Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:42:34
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10

Autor Téma: Tak kolik lidí schválně ještě hraje?  (Přečteno 32788 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Tak kolik lidí schválně ještě hraje?
« Odpověď #120 kdy: Listopad 03, 2012, 22:38:53 »

Od podzima a přes zimu to sedí, neni moc co jiného dělat. Hlavně teď ten konec podzimu u nás vypadal dost nevábně. Nemám ještě ani zryto na zahradě :) Je pravdou, že ta herní atmosféra je asi nejlepší. Ovšem na druhou stranu, nesmí to být někde ve studené místnosti v suterénu, kde teplota náhle poklesá jako na prahu hradu Darkmoor :D To je pak o zdraví.

Notebook jsem si k hraní taky pořídil, ale ještě jsem ho moc netestoval. Je to takový zajímavý hybrid, ale MM VI se na něm rozjeli. Dneska budu testovat ještě NWN. Ovládání je o zvyk, než jsem přišel na některé funkce, tak to stálo zato - upravoval jsem konfigurační soubory serveru a místo 5-ti minut jsem to dělal hodinu :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #121 kdy: Listopad 03, 2012, 22:48:15 »

Tak jedinej, kdo zvládne vydržet hrát ve sklepě, je Angry Video Game Nerd. Ale toho hřejou nadávky. :-D

JCMurphy: saďoure. :-D
IP zaznamenána

Shizuma

• Nováček
  • *
« Odpověď #122 kdy: Listopad 04, 2012, 00:01:12 »

Pfu, hrad Darkmoor vyloženě nesnáším :D Jestli existuje potvora, která mi saje krev, tak sou to ty oči :D
Nějak si nedovedu představit zimu bez MM (možná někdy zkusím i IX, kterou jsem ještě nehrála :D)
A s tou jednou postavou to vypadá zajímavě, docela masakrovně :D Asi až nebude o Vánocích co dělat, tak to vyzkouším :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #123 kdy: Listopad 04, 2012, 13:06:47 »

Já zkoušim mm9 teď :-). Po všech těch letech to začal hrát bratr a prohlásil, že ho to baví. Já za sebe prohlašuju, že nenávidim místní města :-D. Taky mě fascinuje tan útok ala Freespace :-D. Ale nečekaně jsem u toho seděla celý odpoledne, a dneska to udělám zas :-D. Pravda, pak jsem pustila šestku, protože se mi zastesklo po hudbě, milym úsměvu mýho mága a zvuku střepin.
Fakt je, že MM prostě k podzimu/zimě patří. Dělá to ten pach ve vzduchu :-). Je to jako feromony :-).
IP zaznamenána

karelcedr

• Nováček
  • *
« Odpověď #124 kdy: Listopad 08, 2012, 14:04:23 »

Jo na podzim a brzo na jaře se vracím k mm. Postupně projdu všechny, ale k šestce se vracím zvlášť rád. Jen zamrzí, že tam nešlo makrovat až na Velmistra. Jinak co se týče rozsahu dungeonů nemá 6 konkurenci!
IP zaznamenána

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #125 kdy: Listopad 08, 2012, 14:35:46 »

Mě právě naopak víc vyhovuje systém MM6. Když jsem poprvý hrál MM7, tak jsem si myslel, že systém dovedností je stejný a nějak jsem to nezkoumal. Až později, když jsem si všimnul, že s touhle partou se nenaučím Lloydův maják a ještě něco důležitého, tak mi málem hráblo. :-D Samozřejmě ono se to dá dohrát i tak, ale byla to docela pruda.

Mám radši, že když už se postava umí dovednost naučit, tak se jí taky může naučit na maximum, co hra umožňuje. Jasně, ono to na druhou stranu vnáší do hry trochu strategie, ale nepřipadá mi to reálný. Jak se říká, každá dovednost je jen 10% talentu a 90% trénink. Taky není důvod aby se automechanik nenaučil hrát mistrovsky na piáno, pokud bude dostatečně cvičit. :-D Takže když už se někdo dovednost umí naučit, měl by jí ve hře být schopen namistrovat. A možná i dovednost, která mu podle zajetých RPG cliché nepatří. Proč by kouzelník nemohl ovládat meč... Gandalf měl taky meč. :-D

Myslím, že kdyby třeba byla hra míň štědrá na dovednostní body, ale umožnila by se naučit postavě dovednost jakou chce na maximum, tak dosáhnem stejnýho efektu: postava stejně nebude mít namistrovaný všechno, ale bude to reálnější. To je jedna z věcí, která je třeba ve Wizardry zpracovaná líp než v Might and Magic. Ale to je samozřejmě jen můj pohled na věc.

Fuj, to jsem se zas rozkecal. :-D
IP zaznamenána

karelcedr

• Nováček
  • *
« Odpověď #126 kdy: Listopad 08, 2012, 14:45:22 »

4Majk
Souhlas. Já to vidím stejně. Jen mě mrzelo že v 6 po mistrovi už nic není. Jinak s tím že jde něco v 7 a 8 naučit a nejde to zvednou až na max s tím souhlasím bez výhrady. To mě taky dostalo, když jsem to jel poprvé.
Wizardry je kapitola sama pro sebe. Jen osmičku jsem hrál snad dvacetkrát a rád si ji znovu rozjedu .-)
IP zaznamenána

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #127 kdy: Listopad 08, 2012, 14:58:41 »

Jasně, už chápu jak jsi to myslel. Jo, mohlo by být, mistr by byl prostě stupněm mezi expertem a velmistrem, ale postava by velmistra mohla dosáhnout bez omezení povolání.

Na W8 se musím někdy vrhnout. Tenkrát mě odradila grafika, která mi přišla ještě o kus hnusnější než MM9, nebylo mi příjemný to hrát. Dneska už bych to asi překousnul. Ale W6 a W7 jsou špičkový dungeony, k těm jsem se dostal až pár let po zkoušce osmičky a měl už bych tuhle trilogii taky uzavřít.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #128 kdy: Listopad 08, 2012, 15:30:46 »

Mě vyhovuje styl expert/mistr/nic. Myslim si, že je ok, že se některý povolání nenaučej na granta, ale. Myslim si, že třeba obchodování, učení, opravování a spol by nemusely vyžadovat konkrétní classu. Proboha, to jako že mágové neuměj obchodovat? Navíc když vezmu, že zrovna tyhle dovednosti má v každym díle na granta někdo jinej. Maj je umět všichni.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #129 kdy: Listopad 08, 2012, 20:43:46 »

Systém všichni všechno je dobře znám ze série TES, ale nezbytnou podmínkou smysluplnosti je herní doba. Velmi dobře si pamatuju, že už v první hře v Morrowindu jsem měl postavu mistrem všech cechů a odborníkem na cokoliv. Prostě časem člověk nemá co dělat a dělá vše, co je ještě dostupné. Proto je horní hranice herní doby důležitá, případně omezení levelem apod. Postavy v mm6 by se jinak hlavně lišily jen počátečními podmínkami a povýšením.

Systém šestého dílu mě kdysi taky velmi uchvátil, naproti tomu osmý díl (který jsem hrál jako druhý), mě docela uzemnil. Rozdělení úrovní a k tomu jiný systém družiny byl velmi výrazný skok. Přesto se do toho vžít dalo. Hráč si prostě musí odpustit jakékoliv myšlenky, že volba družiny má fatální vliv na dohrátí. Ano, jsou hry, kde je každá odchylka od ideálu tvrdě potrestána, ale M&M lze dohrát prakticky za jakoukoliv družinu. Jen to třeba nebude hned. Zkrátka jak už jsem mnohokráte naznačoval, herní systém M&M mi přijde asi nejideálnější.

Ta myšlenka Yuyany mi přijde dobrá, základní dovednosti by měl mít možnost maxovat každý.
IP zaznamenána
This is the end ...

karelcedr

• Nováček
  • *
« Odpověď #130 kdy: Listopad 08, 2012, 20:59:35 »

Mě baví hodně právě to vymazlování postav. Na začátku to jsou úplní saláti, který vymastí kdejakej goblin  a na konci jsou to bohové co si dávaj draky ke snídani. A právě ta možnost něco pořád vylepšovat se mi nesmírně líbí. A Magic je v tomto velice pestrý. A proto má rád systém s granty, že je po mistrovi ještě kam jít.
Dohrát se to dá za jakoukoliv kombinaci, ale některé jsou nesmírně otravné. Zvláště když nemůžete lítat, nebo používat teleportační kouzla.
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #131 kdy: Listopad 08, 2012, 21:50:53 »

já ten systém plně chápu... sice se můžeš naučit cokoliv chceš, ale tvůj life span a mozková kapacita je omezená

to je jak přihlásit se na VFU, VUT, právnickou, přírodovědeckou atd.
jedu to hlavní, k tomu právo na základním lvlu, fyziku na expertním, biologii na mistra, ale nikdy nezmákneš všechny školy plnohodnotně :D chcete od svých postav trochu moc, ne?

jedinej člověk co zvládá všechno je Chuck Norris a Leonardo da Vinci
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #132 kdy: Listopad 08, 2012, 22:58:55 »

Právě, tenkrát to bylo v Morrowindu docela zajímavé zpetření, ale díky tomu systému snadného levelování dovedností, se to začalo brzo otáčet. Ona ta hra začala značně ztrácet, protože "dokonalosti" se dalo dosáhnout velmi brzy a do konce bylo ještě daleko. V tomhle mi Skyrim třeba přišel lepší. Celkem geniální mi pak třeba přišel tah Bioware v BG, kde je i po datadisku max. level postav v průměru jen 8. Přitom se jedná o poměrně rozsáhlé dobrodružství.

Z tohoto pohledu jsem pochopil zvolený systém v mm7 a 8. Taky je dobře vidět, že se to neobešlo bez kompenzace. Dalo by se říci, že ubylo nutných soubojů a dungeony se znatelně scvrkly :) Ale jasně, každý si zvolí to své a minimálně u první hry vznikaly velmi zajímavé charaktery. Ten "šetřící" systém přichází obvykle až s časem :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #133 kdy: Listopad 08, 2012, 23:15:36 »

Edit: tohle je reakce na JCMurphyho, než jsem to slohový cvičení napsal, přispěl Elemir.

No jasně, o tom to je. Vždyť to taky píšu - herní systém by třeba nebyl tak štědrý při udělování dovednostních bodů, které narveš do dovedností. Po dobu herního příběhu by nebyla šance, jak namaxovat všechny dovednosti na velmistra. Ale hra by tě neomezovala udělat velmistra v dovednosti, kterou uznáš za vhodnou, bez ohledu na povolání. Mohla by to třeba ztížit, aby povolání měla smysl. Přece jen i v reálu má každý určité předpoklady a některou věc se naučí rychleji než jiný. Rytířovi by třeba trvalo kratší dobu zvládnout velmistra v meči než kouzelníkovi. Třeba. Ale mohli by oba. Teď tady nepíšu dokonalý rpg systém, jsou to úvahy, který by se třeba při testování herních mechanismů neosvědčily. :-D Ale v zásadě, proč by postava nemohla popadnout do ruky libovolnou zbraň... jen s ní nebude tak dobrá nebo dokonce příšerná. To občas ve hrách vidíš. Co mám taky rád v některých RPG, že nějaká dovednost ti roste jen tím, že jí používáš. Krájíš nepřátele na plátky, roste ti dovednost meče. Kradeš, roste ti zlodějna. Do jiné dovednosti takto získané body nemůžeš investovat. to považuju docela za nejreálnější možný systém.

Tím neříkám, že je systém MM špatný. Vždyť ty hry miluju. :-D On je v podstatě geniální už z toho pohledu, že není ani extrémně jednoduchý, ani moc složitý. Ve Wizardry, když už jsem ten systém pochválil, tak je zase pravda, že vhodnou změnou povolání můžeš namaxovat před dokončením hry tolik dovedností, že opravdu vytvoříš partu nadbohů. To je zas mínus herního systému, taky to není reálný.

No a pak by tady byla ještě otázka realismus x zábavnost a jak to balancovat. A to už jsme fakt daleko od otázky "tak kolik lidí ještě hraje". :-D A stejně: systém, který by byl 100% skvělý, by si každý musel vyrobit sám, a byl by 100% skvělý jen pro něj. :-D
IP zaznamenána

Adam23

• Pokročilý
« Odpověď #134 kdy: Listopad 08, 2012, 23:24:18 »

Systém v MMVI mám o dost radši, z již zmíněných důvodů, ale ruku na srdce, logičtější a "správnější" je asi systém v MMVII, jak říká JCMurphy, ale když mě to pak baví o dost míň :D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 7 8 [9] 10