Blighted Villiageaneboli v mém podání goblinní vesnice. Ve skutečnosti jde o normální vesnici, která měla tu smůlu, že se skrze ní prohnala armáda gythianky (ano těch, z horského útesu) a všechny tu povraždili (pověděla mi to mrtvá obyvatelka poté, co jsem využil kouzlo na mluvení s mrtvými. Nástálé situace pak využili goblini z nedaleké základny v ruinách chrámu Selune a obsadili to tu. Ve vesnici je několik významných bodů (pár jsem jich popsal již dříve), ale to nejzajímavější se ve skutečnosti skrývá v podzemí.
Např. místní obchod vedl zvěd Zhentarimů, který si ve sklepě obchodu vybudoval velkolepé doupě. Z poznámek jsem se dozvěděl, že šlo o nekromanta, který se vydával za léčitele. Ve sklepě se nachází zrcadlo, které stráží vstup do tajné laboratoře, kde je ukryt nekromancerský grimoár. Zrcadlo lze konfrontovat díky poznatkům z deníků, takže jako puzzle je to snadné, prostě stačí jen vše číst a hra na to už sama zareaguje. Grimoár je spojený se záludnou pastí, ale to není jeho hlavní problém - chybí k němu klíč. Podle dalších zápisků nekromancera jsem se dozvěděl, že měl studenta s podivnou zálibou, který klíč ukradl a zmizel s ním někde ve studni.
Studna vede do komplexu tunelů jménem Whispering Depth, které jsem navštívil už dříve, ale místní fázoví pavouci mě rychle vyškolili, takže jsem to pustil z hlavy. Díky deníku nekromancera jsem však nyní mnohem lépe chápal, o co tu jde a kdo je oním podivným elfem, co se touží zalíbit bohyni Lloth a stát se pavoukem. Do komplexu vede i cesta přes kovárnu ve vesnici, což má výhodu akorát v tom, že to vede k jednoduššímu souboji na počátku komplexu. Ve sklepě kovárny se mimochodem nachází nákres pro úkol s kraftěním, co v EA nefunguje.
Boj s pavouky je nepříjemný kvůli vertikálnímu rozčlenění bojiště (je to dost nepřehledné kvůli kameře), jinak v tuhle chvíli už to nebyl tuhý soupeř. Pavouci jsou celkem 4, vždy 2 a 2, ale to nejhorší mě čekalo na dně komplexu, kde nad velkou dírou seděl extra obří pavouk - onen transmutovaný učeň nekromancera. Pod ním se blyštil achát (ano, klíč ke grimoáru). Tenhle souboj byl o dost tužší a první pokus byl odsouzený k záhubě (pavouk si povolává z vajíček posily a pod polovinou zdraví má ještě silnější útok). Nicméně mi to ukázalo možnou taktiku, takže při druhém pokusu jsem nejprve zlikvidoval vajíčka, pak jsem zahájil souboj a jakmile se při jednom z přesunů pavouk postavil na síť, tak jsem pod ním zápalil sud s olejem. Pavučina shořela, pavouk spadl a měl hned o 1/3 zdraví méně. I tak jsem si ale dal ještě 1-2x opáčko, protože ty následující útoky byly opravdu devastující.
Nad velkou dírou uprostřed vedla lávka z pavučiny, přičemž hra mi tu napověděla, ža ze spoda vane mírný průvan. Postavil jsem se na lávku, zakouzlil Pád pírka na družinu a pavučinu pod sebou prořízl

Následoval dlouhý pád, který skončil v Podtemnu, ale naneštěstí hned uprostřed dvojice místních minotaurů

Takže nyní jsem poznal druhou cestu do Podtemna a taky tu nejtužší

Hned po pavoukovi dostat i minotaury, to prostě nešlo. A to bez ohledu na to, že se na bojišti objevila bulette, která se do minotaurů taky pustila (bohužel jsem nezůstal bez povšimnutí, jinak bych vycouval, ať si to vyříkají nejprve mezi sebou a jen bych pak dorazil přeživší na jedné či druhé straně).
V ruinách hospody lze narazit na trojicí obrů, kteří stojí nad tělem mrtvé obyvatelky vesnice (ta, ze které jsem dostal informace o tom, ce se ve vesnici přihodilo). Dohadovali se, jestli jí sníst nebo ne. Obry lze díky skillchecku překecat, aby sloužili mě místo goblinům (jsou to vlastně žoldáci). Wyll s tím dle očekávání nesouhlasil, což mi nevadilo, protože pronájem obrů vyjde na 500 zlatých a skýtalo to nové možnosti. Od vůdce obrů jsem dostal roh, který stačí v boji použít a oni pak přijdou. Časem jsem ho opravdu použil, když jsem se rozhodl porazit beholdera Spectatora a roh funguje tak, že ho musíte použít opravdu až v boji, protože zavolání mimo boj vede k tomu, že obři hned zase zmizí a vy u toho musíte kontrakt za dalších 500 zlatých prodloužit, jinak roh zmizí (normálně se kontrakt prodlužuje až po boji). Mimochodem, AI obrů je příšerná, obři se kolikrát jen přesunuli, ale neútočili, nicméně v boji se Spectatorem opravdu pomohly, protože alespoň rozptýlili jeho útoky a udrželi mi část drowů dostatečně od těla.
Úkryt zhentarimůDeník necromancera mi poodhalil něco o možné základně zhentarimů v okolí a jelikož mi hlavou v Podtemnu vrtalo i to, kudy povede úkol s nalezením uneseného vévody, tak jsem znovu začal uvažovat o smyslu Waukeenina hostince. Bylo mi zvláštní, že by se sem drowové táhli až z chrámu Selune a pak s vévodou tou samou cestou zpět. Někde prostě musí být něco bližšího. Začal jsem tedy hostinec prohledávat systematicky, až jsem si venku za hospodou všiml zabarikádovaných dveří do nějaké kůlny.
Kůlna je plná sudů s olejem a kořalkou, navíc opodál stál vystrašený týpek, který má vysoký skillcheck na přesvědčování, takže při prvním pokusu o rozhovor po mě hodil bombu a bylo vymalováno

Před druhým pokusem jsem proto z dohledu sebral všechny sudy ... je zajímavé, že v inventáři už to ty sudy nebere, přitom už vidím, jak si postava cpe do batohu 5 velkých sudů a ten batoh je absolutně žáruvzdorný. Skillcheck se stejně nezdařil a loadovat do zblbnutí se mi nechtělo. Podstatné bylo, že ten týpek stál kousek od vstupu do sklepa, odkud se dá sestoupit do úkrytu zhentarimů.
Je s tím spojení bug, který jsem již popisoval, protože na základně je potřeba podstoupit skillcheck, jinak tu nejsme vítaní a skončí to bojem s velkou tlupou nepřátel. Jakmile si hru uložíte na základně ještě před skillcheckem, tak je průšvih na světě. V opačném případě se tu dá něco drobného zobchodovat, zachránit jeden umělec a získat úkol na zboží, které sem měli dopravit další agenti. Shodou okolností ti, které jsem nedokázal zachránit před gnolly. Myslel jsem si, že mám vyhráno, protože tu zamčenou bedýnku jsem si bral sebou, ale ona se mi z nějakého důvodu v inventáři rozbila a vypadla z ní lahvička. Na to šéfka agentů zareagovala dosti podrážděně, tedy útokem.
Boj to byl rychlý, protože probíhal na jakési terase nad skladištěm. Dva týpky jsem zatlačil do rohu, dva se teprve chystali za námi nahoru, no a šéfovou jsem srazil za nima dolu

A jelikož skladiště bylo plné sudů s olejem a pálenkou, tak jsem za ní hodil ještě bombu a bylo vymalováno

Rázem bylo po přesile. Navíc se do boje nezapojila zadní hlídka agentů u zamřížovaných skladišť (to je problém v případě, pokud sem jdete nepozváni, pak totiž zaútočí komplet spojená skupina nepřátel a to už je průšvih). Zadní hlídku jsem vyprudil až tím, že jsem si odemkl mříže.
Přitom bojovat tu není vůbec nutné, význam úkrytu spočívá trošku v něčem jiném. Za jednou iluzorní zdí se totiž nachází výtah do Podtemna - prima, našel jsem druhou možnou cestu do Podtemna (a asi i nejméně nebezpečnou). Vede na SV mapy, kde je křižovatka směrem do tábora myconidů a k minotaurům (kolem nich se dá s trochou trpělivosti projít bez povšimnutí, popř. projít jen s jednou postavou a pak najít a využít jeden z waypointů v Podtemnu - třeba zrovna u myconidů). Díky přítomnosti bulette se mi konečně podařilo využít taktiku ve stylu "když se dva perou", takže jsem nakonec bojoval všeho všudy jen s jedním minotaurem.
Vypilovaná taktika boje?Pokud si vzpomenete, tak hierofant Halsin mi po zažehnání hrozby goblinů prozradil dvě možné cesty do Moonrise Towers - jedna vede přes Podtemno, druhá přes Horský průsmyk. Horský průsmyk přitom hlídá skupinka tuhých githyanki, s nimiž je férový souboj prakticky nemožný. Po všech těch bojích jsem však nabyl přesvědčení, že tohle bude mít asi méně férové řešení, podobně jako když jsem se vypořádal s hobgobliním velitelem v chrámu Selune.
Hlídka githyanki se nachází u zničeného mostu v jakémsi údolí, nad kterým se klene dřevěná strážní věž. Pro interakci s githyanki je přitom nutné doběhnou až za Lae'zel přímo k jejich hlídce, takže jsem toho využil a Gale a Shadowhearth jsem nechal nahoře na bráně. Z dřívějšího pokusu jsem věděl, že githyanky se umí teleportovat a rychle zaujímají vyvýšená místa, tedy právě vršek brány. Mým cílem bylo tyhle útočníky na bráně překvapit a shodit dolů. To ubírá dost zdraví a taky to významně narušuje koordinaci útočící skupinky. Stačilo tedy udělat první pokus, abych věděl, kde mají moje zálohy přesně stát, pak jsem došel se Shivou za Lae'zel, a jakmile došlo na boj, tak jsem Shivu urychleně stáhl, aby se co nejrychleji dostala nahoru na bránu (kombinace skoku a chůze). Chudák Lae'zel posloužila v tu chvíli jako štít, protože útok vůdkyně hlídky je prostě dost brutální, navíc má 3 útoky za kolo!
Dva teleportující githyanky jsem poslal obratem dolů a za nimi i jedno, dvě kouzla. Na druhé straně si to Shiva podobně vyříkala s přiteleportovanou vůdkyní a poslala za ní olejeovou bombu. Do toho se připletla střelkyně githyanky, ale to už jsem poté ustřílel z dálky. Vůdkyně to sice stihla nahoru ještě jednou, ale s tou trochou zbylého zdraví, co měla, to byla jen otázka času. Hlídka tu měla skupině zabránit vstupu do Horského průsmyku, ale jak jsem se záhy dozvěděl, ten je stejně v rámci EA nepřístupný

Zřejmě existuje i mírové řešení situace, ale díky zřetězeným skillcheckům je to prakticky nedosažitelné.
A v čem vlastně vidím problém? Vzpomeňte si, jak jsem se vypořádal s učněm v podobě obřího pavouka nebo s vůdkyní zhentarimského úkrytu. Je to kombinace shození nepřítele z výšky, doplněná o házení výbušných sudů (tzv. barreling, jak tomu komunita trefně říká). Ty souboje s tím doslova počítají. O co je tedy v tomto případě tahový boj v BG3 lepší, než realtime s pauzou, když vezmu podobně špinavou taktiku, kdy na jednu postavu nalákáte útočníka a zbytek družiny pak do něj pálí šípy. To okolí v BG3 hraje mnohem větší roli, než dovednosti samotných postav. Co bych se na levelu 4 snažil o xy-tý pokus vyhrát tuhý souboj s potvorami level 5, když "barreling solve everything!" Ne náhodou se takové boje odehrávají právě na místech, které k tomu doslova svádějí. Podle mě je to jasný záměr, protože normálně byste se na takový boj vykašlali a vrátili se až na vyšším levelu. Tahat sebou hořlaviny je tedy naprosto běžné a žádoucí ... pozor, barreling nemůže selhat, tedy žádný miss, navíc se nepočítá jen výbuch, ale pokud nepřítele trefíte, tak dostane ještě fyzický zásah :/
Korunu tomu nasadí následují bossfight ...
Tetička EthelDo doupěte ježibaby Ethel se dá nakonec dostat celkem snadno. Cesty jsou dvě, přičemž jsem osobně odhalil jen jednu a tou je využití speciálních masek. Celá pasáž před magicky uzavřenými dveřmi je totiž spíš jen pro zmatení, přitom hint se nacházá v deníku Mayriny v domě Ethel. Ostatně hra vždy má poblíž nějakou jasnou nápovědu, celé je to prostě jen o pozornosti hráče, tedy prošmejdit vše a využívat kameru k natáčení a přibližování, protože klíčový předmět může být vidět jen z určitého úhlu. K tomu je potřeba i světlo, protože hra je schválně plná temných zákoutí. Masky mi nakonec vypadly jako jediná logická možnost, akorát je potřeba mít družinu rozdělenou, protože postava s nasazenou maskou se dostává pod kontrolu Ethel a napadne družinu (později jsem se dočetl, že proti tomuto efektu zabírá kouzlo Ochrana proti dobru a zlu, já holt chodil s každou postavou zvlášť).
Za dveřmi mě čekal středně tuhý souboj a pak pasáž plná pastí (výbušné květiny a jedovaté výpary). I tady jsem se později dočetl, že tohle vše je iluze a se správným pasivním skillcheckem se to dá prokouknout, a to včetně těch magických dveří na počátku, které vlastně ani neexistují, ale to se mým postavám očividně nezdařilo. Je tedy hezké vidět, že tenhle dungeon má více řešení a nikdo se tak nemůže dostat do úzkých. Ostatně iluzí je prý celá prosluněná bažina, což se dá odhalit s pomocí rozmluvy se zvířaty, jenomže stačí kouknout o pár zápisků zpět a tam uvidíte, jak jsem dopadl při rozmluvě s milou žabkou

Škoda, tenhle aspekt hry jsem docela odbyl, jenomže moje pokusy o interakci se zvířaty obvykle selhaly díky neúspěšným skillcheckům (a to je Shiva hraničářka!), takže jsem to poměrně brzy vzdal, přitom tady to asi bylo na místě a přišel jsem tak o zajímavé rozuzlení.
Edit: eh, jsem se nechal příliš unést a zapomněl jsem to po sobě kontrolovat - Shiva samozřejmě není hraničářka, je to klasický bojovník

Já mám tohle jméno normálně vyhrazené pro hraničářky, takže mě to na první pohled ani netrklo, ale pořád mi bylo divné, co mi na tom textu nesedí, až mi to nakonec došlo

Dole v jeskyni se nachází klec s Mayrinou a za ní je svatyně. Nj, jenomže kde je Ethel? Mayrinu lze z klece vysvobodit, ale není komunikativní. Ve svatyni taky nic, tedy krom portálu, který vede do bažin k hrobu Oskara (?) a při prvním průchodu se stane permanentně obousměrným (on tam má být údajně celou dobu, ale mě se objevil až při průchodu z doupěte, ale teď mě napadá, že to byl asi bug, protože při cestě do domu se dveře najednou nedaly otevřít, tak jsem přemýšlel, jak by se tohle dalo asi jinak vyřešit, jenomže pak jsem raději loadnul).
Docela jsem zakolísal. V JV části jeskyně se navíc nachází další portál, ale ten je na uzavřené mýtince, takže mi přišel zprvu nedostupný. Chce to však trochu světla, protože jsou tu opět magické dveře, které lze projít z maskou. Tenhle portál pak vede nečekaně do Podtemna na útes k modrému portálu ... vida, konečně jsem našel přístup

A opět, modrý portál po průchodu vytvoří obousměrný průchod (na a z útesu). Takže jsem nakonec našel i čtvrtou a asi i poslední cestu do Podtemna. Obtížností o něco tužší než průchod přes chrám Selune, protože pro vstup do doupěte Ethel je potřeba nejprve porazit její čtyři tuhé skřítky.
Vrátil jsem se ke kleci a vyzkoušel poslední možnou věc, co mě napadla ... vyjmul jsem Lae'zel ze skupiny, odvedl jí na plácek u klece a zbytek družiny jsem uklidil z dohledu. Lae'zel jsem dal masku a čekal jsem, dokud Ethel nepřevezme kontrolu. Napoprvé nic, ale náhodou mě napadlo to zkusit ještě jednou, akorát jsem si masku nasadil o kousek jinde a po chvilce se Ethel zjevila. Lae'zel jsem nechal poodejít a pak jí masku sundal. V tu chvíli vyběhla Shiva, na kterou Gale zakouzlil neviditelnost a vpadla Ethel do zad. Mno, klec s Mayrinou se nachází nad propastí, takže to láká Ethel shodit (což skutečně jde a taky jsem to zkusil ... fajn řešení jinak prý tuhého bossfightu, že?), ale chtěl jsem i nějakou férovku, do které bych případně povolal svoje obří žoldáky a tak jsem Ethel backstabnul. Nj, jenomže Ethel se nebránila a tak ji Shiva v pohodě usekala. Bylo mi to divné a při loadu jsem zjistil, že mě Ethel prostě nevidí (a pak jsem se dočetl, že je to zkrátka známý bug).
Není to úplně ideální, protože teprve po zabití Ethel se Mayrina rozpovídala a to tak, že mi rovnou vynadala. Ona totiž měla s Ethel úmluvu, že vymění své nenarozené dítě za život svého manžela. Myslel jsem si, že jsem tedy něco zvoral a celá ta věc bude mít ještě nějaké řešení, ale až tady má asi význam spojit si to, co jsem se dozvěděl v místnosti před magickou branou, tedy jak dopadli všichni ti, co si od Ethel přáli něco splnit. Ethel Mayirině sice slíbila oživení jejího manžela, ale určitě ne tak, jak si Mayrina představovala. A vskutku, ve svatyni se nachází hůlka se jménem Mayrinina manžela, která ho oživí, ale jako zombie! (Hůlka se musí předat Mayrině v rozhovoru, jinak to vede k boji a k definitivnímu zničení Oskara, což Mayrinu ještě více nase... ).
Čekal jsem tuhý bossfight a on bug, navíc nyní už víte, proč jsem tenhle úkol tolik přirovnával k úkolům v Zaklínači 3. Po Ethel jsem se vrhl na beholdera Spectatora, kde jsem obry už konečně mohl vyzkoušet a tím jsem si také vyčerpal vše, co mělo ve hře ještě nějaký smysl. Finální zamyšlení si nechám na extra příspěvek.