Zatím úspěšně zápolím s tréninkem postav, ale je zbytečné, abych to posílal po částech, takže to postnu až poté, co to bude nějak ucelenější. Mezitím bych se rád vrátil k technikáliím, které se Wizardry Gold týkají. Jsem na nějakých 10 hodinách a na hře se projevují různé nedostatky, které už naznačoval Ringo.
Technicko-herní problémy s Wizardry GoldJak už jsem poznamenal dříve, za celá léta si nevybavuji jediný kladný ohlas na dresu Wizardry Gold. Situace je dokonce taková, že většina dotazů na konkrétní problémy končila a končí radou, aby dotyčný přešel na původní (DOS) verzi hry. Je to asi dobrá a cenná rada, nicméně díky tomuhle přístupu nemáte šanci získat odpovídající informace a to je trošku škoda.
Nejprve shrnu pro a proti, tak jak je vypsal
bevinator ve vlákně
Wizardry 7 Gold/DOS na GOG:
- Gold edice obsahuje dabing, ale jeho kvalita je strašná (já bych to zas tak nehrotil
) - Gold edice obsahuje odlišný set portrétů, ale ne každému to vyhovuje (většina hráčů preferuje původní portréty, s čímž souhlasím)
- Textový výpis z bojů běží příliš rychle, takže nestiháte sledovat, jak si v boji vedete (doplním, že to samé platí pro levelup, kdy nestíháte sledovat jednotlivé změny statistik atd.)
- Dovednost Diplomacy je rozbitá - potulující se NPC s vámi nebudou mluvit ani obchodovat, dokud nesplníte (nějakou) službičku pro jejich frakci (v případě importu družiny z Wizardry 6 to může vést až k tomu, že některé úkoly vůbec nezískáte)
- Gold edice má lépe poladěnou automapu (vzhled a ovládání)
- Gold edice neběží ve fullscreenu (tím se myslí, že herní okno je stále uvnitř jiného okna)
- přidám ještě jeden bod, Gold edice má vylepšené zvuky a hudbu
Rozlišení se dá trošku "očůrat" tím, že ve vlastnostech souboru
WIZARD.EXE nastavíte v rámci kompatibility volbu
Spustit s rozlišením 640 x 480. Tím se obrazový výstup přepne do rozlišení 640 x 480 a obraz se celkem slušne roztáhne na výšku celé obrazovky monitoru (zachová se poměr 4:3, tedy s černými proužky po stranách). Potíž je akorát v tom, že to může useknout kousek horní části herního okna, což nevypadá moc dobře. Problém je pak i s Alt-Tabováním (přepínáním mezi okny), protože v nízkém rozlišení bude v tu chvíli i desktop s Windows.
Portréty pořešit jde. Protože se načítají jako normální obrázky z adresáře, tak je můžete snadno vyměnit. Najdete je v adresáři
res - podadresář
bit\PCA a
bit\PCB. Jde o soubory
PC0.BMP až
PC32.BMP. Jedná se tedy o klasické bitmapy. Portréty v podadresáři PCA mají velikost 55 x 60 px, ty v podadresáři PCB pak 110 x 120 px. V obou případech mají všechny obrázky barevnou hloubku 8-bitů (256 barev). Zaměnit musíte oboje dvoje, protože PCA jsou portréty zobrazené na hlavní obrazovce a PCB jsou portréty na kartě charakteru. Ideální je načíst původní obrázek, přes něj nakopírovat ten nový a celý soubor jen přepsat (vyzkoušeno v IrfanView).
Přemýšlel jsem, že bych cvičně upravil portréty z původní verze hry a níže je výsledek. Stáhnout si je můžete
zde.
Pro porovnání (originál, původní portréty beze změny, původní portréty upravené - lehce zesvětlené) ...

Poznámka: prohozeným portrétům se nedivte, Gold edice je má asi pod jinými ID. Na kartě postavy to pak můžete opravit.
Výčet problémů s Gold edicí tím ale ještě nekončí. Tahle edice má své specifikum v tom, že na každé verzi Windows mají jednotlivé problémy trošku jiné řešení. Obecně platí, že na moderních systémech, počínaje už Windows XP, je hra celkově zrychlená. Jde nejenom o rychlost infotextů, ale vidíte to třeba i na animacích okolí (velmi rychlý let ptáků apod.). Potíž je v tom, že mód kompatibility funguje jen někdy a jen někde. Na Windows 10 pomáhalo nastavení kompatibility na Windows 9x, ale na Windows 11 už to nefunguje, protože tím se zablokují herní animace a to je konec.
Největší potíž spočívá v rychlém mizení infotextů, protožy ty jsou pro hru mnohdy dost důležité. Souvisí to paradoxně s dabingem - pokud dabing vypnete, tak část infotextů bude prostě jen problikávat. Ty, co nemají dabing, budou ovšem blbnout dál. Jako příklad mohu úvest info u vězení Ra-Sep-Re-Tep v Beginner's Dungeonu. Hra má před mříží zobrazit text "HORROR OF RA-SEP-RE-TEP", ale ten jen problikne, takže nemáte šanci si ho přečíst.
Edit: problém s rychlostí mizení textů je dvojího druhu, jak jsem po čase zjistil. Tu první jsem popsal výše, jde o různé infotexty popisující vzhled okolí apod. Pokud vypnete dabing (zrušíte zaškrtnutí u volby Configuration -> Game Settings -> Audio On), tak řada infotextů bude jen problikávat a nebudete mít šanci si je přečíst. S tím při nativním běhu Gold edice pod Windows 10/11 nic neuděláte, budete holt muset hrát se zapnutým dabingem. Je to občas otravné, občas to zdržuje, ale přežít se to dá

.
Další položkou jsou texty v UI, např. některé textové výstupy boje. Ty se dají zpomalit/zrychlit nastavením hodnoty Configuration -> Game Settings -> Text Delay Settings (0-100). Defaultně je tu nastaveno 3, což je dost málo. GOG verze má pro tohle přidanou extra volbu Configuration -> Game Settings -> Combat Delay Settings, ale ta sama o sobě jaksi nefunguje (nebo alespoň u mě na Windows 11 to nic nedělalo).
S textovými výstupy boje pak souvisí ještě jedna část textů v UI a tím jsou dialogy. Dialogy, ať už to, co vám sdělují NPC sami od sebe, nebo dialogy vedené formou volby TALK, jsou nastavené tak, že text v nich se načítá postupně písmenko po písmenku a jakmile dojde na konec dialogového okna, tak celý text sám od sebe odscrolluje (posune se mimo okno a tím prakticky zmizí). Text máte možnost pauznout mezerníkem, ale to není úplně ideální řešení, protože vy byste ho potřebovali pauznout na konci každé stránky, ale to nemáte šanci odhadnout (stihnout). Kdyby tam text chvilku počkal, tak by to bylo fajn, ale on prakticky okamžitě odscrolluje. Jediné, co můžete udělat, je text zpomalit - nastavit vyšší hodnotu v Configuration -> Game Settings -> Text Delay Settings. Pokud nastavíte 100, bude text hezky pomalý, ale tím zároveň výrazně zpomalíte souboje, protože výsledky akcí v boji podléhají tomu samému nastavení.
Má to, ale i jiné řešení. Původně jsem totiž o problému s dialogy nevěděl, takže když jsem objevil rady související se zpomalením textu, tak jsem si myslel, že jde o opravu infotextů.
Rychlost textů se dá opravit modifikací souboru
MSG.GLD, viz diskuse
"*Text Speed Fix* for Wizardry Gold ".
V podstatě jde o to, že v souboru
MSG.GLD provedete záměnu řídících znaků. Soubor je nutné otevřít v hexaeditoru a provést následující záměny (Najít a nahradit):
1.
&%%] za
&%@]2.
&%] za
&@]První bod provede 53 záměn, druhý pak 1118 záměn. Cílem není nahradit všechny znaky %, protože některé jsou důležité, proto to nejde udělat najednou. Touhle záměnou se zruší automatické scrollování textu - nyní bude hra čekat na potvrzení (např. kliknutí myší).
Modifikovaný soubor MSG.GLD si můžete stáhnout odsud, viz
MSG.GLD. Stažený archiv si někam rozbalte a soubor nahrajte do kořenového adresáře hry (původní MSG.GLD si preventivně zazálohujte).
Poznámka: pokusy s originální instalačkou ve VirtualBoxu byly docela zajímavé, ale kýžený efekt to nepřineslo. V případě Windows XP to bylo vlastně ještě horší, protože infotexty kolikrát ani neproblikly. Pokud si tedy vypnete dabing, tak se vám v pohodě může stát, že něco minete jen proto, že jste ani netušili, že se vám tu mělo něco zobrazit. Zapnutí dabingu řeší jen dabované infotexty, ty bez dabingu budou blbnout dál. Pokud jde o textové výpisy v soubojích, tak ty docela dobře reagují na nastavení volby "Text Delay Setting" v menu Configuration (čím vyšší číslo, tím větší zpomalení). Hra je jinak viditelně svižnější a lépe funguje i interakce s různými prvky. O dost lepší situace nastává v případě virtualizace Windows 98 SE, ale ani to není ideální (modifikovaný soubor MSG.GLD zafungoval, ale ne na 100%). Windows 98 navíc nejsou VirtualBoxem podporované, takže jejich nastavení a používání je dost krkolomné.
I kdybych problémy na Windows 11 nějak skousl, tak další nepříjemný problém se týká jakési lennosti UI. Hra u určitých věcí dost špatně reaguje na kliknutí myší, hlavně v případě interakce s tlačítky, pákami nebo fontánkami. Vy klikáte, ale ono se nic neděje a pak najednou si hra vzpomene, že jste klikli a zareaguje. Jenomže to už může být pozdě, protože vy to mezitím vyhodnotíte jako nefunkční a odejdete! Já mám kliku v tom, že mám Wizardry 7 už jednou za sebou, takže vím, co by hra měla dělat.
Nefunkční diplomacie by mohla (měla) být posledním hřebíčkem do rakve, ale to mě kupodivu zas tak netrápí. S tím ani nic nenadělám. Pořád platí, že Gold edici nehodlám vzdát, ale takto nativně pod Windows 11 to opravdu dál nejde.
Původně jsem si dost sliboval od virtualizace, která by byla pro můj notebook schůdnější, ale zas to neřeší herní problémy s Gold edicí. Alternativou tak zůstala plná emulace, která opravdu běží na jedničku, ale s tou mám zas technické potíže - holt můj mobilní Celeron v notebooku je na tohle nedostačující. Rozhodl jsem se tedy zkusit ještě jakousi střední cestu - DOSBox.
DOSBox jako takový nebyl primárně navržen pro spouštění Windows, byť ve verzi 0.74 to tak nějak přes koleno zlomit jde, ale o vanilla verzi DOSBoxu tu vlastně ani nejde

. Mám na mysli
DOSBox-X, který spouštění Windows podporuje, respektive poskytuje pro to vhodné podmínky. Svým způsobem je to pořád krkolomné řešení, ale nakonec se ukázalo, že to můj notebook dává o dost lépe. Z pohledu popsaných herních problémů to stále není úplně ono, ale už se to hodně blíží bezchybnému výsledku z emulátoru PCem.
Instalace Windows pod DOSBox-X má vlastní tutoriálovou stránku
Microsoft Windows Installation Guide, kde je vše hezky vysvětleno. Důležitá je hlavně pasáž o nastavení specifického configu, protože jinak hrozí chybná inicializace jednotlivých zařízení během instalace. Samotné spuštění Windows je pak možné provést i na defaultní config. Já se tomuto procesu protentokrát vyhnul, protože celou instalaci jde provést mnohem snáze pod emulátorem PCem. Podstatné je jen dodržet určitou kompatibilitu, aby se nainstalovalo vše, co bude potřeba. Hlavně co se grafiky a zvukové karty týče. V PCem jsem proto zvolil jako grafickou kartu Phoenix S3 Trio64 a zvukovou kartu jsem přehodil na Sound Blaster 16. Abych notebooku co nejvíce ulehčil, tak jsem sáhl po instalaci Windows 95.
Abych si to celé co nejvíce zjednodušil, tak jsem pod PCem rovnou nainstaloval i Wizardry Gold. Není to vysloveně nutné, ale dost záleží na verzi DOSBox-X, protože starší verze neumí používat parametr
empty, takže všechny potřebné image je nutné namountovat ještě dříve, než se nabootuje samotný systém. Výměna pak probíhá přes menu DOS -> Swap ... nebo DOS -> Change current ... (při použití parametru empty)
Poznámka: já tu mám třeba ještě verzi 0.83.14 z roku 2021, která to zkrátka neumí, ale jinak je funkční, takže nemám důvod nic měnit. Obzvláště kvůli jedné hře. Proto jsem si stáhl současnou Portable verzi DOSBox-X, která mi nijak nenaruší dříve nainstalovanou verzi emulátoru.
Jedinou komplikací zůstáva zdánlivě problematický přenos save pozic, nicméně řešení je velmi jednoduché. Stačí si do systému (před nabootováním Windows 95) přidat jako jeden z harddisků volně přístupný adresář. Tím pádem máte sdílené místo pro přenost souborů z a do emulátoru. Jen pro ilustraci, v mém configu vypadá sekce [autoexec] takto:
IMGMOUNT 0 empty -fs none -t floppy
IMGMOUNT 1 empty -fs none -t floppy -size 512,15,2,80
IMGMOUNT C "h:\hry\Wizardry Gold\Win95.img" -ide 1m
IMGMOUNT K "h:\hry\Wizardry Gold\wiz7_save.img" -ide 1m
IMGMOUNT D empty -t iso -ide 2m
BOOT C:
kde
Win95.img je image HDD s nainstalovanými Windows 95 plus Wizardry Gold, no a h:\hry\Wizardry Gold\savy je namountovaný adresář (jako disk D:), který je volně přístupný ze strany hostitelského systému (u mě Windows 11). Můžu do něj přistupovat jak z Windows 11, tak zevnitř emulátoru. Tohle je třeba oproti PCem docela výhoda. Mechaniky jsou 3.5 a 5.25 palce, nutné to ale rozhodně není. Mám to tam jen pro úplnost

.
Edit: beru zpět, přenos souborů do namountovaného adresáře nefunguje a to ani v případě "pseudokonverze" adresáře na fat32. Emulovaný systém prostě ty soubory nezapíše. Nakonec jsem to vyřešil podobně jako u PCem. Vytvořil jsem si malý image HDD (wiz7_save.img, 10 MB), přes který save pozice přenáším do a ven z emulovaných Windows 95. Image se pak načítá k Windows 95, kde se zobrazuje jako disk D: (písmenko K zvolené při mountování jen předchází kolizi při inicializaci). Abych to měl co nejjednodušší, tak jsem si udělal config, kde mám přednastavenou volbu spuštění Windows 95 nebo spuštění m602, kdy se do DOSBOX-X připojí jako C: běžný adresář a jako D: pak ten wiz7_save.img. Celé to tak ovládám v jednom okně.

Vlastně jsem nakonec rád, že se to vyřešilo. Zcela upřímně, tenhle záznam jsem smolil víc jak den a mezitím jsem různě testoval a zkoušel. Zprvu to vypadalo beznadějně a už jsem se smiřoval s tím, že budu hrát Wizardry Gold raději jen na stolním PC v emulátoru PCem. Když se mi ale nakonec začalo dařit s experimenty v DOSBoxu, tak mi svitla jiskřička naděje. Jak jsem psal, není to dokonalé, ale pro mě je to už dostačující řešení.
Pokud bych z toho měl udělat nějaké doporučení, tak se nativnímu provozu Wizardry Gold pod Windows 10/11 vyhněte. Pokud můžete, tak použijte emulátor, a pokud ne, tak sáhněte po původní DOS verzi hry.