Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:30:27
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 79 80 [81] 82 83 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279652 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1200 kdy: Březen 24, 2023, 13:37:27 »

Aha, takže opravdu řešení by bylo sehnat starší notebook s Win XP. Koukal jsem i někde na Aukru a Bazoši atd., tam sice nějaký jsou ale, ale zase za dvojku se mi jen kvůli tomu kupovat nechce. Spíš bych si ho třeba jen někde na víkend půjčil.

Jinak MM IX mi jde i na Windows 10, vlastně jsem ho rozjel i na záložním notebooku, i na dalším notebooku, jen mi tam nikde nejdou dělat screenshoty, no. Myslím v obrazovkách postavy, inventáře atd..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1201 kdy: Březen 24, 2023, 13:46:46 »

Nejprve bych přeci jen ten VirtualBox zkusil. Normálně si do něj nainstaluj Windows XP, pak v nastavení zapni podporu 3D a do těch Windows nainstaluj plný ovladač pro grafiku (přímo od výrobce). Pak bych zkusil ještě tu fintu s DgVoodoo 2 (popř. tím bych začal). V linuxu ta hra údajně pod Wine jde, takže není až takový důvod, proč by se to nemohlo podařit pod VirtualBoxem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1202 kdy: Březen 24, 2023, 15:59:58 »

Jestli má ta hra DRM jako starforce a podobně, tak nainstalovat ve win7 a výš nepůjde nikdy, ale v tom by právě mohl pomoci ten virtualbox s virtuálním winxp. Pak hotovou instalaci z toho virtuálního disku přehrát na normální disk a zkusit hru zapnout v normálním windows (případně jí doladit těmi vychytávkami).

Samotný virtualbox má vždy svojí virtuální grafickou kartu a tu nelze nijak změnit na běžnou, ale pomocí pluginu jí jde alespoň dodat podporu pro directx, i když pořád je ta virtuální grafika příliš málo výkonná na náročnější hry (třeba gothic se v ní vždy sekal). Vmware je lepší, respektive v něm gothic se nesekal, ale je placené. V obou případech, pokud by si šel do virtuálního PC, je třeba v biosu ještě případně zapnout podporu virtualizace (od výroby bývá většinou vypnutá).

Nicméně si myslím, že to co máš, je přizpůsobeno pro hraní v novějších windows a ty grafické chyby jsou způsobeny něším v nastavení, nikoliv v instalaci jako takové. Je to založeno právě na DgVoodoo 2, tedy i když by sis s tím hrál z jiné instalace, pokud bys to nastavil stejně, pořád by to dělalo ty chyby. Řešením by mělo být to nastavit správně a zkoušet různé možnosti.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1203 kdy: Březen 24, 2023, 16:13:35 »

Případně s instalací z CD chráněné DRM by to možná mohlo pomoci todle: https://github.com/otya128/winevdm/releases

a návod jak hru spustit by měl být zde: https://www.pcgamingwiki.com/wiki/Shadow_Company:_Left_For_Dead#Game_does_not_run_on_Windows_10
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1204 kdy: Březen 25, 2023, 01:03:33 »

Uff, no teda..

Já to právě myslel tak, že kdybych měl notebook s mechanikou asWi dlws XP, mohl bych se právě úplně vyhnout tomu DogVoodu. Případně kdybych to rozjel přes ten VirtualBox, ale tomu fakt taky nerozumím
 A něco nastavovat a upravovat přímo v BIOSu je pro mě docela riziko. Asi se po víkendu mrknu na nějaký videa a návody, jak na ten VirtualBox. Každopádně mám notebook s CD mechanikou a Windows 7 a CDčko se hrou. A tak nějak i snahou to rozjet klasicky bez DogVoodu, s videi, hudbou a dabingem.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1205 kdy: Březen 25, 2023, 08:25:31 »

dgVoodoo ber jako xp-patch pro M&M. Ta hra byla vytvořena pod starým DirectX, dgVoodoo jen zajišťuje lepší kompatibilitu. Na Windows XP zřejmě narazíš na obdobné problémy, v tomhle ohledu bude asi záležet na nainstalované verzi DirectX.

Každopádně k tomu VirtualBoxu ... teď jsem zjistil, že podpora 3D nejde u hostovaných Windows XP zapnout. Sice jí jde nastavit v setupu toho konkrétního virtuálního stroje, ale v hostovaném Windows XP je nutné jí aktivovat ještě skrze tzv. Přídavky pro hosta. No a tady už daná položka zaškrnout nejde. Další problém nastává s dgVoodoo, protože ty binárky jsou 64-bitové, takže je 32-bit WinXP samozřejmě nespustí :). Samotné D3 knihovny pak hra taky nebere. Tudy teda cesta nevede :D.

Edit: já se mylně domníval, že VirtualBox emuluje S3, takže by mu šlo předhodit originální ovladač, ale teď koukám, že on to má řešené jinak.
« Poslední změna: Březen 25, 2023, 08:43:45 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1206 kdy: Březen 25, 2023, 10:11:12 »

Oni tam tu podporu původně měli, ale pak jí dali pryč, protože pro ně nebyla dostatečně dokonalá či co. Hry je prej nezajímaj, takže neviděli důvod to tam nechat. Osobně si myslim, že padli na hlavu. Každopádně jejich win XP aktuálně "fungujou" tak, že nejdou bez glitchů ani hrát karty. Dřív to fungovalo uplně normálně, takže nevim, jak dosáhli současnýho výsledku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1207 kdy: Březen 25, 2023, 11:01:00 »

Aha, mě to bylo divné :D. Každopádně starší VB nyní vyzkoušet nemohu, neb Windows 11 ho odmítají spustit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1208 kdy: Březen 25, 2023, 11:13:05 »

Aha, takže

1) totální španělská vesnice..

2) samé dobré zprávy, jak tak koukám. Takže to nejspíš nerozjedu ani po absolvování tohohle martyria..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1209 kdy: Březen 25, 2023, 11:32:47 »

VB byla ta jednodušší možnost, hlavně z pohledu nastavení :). Alternativou je sáhnout po po něčem jako Qems nebo Bochs, ale to už je úplně jiný level nastavování. Schválně si s tím zkouším hrát, jestli by to bylo vůbec funkční, ale vysvětlovat bych to opravdu nechtěl. :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1210 kdy: Březen 26, 2023, 15:50:18 »

Asi bych měl nakonec jedno řešení ... shodou okolností jsem si vzpomněl, že mě před nějakou dobou jvempire upozornil na prográmek jménem PCem. Je to celkem schůdný emulátor, tedy z pohledu nastavení. Něco mezi VB a Qemu/Bochs. Tzn. že práce s ním není až tak komplikovaná, ale pořád je to dost bodů k provedení. Výhodou je, že PCem umí starší akcelerátory (např. Voodoo 2/3). Nevýhodou je, že je to emulátor, takže si bere dost z výkonu hostitelského PC, ale zase na druhou stranu emulace je zastropována Pentiem I, což v pohodě splňuje kritéria té hry a mělo by to tedy být ještě svižné. Já to testuju na svém notebooku se slabým procesorem, což je dost znát. Teď akorát PCem překecat k 3D akceleraci přes Direct3D :D. Což mě tak napadá, že zrovna na to to Voodoo 3 asi nebude zrovna vhodný kandidát ...

Edit: tak nic, jako bych nic nenapsal :) ... s ovladačema pro Voodoo 3 se mi tam nacpal DirectX 9, takže S3 sice hru spustí, ale ne korektně. Doma můžu ještě zkusit image s Win98 z DOSBoxu, ale když to tak vezmu, pořád je to natolik komplikované řešení, až si říkám, jestli to za tu námahu vůbec stojí? :D
« Poslední změna: Březen 26, 2023, 16:14:14 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1211 kdy: Březen 26, 2023, 19:42:29 »

Osobně jsem dospěla k závětru, že nestojí, ale sem tam když je nálada něco marně zkoušim. Ne dnes, dnes jsem si hrála s třídičem fotek. Je humorný, že u některejch fotek je tak nějak pochopitelný, jak na to ten program přišel, když se na ně díváte velmi letmo. Jako třeba u kytek, co to identifikovalo jako ptáky. U jinejch teda ne. Škoda, že jsem vyplejtvala trial na omylem targetnutou složku s bordelem, mohla s tim bejt větší legrace. Každopádně fakt, že za to chce někdo peníze... Považuju to za drzost.
Spoiler: ukázat

tesne vedle.jpg
* tesne vedle.jpg (1097.76 kB. 2316x1424 - prohlédnuto 386 krát.)

IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1212 kdy: Březen 27, 2023, 10:59:33 »

No, je pravda, že tudy cesta asi nepovede..

Tak jsem se pustil do nové rozehrávky zase od začátku, tentokrát na Easy a aspoň s nějakýma zkušenostma, takže postup je rychlejší. Rozhodl jsem se pro hraní jen s jednou postavou a aspoň nějakou znalostí, co si narvat do inventáře po ukončení každé mise.

Takže už jsem technikou hraní střídavě na dvou počítačích už v páté misi. Není to sice nijak ideální, ale je to aspoň jisté a nemusím vymýšlet nějaký fígle, aby to šlo líp.

Každopádně díky všem za ochotu. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1213 kdy: Duben 13, 2023, 10:36:34 »

V rámci kompletace informací k Deus Ex jsem narazil na 2 roky starý článek History of the best immersive sims od Ricka Lane. Je zajímavý jednak výběrem konkrétních titulů, a pak také tím, jak neohraničený žánr immersive sims jsou, resp. jak odlišný může být poměr jednotlivých žánrů, které jsou v immersive sims obsaženy.

Nicméně je hezké na to kouknout takhle zpětně, že vlastně na počátku immersive sims stojí dungeony, konkrétně Dungeon Master, ve kterém se Paul Neurath inspiroval při vývoji Ultimy Underworl. Ostatně oni se okolo toho točí víceméně stejní lidé, byť jména studií se postupně mění - Looking Glass, Ion Storm, Irrational Games ...

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1214 kdy: Duben 30, 2023, 10:54:08 »

Poslední dobou zjišťuji, že se archive.org stal docela slušnou studnicí sotware, čímž může směle konkurovat různým úložištím. Už poněkolikáté odtud stahuji iso obrazy CD od her, které by tu správně ani neměly být (hry se stále prodávají). Nijak mě to ovšem nepohoršuje, protože se tu dají stáhnout i konkrétní edice, což je pro mou práci docela plus. Očividně to nevadí ani společnostem jako je Microsoft, protože tu jsou i iso MS-DOSu a Windows. Přitom bych čekal, že právě Internet archive by byl snadný cíl pro žaloby apod. Nakonec přeci jen něco jako softwarový archiv má šanci a je fajn, že to je právě prostřednictvím Internet archive.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 79 80 [81] 82 83 ... 89