Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 01:40:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90315 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #105 kdy: Srpen 17, 2023, 20:12:57 »

Absolutně miluju halsina a jeho skákání. Hrajte za druidy, je to legrace. Mzammmm! a jste na druhý straně místnosti. Nebo kdekoliv kde zrovna chcete bejt. Nepřátelé si myslej, že jsou mimo dosah, ale Halsin je najde a sežere. A když ho zabijou, tak prostě vypadne z formy a nic mu neni. Nemá moc šance na zásah, neni dokonalej bojovník, ale rozhodně je velmi zábavnej.

Romance s Astarionem se taky daří, nabrala jsem approval, už jsme se drželi za ruku, vedeme si dobře.

Vidim to dneska na to, že se konečně dostanu do toho zatracenýho města. Nejhorší je, že se na to netěšim, protože nemám ráda městský prostředí (jsem ten typ, co raději běhá po divočině a bojuje, ve městě typicky převažujou jiný typy zápletek/questů).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #106 kdy: Srpen 18, 2023, 23:42:59 »

Tak jsem došla do Baldurs Gate, vzala jsem to přímou čarou na Cazadora a upřímně, nemám potřebu ve hře dál pokračovat. Astarion z něj udělal řešeto, a pak jsme poseděli na jeho hrobě (Astarionovo hrobě, Cazadora jsme tam nechali ležet). Myslim, že to bylo krásný zakončení. Velmi romantický. Velmi hezky udělaný. Musim to pochválit. Dokonalá tečka.

Dám si nějaký volno, pak to možná dohraju. Teď si užívám tu... osobní část zápletky. Nějakej abstraktní levitující mozek už neni podstatnej. Navíc mám teď na výběr mezi A) démonem, B) mindflayerem a C) špinavym rozcuchanym šaškem v nevkusnym oblečení, kterej chce ovládnout svět. Nedokážu se rozhodnout, kterýmu z nich "věřim".

Joo, a pustili jsme do světa 7000 dalších upírů... :-D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #107 kdy: Září 13, 2023, 19:23:42 »

Je čas na další zajímavosti ze světa BG3.

Možná... možná jste viděli v tvorbě postav tohle tetování:
2023-09-13_1907_2.jpg
* 2023-09-13_1907_2.jpg (181.04 kB. 712x682 - prohlédnuto 340 krát.)

A možná si řikáte - hm, nebudu si ho dávat, přeci nebudu nosit na obličeji runy, když ani nevim, co znamenaj. Ještě budu vypadat jako hňup. Nemusíte se obávat. Mám pro vás překlad.

Spoiler: ukázat

runy.jpg
* runy.jpg (14.01 kB. 321x157 - prohlédnuto 300 krát.)

Jak vidíte, nápis na čele znamená "čelo". Následuje pravá tvář, nos, levá tvář, brada a Larian Studio na krku. Teď si to tetování můžete bezpečně zvolit a vypadat jako hňup zcela úmyslně.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #108 kdy: Září 14, 2023, 00:07:21 »

Jsou věci, co bych byla moc ráda věděla, než jsem hru rozehrála. Takže jsem to sepsala.

Naprosto vás netlačí čas. A to myslim vážně. Spěte spěte spěte. Pořídila jsem mód, ( https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/1879 ) kterej mě upozorňuje, když jsou v kempu připravený nějaký scénky/dialogy. A můsim říct, přišla jsem svym hernim stylem "vyčerpej před spanim všechno" o hodně dialogů a charakterizace společníků. Teď spim jak kdybych za to byla placená. Mnohem lepší zážitek. Vim ve hře o jednom questu, kterej je reálně časově omezenej, a hra vás důrazně upozorní.

Vetšina approvalu co dostanete v dialogách volně po světě je +-1. Jinými slovy naprostý prd. Hra je ale velmi špatná v komunikování toho, kolik ztrácíte či získáváte. A kdo bude permanentně čučet do karty a pamatovat si, kolik kde u koho má, že. Jsou ale věci, který jsou pro postavu důležitý, a tam najednou dostanete KÝBL. Nebo ztratíte.

Gale konzumuje magický předměty, což mě patřičně vyděsilo, protože kdo chce mít na krku přísavníka (myšleno obrazně, přísavníka krmim poctivě). Klid. Sní celkem tři za celou hru, během prvního aktu a pak už nic. Prostě si schovejte nějakej bordel, na kterym je napsaný, že ho může sníst. Hru ani finance to nijak moc neovlivňuje.

Pokud vaše postava zemře, často se vůbec nic neděje, a můžete se prostě nechat vskřísit. Jako když Astarionovi neřeknete dost a on vám vypije všechnu krev, že, Elemire :-D. Musíte ho odtrhnout, on pije lidskou krev prvně v životě a je trdlo :-D. 2x a dost :-D. (Já ho nehávám jen jednou, moje štědrost je limitovaná.)

Selhání hodu kostkou je někdy naprosto komický. Jako když se pokoušíte připlížit za nepřítele a švihnete sebou, nebo způsobíte nějakej děsnej trapas... Občas to dá jiný možnosti nebo dialogy, v zásadě to už neberu tragicky. Kolikrát nechám kostku padnout kam padne. Ano, člověk může vždycky hru loadnout a máme možnost házet znova podle inspirací.
Můžu to brát HC a brát osud jak je... a taky nemusim. Ano, občas hození špatnýho čísla vede k boji. Ale to je problém nepřítele, moje svědomí je čistý, já je varovala. (Ne, ne, určitě jsem neloadla hru, abych úmyslně hodila nízký číslo, stejně tak jsem úmyslně nenaběhla do NPCček za druida ve zvířecí formě, kterej nemůže mluvit, a tim pádem je automaticky boj, takový věci já goblinům nedělám, proč se ptáte.)

Během pročítání Elemirovo příspěvků jsem si nemohla nevšimnout, že ho irituje možnost ukládat vždy a všude. Já si naopak myslim, že to je super. Ano, člověk to může zneužívat. Ale nemusí, že? Nemusí :-). Takže vesele ukládejte. V boji, na levelovací obrazovce, v prostřed dialogu... kde chcete. Je prima, že můžu uložit dialog a vyzkoušet možnosti/reakce. Je zajímavý slyšet, jak postavy reagujou na dialogy, který bych si nikdy závazně nevybrala.

Fireball je přítel. Gale (mágové obecně) maj specializaci, díky který nemaj friendly fire.

Mluvení se zvířatama a s mrtvejma a čtení myšlenek jsou velmi zajímavý kouzla. To je asi poprvé, co to ve hře tak vnímám. Pokud se proměníte na zvíře, tak automaticky můžete s danejma zvířatama mluvit.

Nevěřili byste, kolik bossů jde jednoduše sklepnout do propasti. Ano, sklepnete je i s lootem. Ale je to řešení.

Souboje jsou občas na pěst a vlečou se, zvlášť když to už zkoušíte potřetí. Doporučuju vrátit se k nim v takovym případě později, rychle omezit množství táhnoucích nepřátel přítelem fireballem, nebo rozehrát nějakou klikačku na tabletu či telefonu. Video na druhym monitoru taky funguje. Časem se to člověk naučí hrát a pak neví, kde s tim měl sakra problém. Ale tak to chodí.

Máte tři hodný společníky a tři "zlý". Ti zlí jsou velmi ve stylu "jak se do lesa volá". Takže neberte ohled kdo je jakej, jsou vychovatelný. (Ty hodný prej vychovatelný nejsou a vykašlou se na vás, když budete hajzli, ale to já z praxe nevim, já jsem v zásadě hodná. Pokud nejste kanibalistickej gobliní vrahoun. Pak mi taky může selhat hod kostkou.) Třeba Astarion je v pozdější fázi hry vyložený ZLATÍČKO. Fakt... zlatíčko. Ano, občas chybí možnost ho proplesknout. Ale v týhle hře maj postavy realistický motivace a příběh a... a buďte hodný na Astičku, nebo mi alespoň neřikejte, co jste mu udělali.

Můžete poslat jakejkoliv předmět z inventáře do truhly v kempu. Praktický, například když se plížíte nepřátelskym kempem a kradete sudy s trhavinou. Neptejte se.

Narozdíl od DA série společníci můžou vést dialogy s NPCčkama. Prostě je nakliknete a zahájíte dialog. Někdy maj i jiný / lepší možnosti než hlavní postava (nebo lepší bonusy na hody kostkou). Pokud vedete dialog společníkem, nemůže dávat approval nebo diapproval, protože prostě nemůže nesouhlasit s tim, co sám dělá :-D. Takže zajímavá možnost, pokud vám někdo s něčim nesouhlasí. Díky že jsi dal 200g tomu otrokovi co jsme odvobodili, Astarione, jsem na tebe hrdá.

POKUD TO VYPADÁ JAKO ŽE BY TO TEORETICKY MOHL BÝT FLIRT... JE TO FLIRT!!! Pozor! Nebo se z vás celej kemp pokusí servat kalhoty (oni se pokusej tak či tak, ale proč je motivovat). Ty lidi neznaj žerty. Co, že mluvíte s mindflayerem? Na tom nezáleží, jedná se o rande. Jedinej kdo nemá žádnej zájem vám lést do gatí je Astarion. Ale to neznamená, že to neudělá a nedá do toho všechno.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #109 kdy: Září 14, 2023, 05:26:55 »

No, jenomže když je ukládání všude, tak udělám co? ... Ano, začnu toho zneužívat :D. A to i kdybych nemusel, prostě tomu nejde odolat :D.

Na souboje v plné verzi jsem docela zvědavý. Předtím jsem s tím taky z počátku zápasil, protože mě hra občas nahnala do souboje, který vypadal dost neschůdně a neměl jsem ani moc možnost se mu vyhnout. Navíc to vyžadovalo specifické rozestavení družiny a kupu štěstí - např. střet s kamarády Lae'Zel.

Teď jsem mimochodem při hledání jména té zpropadené gythianki narazil na to, že Khelben měl manželku - Laeral Silverhand, jednu z vůdkyň Waterdeep (tzv. odmaskovaný lord Waterdeepu). Její náhrdelníky se v sérii BG objevují docela často, ani jsem netušil, že mají nějakou spojitost s konkrétní osobou, navíc takto významnou. Ke všemu jsem si myslel, že Khelben (a zřejmě i Elminster) měli poměr s Lady Alustriel, paní Silverymoonu, která se s tím zrovna nepárala. ;)

Laeral společně s Khelbenem založili Moonstars, odštěpeneckou organizaci Harpers. To je jeden z důvodů, proč Khelben a Elminster mají svoje vlastní zájmová území, na kterých působí. Co jsem pochytil, tak Elminster by se měl objevit i v Baldur's Gate 3.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #110 kdy: Září 15, 2023, 22:18:52 »

Nakonec jsem si větší SSD objednal a rovnou jsem chtěl vyzkoušet tu Alza reklamovou vychytávku - objednat a zaplatit jsem stihl 2 minuty před půlnocí, ale místo Alzaboxu jsem naklikl ZBox, takže místo do rána mi SSD přijde až příští týden v úterý :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #111 kdy: Září 19, 2023, 10:25:59 »

Disk včera dorazil a pomalu jsem zkusmo přesunul část Steam knihovny. Dneska to dokončím a jsem zvědav, jak to ve hře pomůže. Každopádně je fajn připlatit si za SSD se softwarem pro migraci, který nakonec umí migrovat jen "jednoduché" disky :D. Musel jsem tedy sáhnout po ověřeném klonovacím programu od Macrinia - naštěstí vlastním ještě free edici. Zbylo mi 700 GB volného místa, tak mi to snad na pár her vystačí :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #112 kdy: Září 19, 2023, 13:48:41 »

Tak šup a romancovat Shadowheart, já to nedám, je to jako žvejkat molitan. Nikdy jsem nemluvila s tak neuvěřitelně nudnou postavou. Chci říct.... eee.... zajímavá Shadowheart! Zajímavá! :-D

Ale vážně, všichni ostatní maj nějakej náboj. Ona tam stojí, studená jako psí čumák, asi má nějakej charakter, ale neni důvod ho hledat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #113 kdy: Září 19, 2023, 21:18:21 »

Po migraci to chtělo ještě opravu souborů, protože se to tím přesunem a posledním patchem jaksi celé porouchalo, ale teď už hra běží ok. Využil jsem svého testového savu a prošel jsem si útěk z nautiloidu. SSD opravdu výrzaně pomohl, protože už nevidím žádné záseky a potíže s animacemi. Teď už si tedy jen rozmyslet, za co budu hrát a uvidím, jak se Shadowheart naložím :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #114 kdy: Září 19, 2023, 22:05:58 »

Jsem hodně zvědavá, co si vybereš. Vim že dost lidí hraje za paladiny a prej jsou silný, ale osobně je nemám ráda (což je humorný, protože třeba ve wowku mi budou paladina muset vyrvat z rukou až posmrtně). Myslim, že špatná volba to asi neni, maj charisma, určitě budou mít extra dialogy.

Já jsem hodně spokojená s bardem. Hodně extra dialogovejch možností, charisma na obchodování i dialogy, kompetentní healer, umí fireball... Navíc nikdo ze společníků neni bard. Definitivně má slabší fáze, který jsem třeba za rogunu nezaznamenala, ale celková zkušenost je pro mě dobrá. Sorcerer je taky můj favorit. Možnost kouzlit i 2x za kolo je sakra bomba.

Rozhodně bych nešla do klerika (přijdou mi extrémně situační, a hlavní postavu nevyměníš), jeden stačí a bohové jsou tu stejně beze zbytku hajzli. Mágové se učej kouzla ze svitků a to sakra stojí majlant. Jeden mág je dostatečně nákladnej. Kor když ještě žere magický předměty. Když oslovuju Galea "můj drahý", tak to myslim doslovně.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #115 kdy: Září 20, 2023, 18:35:36 »

Zatím nebudu prozrazovat více, jsem ostatně teprve na začátku a testuji, jak dobře jsem si vybral a jak moc se hra od Early Access změnila.

Nautilus jsem si díky včerejšímu testu prošel už 2x a nijak mě nepřekvapil. Nejsem si akorát jistý, jestli jsem v EA narazil na Shadowheart už v lodi nebo až venku v lese. Dokonce se mi včera podařilo osvobodit a ochočit si mozek, což se mi dnes v ostrém startu nepovedlo (nechávám hody tak, jak jsou). Po havárii jsem nejprve našel Shadowheart a poté i Astariona. Laezel zmizela neznámo kam. S Astarionem proběhla klasická tahanice o nůž, ale bylo to vyrovnané, takže jsme se poměrně rychle skamarádili - Shadowheart stála opodál a jen utrousila směrem k Astarionovi výhrůžku, jinak do konfliktu vůbec nezasáhla.

Ve třech jsme došli k ruinám kláštera, kde se mi povedlo ukecat vykradače hrobek, aby vzali nohy na ramena a tak mi zbylo už jen bandití osazenstvo uvnitř ruin. Bohužel to bylo nad naše síly (mají docela slušného tanka). Sundal jsem tedy jen klíčníka a vrátíme se sem později. No a tím to pro nás zatím skončilo :).

Vyzkoušel jsem si tedy ještě zakempit, což se ukázalo jako dobrý nápad, protože jsem si u Shadowheart docela šplhnul, takže si začínám myslet, že už mám romanci v kapse :D. Shadowheart je pořád divná, to nejde popřít, ale ono moc na výběr ani není :D. Třeba to s ní bude časem lepší ...

Postup je docela pomalý a samozřejmě si zase musím zvykat na pravidla a možnosti D&D 5e. Zatím jsem si vystačil s hrubou silou, ale ruiny ukázaly, že bych si měl naopak začít zvykat na taktizování. Ve třech to holt není žádná sláva a největší tíha boje leží na mé postavě ... jenomže ... ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #116 kdy: Září 20, 2023, 20:05:12 »

Takže se nedozvim, co sis vybral :-D. Tc!

U mě v partě tíha boje leží na Astarionovi. Ten chlap je sakra nebezpečnej. Když vemu v úvahu fakt, že všichni ostatní společníci maj bejt nějaký super válečníci a hrdinové, a Astarion je v podstatě civilista, tak je to vtipný. Pak typicky nosim Galea a Karlach. To jsou totiž tři společníci, který konzistentně trefujou cíl. A jak známo, kdo trefí cíl, ten dělá damage, kdo mine, ten může sedět u táboráku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #117 kdy: Září 20, 2023, 20:28:29 »

Ale tak jo :D ...

člověk, muž, hraničář (naklikal jsem ho jako echt zálesáka). Patronem je lesní elfka. Chvilku jsem zvažoval mnicha, ale pak jsem si řekl, že půjdu tradičnější cestou. Překvapilo mě, že u hraničáře je konečně opravdu kladen důraz na luk, což je na jednu stranu dobře, ale mám ho v plánu stejnak trénovat i ve zbraních na blízko (dual wield), aby byl univerzálnější.

U Astariona si musím zase zvyknout na jeho dovednosti, pak budeme asi dobrá dvojka. Shadowheart mi zatím kompenzuje absenci mága, ale jak je známo, já se na magii raději nespoléhám vůbec :). Jako léčitel taky není zrovna nejužitečnější (základní léčení zvládnu jako hraničář sám). Časem by z ní mohla být dobrá podpora, jenomže si nejsem moc jistý, jak moc se bude lišit implementace 5e v BG 3 od akčnějšího pojetí těchto pravidel v Neverwinteru.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #118 kdy: Září 20, 2023, 21:42:40 »

:-). Potěšil jsi mě. Ranger si myslim, že je dobrá volba.

Dávám Astarionovi nějaký multiclass gloomstalker levely. Chlap má wis 13, takže (... takže když hraju za sorcerera, tak v naší grupě healuje Astarion, lol) má normálně kouzla, první kolo útok navíc, bonusy ke střelbě, jak si zmiňoval. Je to prasátečko.

Uvažovala jsem, že bych zkusila Shadowheart vzít na nějaký nemrtvý (doteď jsem náročnější grupy nemrtváků řešila stylem Gale+Wyll+já a naše ohnivý koule). Dám vědět, jak to dopadlo. Každopádně mi připadá, že když vykopu z party heal, tak ho najednou nepotřebuju, protože všechno klekne dřív, než mi to něco udělá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #119 kdy: Září 21, 2023, 08:43:15 »

Já jedu z nějakého historického důvodu stále ve stejných kolejích a bez klerika/druida ani nevyrážím :). Je to něco jako placebo - mám ho za zády, tak se nemusím tolik hlídat. Vidle mě do toho hodily až Neverwinter Nights, kde jsem to taky pro jistotu rozjel za paladina. Až si říkám, jestli to u mě není spíš nějaká skrytá potřeba víry :D.

Jinak jsem koukal na nějaké statistiky volby postav a docela se tomu prvenství paladina podivuji. Dřív bych to pochopil, protože to bylo myslím už v souvislosti s jedničkou BG, kdy návody a různé rady tlačily paladina do popředí (vlastně tohle už bylo i u Ravenloftu), takže si ho hráči začali tak nějak idealizovat, ale dnes? Osobně dávám raději přednost multiclassu bojovník/klerik. I když jasně, ono se dá očekávat, že na paladina budou delegovány některé mocné artefakty, což je dost velkým lákadlem.

Ve hře jsem naštěstí na začátku a kupodivu si z EA zas tolik nepamatuji, takže jsem zvědav, jak nám to v trojici půjde a kam až se dostaneme čistě jen hůrá akcí. Wyll je tuším až někde u druidů a to je asi jediné kouzelné DPS, které z těch známých snesu :D. Jenomže mám tušení, že na Galea narazím dřív.

Teď mě ještě tak napadá, že já se vlastně ani nepodíval, jak to je s těmi multiclassy v 5e. Neverwinter online je třeba neřeší vůbec a ve Sword Coast Legends mě to pro změnu nenapadlo (navíc jsem si dlouho myslel, že SCL jede na 4e). Tady bude asi důležité i to, jak moc vysoko půjde postavy vylevelit, protože co jsem četl, tak levelcap je docela nízký.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 31