A máme skoro rok poté a mě to nedalo a musel jsem nakouknout

Je pravdou, že jsem to nevydržel už před pár týdny, ale to jsem jen v rychlosti nakoukl, jak se nové změny projevily u mé warložky. Podíval jsem se do Dračího údolí, kde jsem si prošel dračí nájezd, a pak jsem se přesunul na hřbitov za prvním drakem celé kampaně. K mému překvapení tu žádný nebyl a příslušná část lokace byla přepracována.
Pár týdnů to pak ve mě hlodalo až jsem se včera rozhodl vytvořit novou postavu a projít si s ní základní kampaň. U Eony jsem si totiž předtím všiml, že došlo i k úpravě kampaní, protože hra mi oznámila, co už je neplatné, co mi zrušila a za co dostanu kompenzaci. Napadlo mě proto, že nejlepší bude, když se podívám nejprve na samotný začátek, tedy tzv. legacy kampaň (Sword Coast Chronicles).
Novou postavou se stal lidský bojovník Loth, vyznavač boha Ilmatera

Nejprve jsem přemýšlel o barbarovi, ale nějak jsem si neuvědomil, že v rámci Modulu 16 došlo k přerozdělení rolí. Já chtěl totiž původně bojovníka s jednoruční zbraní, což bývalo klasické DPS, ale ten se dneska schovává právě pod povoláním barbara. Bojovník je nyní to, co dříve býval štítový strážce, či jak se to jmenovalo. Je to prostě bojovník se zbraní a štítem. Nakonec jsem byl vlastně rád, protože nyní mohu porovnat, jak velký rozdíl je mezi bojovníkem a paladinem, protože Modul 16 s povoláním paladina dost zahýbal.
Rovnou mohu říci, že balancing bojovníka mi už po pár hodinách přišel lepší, což bylo ostatně i dříve součástí kritiky ze strany komunity. Bojovník přinejmenším lépe tankuje a k tomu má hned od počátku lepší možnosti likvidace nepřátel. Paladin je tak vlastně ve hře nadbytečný, protože ovládání postavy a způsob hraní je identický. Tedy pokud se bavíme o sólo hraní. Bojovník má celkem variabilní typy útoku, takže se zvyšuje i počet použitelných kombinací encounterů a daily powers.
Legacy kampaň je nyní kratší, v dalším příspěvku se k tomu ještě vrátím. Je to dáno tím, že část obsahu ze hry zmizela, takže se stalo přesně to, čeho jsem se už před lety obával - ještě, že mám ta stará videa

Týká se to např. Black Lake District. Úvod hry začíná podobně, ale průvodcem je nyní warlock Makos, který se se mnou před branami města rozloučil. Ve městě si mě převzal seržant Knox, který sídlí v cechu dobrodruhů. Cech je kompletně přepracovaný, je mnohem větší a plný různých obchodníků atd. První část misí mě vedla stejně jako dříve na hřbitov (Neverdeath Graveyard).
Hřbitov obsahuje celkem dvě větve úkolů. První se týká kněžích a možného vlivu Valindry a jejích přisluhovačů, druhá otevírá linku, která dříve spadala pod kampaň Tyranny of Dragons. Čistě pocitově bych řekl, že pár úkolů tu chybí a naopak je tu jeden nový, ale je to opravdu jen pocit. Velkou změnou úkolů je nyní to, že levelup je vázaný právě na úkoly. Zabíjením potvor se nyní neleveluje, to je opravdu až doménou úkolů. Spolu s úkolu se stejně jako dříve vylepšuje výbava.
Je to poměrně výrazná změna. Maximální level je nyní 20 a na hřbitově se postava vylepší "jen" na level 5. Celá pasáž na hřbitově pak představuje jednu kampaň, která končí vyzvednutím bonusů. Krom úkolových NPC tu jde potkat historika, který hráči přiblíží události z Tower District, což je docela zajímavé číst, obzvláště proto, neboť se v textu zmiňují postavy, které byly dříve součástí bossfightů. Nyní je Tower District podobně jako Black Lake District nedostupná. Další kampaň probíhá až ve Vellosku, kde opět pár věcí probíhá jinak, než tomu bylo dříve. Např. jeden z místních dungeonů je designem shodný s jedním dungeonem pro raid. Postava se ve Vellosku dostane na level 9.
Velká změna přichází s kampaní v Ebon Downs. Ano, je to zvláštní, ale Ebon Downs je nyní těžší než Vellosk a přichází na řadu proto až po něm. Některé dungeony jsou tu mnohem komplikovanější. Na druhou stranu jsem do Ebon Downs šel skoro s dvojnásobkem doporučeného Item Level (7500).
Fígl je totiž v tom, že postava za některé úkoly dostává Seal of Adventurer a za ty se dá nově koupit epický set s Item Level 975, a to včetně zbraně a štítu. Tenhle set není omezený levelem postavy, takže je to to nejlepší, co se dá před levelem 20 sehnat (nemá ale moc slotů na vylepšení). Abych si nějake seals nahrabal, tak jsem se rozhodl, že zkusím raid (Cave of Karundrax) ...
No, bylo to ode mě velmi odvážné

Queue list obsahuje podobný seznam dungeonů, jaký byl dříve dostupný pro Sword Coast Chronicles. Minimální level postavy je 5, stejně jako počet hráčů. Překvapil mě právě ten minimální level a jak se záhy ukázalo, realita je poněkud jiná

Samozřejmě jsem se ocitl mezi hráči level 20, a nebylo to jen tím, že hra level škáluje. Už na těch postavách bylo vidět, že mají lepší výbavu

Ale co už, vzdát jsem to nemohl (můj skutečný level byl v té době 8).
Vydržel jsem ani ne dvě skupinky potvor a přišla první smrt. Poprvé jsem se nechal vzkřísit, podruhé jsem se raději releasnul u campfire a skupinu doběhl. Musel jsem změnit taktiku a zapomenout na to, že jsem tu hlavně jako tank. Při závěrečném souboji s Karundraxem už jsme se udrželi všichni na nohou. Problém byl v tom, že s náma byl v družině bard a ten neměl zrovna ideální boosty (pro mě). Z dřívějška jsem byl zvyklý na podporu klerika, bard byl pro mě úplná novinka. Chvilku proto trvalo, než si to celé sedlo. Ono to zprvu obecně vázlo i u dalších. Nakonec jsem nebyl jediný, kdo umíral, dokonce mě někdo v počtu úmrtí předběhl

A nebylo to špatné ani z pohledu dalších statistik. Docela dost jsem toho zabil a celkový damage ode mě taky nebyl špatný, sice byl jen poloviční, ale vzhledem k situaci to je naopak velmi pozitivní zpráva. No a samozřejmě jsem vedl v počtu schytaného poškození. Odměnou mi byla truhla se seals a vedle ní byla další truhla, leč bohužel na klíč, který jsem neměl.
Když to nějak shrnu, tak musím konstatovat, že po všech těch letech konečně došlo k lepšímu vybalancování hry. Nejde o samotnou úvodní kampaň, ale o přechod mezi základním a epickým obsahem, kdy je hráč lépe vybaven, protože je snazší se k lepší výbavě dostat. A hlavně ta výbava je odpovídající. V současné chvíli jsem kousek od Item Level 15000, přičemž další části základní kampaně nároky stupňují i přes IL 20000. Je to dobře, protože to hráče mnohem dříve nutí, aby se začali zajímat o statistiky a jejich vliv na hru.
Změn bude ve hře mnohem více, postupně se jimi zkusím prokousat. Zajímavý je třeba levelup companionů, který nyní může probíhat automaticky i bez toho, aniž byste companiona posílali na trénink. Pořád ho tedy máte u sebe a může bojovat (opět jsem začal se psem). Mounta jsem díky jednomu úkolu získal hned v rare kvalitě (z lootboxu), což má nyní větší význam, protože vývojáři už dříve zvýšili rychlost mountů. Díky tomu je rare mount podobně rychlý, jako byl dříve epic mount.
Pocit ze změn je zatím veskrze pozitivní, ale na druhou stranu je mi líto, že část obsahu vymizela. Legacy kampaň tak bude zřejmě o dost kratší a díky tomu se hráči mnohem dříve dostanou k repetitivnímu obsahu, což je škoda. Mám proto v plánu projet jen ten základ a pak to zas uložím k ledu.