Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:29:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90283 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #75 kdy: Listopad 02, 2020, 17:25:03 »

Odhazování půltunovejch monster a zapalování meče o svíčku...? Timhle stylem já mozek taky nepoužívám. Dokážu pochopit olej, ale je mi divný že si monstra nevšímaj když se kolem nich z čistýho nebe objevujou sudy.

Edit:
Jako nechápejte mě špatně, já si dokážu užít dementní AI/fyziku, ale uráží mě když to někdo označuje za logiku a ještě to chválí :-D. Teď jsem viděla pár videí od youtubera co se baví těmahle nelogičnostma ve hrách a zneužívá je na maximum, bylo to ultra zábavný. Hrála jsem Dishonored 1 a 2, kde je inteligence a fyzika na takový úrovni, že by člověk mlátil hlavou o zeď, vyrovnám se s kde čim.
« Poslední změna: Listopad 02, 2020, 18:33:39 od Yuyana »
IP zaznamenána

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #76 kdy: Listopad 06, 2020, 12:20:06 »

To samé je i v Divinity:OS I a II s těmi sudy a další věci, co když člověk nevyužívá nebo ho nenapadnou, tak ty souboje jsou opravdu o dost těžší. Jestli je to dobře nebo špatně, to nechť si každý rozhodne sám.
« Poslední změna: Listopad 06, 2020, 12:25:08 od Chidlink »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Listopad 06, 2020, 15:42:04 »

No právě, komu se líbily oba D:OS a to včetně soubojů, tak s tím nebude mít problém, u ostatních bude záležet, jak budou souboje vybalancované, protože nemalá část hráčů to prostě bude chtít hrát tzv. na férovku. Ale jak už jsem psal, ne všechno je nutné plnit, takže největší problém budou mít ve finále kompletisti. Ty minotaury třeba lze porazit férově, ale úspěšnost je tak 1:40, což ne každý zkousne. I když teď zpětně mě napadá, že jsem nezkusil jedno kouzlo z repertoáru mága, kterým by možná šlo jednoho minotaura na pár kol vyřadit (Hold person, ale těžko říci, jestli to dokáže zabrat na něco takového).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #78 kdy: Listopad 21, 2020, 22:24:32 »

Tak jsem náhodou narazila na video BG3 a upřímně doufám že od tý doby autoři opravili hodně :-D. Zkoušel jsi jestli jsou nějaký změny, Elemire?

https://www.youtube.com/watch?v=Kv37JEeJ2as
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #79 kdy: Listopad 21, 2020, 22:27:56 »

Kdepak, jak jsem to dohrál, tak už jsem se k tomu nevrátil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #80 kdy: Listopad 21, 2020, 22:51:37 »

No po shlídnutí toho videa to celkem chápu :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Listopad 22, 2020, 05:19:25 »

To bude možná dokonce ten týpek, o kterém mi povídal kolega v souvislosti s rozbitím soubojů v D:OS 2 :D Astarion (ten zloděj), je skutečně ultimátní postava, přesně proto jsem se mu nakonec vyhnul (pomohl mi k tomu i příběh, takže jsem měl o důvod více). Jinak ten souboj s githyanki se normálně má začít rozhovorem, ale jelikož většina těhle rozhovů beztak vede k boji, tak na druhou stranu proč tím ztrácet čas a nevyužít výhodu? ;)

Poprvé ten rozhovor zkusíš, zjistíš, že to nemá smysl, loadneš a vezmeš to rovnou útokem. Nechápu, co Lariani nepochopili na tom, že hráči prostě nebudou hrát stylem "smířím se s osudem a přijmu špatný hod" atd. Prostě loadnou nebo zaútočí jako první a to se všemi dostupnými "benefity".

Ono ani nepotřebuješ nutně zloděje, jak tam ten týpek zmiňuje, skrýt ve stínu se může kdokoliv, a když ti vyjdou hody na test ukrytí, tak můžeš zahájit souboj sérií útoků, kdy tě nepřítel ignoruje - dokud tě samozřejmě neodhalí, což se dá pojistit metodou save/load (což jsem naštěstí zjistil až ke konci EA). Takhle jsem začal souboj s tím velkým pavoukem, kdy Shiva získala 5 kol útoku k dobru, než pavouk pochopil, že na něj někdo střílí :D V tu chvíli to navíc funguje jako realtime souboj, takže se ani nemusíš zdržovat odklikáváním kol.

V tomhle ohledu jsem poněkud skeptický, že Lariani něco opraví, protože jde o samotné mechaniky D&D. Bude tedy na hráčích, jak se k těm soubojům postaví. Mě to prostě přišlo humorný, dát do hry tahový souboje, okecávat to taktičností a přitom ještě hráčům pomoci barrelingem atd. (o házení těžkými předměty nemluvě). Dokud jsem netušil, že se dá v bojích ukládat, tak to bylo ještě dobré, ale spolu s tím padla i moje poslední zábrana :D Než ta hra vyjde, tak budou všichni vědět, jak s těmi souboji vydrbat. To bylo holt od počátku nebezpečí celého EA.

Solasta, která je také postavena na D&D 5e, to má vyřešené o něco lépe, což je zajímavé sledovat právě kvůli porovnání. Bohužel je to na druhou stranu low budget hra, takže BG3 je pro ní příliš velkou konkurencí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #82 kdy: Listopad 22, 2020, 11:57:05 »

Je mi to uplně jasný, no. Fakt že to do určitý míry vnímám jako pozitivní, protože nikdy neodpustim NWN jak vzalo mýho ukrytýho zloděje, opustilo stealth a nakráčelo s nim v rámci animace do kruhu nepřátel. Samozřejmě s tim že okamžitě začal boj a v boji se člověk nemoh zas ukrejt. Možnost plížit se kolem a lovit nepřátele neni v zásadě špatná, ale UI by na tuhle taktiku měla reagovat alespoň pobíhánim a hledánim.

Jinak toho týpka mi youtube doporučuje furt, asi jsem dala like nějakýmu jeho videu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #83 kdy: Listopad 22, 2020, 15:35:35 »

BG a NWN měly ještě jednu blbou vlastnost a to, že sis nemohla kolikrát pomoci ani kouzlem neviditelnosti, protože v týmu nepřítele byl někdo, kdo okamžitě seslal protikouzlo, popř. to byla přirozená schopnost nepřátelské potvory. U BG3 by to bylo částečně řešení, protože jak popisuješ, v realtime už nemáš moc šanci neviditelnost obnovit, kdežto v tahovém souboji si jí můžeš permanentně obnovovat, protože na to dostaneš právě ten klid v rámci vlastního kola.

Mě to taky až tak nevadí, protože je to šance, jak ty souboje zrychlit, což považuji za jasný klad. Opravdu hodně bude záležet na tom, jaký přístup k soubojům si hráči vyberou. Já si totiž myslím, že Lariani z toho mají trošku těžkou hlavu, protože si nyní musí rozmyslet, jestli takto pokračovat i v dalších aktech, nebo se pokusit to celé překopat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #84 kdy: Prosinec 05, 2020, 10:37:14 »

Venku je první kritický patch a už to začíná :D ...

Jak už Lariani na počátku avizovali, s většími a komplexnějšími patchi bude docházet k nekompatibilitě save pozic, takže nový patch jde přesně v tomto duchu. Nic strašného se neděje, to se prostě čekat dalo. Save pozice holt můžou obsahovat data, která už po patchi nejsou platná a vedlo by to beztak ke kolizím.

Mnohem více mě ovšem pobavil výpis vylepšení, protože Lariani začali očividně couvat :) Např. menší odpočinky už jsou možné dva, takže se vyhnete častému kempení a tím pádem snížíte rizikovost rozhovorů s companiony. Nutnost Galovo konzumace artefaktů asi pila krev nemalému množství hráčů. Další je třeba úprava RNG ve prospěch lepších čísel, což jsem ostatně sám kritizoval, akorát v případě neúspěchu přibyde ještě navíc "náhradní" hod, takže šance budou celkově lepší (dosud byl náhradní hod jen někde). Lariani zřejmě tuhle mechaniku nechtějí odstranit zcela, ale už jim nejspíš došlo, že save/load to jinak řeší taky a hlavně efektivněji ;)

Další změna se týká odměňování nebojového řešení, což smysl dává, akorát jenom jestli taky těch povinných soubojů ubyde, protože jak jsem dříve popisoval, soubojem končila díky nevýhodným skillcheckům celá řada situací (možná to samotná úprava RNG zlepší, ale taky možná ne).

Rebalancovali cantrip dovednosti, což jsou ve zkratce magické dovednosti, které se dají využívat bez ohledu na počet zapamatování (omezeno je to jen akčními body). To vše na úkor vylepšení efektivity "skutečných" kouzel. K tomu došlo i k úpravě využívání terénu ... no, ale tady půjde asi spíše o různé nehody, kdy vám AI prostě projde ohněm a companion v zápětí uhoří, než že by šáhli přímo do zneužívání prostředí v boji.

... kdyžtak viz seznam na spodku oznámení Community Update 11 - Inspiration, Freedom & Pacifism.

Mno, teď ovšem přichází na řadu další kritická část. Kdo bude ten EA rozehrávat stále dokola od začátku? To množství hráčů by mě opravdu zajímalo, protože to budou ti, kteří budou hru spoluutvářet dále. Mě by k zopakování EA přesvědčil až nějaký mnohem zásadnější patch.

IP zaznamenána
This is the end ...

Marien

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #85 kdy: Únor 05, 2021, 19:31:58 »

Odhazování půltunovejch monster a zapalování meče o svíčku...? Timhle stylem já mozek taky nepoužívám. Dokážu pochopit olej, ale je mi divný že si monstra nevšímaj když se kolem nich z čistýho nebe objevujou sudy.

Edit:
Jako nechápejte mě špatně, já si dokážu užít dementní AI/fyziku, ale uráží mě když to někdo označuje za logiku a ještě to chválí :-D. Teď jsem viděla pár videí od youtubera co se baví těmahle nelogičnostma ve hrách a zneužívá je na maximum, bylo to ultra zábavný. Hrála jsem Dishonored 1 a 2, kde je inteligence a fyzika na takový úrovni, že by člověk mlátil hlavou o zeď, vyrovnám se s kde čim.

Tomuhle jsme svého času říkali dřevokámen. Podle jedné podivné adventurky z dob krále klacka (91-92?), kdy zkombinováním kusu dřeva a kamene, člověk dostal hrnec :)

BG3 mám rovněž ve steamu (podpořil jsem tvůrce + 1-2 jsem hrál a dohrál včetně DLC a patří mezi mé oblíbené). Safra, koukám, že mi ve steamu nabíhá řada her, které mám-chci hrát a není čas...

BG3 jsem rozehrál v podstatě o vánocích (výjimečně mi vyšlo volno přes svátky) a celkem mě překvapilo, že ty postupy vyřešení mírovou cestou, nejsou až to, v co jsem doufal. Já opravdu věřil, že se budu moci domluvit s Owlbearem a nechá mě odstranit zbytek zlomeného kopí ze svého těla. No, zřejmě je vždy nutné ho zabít, pokud to kopí chceme.
« Poslední změna: Únor 05, 2021, 19:37:39 od Marien »
IP zaznamenána

kloudici

• Mladší člen
  • **
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #87 kdy: Červen 15, 2021, 17:07:31 »

Nějak jsem na webu narazila na fotky ze hry, našla si jí na steamu, a ... ono je to stále early access? :-D Jak dlouho ještě? :-D Já myslela, že to lidi dohráli, takže je to funkční a hurá. Vždyť je to ... třičtvrtě roku, co se Elemir rozhodl obětovat a odehrát to za nás za všechny. Zajímavé.

Mimochodem ten chlap s těma špičatejma zubama vypadá dobře, že? Ne že bych čekala že tu se mnou budete houfně souhlasit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #88 kdy: Červen 15, 2021, 18:42:15 »

Konkrétní termín tuším nepadl žádný, dopředu se počítalo akorát s tím, že EA poběží minimálně rok a pak se dozvíme více. Osobně si myslím, že EA ukázal řadu problémů, které se netýkají jen pravidel a díky tomu se to trošku pozdrží. Zájem o hru jako takovou navíc docela opadl, přitom EA jasně ukázal, že to bude dobrodružství na vyšší desítky hodin, takže to bude taky dost drahé na vývoj. Otálet by se nemuselo vyplatit.

Přidávání obsahu do EA v tomhle případě celkem rozumím, protože nikdo nebude hrát to samé stále dokola a odchytávat chybky, takže nový obsah je celkem vítaný, obzvláště druidi, kteří mohou některé situace vyřešit elegantněji (např. boj s owlbear). Nějaký ten update ještě určitě přijde, ale čekal jsem, že už by nějaký termín opravdu padnout mohl, když už probíhají ty herní konference. Já už spíš čekám na plnou hru, než že bych se znovu pouštěl do EA.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #89 kdy: Červen 18, 2021, 23:45:21 »

Já celkem věřim, že zájem opadl. Osobně to tak nějak jakože po očku sleduju, jelikož to v zásadě odpovídá mýmu zaměření, a jak to bude v alespoň 85% slevě, tak po tom třeba skočim :-p. Já mám času...

Našla jsem si nějaký videa/obrázky, a nejsem si jistá, že ten early acces něčemu pomoh. Net je plnej dost komickejch záznamů různejch chyb.

Zaměřila jsem se na průzkum v oblasti společníků (chtěla jsem zjistit, jestli jsou otravný, nebo ne, protože to je klíčová informace), a zatim to vypadá... bledě. Řekněte mi, co lidi viděj na krmení upírů. Tfuj. Ok, jedna postava zkažená, ale komplet. Přemejšlim, jestli u ostatních riskovat víc než obrázky.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 31