Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:15:42
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 81 82 [83] 84 85 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279510 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1230 kdy: Únor 26, 2025, 10:28:16 »

Já jen, je možné si zkusit zahrát démo ke gothic remaku (je na steamu i gogu). Já to tedy nehrál a nezkoušel, ale třeba by to zde někdo zkusit chtěl.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1231 kdy: Květen 02, 2025, 16:57:00 »

Minule jsem si poněkud spletl topic a info o dungeony.cz jsem začal psát do her, nyní to napravím :).

Nakonec jsem se do rekonstrukce Hall of Fame opravdu pustil. Už nyní je jasné, že z archivu část věcí vytáhnout nepůjde, protože ani nikdy archivované nebyly. Nicméně se mi k dnešku podařil první výrazný milník, vlastně jeden z primárních důvodů celé rekonstrukce, a to je kompletní obnovení Runetekovo fanstránky o Fate: Gates od Dawn, a to včetně funkčních downloadů! Pravda, v tomto ohledu mi byla hodně nápomocná archivovaná kopie webu od Dejva z rpghry.cz - takový archiv v archivu, ale jsem za to neskonale rád. Dejvova kopie byla totiž archivátorem dost opomíjena, takže obsahuje jen zlomek věcí.

Primárně bych chtěl obnovit základ webu, poté seznamy her a nakonec projekty věnované dungeonům. Popř. jen to, co je nějak kompletní (dokončené).

Během prvních seznamů her jsem si navíc uvědomil, proč jsem vlastně svůj původní projekt o dungeonech chtěl vytvořit - jsou to primárně původní odkazy a to vše kolem. Až teď mi došlo, kolik toho s koncem dungeony.cz zaniklo. Vůbec jsem třeba neměl tušení, že jsem v seznamu fastránek byl uveden i já :). Runetekova práce mi tak dává skvělý odrazový můstek. Nicméně sám jsem se umístil jen mezi projekty Hall of Fame, protože tohle je i tak běh na dlouhou trať a trošku se obávám, že se blížím určitým limitům zdejšího webhostingu.

IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1232 kdy: Květen 04, 2025, 11:12:21 »

To je pěkný, že udělali demo k tomu Gothicu, to se v dnešní době vidí stále míň. Zkusit to nepůjdu, protože jsem si udělala na Steamu složku s hrama, co jsem ještě nehrála, a pokoušim se je hrát všechny naráz. ADHD je svině. Poslední co potřebuju je víc her :-D.

Elemire, to je super, že to takhle archivuješ, archivace je důležitá. Líbí se mi, jak je ta stránka rychlá jako blesk. Takhle rychle se mi nenačítaj ani texťáky na mym disku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1233 kdy: Květen 04, 2025, 18:40:47 »

Taky mě to překvapilo, a ještě víc mě překvapilo, že ten kód bez problémů funguje i po tolika letech, protože z pohledu konkrétní implemetace HTML je to dobrá prehistorie. Už když jsem tvořil Elemir's Page, tak některé ty věci byly považovány za zastaralé. Ale ve finále je to vlastně úžasné, protože je vidět, že ty staré technologie přežijou vše. Trochu problém byl akorát se zobrazováním správné znakové sady, to napříč prohlížeči u některých podstránek blblo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1234 kdy: Květen 14, 2025, 01:55:03 »

Aby toho nebylo málo, tak jsem zjistil, že na Oldgames.sk už si asi taky nic nestáhnu, protože odkazovaný server pro downloady byl vypnut. Nejvtipnější na tom je, že pro některé věci byl Oldgames.sk primárním zdrojem, takže po vypnutí downloadovacího serveru je to jaksi konečná :).

Ale mělo to i jedno pozitivum. Zjistil jsem, že Hall Of Light má docela obsáhlý ftp server a na něm jsem našel WHDLoad verzi Ve Stínu Magie! Tedy já hledal úplně něco jiného, ale potěšilo mě to. Teď jen ověřit, co je to za verzi.

Spíš mě teď docela děsí, kolik se toho může takto snadno ztratit a jestli by přeci jen nebylo lepší pohnout s vlastní databází a vytvořit linky na dostupné downloady. Lepší už to prostě nebude. Teď abych si snad ještě udělal inventuru u sebe doma, protože jsou věci, které jsem si na 100% nestáhl včas.

Edit: tak jsem se jal prohledávat PC, abych našel stopy po hledané neznámé Amiga hře a už už to vypadalo, že jsem si její rozehrávku jen vymyslel. Naštěstí jsem sáhl po zálohách na exterňáku a mám jí i v požadované verzi :D. Ale i tak to bude celkově dost o náhodě. Docela rád bych někde v archivu našel alespoň jednu zálohu Amiga hry z dob dungeony.cz, ale to bude ještě větší oříšek. Kupodivu jsem našel zálohu tehdejších verzí WinUAE, takže zas tak nemožné by to možná být nemuselo ;).
« Poslední změna: Květen 14, 2025, 12:25:38 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

xmajl

• Nováček
  • *
« Odpověď #1235 kdy: Květen 21, 2025, 07:09:00 »

co Exodos? tam se da najit par veci (zatim jsem zkousel jen strategie)
https://www.retro-exo.com/exodos.html
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1236 kdy: Květen 22, 2025, 18:44:19 »

Jo, eXoDOS vypadá zajímavě.

Plno věcí si dokážu porůznu sehnat odjinud, ale problém je v tom, že na Oldgames bylo několik unikátních věcí, které třeba ani jinde nebyly.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1237 kdy: Květen 25, 2025, 17:40:33 »

Víte... já normálně licenční ujednání u her nečtu, ale stejně považuju za slušnost, když dostanu alespoň šanci.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1238 kdy: Květen 26, 2025, 12:55:00 »

To já to alespoň dostávám v přibližně podobném jazyku, protože si mě od nějaké doby klienti pletou se slovákem či polákem :). Zajímavé je, že to zhruba odpovídá i jazykům ve spamech, co mi chodí do pošty :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1239 kdy: Srpen 19, 2025, 21:50:25 »

Poslední dobou mám v plánu pár věcí u deníčků upravit, ale teď jsem se dobře zasekl už jen na souhrnech. Vůbec jsem nečekal, že se letos tak herně rozjedu a nestíhám ty dojmy zpracovávat :D. Přitom mi zbyl stále jeden velký rest v podobě souhrnů k Ultima Underworld -> Arx Fatalis. Popravdě se toho trochu bojím, protože to je téma k velkému rozboru a na to se jaksi necítím. Pořád jsem to odkládal, dokud tu linku nedojedu celou a teď zpětně vidím, že mě to asi značně přerostlo.

Je docela zajímavé, jak s postupem let přicházím na to, že i v hrách platí Sókratovo Scio me nihil scire. Čím víc dungeonů mám za sebou, tím víc mi přijde, že jsem stále na počátku. A samozřejmě si tím méně připadám kompetentní něco takového sepisovat :D.

Navíc jsem se přistihl, že už nějakou dobu nejsem vůbec objektivní, což se letos krásně potvrdilo. Užívám si hry, které bych ještě před pár lety bez mrknutí oka smetl ze stolu. A došlo mi to teď u Rytířů Grálu, kde jsem byl zprvu dost skeptický, ale pak jsem prostě zase našel něco, co mě o kvalitách RG přesvědčilo.

O to víc si říkám, jestli ty souhrny mají vůbec smysl? Občas si totiž připadám, že píšu spíš agitku, abych na hru nalákal další hráče. Ostatně to samé už dělám i u videí :D. Přitom je mi jasné, že by mě dobrá polovina nachytaných proklela až do pátého kolene :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1240 kdy: Srpen 20, 2025, 13:46:02 »

Zrovna na ten souhrn k UU čekám mocně :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1241 kdy: Srpen 21, 2025, 08:17:27 »

Ono to hodnocení her je vždy hodně subjektivní a má to tak být. Roli může hrát i třeba to, kdy to člověk hraje, tedy kolik let je jemu a v které době. Zrovna třeba u Rytířů Grálů je docela rozdíl, jestli to člověk hraje nyní, jako jakousi historii české produkce RPG, nebo to hrál tehdy, když to vyšlo, v době, kdy to byla jedna z top her, respektive jedna z mála her tohoto typu, co vůbec sehnal od kamošů na disketách :D. A taky tedy, jestli mu je 15, nebo 20+ a podobně.

Já třeba tehdy určitě rytíře rozehrál vícekrát, obecně mě to bavilo, ale nejsem si jist, jestli jsem je i dohrál. První rozehrávka asi skončila poměrně brzy, protože jsem netušil, co mám dělat. V druhé jsem se určitě dostal mnohem dál, ale jestli až do konce, to nevím.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1242 kdy: Srpen 21, 2025, 19:56:55 »

Je to tak. V průběhu let bych ta hodnocení určitě měnil, protože záleží přesně na tom momentu a okolnostech. Teď zpětně bych taky nejradši sáhl na všechna hodnocení za posledních 10 let, protože si myslím, že bych ty hry dokázal roztřídit mnohem férověji. Jenomže pak si pro sebe to vyšší ohodnocení stejně odůvodním a je po všem :).

Rytíři mě ve finále mile překvapili a to jsem se na ně díval zprvu skoro s despektem. Ani Ringovo nadšení mě tentokrát nedokázalo přesvědčit. Na druhou stranu to bylo možná dobře, protože síla Rytířů Grálu spočívá v dungeonech a různých drobnostech, které propojuje příběh s lehce humorným podtónem. Párkrát jsem se skutečně zasmál. Když třeba Morgana na konci vyřkne zaklínadlo Anal-Natrah, tak se mi to vzhledem k předchozím okolnostem asociovalo s něčím úplně jiným ;). Hodně dobrou atmosféru dělá taky dabing, který dost věcí z těch textů podtrhuje.

Ve výsledku patří RG skutečně k tomu lepšímu, co u nás vyšlo. Jsem zvědav ještě na Brány Skeldalu. Každopádně teď mě někdy čeká ještě Asmodeus a Prokletí Eridenu, abych měl ty české kobky komplet a teprve pak bych se vrhnul do Bran Skeldalu. Rád bych to proložil Dungeons of Avalon, když už jsem u těch okrajovek žánru, ale teď budu fakt rád za něco jednoduššího a kratšího.

@Richmond: letos se k tomu možná teprve ukecám, ale mám hlavně takové nutkání si oba díly raději ještě jednou projet. Sice mám ty deníčky docela podrobné, ale tohle bude chtít asi mnohem více.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1243 kdy: Srpen 21, 2025, 21:39:48 »

@Elemir: Já plánuju na vánoční svátky po 13 letech dát znovu UU1.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1244 kdy: Září 10, 2025, 20:50:33 »

Vypadá to, že DJ obnovuje downloady ... na doméně https://www.starehry.eu/ už je grafické rozhraní OldGames.sk. :)
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 81 82 [83] 84 85 ... 89