Konečně se dostávám k původnímu plánu a po zběžné prohlídce New City přichází na řadu návštěva u místních ...
New City - návštěvní denHned první dům naproti západní bráně je označený červeným symbolem. Je to takový jakoby živý emblém, ale hra to více nerozepisuje. Uvnitř domu jsem se srazil s trojicí Savantovo strážných (Savant Guard). Děvčata neváhala a zkusila Fireball, což nakonec trochu pomohlo, protože strážci se v boji zaměřují hlavně na mágy, takže každé zrychlení boje je na místě. Nakonec se ukázalo, že jde o kasárna Savantovo Legií. Kasárna tvoří dva samostatné domky a z druhé strany kasáren jsme narazili na mnohem tužší odpor, který Shiva už nezvládla. Strážci byli ve dvou řadách (celkem jich bylo 7) a to bylo prostě v tuhle chvíli už moc. Po doléčení v Beginner's Dungeonu jsme to zkusili znovu.
Poznámka: Savantovo strážci jsou zranitelní kouzly, ale mají celkově vyšší odolnost, takže i vyšší pravděpodobnost, že kouzlo na ně nezafunguje. Šance se dají vylepšit tím, že kouzlu nastavíte vyšší sílu (Power), ale to stojí více many a musíte být zdatnější v recitaci (dovednost Oratory).

Další pokus vygeneroval jednu řadu o 5 strážcích, ale pořád šlo o nevyzpytatelný souboj. Po úvodní salvě Fireballů se Eona a Shiva schovaly do stínů. Má to tu výhodu, že jsou v tu chvíli pro útočníky nevidtilené, ale přitom mohou pokračovat v sesílání kouzel, aniž by se prozradily.
Průzkum kasáren nám nic nového nepřinesl, tedy krom zkušeností a úvodního levelupu u Elemira, Biffa a Jezebel. Další v pořadí byl dům nad kasárnama, čímž jsme se dostali do severozápadní části města.
Dům se skládá ze tří částí, přičemž jižní a severní část domu je zamčená. Pro Biffa nic složitého. Zamčené dveře se dají případně vyrazit, pokud na to stačí síla postavy, ale tady to bylo opravdu plně v režii Biffa.
Páčení zámků je minihra, kdy se na obrazovce zobrazí extra tabulka, která znázorňuje, o jak komplikovaný zámek jde. V tomto případě má zámek úroveň 2. Pod jednotlivými západkami pak bliká obdélníček, který mění barvy od zelené přes žlutou až po červenou. Cílem je odkliknout správné tlačítko pod obdélníčkem ve chvíli, kdy je obdélníček zelený. Žlutá ještě nevadí, pokusy pokračují dál, ale červená může vést k trvalému zaseknutí příslušné západky (Jammed), což je konec páčení a musíte to řešit loadem (pokud jste si tedy předtím udělali save

).

Poznámka: zámek (i ten zaseknutý - Jammed) je možné odemknout kouzlem Knock-Knock, ale pokud si dobře vzpomínám, tak je potřeba vhodně zvolit sílu (Power) kouzla. Na tenhle zámek by byla potřeba tuším síla 2. U snadných zámků je to v pohodě, ale komplikovanější zámky vyžadují vyšší sílu kouzla a tím pádem to chce i zkušenějšího mága. Proto se vyplatí mít v partě i klasického "kasaře".
Poznámka: pokud se rozhodnete pro kouzlo Knock-Knock, tak to se jinak používá při otevírání dveří a jinak při otevírání truhel. Truhly na to mají své menu (ikonku SPELL), která se zobrazí poté, co spustíte mechaniku otevírání truhel. V případě dveří stačí, když se před dveře postavíte a zakouzlíte Knock-Knock přímo z knihy.
V severní části domu nás "uvítala" skupinka mladých T'Rangů a noviců Dane. Na první pohled to vypadá nebezpečně, ale v rámci obou ras jde o slabší verze potvor, se kterými se bojuje snáze než se strážci. Rázem to vedlo k dalšímu levelupu. Elemir a Jezebel se jakožto hraničáři level 3 mohli naučit svá první kouzla, takže jsem vzhledem k budoucí profesi zvolil základní léčení. Ostatně tohle je obor magie, kde budu potřebovat hodně many. Elemir navíc rovnou dosáhl na sílu 12, takže ho snadno budu moci vrátit do role bojovníka - až nastane ten správný čas.

Při cestě od léčivé fontánky nás v lese dostihl T'Rang jménem D'Rang. Je to neutrální NPC, které cestuje po mapě a stejně jako my pátrá po částech mapy. Ve své podstatě je to náš konkurent - "pátrací" NPC jsou nebezpečná hlavně tím, že ty mapy opravdu dokáží najít a vyfouknout vám je klidně i před nosem.
Mohl bych se ho pokusit okrást nebo ho prostě vyzvat na souboj, ale to by nemuselo vyjít. Navíc nemám s T'Rangy žádný spor a moje nepřátelská akce by určitě nezůstala nepovšimnuta. Na druhou stranu jsou tahle setkání náhodná, bůhví, kdy ho potkám znovu. Nebo jestli vůbec, protože pátrací NPC bojují i mezi sebou. A co teď?
Mohl bych nechat D'Ranga jít, ať si s ním poradí někdo jiný a já si pak dotyčného časem najdu. Hm, ale to má taky své mouchy ... Dobrá, zkusíme si promluvit, tedy volba TRUCE ...
Poznámka: povšimněte si, že mám během rozhovoru možnost sesílat kouzla, což je určeno pro kouzlo Charm a Mindread. Charm někdo v družině umí, ale ne v dostatečné síle, takže nemá smysl to ani zkoušet.

Další nabídka voleb rozhovoru je dost výmluvná:
PEACE - mírová cesta odvislá mimo jiné od výše dovednosti Diplomacy
BRIBE - podplácení
FORCE - vyhrožování
GIVE - předání daru
Poznámka: Diplomacie (dovednosti Diplomacy) dle všeho v Gold edici nefunguje, takže s tou nelze počítat.
PEACE je univerzální volba, jak začít přátelský rozhovor. Abyste si zvýšili své šance, tak je dobré PEACE nejprve podpořit kouzlem (Charm), darem (GIVE) nebo podplácením (BRIBE). FORCE je opakem PEACE, její efekt závisí čistě na síle družiny, tedy zda-li jste schopni protivníka zastrašit. Mě zbyla vzhledem k okolnostem jediná šance a to PEACE podpořená skrze BRIBE.

Pomocí volby POOL se veškeré zlato družiny přesune k postavě, která rozhovor vede (dostupnou částku vidíte na obrazovce). Volba BRIBE mi odečetla rovných 400 zl a po odkliknutí PEACE jsem zjistil, že se D'Rang naštval a odešel

. Bezva, jsem o 400 zl lehčí a to vše pro nic?

Ale jako jo, tohle se prostě stává. Některá NPC k nám budou chovat větší náklonnost, jiná budou přirozeně nedůvěřivá. Vrátili jsme se proto do města k druhým zamčeným dveřím ...
Jižní část domu hlídali strážci a při prohlídce místnosti nás napadli ještě krysáci (zřejmě náhodná přepadovka). V domě opět nic nebylo, tak jsme se vydali k léčivé fontánce do Beginner's Dungeonu. Cestou nás znovu potkal D'Rang, ale už jsem se o rozhovor ani nesnažil a rovnou jsme odešli. Jenomže o kousek dál na nás v lese bafl krysák Ratsputin. Na úplácení mi nezbylo, tak jsem zkusil rovnou PEACE, Ratsputin se naštval a odešel.

D'Rang a Ratsputin se pak okolo města ještě chvilku ochomýtají, což má naznačovat, že usilovně pátrájí. Jejich pozice v lese se proto s časem mění.
Vrátili jsme se do města a navštívili tentýž dům z východní strany, kde se nachází vstup do Palukes's Armory. Paluke je gorn, který funguje jako místní zbrojíř. Bohužel nemá zrovna nic moc na skladě, o čemž jsem se v zápětí přesvědčil. Paluke je první vysloveně přátelské NPC, které jsme na Guardii potkali.

Opět má několik možností interakce. Jelikož je to obchodník, tak s ním můžeme zahájit obchodování (TRADE) nebo se ho můžeme pokusit okrást (STEAL). Další možností je optat se ho na zajímavosti/drby (LORE). A poslední důležitou volbou je začít klasický rozhovor (TALK). Opět je tu i možnost manipulace - seslat kouzla, použít předmět anebo prostě zahájit boj.
Poznámka: s bezmyšlenkovitým zabíjením NPC bych byl opatrný, mohlo by to vést k nepříjemným zákysům a možná i dead endům. Blbé je, že chybu odhalíte klidně až po desítkách hodin hraní.

Témata je možné hádat a zkoušet. Když už znáte trochu město, tak je možné jít víc cíleně, třeba se zeptat na vězně na policejní stanici. Gornové nejsou obecně přátelští vůči T'Rangům a Umpani. Obě rasy považují po právu za vetřelce. Rozhovory se ukončují rozloučením - BYE.
Přímo na východní zeď je nalepený opuštěný dům a nad ním se nachází rezidence T'Ranga T'Rshiechese. Shodou okolností mě před domem opět zastavil Ratsputin, takže první hledač se právě dostal do města! Dveře do domu nedokážu z neznámého důvodu vypáčit, takže jsme se přesunuli do hospody The Conquerer, která se nachází u severní zdi města.
Hospodu vede Dungore, munk. Osazenstvo hospody při našem příchodu nezvykle ztichlo, což Dungore omlouval obezřetností místních. Největší obavy jim působí přítomnost T'Rangů. Docela to chápu. Dungore mi nabídl veškerou dostupnou pohostinnost, včetně čistých postelí a teplé lázně.

Nabídka je opravdu pestrá, krom jídla a pití je možné zakoupit klíč od pokoje, ale pokud si dobře pamatuji, tak spaní v hostinci platí jen po omezenou dobu a pak si musíte koupit další klíč a tak stále dokola. Nocování ve městě tak přijde ve výsledku dost draze (jeden klíč stojí 50 zl).
Edit: podle poznámek k DOS verzi bych snadno nabyl dojmu, že jde o trvalý přístup k pokoji, ale jakmile odemčený pokoj opustíte, tak se dveře zase uzamknout a musíte si koupit nový klíč.
Zkusil jsem si ještě s Dungorem promluvit, ale moc témat zatím neznám, tak jsem se ho optal na Ratsputina. Dungore mi prozradil, že Ratsputin je krysácký bandita. No vida! D'Rang je pak pro změnu žoldák. A aby toho nebylo málo, tak nás Ratsputin vyhledal i v hospodě ... ten má uši fakt všude

.
Na západní straně chrámové zdi je nalepený další prázdný dům. Obešli jsme proto celou chrámovou část po severním okraji města a pustili se do průzkumu severozápadu New City ...
Na konci uličky, kousek za knihovnou, je dům obsazený strážci. Dům na východ od knihovny je pro změnu zamčený o bsazený krysáky. Ve výklenku měli ukrytou truhlu, která je chráněná pastí.

Odpastění truhel je také minihra, o nic složitější než otevírání zámků. Každá past je složená z několika komponent (komponent je celkem 8 typů), které je potřeba deaktivovat ve správném pořadí. O pořadí rozhoduje příslušný zápis, zde to byl konkrétně tento:
- - - 2
- 1 - -
Jelikož Biff má už docela vysoké Skulduggery, tak není nutné past identifikovat pomocí INSPECT, pořadí deaktivace západek vidíme rovnou.
Opět je tu i barevný obdélníček, který mění barvy. Cílem je stisknout správné ikonky komponent v pořadí dle zápisu a to tak, abyste stisk provedli ve chvíli, kdy je obdélníček zelený. Žlutá vám dá další pokus, ale červená automaticky spustí past. Pokud se zadaří, západka zapadne a můžete přejít na další. Kouzlo Knock-Knock umí past obejít, ale jak už jsem psal, v tomto ohledu jsem ve svých možnostech ještě trochu omezený, nebo jsem si to alespoň v tuhle chvíli stále myslel

.
Na jih od domu s krysáky je pod východní bránou další dům s červeným emblémem. Jde o další kasárna Dark Savantovo Legie. Po zabití strážců jsem odkudsi zaslechl zvláštní pípání ... v rohu místnosti zapadl pod podlahu tenký ohebný plátek, který byl zdrojem onoho zvuku. Nesl na sobě znaky:
ETX : BYYR. Podle všeho je to identifikační karta, ale od čeho?

Kousek pod kasárnami s identifikační kartou má svou dílnu kovář Argus (Arms of Argus). Namísto vlídného kováře na mě vybaflo monstrum s rohem! Stvoření mi v rychlosti sdělilo, že obchod je nadobro uzavřený a poté se mě dotázalo, kdo mě k sakru poslal?!
Ha, to bych taky rád věděl

. Každopádně to stvoření je rasy Umpani a očividně čeká, že mu odpovím ...
Než jsem stačil otázku zopakovat, tak mě ta potvora vystrčila ze dveří ven!

Zbytek družiny na mě s údivem zíral, tak jsem jen pokrčil rameny a vydal se opačným směrem. Při nejbližší příležitosti jsem se kolem chrámové zahrady stočil zpět k východní zdi a jakoby nic jsem nakráčel do knihovny.
Městská knihovna v New City je podobně jako kasárna Legií označena červeným emblémem, ale uvnitř jsem nenarazil na nic podezřelého. Co do velikosti je knihovna v New City opravdu obří, plná všemožných svazků a svitků. Jen zběžný průzkum by nám zabral celé týdny! Ale vše je tu tak nějak tiché a na všem leží silná vrstva prachu. Jen v rohu protější zdi byl předmět, který mě ihned zaujal - červená kniha.
Už jsem se chystal pro knihu dojít, když jsem si v rohu místnosti všiml známé siluety - Savantův strážce! Jenomže na tomhle bylo něco divného. Vypadalo, jakoby jen spal. Popadl jsem ztracený dech a udělal pár krůčků vpřed. Strážce se ani nepohnul, tak jsem se zkusil pro knihu natáhnout, ale v poslední chvíli jsem se zarazil. Mám? Nakonec převážila zvědavost a má ruka spočinula na rudém svazku. Heh, dobrý nápad to asi nebyl, protože vzápětí nám do zad vpadla dvojice Savantovo Controllerů.

Byl to rychlý boj, zcela mimo naše dosavadní schopnosti

.
Asi by se tu knihu měla pokusit ukrást postava s větší rychlostí nebo zlodějským skillem (Legerdemain). Jen takovou mít ...
Další dveře v knihovně vedli do místnosti profesora Wunderlanda. Je to krysák, který nemá rád zbytečné návštěvy. Ještě než jsem se stačil na cokoliv zeptat, tak nám profesor sdělil, že všechny nákresy už předal podivnému cizinci, který tu byl před námi. To neznělo moc dobře! Sice netuším, o jaké nákresy jde, ale moc bych za to nedal, že je budeme potřebovat.
Profesor se naštěstí odmlčel a této chvilky jsem využil, abych se ho doptal na podrobnosti. Blueprints? Podle profesora jde o nákresy Starého města (Old City). Získal jsem tak první vodítko a zeptal se profesora na Old City. Následoval dlouhý monolog, který má tu nevýhodu, že doprovodný text plyne příliš rychle. Platí to obecně o všech textech, které doprovázejí rozhovory.
Poznámka: začal jsem přemýšlet, jestli se oprava souboru MSG.GLD netýkala spíše těchto textů. Ostatně celou profesorovu pasáž jsem v tom souboru našel. Přijde mi ale dost nemotorné, abych na jednu stranu hrál a texty tahal odjinud. V souboru MSG.GLD jsou navíc vypsané i topiky, a ty prostě dopředu znát nechci

. Potíž v rychle plynoucím textu spočívá v tom, že nemáte čas nad tím přemýšlet, přitom další témata lze vytáhnout (odhadnout) právě z toho textu. Při té příležitosti jsem zjistil, že mezerník funguje jako pauza a texty je možné zpomalit volbou Configuration -> Game Settings -> Text Delay Settings. Jenomže když text dosáhne svého konce, tak se automaticky celá stránka odscrolluje, takže to mezerníkem stejnak nestíhám pauzovat celé a utíká mi to.

That's what I've been researching...
Listen, and I'll tell you what I've learned...
A long time ago, everyone lived together here...
All in the same city...
Old City...
Life was simple for our ancestors, there was a common purpose...
To fulfill the law of something called the Sacred Stone!
But as time went on, there was disagreement upon the meaningof the sacred writing...
Everyone began having different ideas...
And they began to fight amongst themselves...
Different groups were formed, each claiming to represent the one true interpretation of the Sacred Stone...
In time, each faction created their own version of the Sacred Stone, rewriting it to conform to their own beliefs...
The original Sacred Stone was lost, obscured, and forgotten...
Eventually, all anyone knew was dependent upon the beliefs of,the faction unto which they were born...
Naturally, the different factions began to separate...
Soon, newer cities were constructed in the surrounding regions...
And Old City was abandoned...
All evidence of our original common ancestry disappeared...
There were wars...
The simple life had come to an end...
And each faction began to evolve in an entirely different way...
Some believed that this was bad...
Others claim that it was all foretold...
And a few others yet say that this is all as it should be...
Hundreds of years passed...
Then, one day, a strange thing occurred...
A group of strangers appeared, calling themselves the Higardi...
They said they came from the mountains, where they had been living in the ages since the fall of Old City...
They had achieved great scientific wonders...
And they wished to share their knowledge with all...
A common ground was needed for all the differing factions to meet with the Higardi, and so New City was constructed...
And it was built on top of Old City...
Then, as suddenly as they had appeared, the Higardi vanished!
No one knows exactly what happened...
There must have been some purpose...
But no one knows what it is!
And so then, at last, here we are...
Příběh o Old City je něco na způsob Biblických příběhů, kde Sacred Stone představuje Desatero, které se tu stalo zdrojem sváru.
Na počátku žili všichni v míru a dodržovali zákony, které byly vytesány do kamene (Sacred Stone). Časem došlo ve výkladu zákonů k rozporům a obyvatelé města se roztříštili na několik frakcí. Každá si pak vytvořila svou vlastní verzi Sacred Stone a to nakonec vedlo ke sporu, jehož příčinou byly dohady o tom, čí verze Sacred Stone je ta pravá a následování hodná. Původní Sacred Stone se mezitím ztratil neznámo kam. Rozkmotřené frakce nakonec jedna po druhé město opustily a tak se z Old City stalo město duchů. Postupně došlo i na války, ale vše se rázem uklidnilo o několik stovek let později, kdy se v ruinách Old City objevili cizinci, kteří sami sebe nazývali Higardi. Přišli z hor a chtěli se s ostatními podělit o své znalosti. Higardi byli technicky vyspělejší a na ruinách Old City postavili nové město, které dostalo název New City. Poté Higardi opět zmizeli.
Víc jsem z profesora nedostal a tak jsme ho nechali v poklidu bádat.