Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Srpen 17, 2026, 15:31:20
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry Gold  (Přečteno 2540 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry Gold
« Odpověď #30 kdy: Srpen 10, 2026, 08:45:21 »

Opravdu je dovednost Mapping v Gold edici rozbitá?

Zatímco se rozmýšlím, kam se nyní vrtneme, tak mě napadlo provést pár dalších testů. No a prvním z nich byla další palčivá otázka, která mě ve spojení s Wizardry Gold nedala spát - dovednost Mapping.

Upřímně, okolo Wizardry Gold koluje několik mýtů a popravdě se ani nedivím. Drtivá většina hráčů preferuje DOSovou verzi anebo jsou k ní alespoň nabádáni. Ostatně sám bych asi nejednal jinak. Potíž je ale v tom, že tím se poznatky z Gold verze pomalu vytrácejí a místo nich se na internetu objevuje směska informací, které prostě už nikdo neověřoval a jen se mezi weby přejímají.

Na následující dvojici obrázků je zhruba tentýž výsek mapy New City, dobře si je prohlédněte ...

První obrázek pochází z Gold edice, druhý je z DOS edice.

První viditelný rozdíl spočívá ve velikosti okna automapy a v trošku odlišné grafice. Gold verze má okno menší a mapa je doplněna o čtverečkovaný rastr, který odpovídá velikosti herního čtverce. DOS verze má pro změnu okno větší, ale zase tu nevidíte čtvercový rastr.

Další věc, která by vás mohla zaujmout, vynikne ve chvíli, kdy si oba obrázky porovnáte s poslepovanými mapkami:

Ano, na budovách chybí okna ;). Samozřejmě chybí i jiné detaily, ale to už není podstatné. Podstatné je, že obě mapky jsou zobrazeny s postavami s dovedností Mapping na úrovni 100. Ani jedna edice hry až takovou úroveň detailu prostě neposkytuje. Ale nachytal jsem se na to :).

Mapping funguje v Gold verzi stejně jako v DOS verzi, jediný rozdíl je akorát ve způsobu jeho používání - Gold verze ho spouští jako volitelné samostatné okno, poté co najdete Journey Map Kit, takže automapu máte k dispozici po celou dobu hry (vypnout a znovu zapnout se dá pomocí klávesy F5). V DOS verzi si musíte automapu pokaždé vyvolat přímým použitím Journey Map Kitu přes volbu USE (automapa je jen dočasná).

Pro úplnost přidávám ještě jeden obrázek z Dark Forest, který pochází z DOS verze ...

Krásně na něm vidíte, že rozdíl oproti Gold verzi je jen v grafickém detailu lesa, jinak je velmi podobný mapce Dark Forestu, kterou jsem postoval v jednom z předchozích zápisků. DJ má na své mapce doplněný okolní les, který ale automapa ve skutečnosti nezobrazuje.

Edit: když si prohlédnete DJovu mapku lépe, tak zjistíte, že grafika odpovídá spíše Gold edici, přitom by to mělo být vytvořené během hraní DOS verze hry? Další pátrání mě dovedlo až ke Cosmic Forge Editoru, který přesně tenhle typ mapek obsahuje. Tím se to celé vysvětluje :).

Každopádně to řeší i problém s (doporučenou) velikostí dovednosti Mapping, protože ani v jednom případě úrovní 100 nic nového nezískáte. Pro základní orientaci na Guardii tedy stačí do Mapping investovat jen pár bodů (cca 30) a další body dávat raději do něčeho užitečnějšího. Efektivním maximem pro Mapping je úroveň 70, kdy automapa zobrazí novou vrstvu detailů, ale další body už nic nového nepřinesou, takže maxovat až do 100 nemá moc význam.

Tak, to bychom měli jednu záhadu. A teď tu druhou ...

Edit: při pročítání Wizardry 7: Denník hráča - DJ, jsem našel v příloze Quida další poslepovanou mapku, viz Quido_W7. Míra detailů je v ní nižší (asi nižší úroveň Mapping), protože chybí zaznačené vstupy do dungeonů, ale jinak takhle nějak to vypadá i u mě (jde také o Gold verzi).

Kompatibilita save pozic

Občas se dá na internetu najít informace, že save pozice z DOS verze nejsou kompatibilní s Gold verzí (a naopak). Důvodem téhle domněnky je zřejmě fakt, že obě verze využívají jinou koncovku save souboru a po načtení savu z opačné verze dojde k drobným neshodám v portrétech postav.

Savy DOS verze využívají koncovku DBS, kdežto savy Gold verze využívají koncovku SGM. Ve skutečnosti ale na koncovce vůbec nezáleží, DOS verze klidně načte soubor SGM, stejně tak Gold verze načte soubor DBS. Pro lepší přehlednost je samozřejmě dobré koncovku přepsat, aby bylo na první pohled jasné, ke které verzi save přiřazujete.

Hlavní problém tak spočívá v prohozených portrétech postav, což se dá snadno opravit přes menu postavy.

Není to však jediný problém, který by se mohl vyskytnout. Jelikož v Gold verzi nefunguje dovednost Diplomacy, tak by transferem save pozic mohlo dojít k rozbití některých triggerů. Týkalo by se to ale nejspíš jen transferu z DOS verze do Gold, protože nemůžete rozbít něco, co nefunguje - z Gold verze si žádné "diplomatické" triggery nepřenášíte. A to je právě něco, co mám v záloze pro případ komplikací s Gold verzí. Pokud bych narazil na nepřekonatelné obtíže, tak mám v plánu provést transfer save pozic právě do DOS verze.
« Poslední změna: Srpen 10, 2026, 13:40:06 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: Srpen 11, 2026, 12:40:18 »

V předchozím zápisku jsem zmínil jednu herní pomůcku, kterou je Cosmic Forge, editor pro Wizardry 6,7 a 8, který naleznete na stránkách Mad God's Tiny Hut. O jeho existenci vím, ale až doposud jsem neměl důvod s ním experimentovat, takže jsem se o něj příliš nezajímal. Je to docela mocný a zajímavý nástroj, který zároveň obsahuje možnost doinstalovat pár oprav chybných mechanik ve hře. Nemám v úmyslu to zkoušet, ale ta možnost tu je.

Jako další bych chtěl zmínit testy s mechanikou diplomacie. Podařilo se mi vytvořit save, kde se nám do cesty opět připletl D'Rang, takže jsem mohl zkusit funkčnost TRUCE -> PEACE v DOS i Gold verzi. V DOS verzi se to chová dle očekávání, kombinace BRIBE/PEACE zvyšuje D'Rangovu náklonnost, takže po pár úplatcích v celkové hodnotě zhruba 5000 zlatých je ochotný s družinou mluvit. V Gold edici se mi to nepovedlo ani po úplatku 28 000 zlatých (zatím moje maximální hotvost, kterou jsem na to mohl obětovat). D'Rang je zrovna obtížně rozpovídatelné NPC, ale ten kontrast mezi DOS a Gold edicí je zkrátka výrazný a jasně ukazuje, že dovednost Diplomacy v Gold edici opravdu nefunguje (měla by právě snižovat tu cílovou částku potřebnou k úplatkům).

Další bod je mírné rozčarování z kouzla Mindread. V předchozí rozehrávce jsem ho vůbec nepoužíval, takže jsem s ním neměl žádné zkušenosti, ale v Gold edici ho mohu nasadit v plné síle, tak jsem to zkusil hned v New City. Výsledek mě ale zklamal. O moc víc jsem z NPC nevytáhl - z někoho to vytáhne témata k rozhovoru, ale nic extra, u jiných to funguje jako topik RUMORS, akorát za to nemusím platit. Zatím se mi to nejeví tak užitečné, jak by se mohlo z popisu kouzla zdát.

Když už jsme se potloukali v okolí východního lesa, tak jsem se rozhodl, že bychom mohli alespoň doprozkoumat Eryn River. Pool many je napříč družinou dobrý a všichni ovládají kouzlo Stamina, takže jsme si mohli troufnout i na delší plavání. Výsledek je vidět na následující mapce.

• Východní les u New City
  • přechod přes řeku
  • cesta do Munkharamy
  • cesta do Witch Mountains
  • řeka vtéká do Sea of Sorrows

Na chvilku odbočím ... když jsme se poprvé potloukali v Orkogre Castle, tak jsem po neúspěchu ve svatyni zamířil do Witch Mountains. Nečekal jsem, že to bude snadné, ale přesto jsem si myslel, že by to s trochou snahy mohlo jít. Ne nemohlo! :)

Hned kousek po cestě se na nás vrhla trojice obrů, každý s úderem přes 100 HP, což v té době spolehlivě zabilo Eonu i Shivu na jednu ránu. Ostatní vydrželi jen o chvilku déle :D.

Po dokončení průzkumu Eryn River jsem si stále nebyl jistý tím, kam chceme pokračovat, tak jsem začal trochu experimentovat s dalšími kouzly oboru Mental Spells. Zejména kouzlem Locate Person. Je to velmi zajímavé kouzlo, které vám zobrazí aktuální polohy vybraných NPC. Tím vybraných myslím náhodně vybraných, protože dvě zakouzlení Locate Person zobrazí každé trochu jiný výsledek (zatím umím seslat kouzlo max. silou 6, se silou 7 to možná bude zas o trochu jiné). Aktuální informace po zakouzlení v New City jsou:

D'Rang T'Rang At River Road
General Yamo At Ukpyr
Rodan Lewarx At New City
Tracker Rhallick Is Dead
Lord Galiere At Orkogre Forest
Capt. Boerigard Is Dead
Barlone' At Old Funhouse
Rattsputin At Eryn River
Mick the Pick Is Dead
Jan-Ette At New City
Magna Dane At Dionysceus
Kymas Turan At Myrmideon Road
Xen Xheng At Munkharama
Brother TShober At Orkogre Forest

Další pokusy zakouzlení přidaly ...

King Ulgar At Orkogre Castle
Dame Ke-Li At City of Sky
Shritis T'Rang At Nyctalinth
K'Borra T'Rang At Tramontaine
Lt. Gruntwrapper Is Dead

Většina těchto postav je nějak důležitých z pohledu hlavního příběhu nebo vedlejších úkolů a jedná se o postavy napříč celou Guardií. Tím pádem je jedno, kde jsem kouzlo seslal. Určitě to není kompletní výpis, ale víc už mi Locate Person neprozradilo.

Všechna mrtvá NPC patří mezi potulná NPC a jejich smrt pro mě není zrovna dobrou zprávou, protože mi to omezuje manévrovací prostor pro zisk "ukradených" map. Pokud si dobře vzpomínám, tak Mick the Pick a Lt. Gruntwrapper mi v předchozí rozehrávce dost pomohli (hlavně jsem se s nimi daleko snáze spřátelil). Ve hře to funguje tak, že když začnete pro nějakou frakci plnit úkoly, tak přidružená potulná NPC jsou daleko ochotnější s vámi spolupracovat. Jenomže zrovna Lt. Gruntwrapper a Tracker Rhallick byli zástupci Umpani a nyní jsou mrtví. Tím pádem mě hra tlačí do náruče T'Rangů, což není zrovna to, co bych chtěl.

Asi mi nyní nezbyde nic jiného, než se urychleně přesunout do Ukpyru a pokusit se naklonit si štěstí zas na svou stranu.

Ukpyr

Ukpyr nebo také City of Glory je svrchovaným územím umpanijského impéria. Umpani patří mezi militantní vesmírné rasy, které ovládají lety do vesmíru, ale technologicky jsou lehce zaostalí. Namísto fázových zbraní používají zastaralou technologii na bázi střelného prachu - klasické bambitky a muškety. Mají propracované zákony a uznávají řád, což z nich dělá spořádané společenství, které bychom na škále dobro-zlo mohli bez váhání zařadit na stranu dobra. Je to protiklad rasy T'Rangů, proto jsem do Ukpyru zamířil dříve jak do Nyctalinthu.

Ukpyr byl již léta opuštěný, ale pod imperiální správou začal znovu vzkvétat. Umpani si celé město postupně předělávají k obrazu svému, ale využívají k tomu původní materiály, takže ne vždy je zřejmé, co je nové a co původní.

Imperiální armáda má svou základnu i v New City, která je s Ukpyrem propojena teleportačním zařízením. I to je jeden z důvodů, proč jsem zamířil právě do Ukpyru. Ostatně Ukpyr je klíčový pro importované družiny, které se v šestém díle přidaly na stranu Bély - začínají pak kousek severně od města (v Tramontane Forest). Díky tomu je Ukpyr celkem bezpečné místo srovnatelné svou obtížností s New City ... tedy až na ty duchy, ti dokáží družinu trochu potrápit a přitom je za ně docela málo zkušeností. Savant Guardi jsou proti nim snazší soupeř, tedy alespoň pro mě.

Město má dva vstupy - jižní z Dark Forest a severní z Tramontane Forest (les poté navazuje na Ukpyr Mountains odkud cesta vede do Witch Mountains a odtud dále do údolí řeky Eryn River). Oba vstupy hlídá stráž, která do města nikoho nevpustí, leda byste se chtěli stát členy tzv. Special Tactical Forces (S.T.F). Armáda totiž nabírá nové rekruty z řad místních a je to vlastně ideální příležitost, jak se s Umpani více sblížit. Souhlasil jsem a strážný nás odkázal do náborového střediska -  Recruiting Station. Pokud by se nás někdo ve městě vyptával, kdo jsme, tak máme odpovědět:

NEW RECRUITS

A vstupní heslo je:

VICTORY

Hned u jižní zdi města je dvojice ubykací, tzv. N.E.P.S. Barracks neboli New Enlistments Personnel Station. Je to náš budoucí domov v Ukpyru. Kasárna jsou prázdná, očividně jsme první rekruti, co se na Guardii nechali naverbovat. Kousek východně odtud je Recruiting Station, kterou vede seržant Balbrak. Široká ulice na sever od Recruiting Station vede do středu města, kterému vevodí velitelství imperiální armády (I.U.F Headquarters). Při západní zdi směrem od velitelství je Umpani Central Humpawhammer, což by měla být budova s teleportačním zařízením, ale chybí nám ID karta. Severně od Central Humpawhammer jsou jedny z mnoha kasáren I.U.F (I.U.F Barracks), ale ani do jedné budovy I.U.F nemáme zatím přístup, strážní nás vždy vykáží ven. Ostatně to platí i pro řadu dalších budov ve městě.

Směrem k severní bráně města je krom dalších I.U.F Barracks také střelnice (Firing Range), kterou vede poručík Gromo. Severně nad velitelstvím je pak sklad (Supply Depot), který vede seržant Kabomm a široká ulice na východ vede na letiště. Letišti vévodí budova s nápisem Spaceport Authority, ale ani sem nemáme přístup. Kousek jižněji je budova s označením Recreational Facility (prázdná) a pod ní je už opět budova Recruiting Station (zadní vstup do budovy je pečlivě uzamčený).

• vstup do města z Dark Forest
  • N.E.P.S. Barracks
  • Recruiting Station
  • Umpani Central Humpawhammer
  • Firing Range
  • Supply Depot
  • Recreational Facility
  • I.U.F Headquarters
  • I.U.F Barracks
  • letiště a budova Spaceport Authority
  • vstup do města z Tramontane Forest

Z pohledu příběhu je (tuším) připojení k S.T.F volitelné. Pro volný pohyb po městě stačí strážným zalhat, že máte zájem o naverbování a na případné dotazy strážných pak odpovídat heslem VICTORY nebo sdělit, že jste noví rekruti (NEW RECRUITS). Oni vás pak jen odkáží na Recruiting Station.

Ke změně dojde až po návštěvě Recruiting Station, kde jsme se setkali se seržantem Balbrakem. Ale i tak je možné z celé akce vycouvat. Seržant Balbrak nás do ničeho netlačil, v rychlosti nám pověděl, co nás čeká a pak se nás optal, zda-li máme zájem do speciálních jednotek vstoupit (S.T.F). Naší činností by byl průzkum pro imperiální federaci Umpani (Imperial Umpani Federation - I.U.F).

Jakmile jsem nabídku odsouhlasil, tak nám Balbrak předal rozkazy a odeslal nás nafasovat vybavení do Supply Depot k seržantovi Kabommovi. Od této chvíle je Balbrak naším velitelem, pro kterého budeme pracovat. Také nás odkázal do N.E.P.S. Barracks, kde se můžeme ubytovat.

Seržantu Kabommovi jsme předali dopis od Balbraka a on nám na jeho základě vydal vybavení pro nové rekruty. Zadarmo to nebylo, požadoval za to 9250 zlata! Podle seržanta Balbraka by mělo jít o nějaký poměr vzhledem k našim možnostem, takže předpokládám, že cílová částka se odvíjí od naší současné výše majetku. Nedokážu si totiž představit, že by importovaná družina dorazila do Ukpyru a měla platit stejnou částku, když je teprve na začátku hry :).

Dostali jsme za to 2x Flak Vest (zbroj), 2x Musket (muškety, spíš vlastně bambitky), 2x Powder and Shot (střelný prach a kulky) a IUFSTFNEPS Badge (něco jako psí známka). Krom toho nám Kabomm předal další rozkazy - máme se vydat na střelnici za poručíkem Gromem a podstoupit základní trénink.

Poznámka: papírové rozkazy slouží jako propustka, bez nich vás nikam nepustí. Přinejmenším ne při první návštěvě dotyčné osoby. Pokud však chcete u Kabomma nakupovat, tak musíte mít u sebe alespoň jedny papírové rozkazy, klidně ty nejposlednější. S tím se pojí problém s místem v inventáři. Wizardry 7 neumožňují věci skladovat v externích úložištích, ale můžete je odkládat na zem. Odložený předmět sice fyzicky nevidíte, ale o položených předmětech vás informuje ikonka v pravém dolním rohu obrazovky. Pokud na ní kliknete, tak máte možnost zvolit, která postava předmět ze země vezme. Předměty je možné na zemi stackovat, ale pak je postava sbírá v tom pořadí, v jakém byly na zem položeny.

S rozkazy od Kabomma jsem se vydali na střelnici a od poručíka Groma jsme si vyslechli instruktáž k používání střelných zbraní. Je to jednoduché. Bambitku musíme naplnit přimeřeným množstvím střelného prachu, vhodit kulku, dobře zamířit a stisknout spoušť ... no, to mimo jiné znamená, že pro používání střelných zbraní je potřeba nosit sebou dostatek střeliva (střelný prach). Prodá nám ho seržant Kabomm. Po instruktáži se nás Grom optal, zda-li bychom si nechtěli střelbu vyzkoušet i prakticky. Samozřejmě, že chtěli :) ...

Není to ovšem zadarmo, 3 pokusy stojí 125 zlatých na osobu, tedy 750 zlatých pro 6 osob. Po zaplacení jsem do ruky dostal 6 terčů.

V první řadě je potřeba pověsit terč na protější zeď střelnice a poté se vrátit na začátek za červenou čáru. Postava, která bude střílet, musí být vybavena bambitkou (stačí jí mít v inventáři, protože bambitky/muškety mohou používat jen některá povolání). Střelba se provadí přes volbu USE, kdy vyberete bambitku. Vše ostatní proběhne automaticky. Poručík Gromo pak zhodnotí úspěšnost střelby a postava získá svůj první Personal Skill - Firearms. Proto je terčů 6, aby se Firearms mohli naučit všichni.

Nejlépe si vedla asi Shiva, která trefila všechny 3 rány, bohužel ten výpis rychle mizel, tak jsem to nestíhal číst. U Biffa totiž došlo k tzv. zásahu mezi oči (bull's-eyes), což by mělo znamenat, že tři takové zásahy povedou k pochvale od kapitána.

Nakonec jsem od Groma získal další rozkazy, se kterými se mám vrátit za seržantem Balbrakem. Tím je základní výcvik za námi.

Na základě nových rozkazů se máme přemístit na sever od Ukpyru do Tramontane Forest, kde máme vyhledat skupinku cizinců, kteří se po lese údajně pohybují. Možná je to jen planý poplach, ale možná jde o špehy. Každopádně máme celý les prohledat a vypořádat se s každou hrozbou, na kterou narazíme. Obzvláště pokud by šlo o T'Rangy. Poté se máme vrátit zpět.
« Poslední změna: Srpen 11, 2026, 12:50:58 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: Srpen 12, 2026, 10:15:40 »

Než se pustím do popisu lesa, tak musím nejprve zrekapitulovat pár věcí :). Současná rozehrávka je o dost odlišná od té z roku 2017. Může za to možná souhra náhod, ale hlavní podíl na tom má určitě i moje snaha o časté protáčení povolání a znalost Guardie. Protáčení povolání nás drží z pohledu bojeschopnosti dost při zemi, takže si nemůžeme tolik vyskakovat. Proto se držíme v blízkosti míst, která jsou pro nás celkem schůdná. Cesta nás tak poměrně snadno zavedla až do Ukpyru ... no snadno, až tak snadné to zas nebylo, ale dalo se to :).

Tím pádem jsme se vyhnuli okružní cestě kolem New City přes Nyctalinth a kolem Dionyscea zpět do New City. Nyctalinth bychom určitě přežili a nejspíš bychom zvládli i kus lesa pod Red Mountains, ale úplně jistý jsem si tím nebyl. Nyctalinth je navíc domovem T'Rangů a s nimi jsem zatím nechtěl nic mít. A jelikož Rattkin Ruins a Witch Mountains jsou zase o kousek tužší, tak nehrozilo, že bychom se vydali i tímto směrem. Rattkin Ruins bychom možná po částech udolali, ale než se k jejich průzkumu odhodlám, tak chci mít jistotu, že to bude probíhat hladčeji než boje s Rattkiny v North Forest a tu nyní nemám. Sea of Sorrows určitě nezvládneme, nemáme loď, takže Dark Forest a Ukpyr byli tím pádem jedinou možnou volbou.

Ano, zapomněl jsem na možnost průzkumu Gorn Castle a Munkharamy, ale Gorn Castle by nám v ničem moc nepomohl. Munkharamu bych rád zkoumal podobně jako Rattkin Ruins po větších kusech, aby se zápisky příliš nefragmentovaly. No a v tomhle ohledu vím, že to tak snadné není ;).

Potíž Ukpyru spočívá v tom, že se tu začne lámat chleba ohledně budoucího spojenectví s Umpani a T'Rangy. Pokud zůstanu loajální k Umpani, tak mě to dříve či později poštve proti T'Rangům a naopak. Ostatně úkol v Tramontane Forest je toho důkazem. Nejsem si úplně jistý, jakou cestou se chci vydat. V předchozí rozehrávce jsem se to snažil uhrát jako neutrál, který slibuje na všechny strany, nic z toho neplní a jen čeká, jak se to samo vyvrbí. A měl jsem štěstí, vyšlo mi to. Jenomže tenkrát jsem byl v jiné pozici, kdy jsem si mohl dovolit každou z ras bez problémů vyhladit, takže mi bylo jedno, jestli někoho naštvu. Nyní je situace jiná, ale i tak bych si nerad uzavřel vrátka k T'Rangům.

Tramontane Forest

Tramontane Forest je složením potvor a obtížností velmi podobný North Forest, jen je o poznání menší. Z pohledu importované družiny to musí být o něco zajímavější, protože tuhost lesa je přeci jen vyšší a nikde tu není záchrana v podobě Beginner's Dungeonu. Cesta do Ukpyru je sice rychlá a relativně bezpečná, ale družina pak v Ukpyru zůstává (zdánlivě) uvězněna, protože Dark Forest, a tím i cesta do New City, jsou ještě tužší.

Poznámka: v lese jsme narazili na smíšenou hlídku, ve které se vyskytlo pár Savant Guardů, což by nebylo až tak překvapující, ale překvapující bylo, že Savanti snadno podlehli kouzlu Asphyxiation (udušení)!! Celou dobu pokládám armádu Dark Savanta za roboty, takže by mě ani ve snu nenapadlo, že je jde jednoduše udusit :).

• vstup do Ukpyru
  • K'Borra - velitel T'Rangských špehů
  • slepá cestička v Ukpyr Mountains
  • cesta do Sphinx Cave (Ukpyr Mountains)
  • cesta do Witch Mountains

Vysvobozením je právě rozkaz č. 4 od seržanta Balbraka ...

Špehové T'Rangů se nacházejí přímo na cestě, zhruba v polovině lesa. Vede je K'Borra. Úvodní setkání proběhne v poklidu, K'Borra nemá zájem bojovat a naznačil nám, že by rád jednal. Hra nám dala na výběr, jestli to přijmeme nebo je bez milosti napadneme. Neuškodí, když si vyslechneme, co chce.

K'Borra nám učinil nekonkrétní nabídku - prý nám dá něco pohledného, pokud pro něj získáme jednu informaci. Bylo to dost málo na to, abych rovnou souhlasil, byť jsem hodně zvažoval, co udělám. Nakonec jsem odmítl, což K'Borru naštvalo a spolu se svou družinou nás napadl. Hm, jeho chyba. Boj skončil ještě v prvním kole, až mě překvapilo, jak jednoduchý souboj top byl.

Preventivně jsem si udělal dvojici savů, aby se bylo k čemu vrátit, protože K'Borra je z pohledu hry zřejmě klíčovou postavou (objevil se na seznamu kouzla Locate Person). Jeho zabití by tedy mohlo mít dalekosáhlé důsledky, anebo z toho taky nebude vůbec nic, ale to nedokážu odhadnout. V předchozí rozehrávce jsem jeho nabídku přijal a kupodivu nebylo nutné nic aktivně podnikat, ono se to nakonec vyřešilo skoro samo.

Spoiler: ukázat
K'Borra požaduje koordináty mateřské lodi Federace Umpani, což se dá zjistit v budově Spaceport Authority (letiště). Družina tam normálně nemá přístup, ale s dalšími úkoly dojde v Ukpyru k dějovému zvratu, který mi umožnil bezpečný vstup do budovy - na Ukpyr zaútočí T'Rangové a Umpani se stáhnou do okolních lesů.

S informací o nálezu špehů jsem se stavil za seržantem Balbrakem. Odměnou za splnění úkolu bylo 500 zlatých a jelikož jsme špehy rovnou zabili, tak jsme získali jako bonus dalších 5000 zlatých!

Na skok v New City

Od Balbraka jsme ihned dostali další rozkazy (rozkazy č. 5). Máme se bez prodelní přesunout do New City a doručit dopis od generála Yama do rukou mistra stopaře Rodana Lewarxe. O akci v Tramontane Forest máme před Lewarxem pomlčet, je prý háklivý na všechny zmínky o T'Ranzích a zbytečně by ho to rozčílilo. Už tak je prý dost napjatý. Od Balbraka jsme pro tento úkol získali ID kartu Humpa Card, se kterou nyní můžeme vstoupit do Umpani Central Humpawhammer a do New City se jednoduše odteleportovat.

Dopis od generála Yama jsem si samozřejmě přečetl:

Urgent!

Rodan, intelligence reports
have confirmed that Shritis
T'Rang is planetside. I know
you still carry the wound of
your father's death, but the
good of the Imperium comes
first. Our positions are not
as strong as we have been
reporting, and under no
circumstance can we afford
to compromise our mission
or engage the T'Rang forces
directly at this time. Shritis
can wait for now, I need
you alive to direct the final
assault. Lewarx, this is a
direct order:

DO NOT SEEK OUT
SHRITIS T'RANG UNTIL
AFTER I GIVE THE
COMMAND. THE
IMPERIUM IS COUNTING
ON OUR SUCCESS IN THIS
MISSION. THE ASTRAL
DOMINAE MUST NOT BE
ALLOWED TO FALL INTO
THE HANDS OF THE
T'RANG EMPIRE. I
REPEAT: DO NOT SEEK
OUT SHRITIS T'RANG
UNTIL AFTER WE ARE
ASSURED OF VICTORY.

I promise you, Rodan, you
won't have to wait much
longer.

Signed, GENERAL YAMO
Commander-In-Chief
I.U.F.

Generál Yamo v něm Rodana Lewarxe nabádá k tomu, aby se vyvaroval jakékoliv odvety vůči osobě Shritis. Pozice Impéria není na Guardii ještě tak pevná, aby si Umpani mohli dovolit otevřený konflikt s T'Rangy. Hlavní úlohou Impéria je získat Astral Dominae a zabránit tak, aby nepadlo do rukou T'Rangů. Lewarx má přitom se Shritis nevyřízené účty, zabila mu otce, proto je důležité, aby zachoval chladnou hlavu a nejednal unáhleně.

Přesunuli jsme se teleportem do Umpani Detache v New City a hned za dalšími dveřmi jsme se srazili s Lewarxem ...

Předal jsem mu rozkazy a hned na to i dopis od generála Yama. Mělo to však přesně opačný efekt - Lewarx bez váhání vyrazil ze dveří a zamířil si to rovnou k domu T'Rshiechese!! No, to se asi nepovelo :).

Nezbylo nám nic jiného, než se vrátit do Ukpyru a sdělit tuto skutečnost Balbrakovi. Cestou ven z Umpani Detache jsme minuly uzamčenou místnost na číselný zámek, ale kód neznáme (kód je dle všeho 5-místný). Po ozdravné kůře u fontánky jsme se vrátili a vstoupili znovu do teleportu.

Díky Humpawhammeru jsme získali mocný nástroj pro rychlý přesun mezi New City a východem mapy. Cesta k léčivé fontánce v Beginner's Dungeonu je tak zase mnohem snazší než dříve. Nyní jsme ale zamířili k Balbrakovi ...

Zpět v Ukpyru

Balbrak nás pochválil, obzvláště za to, jak dobře jsme úkol zvládli, protože vzhledem k situace není obvyklé, aby na podobný úkol byly vysláni nováčci ... heh, Balbrak vůbec netuší, co se stalo a ani nám nedal možnost to vysvětlit. On si zkrátka myslí, že Lewarx rozkazy uposlechl a zdrží se jakékoliv provokativní akce. Odměnou nám bylo 350 zlatých + bonus 7820 zlatých. Od Balbraka jsme dostali další rozkazy (rozkazy č. 6), výsledek jednání s Lewarxem máme totiž vysvětlit přímo generálu Yamovi.

Pokud by po nás generál Yamo nic nechtěl, tak se máme vrátit zpět a Balbrak nám už něco najde. S rozkazy od Balbraka jsme snadno prošli přes strážné I.U.F Headquarters (nepředání rozkazů vede k boji).

Od strážného jsem dostal jasný popis, kudy a kam se máme vydat, ale chtěl jsem si nejprve velitelství prohlédnout, tak jsem zkusil další možné chodbičky. Krom kanceláře generála je na velitelství ještě Security Station a Map Room, ale z obou nás vyhodili. Pár strážných je totiž i uvnitř velitelství a všichni si vyžádali ukázat rozkazy. No a v nich se jasně píše, že máme jít přímo za generálem :).

Generál Yamo si pro nás přichystal speciální úkol. Rozvědka narazila na havarovaný raketoplán T'Rangů, ve kterém zvědové objevili fertilizační komory a to znamená jediné - T'Rangové mají v plánu Guardii obsadit a rozmnožit se tu! To není dobrá zpráva ani pro Federaci ani pro okolní části Galaxie. Máme se pokusit infiltrovat základnu T'Rangů a vyhledat a zničit královnu včetně jejího hnízda. Od generála Yama jsme k tomu dostali speciální zbraň s dostatečnou silou - Therman Pineapple. Před jejím použitím si však musíme být jistí, že jsme na správném místě, máme totiž jen jeden pokus. Další podobná zbraň už na Guardii neexistuje.

Než jsme však stihli kývnout, tak se místností rozlila oslepující záře. Poté přišla ohlušující rána a ohromná síla nás odhodila bokem na vedlejší zeď ...

Když se vše uklidnilo, tak jsme pod sutinami před sebou spatřili ruku generála Yama. Snažili jsme se ho co nejdříve vyprostit, ale zemřel nám přímo v náručí. Z nádvoří bylo slyšet štěkání rozkazů a zoufalé výkřiky. Na velitelství jsme přežili je my. Zbytky armády rychle opouštěly město.

Využil jsem situace a zamířili jsme si to do Security Station a Map Room. V Security Station jsme na jednom ze stolů našli pod haldou dokumentů papír s nadpisem Umpani Detache. Ve zprávě byl zmíněn kód k Security Vault:

2723539

První záhada by tedy byla za námi. Druhou nám poodhalila návštěva Map Room, kde jsme našli mapu Guardie s bohatými popisky. Zřejmě jde o místa spojená s hledáním Astral Dominae (útržky mapy?). Jedna neurčitá značka byla namalována uprostřed Sea of Sorrows. Podle mapy by se zde měl nacházet ostrov. Nejspíš půjde o důležité místo, když mu rozvědka věnovala takovou pozornost.

Prohlídka I.U.F Barracks nám přinesla nějaký drobný loot, ale krom I.U.F Barracks jsme se konečně dostali i do Spaceport Authority: Dveře byly sice zamčené, ale to nás nemohlo zastavit. V jedné z místností jsme narazili na úchvatnou 3D mapu Galaxie, ale nakonec nás zaujal jeden jediný bod - Guardie. Na orbitě planety jsme zahlédly metalický objek s následujícím popiskem:

HORATHA TRACKING-
S :18,49 D :34,82,+17

Podle všeho jde o informaci, kterou by po nás býval požadoval K'Borra, tedy kdybychom ho nechali žít.

Popravdě jsem nečekal, že průběh dění v Ukpyru bude stejný jako minule. Myslel jsem si, že za útok na Ukpyr mohlo to, že jsem nechal předtím K'Borru žít, ale ani jeho smrt zkáze města nezabránila. Vzhled Ukpyru po výbuchu zobrazuje následující mapka:

Po výbuchu jsem nedokázal prozkoumat akorát zbytek střelnice a Supply Depot. K tomu nám nejspíš chybí nějaké klíče.

V tuhle chvíli jsme ztratili veškeré kontakty s Imperiální armádou Umpani. Vlastně jsme spoluprací s Umpani celkově moc nezískali. Tedy krom úkolu zničit T'Rangskou královnu. Stále nemáme jediný kousek mapy. Drobnou útěchou byl podivný nález v trezoru Umpani Detache v New city.

Umpani zde ukrývali komunikační zařízení Savantovo Imperiální Legie. Netuším, kde k němu přišli a k čemu je nám to vůbec dobré, ale vypadá to důležitě, tak jsem to strčil do batohu a vyrazili jsme pryč. Alespoň že Humpawhammer stále funguje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Srpen 15, 2026, 21:59:04 »

Nakonec jsem se dostal do bodu, který je velmi podobný předchozí rozehrávce, tedy z pohledu volby, což jsem opravdu nečekal. Jediným rozdílem je zabitý K'Borra. No, vlastně ještě jeden podstatný rozdíl tu je, nyní už mezi Umpani není nikdo, kdo by mě jakkoliv úkoloval nebo se mnou komunikoval ohledně hledání Astral Dominae. Zůstal mi jen úkol infiltrovat základnu T'Rangů a tím pádem mám konečně pádný důvod navštívit Nyctalinth. Jenomže do toho se mi moc nechce :).

Pořád jsme na tom tak nějak všelijak. Jezebel se během aktivit v Ukpyru podařilo přejít na chvilku do role valkýrie, což se mi zrovna hodilo, protože stále má velký nedostatek ve znalosti kouzel klerika. Navíc z valkýrie se velmi snadno přechází do role hraničáře, což jí pro změnu umožní pokračovat v učení alchymistických kouzel. Shiva se mezi tím dostala k možnosti přejít do role alchymisty, což by se mi hodilo, protože alchymisté jsou imunní vůči efektům Silence (umlčení). Díky tomu mohou kouzlit, aniž by museli recitovat zaklínadla nahlas. Opět tu mám tedy dilema, protože dočasná ztráta schopností Shivy bude v družině znát.

Dalším problémem začalo být místo v inventáři. Všechno, co souviselo s Ukpyrem a už nepotřebuji, jsem odložil v Umpani Detache v New City. Prázdný domek u západní zdi v New City jsem pro změnu využil pro věci, které mi zbyly z počátku hry. Nové úkolové předměty jsem pak rozdělil jednotlivým postavám tak, aby každá měla vždy jen to, co souvisí s jedním konkrétním místem.

Rozhodl jsem se proto podstoupit další kolečko grindu v kasárnách v New City. Původně mi chybělo nějakých 90k xp pro Shivu, abych u ní získal level 13 klerika a mohl v klidu přejít do role alchymisty, ale shodou náhod se mezitím při levelupu Eony na level mága 12 objevila možnost klerika i u ní a po tom jsem sáhl raději. Eona je přeci jen výrazně pozadu a potřebovala by handicap v kouzlech dohnat. Ale po pár soubojích jsem si řekl, že to znovu risknu a protočil jsem i Shivu. Eona mezi tím něco málo levelů nabrala, takže stačilo Shivu dotáhnout k levelu 8 a družina je zase +/- schopná pokračovat :D.

Pro Shivu je to asi poslední změna. Jelikož mě kouzla psionika příliš nenadchla, tak už nemám v plánu jí doučovat Theosophy jako Eonu. Ono by to ve výsledku výrazný nárůst poolu many ani neudělalo. Spíš už by to chtělo začít směřovat k cílovým povoláním, protože jinak se budeme pořád plácat jen v malém okruhu mezi New City, Gorn Forest a Ukpyrem.

Poznámka: teď už je z grindu v kasárnách opravdu jen nudná rutina. Chybí tomu ten úvodní adrenalin, kdy jsem vůbec netušil, jestli to zvládneme a musel jsem zatnout zuby a vydržet. Nyní vím, že to přežijeme i s jedním "ranařem" v družině. Pravda, Biff nemá příliš velkou zásobu many, ale to je jen detail. Důležitá je celková velikost uštědřeného poškození a zjištění z Tramontane Forest, že na Savanty jde aplikovat Asphyxiation. To Biffovi krásně kompenzuje menší pool many v oboru ohnivé magie.

Protentokrát byl grind rychlý a posloužil opravdu jen jako rychlá korekce. Jakmile byla Shiva na levelu 8 alchymisty, tak jsem už jen zlehka dotáhl Eonu na level 9 klerika a vyrazili jsme pryč. Eoně už stačí jen jeden level klerika a bude ovládat prakticky všechna klerická kouzla. Zbylá 3 jsou společná s mágem, takže ta se může naučit později. Další v pořadí je role hraničáře kvůli kouzlům alchymisty, kterých jí chybí 11, z toho 2 jsou společná s mágem, takže jen 9. No a mágem bude zase končit. Poté si už jen počká na elitní povolání, nejspíš psionika, aby zkompletovala veškerá dostupná kouzla ve hře.

U ostatních je to o něco snazší, protože Biff třeba čeká jen na kompletaci alchymistických kouzel a jelikož je zrovna v roli alchymisty, tak mu chybí už jen 5 kouzel, což je 5 levelupů. V té době by mohl být schopný přejít na samuraie, takže to bude tak akorát. Jezebel si počká ještě jeden level v roli valkýrie (bude tak na levelu 10) a poté přejde do role hraničáře, kde jí čeká 9 levelupů, aby zkompletovala kouzla alchymisty. Poté by se měla vrátit do role klerika, popř. rovnou valkýrie, a dotáhne zbytek klerických kouzel, kterých jí chybí ještě 13. V tomhle ohledu je to jedno, protože vždy bude končit povoláním, kterému se klerická kouzla odemykají.

Ip to má komplikovanější, ale jelikož je zatím víceméně jen doplňkem družiny, tak vlastně na rychlosti jeho postupu nezáleží. Z oboru alchymie umí vše, ale protože si v rámci protáčení povolání odemkl i Theology a Thaumaturgy, tak z něj postupně vytvořím záložního mága. Konečným cílem by měl být stále mnich.

Mě popravdě napadla ještě jedna šílenost a to úplně u všech si odemknout dovednost Kirijutsu, ale to by ve výsledku znamenalo, že zas spadnu na dno a to už by bylo moc :D. Už takhle jsem si vytvořil slušný základ, ze kterého je na čase začít těžit. Ani si netroufám odhadnout, kolik času už jsem ve hře utopil a přitom jsem se pořádně nikam neposunul.

Já jsem popravdě čekal trošku jiný efekt (výsledek), ale realita je neúprosná. Papírově jsem na tom dobře, ale v reálu vše sráží nízké levely postav. No a tím, jak se zároveň snažím hrou postupovat vpřed, tak je celá situace ještě horší. Paradoxně jsem na tom hůř, než když jsem hrál za "čistokrevná" povolání. A to jsem opravdu nečekal :). Jasně, jakmile se povolání v družině ustálí a poskočím k levelu 20, tak dojde k výraznému zlomu, ale nejsem si jistý, jestli to za to stálo :D. K tomu zlomu by došlo tak jako tak, jen bude strmější, ale s čistokrevnými povoláními bych se k němu dostal podstatně dřív - vlastně už bych byl za ním.

Cesta na západ

Nakonec jsem se rozhodl, že se pokusíme vydat na západ a otestujeme podhůří Red Mountain. Z dřívějška jsem si pamatoval, že se tu nacházejí tuhé potvory, ale pamět mě v tomto ohledu trošku zradila. Stejně tak v tom, jak vypadá propojení cesta mezi North Forest a západem.

Původně jsem si myslel, že musím projít Nyctalinthem, ale cesta město těsně míjí, takže oblastí Nystalinthu jsem musel projít jen kousek po cestě a vstupu do samotného města jsem si nevšímal. Nicméně i takhle krátký průchod mi přihrál několik přepadovek, které mě ujistily v tom, že bych se měl Nyctalinthu vyhýbat i nadále. Nejde o to, že bychom si s nimi neporadili, ale zbytečně nás to vyčerpává z many. Urychleně jsme se proto přesunuli do lesů na jih od města.

Les pod Red Mountains je z pohledu obtížnosti zrádný. Cesty odpovídají zhruba obtížnosti v Gorn Forest, ale mýtinky na okrajích dokáží překvapit mnohem tužšími nepřáteli. Cesta lesem je tedy relativně bezpečná a po několika soubojích jsme se snadno dostali až na jižní okraj lesa, odkud vede cesta k Dionysceu a k Orchidejové louce na západ od New City. Louka je pro nás v tuhle chvíli jednosměrná. Jakmile družina usne, tak se vždy objeví na jih od louky poblíž cesty do New City. Cesta zpět na západ tedy vede opět přes Gorn Forest, North Forest a kolem Nyctalinthu. A přesně tuhle okružní cestu jsme si pak ještě 2x zopakovali, protože krom cest jsme potřebovali pročistit i okolní mýtinky a celou oblast zmapovat.

Kupodivu jsme tak podstoupili něco, co jsme si myslel, že v tuhle chvíli ještě nedáme :). Nicméně pamět mi neselhala tak zcela, protože v lese se vyskytuje jedna událost, která mohla být nad naše síly ...

Zhruba v polovině cesty lesem jsme narazili na podivnou scénu. Skupinka pavoukoidních potvor, T'Rangů, se tu pokoušela polapit osamocenou Helazoidku! Je to předpřipravený trigger, kterému se nedá vyhnout, ale zároveň je to velmi obtížná situace, protože Jan-Ette nahání trojice T'Rangských asssassínů a to je dost i na nás.

Sice je možné se boji vyhnout, ale to má pak nepříjemný důsledek v tom, že se Jan-Ette naštve. Ona nakonec T'Rangům uteče, ale na vaší zbabělost nezapomene a časem si vás najde a zůčtuje s vámi! Je to paradoxně ještě nepříjemnější souboj, než s assassíny. Přesně tohle se mi v předchozí rozehrávce stalo, takže když se trigger spustil, tak jsem trošku ztuhnul. Na druhou stranu, co se může stát? V horším případě prostě loadnu a necháme si to na později.

Všechno závisí na úspěchu hned v prvním kole, protože assassíni jsou velmi rychlí, mají dost nebezpečné a hlavně opakované útoky. Celá situace je ještě komplikovaná tím, že samotnému souboji předchází dlouhý textový popis a stejně tak je tomu i po souboji. Trvalo několik pokusů, než všichni první kolo přežili a dostali se přitom na nařadu.

Biff už dokázal seslat Nuclear Blast se silou 7 a Eona se Shivou mu zdatně sekundovaly. Bojiště bylo rázem pročištěné a my přežili! Bylo to přesně tak, jak jsem už několikrát popisoval - "papírově" jsme na tom skvělě, ale jen když nás nepřítel pustí na řadu :D.

Odměnou nám byla zástava národa Helazoidů (Helazoid's Banner), která z nás dělá jejich přátele. Až jednou zavítáme do Sky City, tak máme zástavu ukázat královně Dame Ke-Li. Krom toho nám Jan-Ette sdělila, že byla vyslána, aby získala nějaké informace o cizincích, kteří se na Guardii usídlili. Její národ totiž očekává příchod tzv. křižáků (Crusaders), ale co to znamená, už nám neprozradila a s díky odletěla. Záchrana Jan-Ette není pro vstup do Sky City klíčová, ale jsem rád, že jsme jí tentokrát dokázali pomoci.

• vstup do Nyctalinthu
  • při přiblížení k mýtince dojde k setkání s přepadenou Jan-Ette
  • cesta do západního lesa (k Dionysceu a Orchidejové louce)

Cesta okolo Dionyscea je už velmi rychlá a celkem bezpečná (jen slabí nepřátelé). Samotné věži jsme se vyhnuli, na její průzkum je ještě brzy.

• vstup do lesa pod Red Mountains
  • Dionysceus
  • Orchidejová louka

Opravdu nečekaně jsme tak dokázali podstoupit okružní cestu New City - Gorn Forest - North Forest - podhůří Red Mountains - New City. Díky tomu máme volný přístup na všechna klíčová místa mimo Sea of Sorrows. Na jednu stranu bych měl asi jásat, ale paradoxně to žádná úleva není. Pořád mě ještě čeká pár korekcí v družině, takže naše vítězství nad assassíny vlastně příliš neznamená. Je to jen dílčí úspěch, který se nám podařil jen díky tomu, že se sešlo několik příznivých okolností. Na druhou stranu je čím dál více cítit, že jsme si jistější v kramflecích.
IP zaznamenána
This is the end ...