Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 14:39:18
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 129557 krát)

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #660 kdy: Leden 27, 2019, 22:58:00 »

To já pravě moc nerozlišuji, jestli je hra scifi, nebo fantasy, nebo postapo a podobně. Respektive to není pro mě ukazatel, že jedno bude lepší a druhé horší. Pravda, většina her je ve fantasy a tak je na to člověk i zvyklejší, už jen třeba kvůli magii (ta bojová stránka tam většinou bývá stejná). Ale obecně záleží na té hře jako takové. U scifi a zejména u těch postapo bylo vždycky zajímavé třeba sledovat, jak autoři vysvětlí existenci toho či onoho. Například monster. Ve fantasy je to realtivně snadné, tam se meze fantazii nekladou a autoři se ani nemusí unavovat jejich vysvětlováním, prostě jsou. Ale kde se vzali třeba v postapo americe ghúlové. To už nějak vysvětlit musí :). Všechno musí nějak vysvětlit.

Elex se neodehrává na Zemi a není to postapo v pravém slova smyslu, protože svět tam má svoje vlastní zákonitosti a to, co je běžné a běžně se vyskytovalo a to i před katastrofou. Tedy se dá i vše snadno okecat a je to tedy spíše postapo fantasy hra, zatímco fallout je spíše postapo scifi hra :).
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #661 kdy: Leden 28, 2019, 09:15:22 »

Jj, vzpomínám si, že jsme to tu už jednou probírali. Pro mě je ten příklon k fantasy dán hlavně tím, že v mé éře stříleček bylo dost her orientovaných do budoucnosti, takže jsem si toho užil dost. V rámci cRPG se občas tímhle směrem vydám, ale je to pozvolné a většinou s odstupem času.

Po Deus Ex jsem hodně dlouho nic podobného nehrál a změna přišla až s Mass Effectem, který jsem v době největšího hype s klidem ignoroval. Když jsem pak slyšel zmínky o Citadele, tak jsem si pod tím představil klasickou kamennou stavbu kruhového průřezu v grafice Unreal Tournamentu ... ano, až tak jsem si cenil výkonu tehdejších konzolí :D V tomhle období mám ohromnou mezeru a nebyl hlavně důvod to nějak sledovat. Nezajímaly mě jak konzole tak ani hra samotná.

A zase, po Mass Effect jsem ustoupil až u Elexu a Cyberpunk 2077 by mohl být další, byť po shlédnutí ukázek ze hry o tom začínám silně pochybovat. Vůbec se teď začínám děsit toho, že éra klasického fantasy je zase na ústupu. Pro mě to bohužel problém bude, zas tak univerzální právě nejsem.

Dalším problémem je přechod na online světy a potlačování single player obsahu. Našel bych tu výjimky, ale MMORPG mají obecně nevýhodu v tom, že se mohou dynamicky měnit a hra, kterou začnu nyní, může za 2 roky vypadat úplně jinak a nikde nebude možnost návratu k předchozímu stavu. Do budoucna je jedinou nadějí TES VI, protože Bethesda má své online TESO. Mass Effect vystřídal Anthem, což je klasická online kooperace a Fallout 76, který mě celkem zaujal pro určitou podobnost s Elexem, je to samé.

Pak jsou tu jako alternativa snad už jen další odkazy na izometrické hry. Pathfinder možná ano, PoE II mě nezaujalo už vůbec, D: OS 2 leda až po D: OS a samozřejmě Realms Beyond: Ashes of the Fallen, který jsem backnul a určitě u mě dostane přednost před zmíněnou trojicí. Teď mě tak napadá, že jsem zase něco vynechal :) ... Tides of Numenera, ale to leda z češtinou a budu se muset hodně přemáhat. Jinak ještě ty Tyranny. Všechno opravdu jen izometrie, já se vůbec nedivím, že mě Bard's Tale IV tak zaujaly.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #662 kdy: Leden 28, 2019, 09:31:05 »

Ono "RPG" her v tom scifi formátu zas tolik nevychází, tedy si víceméně hrál asi všechny ty známější, já si třeba nepamatuji nějaké další. Možná ještě technomacer, ale to jsem nehrál dostatečně dlouho.

Já nové hry již vůbec nesleduji, takže nemám tušení, jak vypadají a je mi to vcelku buřt (viz cyberpunk - ale ten už vyvíjejí opravdu hodně dlouho).

Můžeš si zkusti zahrát ten wastenland2, z těch nových.

MMORPG mě nezajímají a nikdy nezajímaly. Nemohl jsem ale si nevšimnout, co bethseda provedla s falloutem. Už trojka byla katastrofa, čtyřka byla apokalypsa a fallout online to už je pravé postapo. To ždímání té značky zachránil jen ten FNV, který bethseda nedělala. Ale lepší už to nebude.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #663 kdy: Leden 28, 2019, 21:21:58 »

MMO jsem se dlouho vyhýbal, ale pak jsme s kolegy zkusili cvičmo Neverwinter a pořídil jsem si i to TESO (mě zajímala hlavně podobnost s tím, co znám z TES, hrál jsem to v podstatě jen pár hodin). Mě na MMO obecně vadí, že vidím ostatní hráče a kazí mi to atmosféru. Taky mi vždycky vadil permanentní respawn, který se už dostal i do novějších openworld her.

Ale měl bych tu ještě něco jiného, resp. dotaz ... možná už jsme tu o tom dříve diskutovali, ale já bych chtěl nyní využít toho, že je nás tu zase o něco více ;)

Čas od času si projíždím různá fóra a profily hráčů a občas nevěřícně kroutím hlavou, co někteří za dvě dekády života stihli. Vím, že jsme tady kopírovali okolní svět trošku se zpožděním, ale přeci jen jsem v té době taky žil. Mě totiž hodně překvapuje, jak se někteří současní třicátníci ohánějí perfektní znalostí ZX-Spectra (včetně klonů) nebo c64. V době, kdy tyhle počítače byly u nás dostatečně zastoupeny, jim mohlo být max. 5 let.

To je jedna věc, druhá souvisí s Golden Age cRPG, kdy ta samá skupina hráčů zasněně vzpomíná, jak hráli Ishary apod. Opravdu tu máme tolik geniálních lidí, co v 6-9 letech zvládali komplexní cRPG a to ke všemu v cizím jazyce? Já třeba Realms of Arkania: Blade of Destiny vzdal kvůli němčině a to bylo někdy po roce 97. Ostatně angličtina pro mě byla ještě větší problém, proto jsem cRPG obecně vzdal, bylo to na mě díky tomu až moc složité. Nechci se nikoho dotknout, ale už pár let mi to vrtá hlavou. Ono je hrát a hrát, nemyslím sedět s návodem a jet podle něj, ale opravdu si tu hru užít a chápat, o čem to je.

Mě to totiž přijde spíše jako póza, která přišla s retrovlnou a teď každý musí ukázat, jaký je znalec starých časů. Já třeba nikdy neměl problém přiznat, že cRPG pro mě začaly být zajímavé až s rozehráním M&M 6 a do Golden Age jsem zavítal dokonce jen několik let nazpět.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #664 kdy: Leden 28, 2019, 23:54:27 »

Pro mě je třeba jazyk dost velká překážka, takže her bez češtiny, kde by bylo hodně textů, jsem příliš nehrál, protože to pro mě nemělo moc význam. Já tedy na C64 s počítači začínal, to bylo asi u mě ve čtvrté třídě, ale tam tedy nebyly hry tohoto typu, nebo alespoň já je nehrál. Taky jsem se od té doby učil programovat, ať už na tom c64, nebo ve škole. Osobně si pamatuji nástup PC až později, kde jsem chodil nejprve do nějakého kroužku programování, kde již PC byly (já doma měl k dispozici pouze 286 s černobílým monitorem, ale tady byly i s barveným. Tam se hrály hry jako simpsnovi, tuším že i něco jako mortal combat, nebo hra tomu podobná s jiným názvem a podobně). Taky v té době koupili rodiče 486DX již s barveným monitorem, na které byla první hra v lepší grafice, kterou jsem hrál a to sice DOOM. Jen jsem jí neuměl pustit. Taky jsem jej ihned zaviroval právě hrami, co jsem přinesl z toho kroužku ještě na 5 1/4 disketách. Má ale taková větší hráčská aktivita začla právě až na tomto PC a pak těch následných. Na nějm jsem hrál hry jako ten dungeonmaster, ufo a podobně. V té době byl i jiný problém, že nebylo tak snadné pro mě ty hry vůbec sehnat. Obchody kde by je prodávaly jsme nijak po ruce nikde neměl, internet nebyl, tedy jsem mohl hrát jen to, co jsem sehnal od kamarádů.

Pak jsem měl i lepší počítače, jak šel čas. 94-95 jsme byli s gymplem na invexu, kde byla představena super novinka a "revoluce" v PC a to sice Windows95. Taky si pamatuji, jak jsme se se spolužáky dohadovali, jestli si tam koupit UFO na CD společně :). Nakonec z toho sešlo, protože jen jeden z nás měl CD mechaniku a ostatním by to bylo na nic :D. Na mém novém PC  (který již vybaven cd mechanikou byl) jsem neustále střídal instalace windows95 a dosu a přecházel mezi nimi, jelikož ve windows95 nefungovala zvuková karta a některé hry se tak nedaly hrát. Jiné zase windows95 potřebovaly ke spuštění.

Pak už jsem si začal kupovat PC sám a i si je skládat z různých dílů. To už ale bylo to období okolo roku 2000, kde jsem již hrál hry jako fallout a fallout2. Ono to někde bylo v nějakém časopisu na CD jako plná hra. Předcházelo tomu období, kdy jsem hrál ty MM6-8.

Obecně za sebe můžu říct, že já nikdy nehrál nějaké velké množství her v té době, ale spíše jsem hrál dokola ty stejné a dohrál je mnohokrát. Až složitěji a většinou dost později, jsem se dostával i k jiným, podobným. Jakmile přišla doba internetu, vše se změnilo a hodně usnadnilo. Už jen díky tomu, že jsem vůbec věděl o jejich existenci. Ono ty rychlosti nebyli moc na stahování her a navíc to bylo i hodně drahé, ale věděl jsem, že existují a mohl si i dohledat, co jsou zač. Tak jsem vlastně i dost opožděně některé hry našel a i stáhl nebo i koupil. Jakmile internet zlevnil a stal se rychlejším a přišla taková ta vlna stahování her, bylo mnoho těchto her již dávno za zenitem, co se týče grafiky, ale zase se dali relativně snadno sehnat.

Ono v té době to člověk ani nemohl hrát s návodem, protože jednoduše žádný návod nesehnal. Třeba bez internetu mu mohli poradit tak maximálně kamarádi, nebo spolužáci ze škole. Což ostatně byly docela zajímavé debaty, kdy se všichni, co to hráli dostali do stejného problému a nikdo nevěděl, jak to řešit a vymýšleli jsme společně řešení :).

Dnešní doba je už ale hodně jiná. A vše změnil onen internet. Jak v dostupnosti her samotných, tak i v informacích o nich.

Osobně internetové diskuze už moc nečtu a ani se jich neúčastním, tak nevím, jak lidé na nich píší a kolik mají roků. Co já vím třeba z gothic fóra, kde za dobu mé pusbnosti prošlo mnoho "generací" hráčů a dalo se tam hezky sledovat, jak někteří z úplných dětí se mění v dospělé a zkušené a na jejich místo nastupují nové děti, kteří zase dorůstají, tak bych řekl že ta generace nad 30 let, hrála spíše ty hry po roku 2000 a že to pro ně byly hry startovní. Tedy třeba gothic1 pro ně byla první RPG hra, co hráli. Ona to byla taková ta první mainstremová vrstva lidí, kteří na to fórum chodili a kterým v té době bylo něco kolem 15-20. (na fórum zašli chodit v tom roce cca 2002-2005). Někteří z nich znali i hráli ty hry starší (řekněme z období 1995-2000), jako MM6-8, baldury, PT, fallouty, ale hráli je zpětně až později (většinou, aý když jsem je ukecal, ať to zkusí :D). Pak se tam po cca 5 letech (tedy roky 2006-2010) objevila další sorta dětí ve věku 15-20, které asi nejvíce přitáhl gothic3 a kteří g1-g2 hráli již zpětně. Těm tedy nyní může být něco kolem 25-30. Ti ve směs hráli i ten gothic1-gothic2 zpětně, aby zjistili, na co gothic3 vlastně navazuje. A ti už ty hry z těch let 95-2000 nehráli, protože jim přišla ta grafika již příliš zastaralá a prostě jí již nedokázali akceptovat, když k těm hrám jako takovým neměli žádný vztah. Pak tam byli i další vlny, vždy cca po těch 5 letech. I nyní jsou tam hráči, kterým je třeba 15-20, i když to fórum je už téměř mrtvé. Ti tedy nebyli ještě ani na světě, když gothic1 vyšel a u některcýh mám dost pochybnosti, jestli jej vůbec hráli. Protože to jsou lidé, které spíše přitáhly riseny.

Pochopitelně na tom fóru byly i vyjímky a starší lidé, ale to byli spíše takové unikátní osobnosti toho fóra a ve směs většina hrála až ty hry novější. (tedy asi taky se k RPG hrám, nebo ke hrám jako takovým, dostali až s gothicem1).

Ale neznám žádné 30ti leté (nebo mladší), kteří by hráli třeba dungeonmastery, nebo ještě ty hry starší. I mě u těch starších her chvíli trvá, než si zvyknu na jejich grafiku a to jsem ty hry hrával v době, kdy to byla top grafika, nad kterou všichni slintali a tedy mi to nevadí a spíše to ve mě budí nostalgii. Ale u těchto lidí, kteří reálně z her znají jen ty, co vyšly již v době 3d grafických akcelerátorů a hry třeba ve 2d grafice téměř neznají, je to pochopitelné, že ten nezvyk jen těžko překonávají.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #665 kdy: Leden 29, 2019, 00:37:43 »

Nápodobně, já mám sice ten začátek trošku jiný, ale roky 94-95 a UFO, to se prostě zapomenout nedá. Aktivně to u nás hrálo jen pár lidí, ostatně my byli spíše břídilové, ale hodně se mi to líbilo. Do toho kamarád přinesl Heroes of Might and Magic a bylo vymalováno (tedy spíše až s dvojkou). U nás to bylo jinak hodně podobné, zdroje byly omezené, a i když jsem nastoupil na VŠ, tak jsem hrál několik málo her stále dokola. U cRPG jsem tehdy narazil jednak na tu jazykovou bariéru a pak mi zkušenější kamarádi tvrdili, že bez znalosti děje apod. si to prostě neužiji. Svým způsobem měli pravdu.

Pak se mi sice do rukou dostaly MM6 a Baldur's Gate, ale éra vlastního internetu přišla později a u ní jsem se samozřejmě svezl s vlnou honby za herním výkonem. Tehdy jsem právě Golden Age odepsal, a proto mi bylo divné, že mladší generace by k tomu tenkrát přistupovala jinak. U nás se pak ten mainstream formoval skrze konzole, takže o to by to bylo zvláštnější. V tuhle chvíli jsem totiž vstoupil na fórum Gamestaru a posléze na Poradnu pro hráče, kde byl ten věkový průměr hodně nízký, a ještě si tak nějak pamatuji, co se tam probíralo.

Nicméně po krachu Poradny jsem přestal vše sledovat, takže kus příběhu mi tu chybí. El Kamila jinak internetově znám, ostatně vzhledem k Might and Magic to ani jinak nejde, a na gothicz.net se občas podívám, ale aktivně už jsem pak nikam moc nezavítal. Spíš to sleduji právě pasivně a mám takové výkyvy, kdy se pak u mě střídá aktivní sledování určitých stránek s obdobím absolutního nezájmu. Tady se ty generace střídají trošku jinak, ale to je dáno poměrně specifickým obsahem webu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #666 kdy: Leden 29, 2019, 01:48:42 »

Jo, co vím, tak kamil původně zvažoval dělat stránky o might and magic6-8, ale protože měl konkurenci ve tvé osobě (asi dalších), rozhodl se dělat web o gothicu :).

Ale ono ty věkové kategorie se dají relativně snadno určit.

Lidé, co mají nyní kolem 40-45, měli 15 let (kdy reálně mohli hrát tyto náročnější hry) v letech 91-95. Nicméně v tomto období je třeba přičíst i zpoždění samotné dostupnosti her a techniky. Tedy pro ně byly nové hry i ty, které mohly vyjít už dřív a stejně tak i počítače, které v to době mohli mít, se sem dostali se zpožděním. Tedy ve světě již mohli být nějakou dobu. Tedy pro tyto lidi mohli být novinky i hry z těch let 85-90, i když to ve skutečnosti už žádné novinky v herním světě nebyly. To třeba platilo i u mě, protože já měl 15 let cca v tom roce 94, to jsem mohl být na tom gymplu a tam pro mě třeba dungeonmaster byla "novinka". Hlavně tedy druhý díl. Pak ty ufa a tomu podobné hry.

Ale zbrusu nové hry, které vyšly v té době, kdy jsem měl 15-20, tak to prostě byly ty hry co vyšly v tom období řekněme 95-2000. Tedy třeba právě MM6-8 a podobně. Já tedy i tyto nehrál, když vyšly, ale hrál je zpětně, většinou z nějakého CD z časopisu. Třeba relms of arcania jsem hrál až třetí díl, který asi v levelu na CD byl. Naše generace tak měla ten rozptyl, co mohla hrát v těch řekněme 15+ a co pro ně bylo aktuální o něco větší, kvůli dostupnosti her i techniky.

Lidé, co mají 35-40, měli 15 let v tom období 95-2000, pro ně tedy již ty hry z 91-95 byly starší, navíc už v té době vše bylo dostupnější a nebyl tam takový posun. Hry z 85-91 ž jim musely připadat neskutečně zastaralé a dost pravděpodobně ani neměli počítače, na kterých by je pustily. (on ten vývoj byl taky hodně velký a rychlý).

Lidé, co mají 31-35, mohli mít 15 let po roku 2000 a tedy vesměs začali více ty hry vnímat až v době 3d grafiky, protože to pro ně byly hry aktuální. Hry z roku 95-2000 už pro ně byly starší a zastaralé a hry z roku 91-95 byly vykopávky, které ani pravděpodobně nespustily, díky kompatibilitě windows xp.

Lidé ve věku 25-30 už prakticky období 2d her nezažili, protože 15 jim bylo cca v roce 2005 a to už 3d grafiky byly standard. Mohli se zpětně dostat k těm hrám starším, ale prostě už to nebylo aktuální. Navíc i kompatibilita windows s dosem a win95-98 nebyla příliš dobrá, takže mohli mít i problémy je vůbec spustit. To už byly visty a windows7.

Tedy si moc neumím představit lidi v 30 letech, kteří hráli hry starší, z toho období 91-95, protože v té době ještě nebyli na světě. To už by ten člověk musel ty hry vyloženě zbožňovat a sám si je nějak dohledávat. Jinak fakt nevím.

Já na žádná fóra nebo diskuze a podobně o hrách nechodil. První větší fórum, kde jsem se zaregistroval, bylo až to gothic fórum a to jen kvůli češtině na datadisk ke gothicu2, abych tam sehnal někoho, kdo by mi pomohl s překladem té německé/amaterské lamáné anglické verze g2a. Ono přesun českých textů z g2 problém nebyl (ta hra již přeložená byla), ale překládat ty nové texty bylo nad mé možnosti. Pak už jsem tam zůstal :).

Tady na tomto tvém fóru je zajímavé, že jsou tu lidé asi starší (asi mého věku), což logicky je dáno tím MM6-8, ale i to vlastně odpovídá, no. I většina zdejších lidí ty starší hry hrála asi zpětně.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #667 kdy: Leden 29, 2019, 09:05:23 »

El Kamilův M&M web dokonce fungoval ještě pár let nazpět, kdy jsem si dělal souhrn tehdejších fanwebů a postupně jsem si je zase prolézal (Historie fanwebů v Čechách).

Já návštěvou fór v podstatě svou internetovou "kariéru" začal, protože dostupnost internetu byla na VŠ časově omezená (na gymplu jsme třeba internet neměli vůbec), takže to bylo akorát tak na přečtení emailů a v rychlosti prohlédnout novinky. Vlastní internet jsem měl tuším až v roce 2001. Nemalý kus času mi před rokem 2000 zabralo stahování her a jejich transport na disketách. Kapacitně to nebylo nic moc, takže jsem si s tím domů přinesl i kupu starších her, ale různé čistky tehdy malého disku přežily v podstatě jen střílečky.

U nás byly zdroje taky velmi omezené, sice jsme měli ve třídě jakousi grupu nerdů, co spolu hráli Dračí Doupě a kupovali Excalibur, ale vesměs šlo o spolužáky, co měli doma 286 nebo 386 počítače (současní čtyřicátníci). Kobkaři mezi nima vysloveně nebyli, ostatně jazykově zdatných bylo jen pár, ale jedinou více diskutovanou hrou, co si pamatuji, byla Dune a Red Baron. Redakce školního časopisu hrála UFO a HoMM a jelikož jsem byl odkázaný na PC ve studovně, tak jsem se dostal právě k tomuto. To už mi bylo tak 17, takže u mě opravdu hodně pozdě, ale naši na PC prostě neměli a Didaktiku jsem se zbavil v roce 1994. A teď je právě zajímavé sledovat, jaké byly naše možnosti a jak to koresponduje s dnešními třicátníky. Nekompatibilita DOS her po roce 2000 byla další problém.

Jako beru, že z pohledu IT jsme tady na SZ byli periferie a Pražáci to třeba mohli mít jinak, ale zase bych třeba čekal, že zrovna v okolí těch velkých měst probíhala obnova her rychleji a snáze se přeskakovalo. Pokud bych přimhouřil oči a přeci jen sklouzl s věkem níže (z 15 tak na 12), tak kategorie 30-35 mohla hrát Realms of Arkania: Shadows over Riva, ostatně Stíny nad Rivou vyšly i česky a to už jsme v éře Infinity her, které poté převzaly otěže nad žánrem cRPG. Spíš si myslím, že hodně lidí z této doby se ke starším hrám dostalo až zpětně, spolu s Baldur's Gate se probíral třeba Eye of the Beholder. Spolu s Might and Magic 6 pak se pak zvedla novodobá vlna kobkařů, ale i popularita MM6 přišla jakoby zpětně.

A na tomhle fenoménu (MM6) bylo zajímavé sledovat, že to v podstatě byli samí nováčci. Jednak tu vystupovali lidé z naší generace, ale bez předchozí zkušenosti s cRPG jako já a pak se na to nabalili mladší ročníky a u nich si taky nevybavuji, že by se kdy pořádně probíraly starší hry z těch let 91-95 (straší už vůbec). Na starší hry jsem narazili až tehdy, kdy někdo něco zkoušel zpětně, tedy většina těch lidí se ke starším cRPG skutečně dostala až v dospělém věku a cíleně :)

Věřím tomu, že existují výjimky, kdy měl třeba někdo počítačově a herně zdatné rodiče, ale to je podle mě opravdu jen zlomek hráčů a museli by se jim cíleně věnovat. V tomhle ohledu, není to tedy zrovna přímo tento případ, byl hezký blog Dave de Sadeho (zakladatel RPGHry.cz), který se ke starým hrám dostal tak, že neměl na výkonnější stroj a musel i po roce 2000 hrát méně náročné tituly. Časem jsem u něj ovšem nabyl pocitu, že tu časovou osu smázl a začal se považovat za skutečného pamětníka, což si myslím, že je právě realita u těch současných třicátníků. Ono není problém si dneska zahrát cokoliv staršího a pak tu minulost lehce přikrášlit.

Jinak přímo sem chodí pamětníků méně, StriderCZ byl asi první a navíc tu zůstal, pak je tu Richmond, Tono a občas se tu objeví Ringo. U ostatních je to spíše chvilková záležitost a navíc si tu schválně volí jiné přezdívky - asi abych je nepoznal :D I když nesmím opomenout, že někdo to tu třeba jenom čte, ale aktivně nepřispívá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #668 kdy: Leden 29, 2019, 17:58:43 »

Milhausova kategorizace hráčů podle věku vůbec nepotěšila, protože jsme se tam nenašel :( Bohužel už patřím do generace 45-49, což i znamená, že bych hry už vůbec hrát neměl. Což se ale neděje a nějak mě to ani po těch letech nepustilo. Naopak bych řekl, že nyní hraju hry nějak víc "prožitkově" bez kvantitativního cíle. Já tedy měl to štěstí, že jsem mohl hrát už na XTčku někdy v roce 89/90 (u budoucího tchána) a protože mě to úplně rozsekalo, našetřil jsem si na Didaktik Gama a později přesvědčil i rodiče, že je absolutní nutnost pořídit 286ku. Jako Pražák (byť naplavenina) jsem díky různým inzerátům měl relativně "stálou" skupinu lidí, se kterými jsme měnily hry, protože internet v té době nebyl samozřejmě. Tohle období bylo asi vůbec nejlepší, protože jsem zároveň studoval na VŠE a bylo tedy spousta volného času :) Postupně ale zdroje mizely a objevily se BBSky, kde se dalo také leccos stáhnout.

Já tedy měl zkušenost v prvních letech s hrami na ZX spectrum (dodnes mi zbyly asi 2 kazety a mnou ručně psaný seznam her na zadní straně pobaví i dnes). U tchána pak jsem občas hrál klasické formule od Accolade, jeden EGA golf, první Test Drive, SimCity, Princ z Persie a Face-off. Teprve po pořízení 286 a sehnání kontaktů, přišly i další hry. PRvní RPGčko, se kterým jsem měl tu čest bylo tuším Magic Candle, jako shareware (?). Absolutně jsme nevěděl, co hrát. Pak přišli na inzerát 2 malí kluci k nám do bytu a mimo jiné mi ukázali Dungeon Master. A tam se zachytil drápek a už nepustil. Nemohu říct už s jistotou, zda-li jsem měl přísun horkých novinek. To si myslím, že spíš ne. Ale skoro určitě jsem měl jako jeden z prvních Lands of Lore.

Do fanwebů jsem se vlastně nikdy nezapojoval, výjimkou je právě Elemirův web. Já chodil spíš na takové ty kecací weby, kde sice byly auditka o hrách, ale samozřejmě byly v menšině (Mageo, Hofyland nebo i web Score). Nejvíc mě asi chytly RPGHry.cz a předtím Runetekův web o dungeonech. Postupem času člověk zjišťoval, že ty staré hry si pamatuje čím dál méně lidí a člověk je často pranýřován, že hodnotí ty staré hry vysoko kvůli nostalgii, což mě vždy naprosto vytáčí. Bohužel české/slovenské weby o starších hrách bud zkomírají (promiň DJi, ale oldgames mají strašně málo nových příspěvků) nebo už umřely (viz RPGHry.cz).
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #669 kdy: Leden 29, 2019, 18:25:33 »

Takže hry se hrajou až od patnácti? Zajímavé. Já myslim, že mi mohlo bejt maximálně šest. Dovolim se řadit do kategorie 31-35.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #670 kdy: Leden 29, 2019, 18:52:26 »

Richmond: Já to tak nemyslel, jen jsem tu kategorii již nezahrnoval, ale pro ní by mělo platit cca totéž, co pro ty předchozí, jen tam byl problém s totalitou a dostupností her v těch letech 85-90. Já znám i 70tiletou pařanku gothicu, která dělá betatestera češtin do RPG her a hraje hodně a často. S věkem jako takovým to nijak nesouvisí, spíše šlo o to, kdy ti lidé kolem 30 ti let mohli začít ty hry hrát a současně z toho něco mít.
Yuyana: Já hrál taky od desíti, ale myslím, že v té době bych některé hry hrát nedokázal. Respektive bych z nich nic neměl, protože bych jim nerozumněl a nechápal je.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #671 kdy: Leden 29, 2019, 20:26:25 »

Milhaus: Mně to je jasný, psal jsem to v dobré náladě :) Když píšeš o letech 85-90, tak to jsem měl bohužel jen zkušenost s jednou sovětskou hrou, která se připojovala k TV a byl tam vlastně klasickej tenis a hokej, tedy pálka na každé straně nebo v případě hokeje ovládal hráč 2 pálky, přičemž útočníkem buď míč procházel (šlo měnit úhel) anebo ho odrážel. To jsem hrál jak blázen, mohlo to být cca v roce 1984. A na gymplu jsem pak viděl u kamaráda na ZX Spectru v roce 1987 Saboteura. To jsem mu strašlivě záviděl.

Ale ten věk měl něco do sebe, protože přeci jen mi nebylo 5-8 let, když začly ty pořádné hry na 286, přeci jen se víc člověk pamatuje, když mu bylo těch 19-20.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #672 kdy: Leden 29, 2019, 20:41:02 »

Já si z ruských her pamatuji akorát zajíčka - vlka, kterak chytal vajíčka, nebo co.  To tedy byla taková kapesní hra ne PC. Ale některé ty hry, co jsi zmiňoval, jako golf, Princ z Persie, SimCity si taky pamatuji vcelku dobře. Z c64 si nepamatuji skoro nic a ze škole ze čtvrté třídy si pamatuji jen žabky a to, že tam měli 9" diskety a že jsem jim je záviděl, protože já měl doma kazeťák a boje s ním byli peklo. Hlavně ladění čtecí hlavy. Celkově si z toho období pamatuji spíše postup, jak jsem ty hry nahrával a podobně, než ty hry samotné.

Ale určitě jsem hrál todle:


a todle se ségrou


« Poslední změna: Leden 29, 2019, 20:48:52 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #673 kdy: Leden 29, 2019, 21:42:42 »

Tu sovětskou hru na televizi jsem asi viděl, matně si vybavuji, že někdo něco podobného měl - taková vroubkovaná hnědá krabička se dvěma switchi? Teď nemyslím Atari :) Vlka s vajíčkama a taky Potápěče jsem hrál, ale naši mi to nikdy nekoupili, tak jsem to měl vždy půjčené nebo jsem hrál u někoho jiného. V roce 1987-8 (?) jsem se díky bráchovi dostal k Didaktiku a později jsem od našich dostal jako studijní pomůcku Didaktik M ... jasně, studijní :D Ale kupodivu si zas tak moc her taky nepamatuji, ale Popeye z c64 kupodivu ano (známý měl c64).

Oldgames je škoda, ono už toho kolem moc nezbylo, ale třeba se to tam zase jednou oživí. Přijde mi, že ani DJ nemá moc času. Fanwebů jsem svého času navštěvoval hodně, byť ne vždy aktivně, ale jejich doba již dávno pominulo a mnoho jich zmizelo v nenávratnu. Ono spolu s tím se vytratilo i dost lidí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #674 kdy: Leden 29, 2019, 22:08:23 »

Tak ono by asi nebylo zas až takový problém udělat nějaký web, nebo spíše webblog s deníky z RPG her. Stejně je hrajete a nějak zveřejňujete, třeba ty zde na fóru, tak víceméně by si to mohl dát jen do formy blogu a ten deník jen trošku z hlediksa formátování upravit a takto tam ty deníky z hraní sbírat (co hráč, to deník, klidně i na stejnou hru, alespoň by se třeba lišil postup). Třeba by se přidali i další hráči. Vyhnul bych se hodnocení té hry v nějakých číslech a podobných nesmyslech, ono člověk většinou z toho deníku pozná, jestli ta hra toho hráče bavila, což je to hlavní, protože podle toho se dá vycházet, jestli mě to bude bavit taky.

Nedával bych ani asi žádný limit staré/nové hry, ale spíš bych nějak dbal na ten formát toho deníku, aby to nebyla jen snůška výkřiků a blábolů.

Kdo ví, třeba by se to chytlo a přidali se i další. A když ne, alespoň by to bylo snadněji dohledatelné, tady třeba na fóru se to snadno ztratí.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 82