jednou z nich byla zkratka DVD, většina z nás tam tehdy neměla ani CD (a to jsme všichni v té hodině s PC uměli dobře pracovat, byla to specializovaná třída) a nikdo nevěděl, co DVD znamená :D.

Na Invexu 96 jsme se asi ve 4 dohadovali, jestli koupit UFO na CD ve slevě. Nakonec z toho nic nebylo, protože mechaniku na CD měl jenom jeden :D.

Jo, byly to hezké časy.

Možná je to chyba dnešní doby, že je těch her strašně moc a jsou snadno dostupné. Člověk z toho už pak nemá takový ten dobrý pocit, že vyhrál už jen tím, že tu hru sehnal. Třeba u Dungeon masteru2 jsem sice měl hru, ale neměl jsem manuál a tedy ani kombinace značek, potřebná na kouzla. Musel jsem si na to dojít sám :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #88 kdy: Listopad 02, 2015, 11:08:28 »

Já měl kliku v příbuzných v Německu, takže právě díky tomu jsem se k určitým technologiím mohl dostat. Jenomže to zase končilo na hranicích, protože doma jsem nic analogického neměl. Invex jsem navštívil v roce 1998 a první CD mechaniku zblízka viděl až o rok později, kdy si jí kolega za tehdy těžce vydělané peníze z brigád pořídil :) Pamatuju si, že za kopii cd si účtoval 40,- a při větším množství a známosti jen 20,- :D Jenomže to se u toho PC muselo sedět a šeptat, protože hrozilo podtečení bufferu a tím pádem zničení CD. Když jsem si kupoval o generaci novější model té mechaniky, tak jsem za to dal už "jen" něco málo přes 5500,- Ten pokrok pak už šel velmi rychle.

Ve výpočetce jsme nic takového neprobírali, náš učitel byl zároveň náš matikář, takže jediné, co jsem poznal, byl Turbo Pascal a programování matematických úloh.

S tím posledním odstavcem naprosto souhlasím, protože tohle byla přesně moje RPG záhuba. Dostupnost her a honba za novými technologiemi. Přitom jsem si tak krásně vystačil s Heroes II a mohl v klidu projet dungeony. V tomhle mě právě zaujal jeden blogový příspěvek Dave de Sade, kde popisuje svoje tehdejší železo, jak byl omezen a musel kvůli tomu hrát starší hry, ke kterým si díky tomu našel cestu. Dneska bych si asi vytrhal vlasy, že jsem tak pospíchal. Bohužel mě tenkrát nezastavila ani linuxová éra, kde jsem dostal druhou šanci si tohle užít.

Nástup internetu pak prostě vše jen urychlil. Hodně jsem tohle pocítil u Legend of Grimrock, kdy člověk prostě ví, že se nemusí namáhat, prostě stačí na ten net kouknout ... přitom vím, že bych i ty hodně zapeklité hádanky nakonec dal :/ Opravdu, člověk si v dnešní době těch her nedokáže tolik užít a celkem se nedivím tomu, že se zjednodušují, protože ono na to zjednodušení se snadno zvyká. Byť tedy zrovna u Zaklínače 3 jsem zažil chvilku, kdy jsem si s radostí poskočil, že jsem ještě nepodlehl zcela. Byť mi hra napovídala jak mohla, stejnak jsem si u jednoho úkolu jel po staru. Zkrátka jsem ty indicie absolutně podvědomě přehlížel. Ale je to slabá náplast.

Docela mě potěšila ale jiná věc. Manželka, která tolik nehraje, se docela ráda dívá, jak hraju starší hry. Ona si u toho v klidu žehlí, podle mě to sice bere jako analogii nějakého z těch "prima" seriálů, ale do toho v klidu poslouchá můj komentář a občas mě i pochválí :D Co víc si přát :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #89 kdy: Listopad 02, 2015, 11:48:37 »

Mně zpětně trochu mrzí, že jsem neměl Amigu. Tenkrát jsem byl dost vyhraněný proti amigistům, bral jsem je jako nepřátele :) Přitom to byl parádní stroj. Já třeba měl zvukovku až v době, kdy vyšel první Frontier - u něj jsem vlastně poprvé slyšel něco jinéhé než speaker :)

Nedávno vyšel další díl Nekonečného labůža a je věnovaný především Amize, ale dostalo se tam na přetřes i hodně dungeonů (nejlepší prý Black Crypt). Určitě doporučuji skouknout.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 89