Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 04:16:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90397 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #165 kdy: Říjen 02, 2023, 20:25:37 »

Taky jsem to v úkrytu Zhentarimů zapíchla. Všechno. Neměli mučit toho chlapa co jsem okradla. Obchodování s otrokama je pro mě rovněž přitěžující okolnost.

Řekni mi, Elemire, něco o svojí postavě. Pokoušíš se roleplayovat nějaký přesvědčení? Máš nějaký zajímavý zásady? Podle tvýho deníčku mi přijde, že to bereš hodně náhodně/podle nálady (taky volba, co si budeme nahlávat).

Třeba Gythianki já nechávám žít - respektive zabíjim je až později, když si to situace vyžádá. Nejprve quest, pak krev. Hodně ve hrách jedu strategii čistýho svědomí, kdy zabíjim to, co na mě aktivně útočí... byť někdy vim přesně, co říct, aby to na mě aktivně útočilo.

Co Shadowheart. Jsi spokojen/nespokojen?

(Mimochodem Wyll by si přál, aby byl jen thiefling :-D. Pravda, neni to z grafickýho hlediska moc rozdíl, když teď thieflingové vypadaj jak vypadaj. Ale Karlach... je příliš velká cena za skin bez rohů. Ani Laezel bych nepodřízla.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry
« Odpověď #166 kdy: Říjen 03, 2023, 08:52:11 »

Prima otázka, ale složitá na odpověď :). Já měl s přesvědčením v D&D vždycky problém, ale ty hry, kde to hrálo nějaký význam, brzy přešly na systém, kdy byl efekt volby jasný hned (forma odpovědi, barevné značení). Díky tomu jsem se mohl pohodlně držet v daných mantinelech, aniž bych ale vlastně chtěl takto reagovat. Prostě jsem jenom držel určitou linku, což bylo v případě hraní za paladiny docela nutné.

BG3 mi je sympatičtější tím, že odpovídám tak, jak to cítím a přitom neumím dopředu odhadnout důsledky, protože vlastně ani pořádně neznám svoje parťáky. Podle všeho jsem hraničář, který se narodil v Baldurově bráně, ale nikdy jsem do městského prostředí nezapadl, a tak jsem před 20 lety z města zmizel. Nicméně nějaký kontakt s městem stále mám, protože mám přehled o aktuálních událostech v Baldurově bráně.

Jsem obratný silák s nižší inteligencí a průměrným charisma, který ovšem vyniká v duchovních záležitostech, protože tam, kde selže síla, tam přichází na řadu víra. Ostatně duchovní klid byl jedním z důvodů, proč jsem město opouštěl.

V základu se přikláním k dobru, ale jsem čistě pragmatický. Na oplátku něco očekávám, takže pokud mám možnost z dané situace něco vytěžit (informace nebo vliv, nikoliv však peníze apod., to mě nezajímá), tak volím tento směr. Jsem proto ochotný pomoci i zlým postavám, ale zase jen potud, pokud to nejde proti dobrému přesvědčení. Výsledek je trochu chaotický, což je ostatně vidět na (dis)approvalech parťáků.

Při komunikaci s parťáky volím takové odpovědi, které odpovídají jejich charakteru (abych se jim zalíbil), jinými slovy to hraji na všechny strany :). V principu je mi totiž jedno, jak moc jsem upřímný. Mám problém s parazitem a divočina mě naučila, že jediný, na koho se mohu spolehnout, jsem já sám. Na osudu ostatních mi až tolik nezáleží, byť mi jsou někteří sympatičtí. Ostatně oni mají taky svoje tajnosti, takže ta neupřímnost je vzájemná :D.

Ve své podstatě to je opravdu podle nálady :D. Jediným mantinelem je hranice neutrál-dobro a hlavně se do ničeho nenamočit, pokud to pro mě nemá žádné výhody (krást druidům idol apod.).

Se Shadowheart to není o moc jiné, jak z ní postupně vypadávají střípky z její novodobé minulosti, tak jsem docela ve střehu. Počínající romance jí sice rozvázala jazyk, ale zatím to vypadá, že Shadowheart přijala Shar zcela dobrovolně a je plně oddána službě zlé bohyni. Ke mě jí váže spíš to, že jsem byl ochotný kvůli ní riskovat a tak ví, že mi může důvěřovat a možná toho až zneužívat. Mám totiž takový pocit, že Shadowheart  ztrátu paměti jen hraje. Přitom si připravuje půdu pro to, jak mě využít pro své vlastní cíle (přinejmenším mě do toho vmanipulovat). Ona si je dost dobře vědomá toho, jak vypadá a jak toho využít, má v tom tedy očividně praxi ;). I když na druhou stranu mi dala šanci ze vztahu vycouvat.

Taky je klidně možné, že tohle všechno jsem si jen domyslel na základě toho, že Shadowheart je jinak docela nevýraznou postavou a tak mám potřebu si domýšlet (doufat), že to má nějaké zajímavější příběhové pozadí :D. Trošku mi tou nevýrazností a zdánlivou zakřiknutostí připomíná Imoen.

Zhentarimové a jejich aktivity mě nechávají chladným, otrokářství není moje věc a dokud si mě Zhentarimové nevšímají, tak nemám ani já důvod si všímat jich. Z EA vím, že bych je mohl snadno vyhladit a to mi stačí :). I když těžko říci, jak dopadne rozhovor s nimi, to mě čeká dnes :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #167 kdy: Říjen 03, 2023, 09:33:28 »

Takže to nazvěme chaotickym neutrálem :-D. Myslim, že ranger je pro tenhle typ postavy dobrá volba.

Fakt že taky používám u společníků volby, který dávaj approval, zvlášť u těch, který moc neberu do party a neni teda kde jinde brát. Ono naštěstí neni těžký to obhájit z hlediska roleplaye. V zásadě mám velmi jasnej charakter. Absolutně odmítám cokoliv s démonem, jsem velmi ostražitá vůči postavě ze snů, jinak jsem hodnej důvěřivej charismatickej idiot. Hodně pomáhá, že všechny classy, za který jsem hrála, maj inteligenci jako dump stat. Jak vždycky řikám, sorcerer může bejt blbej jak necky.

Je prima, že hra nemá nalajnovaný přesvědčení všude. Tak to má bejt. Ne že po světě běhaj "paladini", který hážou detekci přesvědčení a krouhnou všechno, co zasvítí červeně... a hra jim to toleruje. Je humorný sledovat, jak některý lidi v týhle hře hrajou za paladina a velmi se divěj, když jsou najednou padlí paladini :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #168 kdy: Říjen 03, 2023, 11:24:02 »

Jo, ono to tak nějak bude :).

Vůči démonům jsem obezřetný, ale jde spíš o samotnou kategorii, nebo spíše hierarchii. Raphael je jasný, s tím nespolupracovat, u Mizory už bych váhal. Záleželo by samozřejmě na okolnostech. Stejně jako jsem předtím uvažoval nad tím, že bych využil gobliny. Ostatně třeba Arabelu jsem nezachraňoval proto, že by mi na tom až tak záleželo, ale Kagha mi svým chováním připomněla Faldorn a tu jsem nesnášel.

Postava ze snů ... po setkání s githyanki si nejsem příliš jistý. Parazit je jedna věc, ale jde i o ten artefakt od Shadowheart. Přinejmenším se mě snaží kontrolovat hned dvě frakce. Těžko nyní říci, jak do toho ta postava pasuje. Má moc konkrétní podobu a schopnosti, proč by mi Absolute posílala do sna zrovna lesní elfku?

Hrát za paladina musí být docela legrace, protože málokdo si dokáže představit, jak striktní přesvědčení to vlastně je :D. A je dobře, že to hra trestá :D.

Mimochodem, Gale mi už zkonzumoval dva artefakty ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #169 kdy: Říjen 03, 2023, 12:13:22 »

Jj, přeeesně. Paladin neni jen o přesvědčení, je to o tom, že pravidla jsou prostě daný. Například hodná postava může bejt v některý oblasti hajzlík, zákonná postava může udělat impulzivní rozhodnutí, ale paladin je prostě limitovanej víc... byť si řikám, že možná trošku... malicious compliance? :-D Já se omlouvám, moje přesvědčení je chaotickej chaos.

Zrovna Mizora mě otrávila natolik, že jsem vyrazila Wylla z party. Jsou postavy, který... nedokážu strávit. Raphael mi zrovna nevadí, byť je to úchyl a zaslouží za uši. Kdybych si musela vybrat, s čim spolupracovat, tak raději idiota s jeho stupidníma říkankama, než miss lawyer. Můj oblíbenej záporák je ve druhym aktu, prostě ten chlapmá STYL, a já doufám, že se ti bude taky líbit.

Co se týče Arabely... to je pro mě komplikovanný. Jako logicky, takhle se s dětma nejedná, ale na druhou stranu mám na tu bandu zlodějskejch fakanů alergii. Propleskla bych je všechny.

Já jak vidim Kadhu, tak mi naskakuje StarTrek. Je to strašný.

Jj, nech Galea papat, už jen jeden kousek.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #170 kdy: Říjen 03, 2023, 15:30:16 »

Zhentarimové se nakonec vyřešili sami - já otevřel tu jejich ztracenou truhlu, takže mě Zarys napadla. Byl to rychlý boj a nedal jsem jim šanci odpálit sudy. Díky tomu jsem si přišel jak na sudy, tak na pěkný loot :). Ostatní Zhenti si mě už nevšímali, tak jsem je nechal být. Malíře jsem zachránil ještě před bojem, vyšlo mě to na 600 zl + 200 zl na cestu.

Pomalu jsem se došoural do močálu, osvobodil rituální strom druidů a popíchl Ethel - Maryně jsem vyžvanil, že Ethel zabila její bratry. No, já je původně zachránil, ale ti pitomci se stejnak vydali za Ethel a stálo je to život. Nejvíc mě v močále rozhodily pasti a pak žába, kterou jsem omylem vyzval na souboj. Sice mi dala zabrat, ale nakonec padla. Zabít jsem měl asi i ty ovce, protože z nich Ethel "vytvořila" redcapy. Ne že by to byl nějak těžký boj, po tom pomalém průzkumu to bylo už zbytečné zdržení.

Shadowheart a Laezel se v noci do sebe pustily, což se mi povedlo vyřešit mírově, i když jsem musel loadovat. Ráno mě pak Shadowheart poprosila, abych se s ní spojil skrze parazita, protože mi chce něco ukázat. Byl to záblesk vzpomínky, ve které je malá Shadow sama v lese a pomalu si to k ní míří hladový vlk. Od katastrofy jí zachrání služebnice Shar v čele s hlavní kněžkou. Tím vzpomínka končí.

Během vzpomínky se zřejmě hází pasivní skill check, protože reakce na vzpomínku má až 3 možnosti (poprvé jsem vzpomínku prošel a pak loadnul, protože jsem si chtěl udělat save před rozhovorem). Hned poprvé jsem si všiml, že celá situace se Shadow náramně připomíná rituál uctívačů Selune (to je ta božská a dobrá sestra Shar). Shadow tedy zřejmě pochází z rodiny uctívající Selune a k Shar se obrátila podle všeho jen z vděčnosti, protože jí její služebnice zachránily život. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál.

Nyní jsem na cestě do podzemí k Ethel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #171 kdy: Říjen 03, 2023, 16:03:00 »

Obdivuju, že sis s nima poradil tak rychle. U mě je to vždycky tak, že se za mnou společníci táhnou jak smrad, takže k začátku boje byli všichni mimo dosah. Musela jsem se uchýlit k tomu ty sudy prostě ukrást ve stealthu a pro jistotu nalejt vodu na ten rozlitej olej. Zato malíř mě nestál ani korunu, Wyllovo vyhrožovací schopnosti jsou 1*. Pak jsem mu teda taky dala prachy, pro Astariona je ten disapproval terapeutickej.

Žabku jsem se naučila nechat žít, ale je velmi, VELMI jednoduchý jí zabít magickejma střelama. 100% šance na zásah, má velmi málo HP.

"Ovce" jsou super, vždycky na ně bečim, abych dostala approval... a protože je to vtipný.

Hra si u mě velmi šplhla, když jsem si všimla, že si Shadowheart hází na záchranu pokaždé, když vidí vlka. Pokud selže, tak se chvíli klepe strachy a nemůže se hejbat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #172 kdy: Říjen 03, 2023, 17:07:20 »

Strachu z vlků u Shadowheart jsem si všiml právě u Zhentů :).

Ono to s nimi jinak nebylo nic problematického. Postavil jsem všechny postavy k Zarys a začal rozhovor. Zarys padla první, jeden Zhent se pak šplhal po žebříku z druhé strany, kde si na něj počkala Karlach a další dva zůstali dole. Tam jsem si pro ně zašel já s Astarionem. Dva Zhenti tedy padli v podstatě hned na začátku a ti dva dole už toho moc nezmohli. Sudy jsem odstranil jen ze zadní části jeskyně, kde na mě nebylo vidět, ty vpředu jsem musel nechat být a doufat. Čekal jsem, že to někdo odpálí, ale asi nebyl kdo :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #173 kdy: Říjen 03, 2023, 17:33:44 »

Jooo, ahaaa. Já jsem měla jinou situaci a začala na mě mluvit už dole, když jsem měla celou partu u malíře. Nedostala jsem Karlach na dosah ani špatnym vtipem. Navíc po mě šli všichni. Takže se tam Astarion proplížil a ty sudy jim ukradl. Byl zrovna proměněnej na gnóma. Přistihli ho, ale vymluvil se, že o žádnejch sudech nic neví. O sudech, který byly mnohem, mnohem větší než on. Proměnit Astariona na gnóma je taky terapeutický, on je rasista a považuje gnómy za zvířata.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #174 kdy: Říjen 03, 2023, 19:52:38 »

Mě si vlastně nikdo pořádně nevšímal a měl jsem se jít k Zarys ohlásit sám. Zajímavé bylo, že mě napadla jen přední hlídka, ta vzadu se tváří, že o ničem neví.

Ethel jsem v podzemí dostihl, teda nejprve jsem se musel probít přes čtveřici ovládnutých hrdinů a pak si projít spletí pastí a výbušných plynů. Jelikož se tu nedá spát, tak jsem doléčil, co šlo, a pomodlil se :). Jakmile jsem se přiblížil k ovládací kouli ke kleci s Marynou, tak se Ethel zjevila.

Čekal jsem podobný souboj jako v EA, ale ve finále mi to přišlo lehčí (mám na mysli EA před bugem, kde pak Ethel vůbec neútočila). Zrcadlení jsem jí dokázal úspěšně rušit a ani mě nijak extra nezasáhla. Naopak my měli větší štěstí. Blbé bylo akorát to, že Ethel dost pobíhá po okolí a jak jsem do toho honil její kopie, tak jsem se od ní různě vzdaloval a musel jsem se proto více spoléhat na střelbu. Při té příležitosti jsem zjistil, že se dá během boje stále ukládat, tak jsem toho využil těsně na konci, abych si případně pojistil varianty rozhovoru s Marynou.

Rozhodl jsem se totiž Marynu zachránit a to bez ohledu na to, co mi Ethel nabídne a jestli si náhodou Maryna svůj osud nezaslouží ;). Venku jsem pak Marynu dostihl u rakve jejího manžela a tady jsem nakonec loadnul. Zatím si nejsem jist, jestli chci tu mumii vůbec oživovat a jaké to případně může mít důsledky.

Po loadu jsem se namísto toho vydal k lovci monster, a když jsem se dozvěděl, že hledá Astariona, tak jsem ho bez uzardění práskl :D. Neměl jsem samozřejmě důvod Astariona vydávat, takže došlo na boj, který jsme samozřejmě vyhráli (tělo lovce navíc zajímavě zářilo). Nicméně i tohle hodlám loadnout a zahrát to jinak, přinejmenším ne tak přímočaře. Lovec si bezpochyby smrt zaslouží, už jen za to, že se spolčil s Ethel, ale pokud ho kuchnu, tak jen upozorním na to, že byl Astarionovi na stopě.

Uvnitř Etheliny chaty jsem si navíc všiml, že po smrti Ethel pominulo její kouzlo a mohl jsem si promluvit s odkletými postavami. Tady mi došlo, že jsem tu čtveřici ovládnutých hrdinů asi nemusel zabíjet. Kdybych jim jen utekl, tak by po smrti Ethel přišli sami k rozumu - tedy alespoň si myslím, že by to tak šlo.

Tím jsem zároveň tak nějak vyčerpal možnosti průzkumu mapy. Cvičmo zkusím ještě oba horské průsmyky, ale pak mě čeká už jen tábor goblinů, odkud by se měla otevřít cesta do Podtemna.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #175 kdy: Říjen 03, 2023, 20:19:53 »

Já tu čarodějnici poslední dobou zabíjim dřív, než uteče do podzemí. Míň expů pro mě, ale je to otázka cti. Na ty její iluze je bezvadná magická střela. Má tři rány, každou cílíš na jinou iluzi, zrušíš všechny na jedno kolo. To kouzlo je prostě BEZVADNÝ. Bezvadný. Nejlepší. Skvělý. Varianta B je jí prostě sklepnout do propasti. Samozřejmě tim přijdeš o loot, ale je to velmi rychlý.

Nad tim, jestli to oživovat, jsem přemejšlela taky. Nakonec jsem si řekla, že si to ta trubka zaslouží. Zvlášť když vemmu, jak je protivná, když nenajdu ty bratry, abych jí o nich řekla.

Ty čtyři týpky v dungeonu zachránit nejde. Přestanou úročit, ale jsou ztracený tak či tak. Smrt je podle mě lepší.

... ty jsi nabonzoval Astičku lovcovi. Chudák vyděšenej, tohle si nezaslouží.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #176 kdy: Říjen 03, 2023, 21:40:21 »

Původně jsem měl beztak v plánu toho lovce loadnout, tak jsem si řekl, že prostě jen zkusím, co mám za možnosti :). Nejprve moje odpověď překvapila družinu, a poté to došlo i Astarionovi ... taková prima chvilka s nečekaným překvapením. V podstatě to nikdo z nich ode mě nečekal :D.

Ethel jsem nechal utéct zčásti nechtěně, protože jsem se seřadil venku a zavřel dveře. Chtěl jsem si to totiž nejprve vyříkat s redcapy a mít přitom krytá záda. Jenomže Ethel mezitím zdrhla. Dole jsem to pak zkusil na férovku a náhodou to vyšlo dobře. Napadlo mě, že bych jí shodil, ale chtěl jsem hlavně zjistit, co má za loot.

"Manžela" asi oživím, docela mě zajímá, jestli to bude mít ve městě dohru. Každopádně Maryna si za svůj čin rozhodně nic dobrého nezaslouží.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #177 kdy: Říjen 03, 2023, 21:50:14 »

No dobře, dobře, nebudu předstírat, že jsem to taky nezkoušela, před loadem. Já jsem... zatížená vědomostma ze třetího aktu, takže to beru velmi tragicky.

Dohru to mít bude. Holka je blbka, zvlášť když víš, že čarodějnice chtěla to její dítě sežrat - přizná to, když mluvíš s její mrtvolou, a čestně, je někdo překvapen?
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #178 kdy: Říjen 03, 2023, 21:58:46 »

A máme tu hotfix.

Have your companions taken to weighing you down physically as well as emotionally? We looked into your reports and have restored their Patch 2 behaviour. When dismissed, they will no longer give you all the items they deem important for you to carry, like a toddler in a grocery store.  - aaaaaaaaaaaaaaa! Huráááááááááá. Oh bože hurá. Tohle bylo tak neskutečně na pěst.

Restored Raphael's hair colour and horns. The House of Hope is once again fashion-forward. - lol na tohle hráči kupodivu nadávali, takže je překvapivě hodně vděčnejch lidí.

Shaved His Majesty, who is once again a Sphynx. Steelclaw's eye colour has been adjusted so they are no longer identical twins.  - dali na kočku chlupy, aby nebyla stejná jako jiná kočka. lidi se z toho mohli zvencnout. A já s nima souhlasim, ta kočka vypadá líp plešatá.

Nicméně stále nemůžu pokračovat ve hře, protože NPC pro quest pro Karlach prostě umře. Takže do druhýho aktu stále neni bezpečný postoupit.

Fixed an issue with invalid savegames being created. - oki, fajn.

Fixed an issue where the Weapon Master Feat would show as incomplete if a player was already proficient with all weapons.  - taky fajn.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #179 kdy: Říjen 04, 2023, 08:48:07 »

Já pročítal tu Ethelinu korespondenci, kde se taky o jezení dětí píše. Mluvit s její mrtvolou mě nenapadlo, protože v tom jednom tooltipu je poznámka, že mrtví neradi mluví s těmi, co je zabili. Ale pak jsem si právě všiml té zářící mrtvoly lovce monster ... Za chvilku to půjdu pořešit.

Včera mi to něco stahovalo. Snad mi to do ničeho neskočí, největší obavy mám právě o ty savy.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 31