Jsou věci, co bych byla moc ráda věděla, než jsem hru rozehrála. Takže jsem to sepsala.
Naprosto vás netlačí čas. A to myslim vážně. Spěte spěte spěte. Pořídila jsem mód, (
https://www.nexusmods.com/baldursgate3/mods/1879 ) kterej mě upozorňuje, když jsou v kempu připravený nějaký scénky/dialogy. A můsim říct, přišla jsem svym hernim stylem "vyčerpej před spanim všechno" o hodně dialogů a charakterizace společníků. Teď spim jak kdybych za to byla placená. Mnohem lepší zážitek. Vim ve hře o jednom questu, kterej je reálně časově omezenej, a hra vás důrazně upozorní.
Vetšina approvalu co dostanete v dialogách volně po světě je +-1. Jinými slovy naprostý prd. Hra je ale velmi špatná v komunikování toho, kolik ztrácíte či získáváte. A kdo bude permanentně čučet do karty a pamatovat si, kolik kde u koho má, že. Jsou ale věci, který jsou pro postavu důležitý, a tam najednou dostanete KÝBL. Nebo ztratíte.
Gale konzumuje magický předměty, což mě patřičně vyděsilo, protože kdo chce mít na krku přísavníka (myšleno obrazně, přísavníka krmim poctivě). Klid. Sní celkem tři za celou hru, během prvního aktu a pak už nic. Prostě si schovejte nějakej bordel, na kterym je napsaný, že ho může sníst. Hru ani finance to nijak moc neovlivňuje.
Pokud vaše postava zemře, často se vůbec nic neděje, a můžete se prostě nechat vskřísit. Jako když Astarionovi neřeknete dost a on vám vypije všechnu krev, že, Elemire :-D. Musíte ho odtrhnout, on pije lidskou krev prvně v životě a je trdlo :-D. 2x a dost :-D. (Já ho nehávám jen jednou, moje štědrost je limitovaná.)
Selhání hodu kostkou je někdy naprosto komický. Jako když se pokoušíte připlížit za nepřítele a švihnete sebou, nebo způsobíte nějakej děsnej trapas... Občas to dá jiný možnosti nebo dialogy, v zásadě to už neberu tragicky. Kolikrát nechám kostku padnout kam padne. Ano, člověk může vždycky hru loadnout a máme možnost házet znova podle inspirací.
Můžu to brát HC a brát osud jak je... a taky nemusim. Ano, občas hození špatnýho čísla vede k boji. Ale to je problém nepřítele, moje svědomí je čistý, já je varovala. (Ne, ne, určitě jsem neloadla hru, abych úmyslně hodila nízký číslo, stejně tak jsem úmyslně nenaběhla do NPCček za druida ve zvířecí formě, kterej nemůže mluvit, a tim pádem je automaticky boj, takový věci já goblinům nedělám, proč se ptáte.)
Během pročítání Elemirovo příspěvků jsem si nemohla nevšimnout, že ho irituje možnost ukládat vždy a všude. Já si naopak myslim, že to je super. Ano, člověk to může zneužívat. Ale nemusí, že? Nemusí :-). Takže vesele ukládejte. V boji, na levelovací obrazovce, v prostřed dialogu... kde chcete. Je prima, že můžu uložit dialog a vyzkoušet možnosti/reakce. Je zajímavý slyšet, jak postavy reagujou na dialogy, který bych si nikdy závazně nevybrala.
Fireball je přítel. Gale (mágové obecně) maj specializaci, díky který nemaj friendly fire.
Mluvení se zvířatama a s mrtvejma a čtení myšlenek jsou velmi zajímavý kouzla. To je asi poprvé, co to ve hře tak vnímám. Pokud se proměníte na zvíře, tak automaticky můžete s danejma zvířatama mluvit.
Nevěřili byste, kolik bossů jde jednoduše sklepnout do propasti. Ano, sklepnete je i s lootem. Ale je to řešení.
Souboje jsou občas na pěst a vlečou se, zvlášť když to už zkoušíte potřetí. Doporučuju vrátit se k nim v takovym případě později, rychle omezit množství táhnoucích nepřátel přítelem fireballem, nebo rozehrát nějakou klikačku na tabletu či telefonu. Video na druhym monitoru taky funguje. Časem se to člověk naučí hrát a pak neví, kde s tim měl sakra problém. Ale tak to chodí.
Máte tři hodný společníky a tři "zlý". Ti zlí jsou velmi ve stylu "jak se do lesa volá". Takže neberte ohled kdo je jakej, jsou vychovatelný. (Ty hodný prej vychovatelný nejsou a vykašlou se na vás, když budete hajzli, ale to já z praxe nevim, já jsem v zásadě hodná. Pokud nejste kanibalistickej gobliní vrahoun. Pak mi taky může selhat hod kostkou.) Třeba Astarion je v pozdější fázi hry vyložený ZLATÍČKO. Fakt... zlatíčko. Ano, občas chybí možnost ho proplesknout. Ale v týhle hře maj postavy realistický motivace a příběh a... a buďte hodný na Astičku, nebo mi alespoň neřikejte, co jste mu udělali.
Můžete poslat jakejkoliv předmět z inventáře do truhly v kempu. Praktický, například když se plížíte nepřátelskym kempem a kradete sudy s trhavinou. Neptejte se.
Narozdíl od DA série společníci můžou vést dialogy s NPCčkama. Prostě je nakliknete a zahájíte dialog. Někdy maj i jiný / lepší možnosti než hlavní postava (nebo lepší bonusy na hody kostkou). Pokud vedete dialog společníkem, nemůže dávat approval nebo diapproval, protože prostě nemůže nesouhlasit s tim, co sám dělá :-D. Takže zajímavá možnost, pokud vám někdo s něčim nesouhlasí. Díky že jsi dal 200g tomu otrokovi co jsme odvobodili, Astarione, jsem na tebe hrdá.
POKUD TO VYPADÁ JAKO ŽE BY TO TEORETICKY MOHL BÝT FLIRT... JE TO FLIRT!!! Pozor! Nebo se z vás celej kemp pokusí servat kalhoty (oni se pokusej tak či tak, ale proč je motivovat). Ty lidi neznaj žerty. Co, že mluvíte s mindflayerem? Na tom nezáleží, jedná se o rande. Jedinej kdo nemá žádnej zájem vám lést do gatí je Astarion. Ale to neznamená, že to neudělá a nedá do toho všechno.