Kouzlo MindreadV minulé rozehrávce se mi v rámci dialogů dařilo celkem dobře, ale od nové rozehrávky jsem si sliboval, že v ní nasadím kouzlo Mindread a pokusím se odhalit i hodně skryté topiky (témata rozhovorů). Mé první pokusy s Mindread však byly dost rozpačité, tedy ani ne tak pokusy jako výsledky. Kouzlo Mindread není tak mocné, jak jsem očekával. I na nejvyšší sílu (power) je to spíše zklamání.
Power 7 vyžaduje 56 bodů many, takže ho Eona dokázala seslat celkem 5x po sobě. Výsledek kouzla je trochu o náhodě, ale pět pokusů je dostačujících, aby odhalily většinu myšlenek NPC. Výsledek je pak dvojího druhu:
1) zobrazí se hlavní topik rozhovorů
2) zobrazí se jedna z odpovědí na otázku HINT (akorát tohle je bezplatné) nebo dialogovou volbu LORE
Největší problém mám s bodem 1), protože NPC mívají topiků více, ale kouzlo Mindread odhalí jen ten jakoby hlavní, který navíc dokážete snadno získat (odhadnout) díky pečlivému sledování infotextů nebo částí úvodních rozhovorů s příslušným NPC. Popř. si lze pomoci (placeným) topikem HINT. Např. profesor Wunderland vás snadno navede na topik History. A to je právě ten jediný topik, který ukáže i kouzlo Mindread. Podobně u Rossariana, u něj se zobrazí topik Old City, ale o Black Market ani slovo ... to s pomocí kouzla nevymáčknete ani z hostinského Dungoreho. Tím se z Mindread stává úplně zbytečné kouzlo.
Přitom když to porovnám s Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar, tak tam to fungovalo výborně. Znalost Mindread byla v Grimoire dokonce nutná, obzvlášť s vyšší úrovní obtížnosti hry.
Nezbyde mi, než holt počkat, až něco užitečného najdu nebo vymáčknu z někoho jiného.
Znovu v Orkogre CastlePři předchozí návštěvě hradu jsme poněkud narazili - neprošli jsme přes Shadow Guardiany. Díky tomu se nám postup skrze Orkogre Castle dost rozkouskoval a nebude proto od věci, když to vezmu hezky od začátku, aby to bylo celé pohromadě.
Orkogre Castle se nachází na západní a hodně zapadlé mýtince v Orkogre Forest. Vstup po žebříku vede do malé čtvercové místnosti, odkud vede dlouhá chodba na sever a na západ. Severní chodba končí zamčenou mříží, takže naše první kroky směřovaly západní chodbou až ke schodišti, odkud jsme se dostali na 2. patro do vězeňské sekce. Cely jsou podobně jako mříž na prvním patře zamčené, takže naše další cesta vedla rovnou k dalšímu schodišti, odkud jsme sestoupili na 3. patro. Nachází se tu zbrojnice.

Ve zbrojnici je dvojice strážných místností. Každou hlídá skupinka Gornů. V místnosti více na jih je hlídka slabší a po její porážce jsme získali Crown Key (odemyká mříž v severní chodbě na prvním patře). Druhá strážní místnost obsahuje o poznání tužší hlídku, ze které vypadl Armory Key. S ním se dá odemknout mříž přímo vedle strážných místností. Za mříží je dvojice skladišť. Z jednoho jsme pobrali haldu zbraní a výzbroje, v druhém jsme pak našli něco, co nás doslova šokovalo - naložené maso a vnitřnosti Munků!!
(Munk Meat a Munk Innards.)
Netuším, k čemu je to dobré a už vůbec netuším, co to dělalo ve skladišti Gornů. Jako lidojedi mi rozhodně nepřijdou. Oboje dvoje jsem odložil poblíž východu na povrch, abych to byl případně schopný později zase najít a vyzvednout.

Za mříží na 1. patře jsme objevili několik prázdných místností. Chodba se stáčí na západ a nakonec na jih, přičemž vede okolo Murkatosovo vnější svatyně (Murkatos Outer Sanctum). Na zemi je stále ještě skvrna od krve, ale vstup do svatyně je zamčený.
Na konci chodby je dvojice zamčených místností, které je možné otevřít pomocí pák v chodbě kousek nazpět. Každá z těchto místností navazuje na další místnost, v níž nás vždy čekal tuhý souboj. Jižní dvojice místností skrývá tlačítko a tajnou chodbu. Skrze ní jsme se dostali do nové části patra, kde se nachází trůnní sál (Throne Room) a zvěřinec (GORKUNGA The Killer Ape). V severní části je pak další schodiště. Vede na 2. patro do soukromých komnat krále Ulgara. Jelikož jsme v tuhle chvíli opět uvízli na mrtvém bodě, tak jsem sešli o patro níže, abychom si prohlédli, co tu král ukrývá.
Komnaty krále jsou uzamčené, ale mříž se dá snadno otevřít pomocí páky v jižní místnosti. Samotné komnaty pak tvoří dvojice místností. V té jižní se nám podařilo najít dvojici předmětů - Bone Combs & Brushes a Polished Steelplate. V severní místnosti je tlačítko, které odkryje skrytou chodbu, ve které je zamčená mříž a za ní je truhla. Takže i tady jsme nyní skončili.
Vrátili jsme se proto zpět na 1. patro a došli ke svatyni Murkatose. Něco mi tu nehrálo.
Krvavá skvrna na zemi není důležitá, ale při bližším průzkumu jsem na zemi objevil důlek vymletý kapající vodou. Nad ním byl ve stropě drobný otvor, kterým do chodby pronikal úzký paprsek světla ... Postavil jsem se proti mříži a vytáhl Polished Steelplate. Světlo proniklo mříží a spustilo nějaký mechanismus, který mříž nadzdvihl.
Uvnitř svatyně nás čekala celkem tuhá hlídka složená ze šamanů. Při jižní zdi jsme něco neurčitého detekovali a při bližším průzkumu jsme objevili tlačítko. Po jeho stisku se v severní zdi objevil otvor a za ním byla malá pracovna. Po pečlivém průzkumu jsme tu našli ležet svazek klíčů (Ring of Key) a narychlo naškrábanou poznámku:
"We are betrayed! Assassins have penetrated the castle quickly. There is no time to reach my inner sanctum. The answer is there and the prison the key!"
Bylo jasné, že odpovědi najdeme v celách vězeňské sekce.

S klíči od Murkatose jsme postupně otevřeli všech šest cel. Ve většině z nich byli vězni, kteří nás bez váhání napadli. Dvojice cel ukrývala ještě něco navíc - v jedné bylo tlačítko, které v cele na jihu odkrylo vstup k páce a ta pro změnu odkryla vstup v podlaze na další patro. V jedné z prvních místností jsme navíc našli chleba a trsy banánů (Bunch of Bananas). V tu chvíli mi svitlo, ale mnohem více mě zaujal ten podivný vstup v podlaze. Nečouhal z něj žádný žebřík, takže Biff preventivně zakouzlil Levitation a seskočili jsme dolů.
Objevili jsme se ve zdánlivě izolované spleti chodeb, ale v jednom záhybu chodby na JV jsme našli tlačítko, které v SZ části odkrylo vstup k žebříku. Je to jediná cesta ven, protože přes otvor v cele se nahoru už vrátit nedá. Žebřík nás zavedl zpět na 2. patro, do původně nepřístupné části. Mříž v cestě jsme bez problémů otevřeli pákou, ale za ní nás čekalo nemilé překvapení. Jde totiž o Murkatosovu vnitřní svatyni (Murkatos Inner Sanctum), která by měla skrývat důležité odpovědi. Jenomže místo odpovědí se před námi zhmotnila dvojice Shadow Guardianů!!
Napoprvé jsme přes ně neprošli, takže mě čekal hodně dlouhý load zpět, kdy jsem přišel o většinu postupu v hradu. Nakonec to nebyla až taková tragédie, protože jsem díky tomu objevil bod permanentního respawnu v kasárnách v New City. To mě posunulo zase o značný kus vpřed a družina zas o něco zesílila. Do hradu jsme se vrátili mnohem lépe připravení.

Základem souboje s Guardiany je přežít první kolo a zakouzlit důležité ochrany. Guardiani jsou velmi odolní vůči magii, takže útočná kouzla proti nim často selhávají. K tomu kouzlí Asphyxiation a Lifesteal a jejich dotyk dokáže paralyzovat. Prostě prima kombinace dovedností

. Družinu jsem v první řadě ochránil pomocí Magic Screen, což výrazně zvyšuje šanci na odražení magického útoku. Tohle kouzlo patří mezi základní ochrany, které můžete sesílat i mimo boj. Druhé ochranné kouzlo je Air Pocket, které družinu ochrání před udušením. No a třetí je Anti-Magic, které Guardianům blokuje celkově (útočná) kouzla. Není to 100%, ale Lifesteal to zablokovalo perfektně a to bylo to hlavní - Lifesteal je za normálních okolností pro každou z postav instakill, proto je to tak důležité. Abych se vyhnul fyzickému útoku, tak jsem postupně všechny ukryl do stínu.
Nyní byla řada na nás. V první řadě jsem použil Acid Bomb v plné síle. Nějaké to poškození to nakonec způsobí, protože souboj probíhá řadu kol a tak je šance, že Guardiani pár zásahů dostanou. Další v pořadí je Crush. Opět, čím víc zásahů, tím větší šance, že alespoň něco z toho Guardiny trefí. Abychom v tom nebyli sami, tak jsme si na pomoc přivolali pomocníka pomocí kouzla Conjuration. V plné síle to přivolá Fiera nebo Myxlmynxe. Myxlmynx občas překvapí - je šance, že instakillne jednoho z Guardianů, ale ne vždy to vyjde. Jen tak z legrace jsem zkusil Guardianům oplatit Lifesteal a k mému překvapení jsem jednoho z nich opravdu zabil! Popravdě jsem nečekal, že tohle kouzlo zabíjí i nemrtvé. Sem tam jsem použil i jednodušší útočná kouzla.
Nakonec Guardiani padli a místo nich se před námi zjevil duch samotného Murkatose ...

Mine is the spirit of Murkatos, borne of Gorn, and Wizard of this realm... Thou hast shown thyself strong and capable avengers, and thus shall I bequeath to you the inheritance of my legacy... As I did succumb to the allure of great riches and power from they who come from the stars, so did this weakness betray me to them,(and thrust me into their clutches... Know you that those borne of deceit and treachery are consumed eternally, for living amidst their own fears and suspicions, they grow blind and further inflamed, till like a warring plague they do become unto themselves... And so it was with I, for I did conspire against mine own blood Asuspiciously and with malice, and now the mighty Gorn Empire lies in ruin, the gasping victim of my bloody hands, dying so ignobly in its own civil war... Learn well from this tragic misfortune, for to forget is to yourself betray... Seek the Tomb of Vilet Kanebe in the old church of Nyctalinth, and deep at the foot of the Creator... There shall you find hidden a part of what you seek...
Murkatos byl ohromen naším úspěchem. Prozradil nám, že podlehl kouzlu nově příchozích ras a s vidinou velkého bohatství a moci se rozhodl zradit svůj vlastní lid. Výsledkem je současná občanská válka, která pomalu, ale jistě vede Gornské císařství do záhuby. Máme se vydat do Nyctalinthu. Pod starým kostelem najdeme hrobku Vileta Kanebeho a v ní je ukryta část toho, co hledáme. Poté Murkatos zmizel.

Uvnitř svatyně je ještě dvojice truhel. Jedna hned v místnosti, kde došlo k boji s Guardiany, druhá je pak ve vedlejší místnosti a cesta k ní vede přes past a hejno spektrálních havranů. Past sesílá kouzlo Silence, ale Biff a Shiva jsou nyní alchymisté, takže to na ně nezabralo

. Díky tomu jsme havrany celkem bez obtíží rozprášili, byť šlo o značnou přesilu. Uvnitř truhly byl Gem of Power a Azure Key. Cesta ven ze svatyně vede přes mříže, které otevírá páka a kousek vedle ní jsme ze stolu sebrali pár lektvarů a bonsaj (Bonsai Tree). Po žebříku jsme vyšplhali na 1. patro a za další mříží jsme se už ocitli v části s trůnním sálem.
Neobešlo se to však bez dalšího překvapení ...
Dostihl nás D'Rang a tentokrát odmítal jen tak odejít. Místo toho nás napadl! První pokus jsme nedali, tak jsem loadnul, ale D'Rang byl najednou zas neutrální, tak jsem to nechal být. Po nějaké době jsme na něj narazili znovu a znovu došlo ke stejně podivnému chování. Postupně jsem tedy loadoval, dokud nebyl zase naštvaný a pokusili jsme se ho znovu zabít. Někdy byl boj celkem schůdný, ale D'Rang přitom naneštěstí utekl, takže jsem musel znovu loadovat atd. Nakonec se mi jeden pokus podařil a D'Rang definitivně vypadl ze hry. Je to dost nepříjemný souboj, ale je vidět, že už si dokážeme poradit i s tuhými přepadovkami T'Rangů, což je dobře. Nicméně tohle bude mít asi ještě dohru, protože to už je druhý (důležitý) T'Rang, kterého jsme museli zabít (prvním byl K'Borra). Ostatně D'Rang nás napadl nejspíše právě proto.

Azure Key nám na 1. patře odemkl místnost s léčivou fontánkou, která doplňuje manu. Můžeme se tak pohodlně léčit kouzly, čímž se Orkogre Castle stává dalším významným bodem záchrany.
Zbývalo už jen navštívit krále. Cesta do trůnní místnosti vede přes zvěřinec, ve kterém je za sklem vidět páka a zvědavá opice.
Zamával jsem na ní přes sklo banány (Bunch of Bananas) a ona skočila na páku. Tím se sklo odstranilo a milá opička nám prosvištěla nad hlavami a zmizela kdesi v chodbách hradu.
Uvnitř zvěřince je tlačítko, které odkryje zeď vedle trůnní místnosti. Za ní je páka, která dveře do místnosti odemkne.
Král Ulgar se nachází naproti u zdi ...
So the gods have decided to put the old king out of his misery at last, eh? Look you now upon this soulful guise, but once it were not so... How the orchard blossoms have faded in the fields... Though my army still stands strong, their strength is but a shallow weakness, for their spirit is broken... And now they wage war upon themselves, having lost that fleeting essence which fuels the heart and makes possible all loves and desires... The vision of their destiny has been broken... Shattered by the crushing presence of you who come from the stars... What grim irony that your visage now stands so mockingly before me... Shall you be the ghosts of my tormentors to haunt my dreams in the hereafter?... Or merely be you that come to put the sword in my heart and end this mortal suffering... I see it all now, so clear... Worlds within worlds continually unfolding... The boundaries of time crossed and overlapping as easily as one might step from the garden into the forests... Like simple fish in the oceans, flipping and darting, living out their days unaware of the unseen universes which lie in the sky above their heads, so near and yet so far... How likened unto every man, that all these galaxies swing and orbit around him, continually in his sight and yet never seen nor glimpsed... Save that small portion which leaks into his momentary vision and births a thousand tales of miracles and divine conception... I pray you, grant this king these ramblings... Would that I could take my mind and thrust it upon you! But instead am forced to fling only the feeble stones of words...

Namísto majestátní postavy krále jsme před sebou spatřili zmučenou duši, která nás obvinila z toho všeho zmaru kolem. Po rozhovoru s duchem Murkatose musím dát králi za pravdu. I my jsme na Guardii cizinci a tak jsme se chtě-nechtě stali součástí událostí, které Guardii nyní pomalu dusí. Král se nám nakonec omluvil za své brblání a otázal se, proč jsme za ním přišli ...
"The Dartaen Alliance is broken"
Přesně jak nám sdělil kapitán Boerigard. Král se na nás překvapeně podíval a začal si pro sebe mumlat cosi o proroctví. Poté se na nás znovu podíval a otázal se, zda-li se chceme stát součástí změn, které přicházejí. Odpověděl jsem, že ano.
Poté nám král prozradil, že v jeho komnatách najdeme starobylý svatý svitek, který ukryl v místnosti za postelí. Do ruky mi vtiskl malý klíček (Key of the Gorn King) a opustil svůj trůn (od této chvíle je z krále potulné NPC).
Klíček odemyká mříž v královském pokoji, kde jsme předtím odkryli tajnou místnost s truhlou. Biff nadzdvihl víko a v tu ránu jsme všichni zůstali jako opaření. Krom pár pavučin byla truhla zcela prázdná!!

Hm, někdo nás sprostě předběhl, ale s tím jsem trochu počítal

. Trénink nás zdržel natolik, že nejspíš už všude přijdeme s křížkem po funuse. V truhle měl být uložen kousek Phoonzangovo mapy označený Temple map. Jenomže ten získal nejprve bratr TShober a od té doby mapa změnila vlastníka hned několikrát. Aby toho nebylo málo, tak na třetím patře hradu se původně nacházela část mapy s označením Dragon map. I ta už má svého vlastníka.
Z Orkogre Castle si tak odnášíme pár záhadných předmětů (Bone Combs & Brushes a Bonsai Tree) a nový směr - hrobku Vileta Kanebeho v Nyctalinthu.
Následují mapky zachycují podobu jednotlivých pater Orkogre Castle:

Z pohledu výbavy si na své přišly kouzelnice, protože Murkatasova vnitřní svatyně ukrývala pár cenných kousků oblečení a doplňků pro mágy. Mezi nimi se ovšem objevil i jeden velice zajímavý talisman - Gem of Power.
Na první pohled nevypadá nijak výjimečně, ale když si ho zkusíte nasadit, tak se vás hra optá, zda-li chcete uvolnit jeho sílu nebo ne. Pokud ne, tak si postava amulet normálně nasadí a získá bonus ke snížení AC (-2 ke třídě zbroje). Pokud souhlasíte, tak postava získá nový Personal skill (Power Strike) a amulet zmizí. Gem of Power je ve hře naneštěstí jen jeden, takže Power Strike může získat jen jedna jediná postava v družině, proto je dobré nejprve popřemýšlet, kdo to bude.

U mě je asi jasno

.