Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:23:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279541 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1035 kdy: Září 14, 2020, 12:35:44 »

No já tím myslel, že se dá jako koupit i v dalších obchodech za výhodnou cenu.

Zajímavý je ten EA přístup k Baldurs gate3, který by měl začít 30.září a nejspíše trvat až rok. Budeš to zkoušet?
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1036 kdy: Září 14, 2020, 17:10:44 »

Jsem myslel Elemire, že adventuram úspěšně odoláváš? :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1037 kdy: Září 14, 2020, 22:18:51 »

Milhaus: nejsem si jist. Na jednu stranu mě BG3 láká, ale na druhou se mi do EA moc nechce. Je to ještě 14 dní, takže času na rozhodnutí je dost :)

Richmond: Tohle je jedna z mála adventur, co mě nějak oslovila. Vinu na tom bude mít určitě i zasazení do Aventurie :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1038 kdy: Září 14, 2020, 23:33:59 »

No ona bude asi nějak omezená a autoři i chtějí, aby jí lidé pak opravdu hráli a zasílali chyby a pokud nebudou, tak ať si to raději prý nekupují. Ale zase má trvat až rok, což mi přijde hrozně dlouhá doba.

Já do toho jako určitě nepůjdu, stejně bych čekal na češtinu. Ale ta možnost možná i alespoň částečně podílet na vývoji, by mohla být pro fanouška zajímavá. Na druhou stranu je to i docela drahý, nebo bude.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1039 kdy: Září 15, 2020, 13:22:14 »

Ou je, BG3. Za mě NOPE. Hrála jsem jedničku a dvojku, a všichni mě viděli nadávat. Nemám víru v to že se cokoliv zlepšilo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1040 kdy: Září 15, 2020, 19:46:09 »

Všechno zpět! Tak ta "naše" sběratelka Chains of Satinav je ve skutečnosti obyčejný plasťák! Krabicovka se zřejmě prodávala jen za hranicema anebo to byla jen nějaká speciální německá edice (na nalezeném videu to bylo blbě vidět).

Ještě k BG3, cena by asi nebyl problém, ale já bych to opravdu pojal spíše jako svou vlastní exkurzi do hry, tedy bez jakéhokoliv feedbacku apod. Možná se spíš připojím až někdy později.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1041 kdy: Září 16, 2020, 17:03:27 »

Ou je, BG3. Za mě NOPE. Hrála jsem jedničku a dvojku, a všichni mě viděli nadávat. Nemám víru v to že se cokoliv zlepšilo.

Myslím, že to asi bude dost jiný a že to bude mít mnohem blíže těm Divinity OS, jen asi prý 3x větší, než dvojka. Z baldurů to asi vezme univerzum a jakože pravidla D&D verze 5.

Ještě k BG3, cena by asi nebyl problém, ale já bych to opravdu pojal spíše jako svou vlastní exkurzi do hry, tedy bez jakéhokoliv feedbacku apod. Možná se spíš připojím až někdy později.

Tak na to, že děláš defakto betatestera, tak je to dost drahý. Ono to má stát jak finální verze, tedy by se to nemělo měnit, alespoň nějaký čas. Ale bude asi ten přístup omezený, tedy si spíše právě myslím, že to lidé rychle vykoupí toho 30.9 a pak už to nepůjde koupit, když to koupí dost lidí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1042 kdy: Září 22, 2020, 14:17:19 »

Chet se opět o kousek pohnul v The Summoning: I Hope You Crush That Little Dude's Rock. Zatím tam má čas 21 hodin a podle toho, jak daleko se dostal, bych řekl, že časově jsme na tom podobně. To je vůbec poprvé, co se na čase shodnem :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1043 kdy: Září 30, 2020, 06:55:29 »

EA pro BG3 je nakonec odsunutý na 6. 10. Celkem jsem nakloněný tomu, abych to prubnul, ale to posouvání termínů není zrovna dobrý signál. 60 EUR je jinak fakt dost a to i na hotovou hru, která neobsahuje nic navíc. Nejsem si už jistý, ale D:OS 2 bylo okolo 50 EUR. I když zase těch 10 EUR by odpovídalo tomu, co jsem před nějakou dobou četl o navyšování cen her obecně. Uvidím, jestli si na hru v úterý vzpomenu a pak se definitivně rozhodnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1044 kdy: Říjen 07, 2020, 12:29:45 »

Tak už je ten předběžný přístup k dispozici.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1045 kdy: Leden 21, 2021, 06:51:51 »

Tohle sice není tak úplně počítačová hra, ale ... :)

Včera jsem zažil prima příhodu z jednoho českého e-shopu a musím se o to podělit, protože teď zpětně mi to přijde celkem humorné :) Takhle to totiž dopadá, když nepoužijete velký a proveřený e-shop, u kterého už víte, co čekat. Jméno e-shopu záměrně vynechám.

V neděli jsem sháněl oblečení a Seznam mi vyhodil v nabídce řadu obchodů, tak jsem začal klasicky vybírat podle dostupných značek výrobců a samozřejmě podle dostupnosti samotného zboží. Kliknu na položku, zboží je označeno skladem a po výběru velikosti se objevila podpoložka, že zboží může být dodáno už za dva dny. Normálně jsem to pochopil tak, že termín doručení je tedy závislý na volbě dopravy, tak jsem si řekl fajn, to je přesně to, co hledám. Jenom dodám, že jsem si pročetl i obchodní podmínky, takže nic nenasvědčovalo tomu, že by to celé mohlo být jinak ;)

Nj, jenomže v pondělí odpoledne mi teprve přišlo potvrzení, že až bude zboží odbaveno, tak dostanu další info. Mno, v tu chvíli mi bylo jasné, že tu něco nesedí, tak jsem obratem psal, že bych chtěl změnit způsob doručení, protože jsem čekal zádrhel a opravdu se tu potom nechci dohadovat s přepravní společností, že jsem nebyl doma a kam že to mají zásilku uložit apod. V úterý jsem však přeci jen preventivně zůstal doma, kdyby náhodou něco dorazilo. Nedorazilo nic, ani odpověď na mail a to ani do středečního večera, kdy jsem se rozhodl objednávku zrušit. Ani ne 15 minut na to mi zvonil telefon.

Pán nezačal zrovna šťastně, sice ze mě dle svých slov nechtěl dělat blbce, ale přesto se mi snažil sdělit, že mi nikdo nic nesliboval, žádné termíny nikde uvedené nebyly apod. Tak jsem obratem pána upozornil, že bude asi lepší rozhovor ukončit. Opravdu jsem nechtěl nic gradovat, ale nakonec jsme přeci jen začali znovu a tady jsem se musel smát. Vůbec teď nejde o to, jestli je obchod přehledný, nebo že jsem měl použít jinou adresu obchodu atd., ale klíčová byla poznámka, že obchod už zboží objednal v německu a teď čeká na dodání ... a teď řečnická otázka? Co by se asi stalo, kdybych tuhle informaci věděl už na počátku? Samozřejmě bych si to zboží nakoupil v německu sám :) Holt jak vidno, není skladem jako skladem a křišťálovou kouli taky nemám. Přitom by stačilo na tohle někde upozornit nebo jako řada jiných e-shopů napsat skladem u dodavatele a vyhnout se tomu matoucímu termínu možného doručení. Takhle jsem nabyl mylného dojmu, že skladem to zboží má přímo e-shop.

Přitom celá tahle situace vlastně vznikla jenom kvůli tomu nezodpovězenému emailu. Když už něco objednám, tak už taky počkám, s tím problém nebyl, ale musím pak mít jistotu, že budou dodrženy podmínky, které jsem zvolil. Já celkem rozumím tomu, že pro obchodníka není nic příjemného, když objedná zboží, které si pak zákazník nevyzvedne, takže rozumím i tomu úvodu v telefonu, ale v první chvíli mi to přišlo docela wtf. Zároveň si také říkám, jestli jsem tu nabídku e-shopu pochopil "špatně" jen já, nebo jestli byste to tahle pochopili i vy?

Edit: tak podle Heureky jsem nebyl úplně sám, kdo to takto pochopil :) Obchod je navíc zajímavě diverzifikován, vlastně je to několik obchodů vzájemně provázaných přes (taktéž zajímavě) provázané obchodní partnery. No, jsem zvědav, co nakonec přijde :D Cena je totiž oproti německému obchodu docela podstřelená a určitě nemají vyjednanou slevu na dopravě. Navíc jsem zjistil, že to co mi přijde není úplně tak to, co jsem čekal - zkrátka jsem si pořídil karategi, ale dotyčné dogi je určené pro Aikido ... asi budu muset změnit sport :)

Trochu mě akorát zarazila zřejmě nová vlastnost Heureky, kdy to velké (viditelné) hodnocení je souhrn za posledních 90 dní. Možná jsem to předtím přehlížel, protože u frekventovaných obchodů se jedná o haldy hodnocení, ale u obchodu, který má za 10 let nějakých 520 hodnocení, to může být dost zavádějící informace (nehledě na to, že nemálo lidí se po špatné zkušenosti na nějaký dotazník vyprdne).
« Poslední změna: Leden 21, 2021, 11:50:27 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #1046 kdy: Leden 21, 2021, 13:02:26 »

Zaujímavé pohľady na svet hier, skrz všetkých 70 strán fóra.
Metadáta, ktoré má v skratke význam uvažovať budú asi nasledovné:
- marketing publishera
- kvalita hry (developera)
- davová psychóza /ktorá dokáže davy hráčov-oviec presvedčiť, že zlá hra je dobrá a dobrá hra je zlá/
- kúpny potenciál hernej základne + ako sa táto základňa vie dynamický meniť (diametrálne narásť, či nenápadne zaniknúť)
- extra (hry sa menia na bezduché, farebné, blikajúce herné automaty, ktoré od nič netušiaceho 10 ročného chlapce vedia vytiahnuť 7000 EUR aby vlastne nezískal nič hodnotné... ale mal pocit, že NUTNE to všetko potreboval)

Hneď ako prvé, veľmi stroho a bez ostychu poviem svoj názor: Marketing >> Kvalita
A keďže toto si publisheri uvedomovali už roky rokúce, prijímali na posty manažérov netechnických hňupov, ktorí len "kopali" do programátorov, nútili ich k nesplnitelným termínom a s kľudom krokodíla odovzdávali publisherovi BETA, či ALPHA verzie ako 1.0 a ešte radšej hneď v deň publikácie celý tím programátorov rozpustili celú hernú komunitu, kričiacu "ale to sa nedá dohrať!" aktívne ignorovali. V krajných prípadoch sa musel na stranu hráčov postavíť, štát, ale šli od výkriky do tmy, v drvivej väčšine sa žiaden refund nekoná.

Prečo developer Wizardry smutne "ušiel" do Japonska a Wizardry 9 už sme nikdy nevideli? Alebo Knights of the Old Republic - kde dokonca publisher žaloval developerov, ktorí vo voľnom čase a zadarmo robili unofficial patche, lebo aj im už bolo ľúto hráčov. K čomu sa bezcharakterne vyjadril publisher "my aj tak vieme že 90% hráčov sa do druhej polovice hry ani nedostane..ha-ha!"

Čo vzniklo ako súčasný trend? Myslíte si že taký STEAM zarába na kvalitných hrách? Nie, zarába na hrách za 1 euro a ešte viac zarába na no-value-add-content, ako sú skins alebo podobné blbosti do hier (a s tým spojeným obchodovaním), pritom hra môže byť tak bezduchá, že Tetris je oproti tomu ako atómová bomba oproti bumerangu.
Ale ani STEAM nie je v skutočnosti taký gigant vo svete hier, aj keď je to ťažko overiteľné.
Hry sú dnes pokrútené ohyzdné tiene svojej minulosti (ako poznáme od 1985 - 1999), a developeri online hier dokonca majú pojem "whale customer", čím označujú jedneého alebo malú skupinku hráčov, hlboko závislých na ich hre, ktorí sú okrem minimálnych mesačných poplatkov (stále v mojich očiach veľa: 20 až 60 EUR za mesiac je DOSŤ) platiť za jednorázové bonusy, ktoré potom stúpajú v niektorých hrách aj nad 10.000,- EUR za jeden mesiac. Prirodzene, takéto spoločnosti totálne ignoruju komunitu ako takú a počúvajú len svojich "velerybiakov" a ostatní môžu písať recenzie, petície, písať blogy, alebo robiť YouTube videá, kde si vylievajú srdce, jediné čo dokážu je, že ich YT demonetizuje a dokonca deplatformuje (Twitch a podobne sú ešte fašistickejší v tomto ohlade, horšie ako kritika spoločností je povedať že sú len dve pohlavia, asi len to vás vykopne z kanála, ktorý vás eventuélne živý, rýchlejšie.)

RPG hry sa menia na kartové hry. A čo je horšie, karty si kupujete ako "zavreté báličky", čo je 100% hazard.
Ďalší hriech, voči ktorému už v UK aj viedli súdne konania, sú in-game-purchases. Hráte nejakú akože zábavnú hru, vyhráte a úplná kópia herného automatu bude "točiť" troma (väčšinou) slotmi.. z ktorých vám môžeč vypdnúť niečo ako in-game currency, nový skin zbrane, či nová herná postava, alebo dokonca ešte zákernejší : zamknutý poklad, pričom neviete čo je vo vnútri, no musíte si kúpiť KĽÚČ, za dajme tomu 19,90,- EUR. A teraz pred obrazovkou sedí duševne labilný pubertiak, ktorému hra veľkými písmenami vypýše :"Ach, padol ti len stredne vzácny skin, ale ak chceš, doplať si 39,99,- EUR a my ti VEĽKODUŠNE odomkneme ešte aj druhú výhru... nepovieme čo v nej je..ale len pekne zplať." A nikty mu hra nepovie že ten skin nemá žiaden význam, iný ako ryžovať chechtáky od neinteligentných idiotov.
Boli ste niekedy v low-cost krčme, kde si vodič tirákov z Poľska užíva pri blikajúcom automate a dúfa že ak ešte tri krát rozohrá tie karty, istotne dostane čistú postupku a vyhrá všetky svoje stratené peniaze naspäť? Všimli ste si ako ten automat bliká a hrá rôzne nevkusne pazvuky? Predstavte si ako počas toho, čo míňa svoje zloté, v jeho hlave živo vidí scénu, kde sa vracia k svojej poľke s igelitkou plnou dvojeuroviek ... že bude konečne za hrdinu? Tak tento tirákista je ešte na tom lepšie, lebo aj keď automaty majú chip, ktorý im vyhrať nedovolí, aspoň majú vidinu reálneho zárobku. No dnešne elektronické hry predávajú len pixely, ktoré dokonca ani nie sú reálne obchodovateľné na internete. (Jasné že niektoré veci sa dajú predávať na nete, a to už bolo od čias Ultima Online, a narástlo počas Diablo 2 alebo WoW... alebo aj pay-to-win online hry, kde niekto urobí high-ranked postavu alebo impérium a na nete to predá za 200 alebo 600 EUR... ale reálna hodnota pre 99% hráčov nikdy nenastane v reálnom svete)

A to je aj crowd-funding - to je presne prečo vznikol.
Absencia marketingu
Nemožnosť "prekričať" giganty, ktoré propagujú svoje slot-machine hry vehementne (aj v TV aj v internet ads, na YT, kde platia youtuberom, na twtich kde platia ceckatej gamerke aby chválila blbosti a prezentovala ich ako GENIÁLNE)
Nemožnosť presvedčiť novú generáciu, že hra, ktorá od vás vyžaduje trpezlivosť, kreslenie máp, lúštenie hádanok, aplikáciu logického ale aj abstraktného myslenia, pričom s výslekdom sa nemôžete reálne pochváliť, a ak tak v malej komunite, kde každý bude mať výsledok lepší ako vy... že aj takáto hra stojí za ich čas.
Ignorácia každým trošku movitým publisherom (a ak, tak ich kúpia len pre názov hry, tak ako kúpili Wizardry, a spravili Wizardry online - blueh. Alebo Albion, aby spravili Albion online - blueh)
A aj veľký publisheri sú plné svine.. vezmime si Borderlands 3, ktoré výslovne sľúbilo svojim inak otrocky makajúcim programátorom: Nebojte, ak predáme viac ako 3.000.000 kusov, dostanete všetci asi 100.000 Austrálskych doláčov.. a predali cez 6 melónov a programátori dostali prd a figu. A to nehovorím o iných štúdiách, kde dochádzalo nie len k mentálnemu týraniu, nútených nadčasov, ale dokonca s sexuálnym útokom a zničeným životom mladých programátorov, ktorí to skrátka nezniesli a psychicka sa zložili. Odpoveďou bolo najatie psychológov a umožnenia dlhých dovoleniek, no v praxi ten psychológ im pomohol asi tak cep Žižkovmu oku, a tie 6 mesačné dovolenky sa zmenili v prepustenia z práce bez odchodného. K outsourcingu sa ani nevyjadrujem, ten tím čo robil MMX boli super grafici z Indie a programátori z Korei, fantastickí a nadaní ľudia a dostali mesačné výpovede a publisher s nimi pretrhal všetky kontakty a dokonca im ani nepotvrdzoval úspechy (pri uchádzaní sa o nové zamestnanie, ak nový zamestnávateľ si chcel vypýtať referencie, alebo aspoň "robil XY u vás?")

A ak sa takto srpávajú k svojim zamestnancom, ako sa asi budú správať k nám, hráčom? M&M svet (aj heroes) zničili že vytunelovali ich inak obrovské prostriedky, nakúpili bezcenné licencie od svojich sesterských firiem, ktoré nemali žiadnu hodnotu (hudba, ktorú by ste mohli zadarmo publishovať), a len čo mohli, zničili programátorskú základňu ako angličania Berlín v 1945.)

Crowd funding je z núdze cnosť, je "najlepšia" voľba. Je to posledný výkrik do tmy, ktorý ale znova bez riadneho marketingu bude ledva spĺňať kvóty.
Pozrime si denník indie developerov, napríklad takého Eschalonu, ktorý skromne začal na vlastnú päsť, na GoGu sa ako tak presadil, no nikdy ani raz nespomenul "a potom som zbohatol", napriek tomu že priniesol hru, ktorá by sa svojou hĺbkou aj hrateľnosťou rovnala AAA titulom (nie grafikou of course, ale pre mňa stále krásna hra), alebo Heroes of the Broken Lands, kde Andrew opisoval ako musel pre neľudské a neprofesionálne zaobchádzanie odísť od veľkého Japonského štúdia, ktorému prinášal nezaplatiteľné podnety a projekty... rok žil z peňazí svojej manželky, a keď vydal HOBL1, tak mu to ledva zaplatilo ročné straty.. a to väčšinu predal "on-sale" kde on dostal len haliere. Napriek tomu pracuje na HOBL2, ktorému dal nový šat a nový engine... dokonca už má aj spolupracovníka... no znova, ani nepáchol k "zbohatnutiu". Alebo štúdio Spiderweb Software, ktoré neúnavne prinášalo jeden titul za druhým, dnes známe s Geneforge, či Avernum... boli manželia, ktorí to robili vo svojom voľnom čase a len ich neúnavnosť ich priviedla na jemne vyššie priečky priemyslu, kde si živo pamätám na ich prvé, až jemne hamblivé témy na ich stránke "hľadáme pomoc - ak si grafik alebo progrmatátor... ozvi sa na xxx." . Ako sa neskôr aj priznali, vedeli že extra veľa nebudú môcť zaplatiť a že nikdy nebudú skutočných štúdiom. Avšak vezmi si tú ich energiu a nasadenie, týchto a mnohých iných indie developerov a zamyslite sa, že NIKDY žiadne prachaté štúdio si takýchto nadaných ľudí nevážilo, nezamestnávalo, dokonca vyslovene vyhadzovalo (Black Isle Studio -> Troika Games -> rozpad ).
Herný priemysel loví nadaných ľudí ako Ahab bielu velerybu. Nenávidí ich. Milujú peniaze, no nenávidia talent a ľudí ktorí by si svojim talentom mohli uzurpovať pevnú pozíciu v manažmente.

Pamätátate sa z dejepisu ako sme sa učili že európania vyminali golárlky a alkohol s indiánmi za zlato a drahokamy? My sme dnes tí indiáni. A ak sa ozveme, že alkohol škodí a gorálky nestoja toľko, koľko za ne pýtame, teta yutubová a ujo twitchovák nás ihneď vyšmaria a hysterická komunita mindless zombies je schopná vás doxovať a písať vášmu zamestnávateľovi že ste moštrum, ktoré kazí deti...

True story, bro.

Takže my nemáme crowd funding lebo chceme, ale pretože to je už naša posledná bezpečná rezervácia. A aj tam ešte sa nájdu situácie, ktoré z nas spravia idiotov (peniaze dáme, dostaneme figu borovú)

Kvalita hry? Ak ste posledných 20 rokov dávali dobrý pozor, alebo ak sa zamyslíte koľko UNOFFICIAL PATCHOV ste posledných 20 rokov videli... zamyslite sa riande... záleží publisherom na niečom takomto?
My máme peniaze a mali by sme rozhodovať čo sa má tvoriť a publishovať. Ale nefunguje to tak.

Preto sa mnohí z nás vracajú k "starinkám", lebo v tých časoch sa hry robili pre hráčov, nie len pre rýchly zisk.
A teraz si predstavte, keby trend "hráči hráčom" + "úspešný projekt bude odmenený dobrým tímom developerov a dobrý developer dostane väčší priestor v spoločnosti, aby ďalší diel bol ešte lepší.!", kde by dnešné hry boli?
Mal by nejaký Angry birds šancu?
Bolo by treba nejakých microtransactions?
Potrebovali by publisheri 20 členný tím právnikov, ktorý ich obhajuje pravidelne na súdoch (často proti organizáciam ochraňujúcich práva detí!?)
Museli by sme sa utiekať do indie sféry? Ani by asi žiadna nebola, talenty by boli lovené, ako sú lovení nadaní futbalisti či hokejisti.
Outsourcing to iných krajín by nebol nutný, lebo talenty z tých iných krajín by boli talent-hunted veľkými spoločnosťami aj tak. Pričom nikto talentovaný z EU či US by nikdy o prácu neprišiel, ak by sám nechcel.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1047 kdy: Leden 26, 2021, 01:55:32 »

Na úvod jen upravím informace o MMX, protože ono to bylo trošku jinak. Ubisoft se akorát trošku lekl možných diskuzí, tak smazal komplet vývojářský blog ...

Limbic, jakožto vývojář, ve skutečnosti na grafice až tak moc nepracoval, od toho má Ubisoft primárně jiné týmy a hlavně se ve velkém využily již existující assety. 2D grafika se dělala třeba v pobočce v Asii, která pokud vím nezanikla, ale dále pracuje na mobilních hrách. Podobně příběh byl sepsán uvnitř firmy. Limbic se postaral hlavně o to, aby se to celé hýbalo a nestálo to tolik peněz (viz použití Unity3D). Smutný byl z mého pohledu akorát odchod Juliena Pirou, protože to byl nakonec právě on, kdo pro MMX žil a udělal maximum. Limbic se po "vyhazovu" raději vrátil ke strategiím a je podepsaný pod Tropico 6.

Ono je to vlastně těžké, představa moderní hry v pojetí současného hráče je prostě jiná a tyhle pokusy se zkrátka trefily zrovna do šedé zóny - část pamětníků naštvaly a z nových hráčů oslovily minimum. V takovém prostředí se podobné projekty finančně moc nevyplatí, obzvláště pokud se do nich vrhne větší studio - v tomhle se Ubisoft držel prozíravě při zemi a tak MMX nepředstavovaly žádnou výraznou ztrátu. Ubisoft sice chtěl svůj Legend of Grimrock, ale ne za každou cenu.

Ostatně Legend of Grimrock II ukázal, že bohatší obsah a větší péče o hru už více hráčů nepřitáhnou a cokoliv nad rámec LoG I je už prostě nevratná investice (o to se zisk zmenší). Protože jak jinak si vysvětlit, že vyšperkovanější LoG II byl pro Almost Human obchodním zklamáním? Nepomohla ani změna názvu studia a přechod na pole strategií, protože Druidstone: The Secret of the Menhir Forest taky není žádné terno. Krásně je tenhle sešup vidět v počtu hodnotících na Steamu, kdy LoG I zapůsobil doslova jako blesk z čistého nebe, LoG II už tolika lidem za námahu na komentář nestál a Druidstone už je stínem původního věhlasu studia. Díky svému pojetí totiž míří na ještě užší skupinu hráčů. Škoda, že dneska už nefunguje SteamSpy, tedy funguje, ale už ne tak spolehlivě, protože tam byly rozdíly v prodejích LoG I a II hezky vidět.

Crowdfunding vypadal zprvu jako naděje, ale záhy se ukázalo, že jen zlomek projektů má šanci na reálný úspěch. PR a velkohubost autorů mnohdy byla větší, než jejich schopnost něco kloudného vytvořit. U pár projektů se dá dokonce mluvit o cíleném podvodu. Základním kamenem úrazu crowdfundingu je ovšem něco jiného a to je vzájemného nepochopení vztahu backer vs vývojář. Vývojáři si tu mnohdy naivně mysleli, že backeři jim dávají své peníze jako bianco šek, aby si za ně splnili svůj vlastní sen a hru si vytvářejí jak chtějí. Jaké pak bylo rozčarování, když zjistili, že backeři chtějí, aby vývojáři dostáli svých slibů. Underworld Ascendant byl zrovna takovým strašákem, který opravdu hraničil až s drzostí vývojářů. Naštěstí ta prvotní euforie z crowdfundingu už vyprchala a hráči se vrátili do reality, takže k dalším slibům a k dalším projektům už přistoupili velmi kriticky.

... mimochodem, takhle dopadla po mnoha odkladech sběratelka Underworld Ascendant ;)

Čert vem Underworld Ascendant, ale vykukové se našli i u nás, ostatně možná si ještě někdo vzpomene na hru, která se měla jmenovat Dungeons fo Aledorn a hrdě se hlásila k odkazu sérií Realms of Arkania, Might and Magic apod. Správné PR a zdání zdatného týmu udělalo své. Ve finále šlo o sliby nezkušeného tria (dua?), které se teprve učilo pracovat s enginem. Zajímavé na tom bylo i to, že se jim dostalo nebývalého prostoru na Games.cz, takže to trošku zabrnkalo na národní hrdost, protože po Kingdom Come to bylo další české studio, které slavilo úspěšné završení kamapaně. Za chvilku už to bude 6 let a poslední informace jsou, že hra je tam, kde byla před těmi skoro 6 lety ... :D

Osobně už nemám v crowdfunding žádnou důvěru, ale indie scénu jako takovou nezatracuju, jen už prostě nebudu na žádné projekty snílků přispívat. Namísto toho si počkám, až někdo nejprve ukáže hotový nebo téměř hotový produkt a já budu mít tedy jasnou představu, do čeho jdu. Takhle to vlastně mělo být od počátku. Vývojáři by ukázali "skoro hotový" produkt, byla by tedy jasně vidět vložená práce, a backeři by pak rozhodli, jestli zafinancují i jeho dokončení nebo ne. Postavit si business plán na tom, že nejprve shrábnu peníze a pak teprve začnu přemýšlet, jak to realizovat, bylo vždycky postavené na hlavu.

Tím, jak léta poběží, bude okruh kobkařů čím dál menší a já se odvážím říci, že už dneska se vývoj dungeonu finančně nevyplatí. Nicméně za pár let může opět někdo přijít s něčím jako byl Legends of Grimrock a znovu spustí lavinu zájmu. Jenomže teď už víme, že to je jen dočasný jev, který bude mít krátké trvání a netýká se hlavně jen dungeonů, ale her obecně. Podobně rychle zhasla kupříkladu znovuvycházející hvězda Infinity her.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1048 kdy: Leden 26, 2021, 02:45:07 »

A když už jsem zmínil Infinity hry, tak zrovna k tomuhle tématu tu mám ještě jednu věc :)

Dneska mi přišlo od Webzdarma upozornění, že nejsem aktivní na své staré doméně už více jak rok, což je mimochodem pravda, k elemirspage.wz.cz jsem se po těch letech zachoval doslova macešsky, ale holt nedá se svítit. Při té příležitosti jsem začal přemýšlet, kolik webů z téhle nebo i starší doby vlastně ještě dneska existuje? A jak by to třeba dopadlo s takovým novodobým fanwebem?

Na tu první otázku nedokážu odpovědět, mnohé weby sice existují, ale pokud neznáte jejich adresu nebo někoho, kdo jí zná, tak máte v podstatě smůlu. Anebo musíte mít hodně velké štěstí a vypadnou vám při vyhledávání něčeho zdánlivě nesouvisejícího jako odkaz na xy stránce vyhlédavače ;) Na tu druhou už odpovědět umím, ale dotyčný sledovaný web jaksi nedávno zapadl do té první kategorie :D

Jde, resp. šlo, o web http://infinitygames.cz/ ... pravda, původní koncept webu je mnohem starší a sahá až do roku 2004, kdy existoval na adrese http://www.baldursgate.goo.cz, nicméně zůstal dlouhá léta rozpracovaný a jeden čas byl dokonce opuštěný. Autor se k němu vrátil s novým odhodláním až v roce 2016 a rovnou s myšlenkou, že by vytvořil souhrnný web o Infinity hrách. Táhlo se to ovšem podobně jako práce na původním webu a zřejmě na konci minulého roku byl web zablokován z důvodu porušení pravidel hostingu (podrobnosti neznám).

Podle mě ani tak nejde o příliš ambiciózní cíl, jako spíše o to, že v dnešní době si musíte zákonitě položit otázku, jestli to má vůbec nějaký smysl? Ono jakmile totiž chybí odhodlání, tak je to v tahu. Čím déle pak na webu pracujete, tím hůře se hledá spolupráce. Lidé přicházejí a odcházejí a pokud nelze práci rozdělit, tak jste v tom holt sami. A to nemluvím o webu, v jehož struktuře se dokážete ztratit i vy jakožto autoři :D

Osud http://infinitygames.cz/ je smutný, ale je to realita, se kterou se musí počítat. Když se podíváte do historie webu a do sekce odkazů, tak si rázem uděláte představu, kolik webů o Baldur's Gate v CZ-SK v té době existovalo a to ještě nejsou úplně všechny. Mnoho z nich to vzdalo. Dneska už je to trochu nepochopitelný fenomén, ale přesto to není tak úplně zapomenutý fenomén.

Dneska už jsou ty možnosti totiž jinde a fanweby hlavně nejsou sólovými projekty. Vlastně dneska už se nedá o fanwebech moc mluvit, protože jde spíše o encyklopedie (UESP Wiki, Mass Effect Wiki atd.), na jejichž obsahu se podílí velká a kolikrát různorodá skupina lidí. Už to sice není tak osobní, ale je vidět, že snaha lidí zpracovávat herní témata tu stále je a baví je to :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1049 kdy: Leden 26, 2021, 09:38:17 »

Dungeony v dnešní době...Já už to naznačil v Labůžu. Doba dungeonů je nenávratně pryč. Občas nějaký vznikne, ale to budou buď ve stylu těch japonských Wizardry anebo něco, co bude ještě pár let vycházet z Grimrocků (bohužel budou i podobně vypadat). Komerční neúspěch dvojky jasně ukazuje, že první Grimrock těžil z té obří přestávky, kdy žádný pdobný titul de facto nevycházel. Jenže to nadšení rychle opadlo. Logicky, dnešní hráče táhnout úplně jiné hry. Přitom LoG2 je opravdu velmi dobrý titul o tolik převyšující jedničku!

Co se týče MM:X, tady je to asi trochu složitější, tohle není klasický dungeon, navíc by měl těžit ze světa MaM. Ale já si myslím, že krokovací režim odradil velkou část fanoušků MM6-8. Neskousli to. Navíc souboje na tahy asi taky nejsou velkým lákadlem (i když třeba Divinity OS úspěch má, tak nevím).

Paradoxně pro sebe nejvíc šancí nyní dávám Grimoire, který vím, že vyšel už před nějakým rokem, ale já furt čekám, až to bude řádně opatchované. Vnitřně věřím, že mě to bude fest bavit. Ale výhled do budoucna opravdu není růžový, nějaké Wizardry 9 v nějaké grafice, která bude vyhovovat mě asi určitě nevyjde. A nemyslím ted konkrétně sérii Wizardry, prostě jen dungeon tohoto střihu, ne jen klon Grimrocku.

K Underworld Ascendant...mám se vyjadřovat? :) Hermit in the Forest dělá pěkná videa svých krabiček, má skvostné kousky. Tady mi sběratelka přišla trochu chudší...Ale zase záleží, co kdo na tom obsahu krabic vyžaduje. Já třeba figurky ani nechci, chci spíš různé guidy, mapky, pořádnej manuál. To nevím, zda v tomhle případě vyšlo...Hra samotná asi bude symbolem núspěchu a to jsem byl po strašně dlouhé době natěšený. Ach jo.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 68 69 [70] 71 72 ... 89