Za jednoho upíra chtěl hrát bratr, ale pak viděl zmiňovanej povyšovací quest :-).
Jináák, ta hra za jednoho trolla je SUPER. Člověk pozná hru úplně z jiný stránky, projde si i lowlácký dungy, (nenajímá 50lv chary na 1vl :-p) naučí se hledat cesty po zemi, naučí se líp odhadovat nepřátele a situaci... Moje dosavadní týmy ve všech verzích byly tak šíleně nezničitelný, že jsem si to ani neužila :-). Jsem ráda, že jsem se k tomu nechala zhoupat. Mám hotovou alianci a jdeme na Regnu, už se na to těšim.
Černá a bílá magie neni přeceňovaná, nicméně se bez ní skutečně obejít dá. Jinak, neřekla bych, že se jí člověk naučí pozdě, a na mistra stačej 4 body, což je docela slušná výhoda. Já beru 4bodovýho mistra vzduchu (víc podle mě nemá smysl), 12ctibodovýho mistra vody na jiný postavě (dostane podkovy), a jedna postava je vyhrazená na bílou, dokud nemá dostatečnej lv. Dobrej nápad je rychle obejít obelisky, aby postava, co táhne bílou, mohla dostat artefakt s bonusem (taky to pomáhá platit za kouzla). Další magie neřešim, maximálně beru záložního experta vody.
Chce to rychle splnit lehký q v rychlym sledu za sebou a povýšit jednoduchý povolání (mág 1x, lučištník 2x, ukončit zimu, ..., nezapomenout mít před prvnim odevzdáním slušnou pověst) a pak najmout barda, šup, svatá, rychle na ostrov a mistra.
Černá... o něco lepší? Myslim, že i jeden mág dokáže napáchat slušný škody. Jo, 4 mágové, to je jiný kafe, to je fakt.
Ze začátku řežu nepřátele zbraněma a občas do nich napálim střepinu, když je to hustý. Lloydův maják nepotřebuje mistra vody, takže neni problém prchat a vracet se s plnou manou.
Fakt je, že bílá magie v některejch lokacích ztrácí smysl, když mě dispelujou na každym kroku. Střepina neztrácí smysl skoro nikdy, akorát gargoily a slizy se musej řešit jinak, nebo prostě obejít. Pak jsou tu samozřejmě krysy, který se taky trefujou špatně :-D.
Teď si nevybavuju, jakej level mívám, když jdu na mistra s černou, ale v podstatě je to hned, jak mám manu na Armageddon (zabíjet lidi a mít špatnou reputaci nestačí, armageddon je podmínka). Na nákup kouzel si najmu týpka s bonusem k obchodování a beru jen 4x střepinu, armageddon a den ochrany, jinak nic. Kouzla do bílý magie má jeden člověk (hodina moci, den bohů), takže se to dá finančně zvládnout, když člověk oblítá truhly, a fakt sebere co najde.
Jinak, střepina v mm6 nedává magický zranění, narozdíl od dračího dechu, kterej útočí jedem, kterej má snad nejvíc odolnejch a imuních monster. Sliz, kterej je nejen imuní, ale i tak nízkej, že stejně nejde trefit :-D, se dá v pohodě rozsekat očarovanejma zbraněma a nebo ukouzlit ohněm, klidně i jednobodovnou magií. Je zajímavý, že některý unikátní monstra, který jsou imuní na fyzický poškození (např. q), jsou střepinou zraňovaný normálně (podařilo se mi ho sejmout asi na 8 zakouzlení). Jen ten reaktor nejde rozsekat, ale ten se dá sejmout jinak :-). Například lukem s výbušnym efektem. Joo, a blasterama, samozřejmě, ale to já neberu do ruky, pokud nemusim :-D.
Ráda bych podotkla, že jsem zásadně proti označení "atypická" družina :-p. Zní to skoro jako atopická :-p. A myslim si, že se za takový party hraje líp. Já měla "typickou" skupinu jen poprvé a byl to totální propadák, už to nezkoušim.
Lidi maj občas pocit, že prostě musej mít skupinu s rytířem, mágem a knězem, ale proč? Protože má bojovník hodně života? No jo, ale on nemůže stát v předu a tankovat, takže k čemu mu to je? Aby utíkal s mrtvym mágem? Ale mág se dokáže dostat pryč mnohem snáz. Navíc já nechci mrtvýho mága :-).
Sdílenej život? Ale rytíř má 3x tolik hp, jako mág. Když hodim sdílenej život v magický skupině, tak jsou všichni pěkně rovnoměrný. Můžu to udělat i tehdy, když mám vážně zraněnou jen jednu postavu a potřebuju jí rychle dostat na nohy. Když mám v partě dva bojovníky a mága s knězem, tak si tim kouzlem ty rytíře ošklivě přizabiju. Ano, daná postava má pravděpodobně tolik života, že se jí nevejde do trubice, ale mě to připadá jako plýtvání :-). Jooo, a pak je tu fakt, že mimo 6stku to kouzlo ani nemám, protože tu magii nepreferuju a opravdu mi připadá zbytečný tam dávat body kvůli jenomu kouzlu.
Třeba mm7. Když jsem to hrála prvně, tak jsem měla mága. Po nějaký době mi došlo, že to neni potřeba. Velmistrovský kouzla člověk dostane fakt pozdě, kolikrát to dohraje dřív, takže proč mága, když lučištník má mistra, a ještě umí bojovat? Kdybych hrála za zlo, a chtěla střepinu, to by byla jiná. Ale já mám bílou magii, která stačí jednou. Kněze obvykle beru, i když je fakt, že to srazí obtížnost na úrověn "směšná" :-p. Navíc střepina už neni to, co bejvala.
Ano, uvědomuju si, že musim u lučištníka cpát body do magie (respektive do dvou, který beru na 7 bodech), ale stále bojuje líp, než mág kdy bude. Taky vydrží víc. Má lepší povyšovací q. Prostě samý plusy. Taky mu nedochází mana. Protože nekouzlí.