Já jsem třeba vesměs tahovkář a akci moc nemusím, ale s podivem je, že mi ty krokovací dungeony nikdy jako zběsilá akce nepřišly, nedávaly totiž důraz na jakousi koutoulovou zručnost, schopnost hráče v jednom akčním pohybu x stisky kláves či tlačítek pospouštět další fatality a vědět, proč to vlastně hráči pomačkali, když už ne zběsile náhodně. A to naštěstí u krokovacích dungeonů není, pro mě to vždycky byly takové pseudotahy. Krok dopředu, seknu a musím počkat, až se mi ikona meče znovu po pár sekundách aktivuje atd. Takže kromě pár úprků nebo obíhacích soubojů, kde lze snadno nacvičit prstoklad - seknu, úkrok, otočím, je to vlastně do pohody.
I proto mám rád starší hry a staré RPG, protože u těch nových je moc kladen důraz na realističnost grafiky (vymizela pixel art kresba), a vsází spíše na realtime souboje, kde člověk spíše kouká, jak ta vřava dopadne.
Zcela jsem se s ním shodnul na Shadowlands a Legend. Měl jsem krabice Legend 1 a 2, Shadowlands, Shadoworlds, protože recenze, obrázky, vše vypadalo, že to je přesně to, co hledám, než jsem po delším hraní zjistil, že to je zběsile akční, neovladatelné a v tom realtimu nebylo moc šancí koučovat 4 postavy najednou. Legend byl doslova koukačka, kdy v té vřavě šlo stihnout tak maximálně kontrolovat, kdo umírá a rychle na něj seslat heal. Krabice všech 4 her jsem prodal, protože vizuál, krása nepřebila mou neshcopnost to hrát, respektive nemožnost hry nehcat se ovládat :-) A Chester to pak rozjel taky, nedohrál a zkritizoval hru přesně stejným způsobem, jako já a ujistil mě, že mě nemusí zbavování se takových her mrzet.
Jenže, ty izometrické Baldursovky mají sioce naštěstí pauzu, ale vykazují podobné neduhy izometrických realtime RPGček. Jak jsem kdysi nenáviděl Diablo, tak jsem postupem času zjistil, že se mi lépe ovládá sólo laděné klikací Diablo klony, než se mi koučuje souboj třeba v Icewind Dale 2 s hodně pochroumaným pathfindingem. O tom, co mi prováděly postavy v souboji navzdory mým snahám jim dát jiné příkazy bych mohl napsat humornou knihu.
Z tohoto hlediska jsem jasný staromilec, kterému se budou líbit staré dungeony a nové RPG bude kritizovat a raději se jim vyhýbat (čest vyjímkam typu Might and Magic X, úžasný dungeon, nicméně díky tomu, že vychází ze starých kořenů).
Grimrock se mi třeba nelíbil vůbec, to mě bavila už více indie Cardhalia.
Abych ale jen neplival na dnešní dobu, ak existuje žánr, kterému jsem nedávno totálně podlehl a díky dohrání Super Metroida na SNES mini jsem začal hledat obdobné hry (kdysi jem takhle propadl Castlevaniím, těm 2D s RPG vývojem). Našel jsem hry z poslední doby, Ori and The Blind Forest a Hollow Knight a musím uznat, že tyto indie počiny se plně Super Metroidovi vyrovnají, v něčem jej i předčí. Samozřejmě atmoška sci fi Super Metroida je jen jedna, ale ty nové počiny jsou opravdu povedené. Říkám tomu dungeony na placato a našel jsem si konečně z nových her i něco, co mě fakt baví :-)
Každopádně tím chci říci, že nechápu Chesterovo vyjádření, že si nechává prostor. Prostor na co? Že bude moci říci, že byť se mu x Ultimovek líbí až za hrob a stařičký The Magic Candle považuje za jednu z nej her v historii RPG žánru, tak přeci jen dá Baldursům hodnocení vyšší, protože se intuitivněji ovládají? To mi přijde jako volovina, klíčová je atmosféra a to, jak se člověk u hry bavil. K čemu mi je intuitivní ovládání, případně dokonalý ekonomický systém, když je hra jinak nudná? Naopak, mnohdy se daleko více bavím díky atmosféře u hry, která by v dílčích věcech jako je vývoj postavy, ekonomika a podobně klidně selhaly.