To bude možná dokonce ten týpek, o kterém mi povídal kolega v souvislosti s rozbitím soubojů v D:OS 2

Astarion (ten zloděj), je skutečně ultimátní postava, přesně proto jsem se mu nakonec vyhnul (pomohl mi k tomu i příběh, takže jsem měl o důvod více). Jinak ten souboj s githyanki se normálně má začít rozhovorem, ale jelikož většina těhle rozhovů beztak vede k boji, tak na druhou stranu proč tím ztrácet čas a nevyužít výhodu?

Poprvé ten rozhovor zkusíš, zjistíš, že to nemá smysl, loadneš a vezmeš to rovnou útokem. Nechápu, co Lariani nepochopili na tom, že hráči prostě nebudou hrát stylem "smířím se s osudem a přijmu špatný hod" atd. Prostě loadnou nebo zaútočí jako první a to se všemi dostupnými "benefity".
Ono ani nepotřebuješ nutně zloděje, jak tam ten týpek zmiňuje, skrýt ve stínu se může kdokoliv, a když ti vyjdou hody na test ukrytí, tak můžeš zahájit souboj sérií útoků, kdy tě nepřítel ignoruje - dokud tě samozřejmě neodhalí, což se dá pojistit metodou save/load (což jsem naštěstí zjistil až ke konci EA). Takhle jsem začal souboj s tím velkým pavoukem, kdy Shiva získala 5 kol útoku k dobru, než pavouk pochopil, že na něj někdo střílí

V tu chvíli to navíc funguje jako realtime souboj, takže se ani nemusíš zdržovat odklikáváním kol.
V tomhle ohledu jsem poněkud skeptický, že Lariani něco opraví, protože jde o samotné mechaniky D&D. Bude tedy na hráčích, jak se k těm soubojům postaví. Mě to prostě přišlo humorný, dát do hry tahový souboje, okecávat to taktičností a přitom ještě hráčům pomoci barrelingem atd. (o házení těžkými předměty nemluvě). Dokud jsem netušil, že se dá v bojích ukládat, tak to bylo ještě dobré, ale spolu s tím padla i moje poslední zábrana

Než ta hra vyjde, tak budou všichni vědět, jak s těmi souboji vydrbat. To bylo holt od počátku nebezpečí celého EA.
Solasta, která je také postavena na D&D 5e, to má vyřešené o něco lépe, což je zajímavé sledovat právě kvůli porovnání. Bohužel je to na druhou stranu low budget hra, takže BG3 je pro ní příliš velkou konkurencí.