Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:13:59
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279295 krát)

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #60 kdy: Říjen 26, 2015, 19:22:19 »

Ač sběratel bigboxů, tak naštěstí krabice nových her jdou mimo mne. Výjimkou za posledních asi 7 let je vlastně jen MM:X a ten se zrovna povedl, i když ten Uplay to pěkně degraguje. Já Steam obecně nemám rád. Přesněji řečeno, nevadil by mi vůbec, kdyby byly alternativy bez DRM, což ne vždy je. A trend je myslím bohužel nastavenej jasně. Přibývá masivně lidí, kteří si nekoupí žádnou hru, která by nešla přes Steam.

Ovšem leckdo by mě mohl nařknout, že kritizuju krabice se steam only hru a přitom si kupuju krabice s disketama na C64 nebo Amigu, a tím pádem taky tu hru z těchto médií nespustím :) No je to fakt :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #61 kdy: Říjen 27, 2015, 07:55:11 »

4Yuyana: Díky :)

Jak už jsem psal u sběratelek, pro mě je ta placka podstatná právě u nich, i kdyby byla principielně k ničemu. Má to ten samý efekt, jako psal Richmond u těch příkladů s jinými platformami. Jenomže potíž je opravdu v té svázanosti s různými službami.

Zatímco tu hru ve verzi pro C64 si zahraju ještě za 50 let (pokud mám tedy funkční diskety nebo obraz disku), Fallout 4 nemusí být za 5 let vůbec spustitelný. 5 let je navíc dost dlouhá doba pro podporu dnešních titulů, pochybuju, že se někdo v takovém případě bude zabývat oficiálním off-line patchem. Nehledě na to, že dneska je moderní do her cpát různé on-line prvky. Nedodělané hry a patche jsou pak kapitola sama o sobě.

Volitelná registrace (vázání na službu) je něco, co se mi celkem líbí a objevuje se to často u indie projektů, co jsem sledoval. Hlavní popularita online služeb ja na západ od nás a to je také hlavní zájem distributorů. Přizpůsobují se tomu tedy i malá studia. Poslední dobou třeba často vídám argumenty typu, že dotyčný by si nekoupil nic, co nemá verzi pro Steam.

Výhody Steamu však podle mě nikterak nepřevyšují negativa. U ostatních služeb (Uplay, Origin) je to ještě horší. Zmínit lze zrovna patche. Pokud by hry dneska nevycházely tak rozbité, nebylo by potřeba tolika patchů. To, že to za mě hlídá nějaká služba, prostě výhoda není. Ta služba jen těží z neschopnosti někoho jiného. Navíc ne vždy, je patchování přínosem, obzvláště když je mi vnuceno a s tím i další rozbitá verze hry ;) Dneska už se snad lze vracet ke starším verzím hry, ale opět to není žádná výhra (viz na můj vkus až moc časté nekompatibility save pozic).

Sběratelství dnešních her je pro mě passé, nakoupil jsem jen to, co se mi nějak líbilo, tedy celkem 3 hry a pochybuju, že bych v tom pokračoval. Stejně tak se to týká nákupu her na online službách. Nejvíc toho mám zrovna na Steamu, ale dobrou polovinu z toho mám i v DRM free verzi. Zůstávají tam tak jen tituly, které prostě svou alternativu bez DRM nemají a to byly tituly, které jsem si prostě zahrát chtěl. Pokud to někdy krachne, tak o mnoho nepřijdu :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #62 kdy: Říjen 27, 2015, 08:37:10 »

Vtipné je, že nyní už to dotahují do extrému a to, že je hra "jištěná" přes steam nestačí. Člověk tak zakoupenou hru na steamu musí ještě registrovat na jiné službě a provozovat obě :). (viz třeba to MMX, pokud to člověk koupil přes steam, bez uPlay se neobešel :) ).

Osobně bych si nic, co se váže na steam (nebo podobné věci) nekoupil, pokud bych měl jinou alternativu. Jenže ony ty alternativy moc nejsou. Ještě ten gog, kde je to DRM free a tedy lze instalátor stahnout a třeba někam zálohovat na disk a z něj by to pak mělo jít nainstalovat kdykoliv, klidně i 20 let po té, co gog jako online platforma skončí.

Jenže on toto není problém jen u her. Digitální distribuce plně nahrazuje i jiné věci, jako filmy, hudbu, knihy. Obecně se uvádí, že výhodou právě takových knihoven je to, že si člověk daný obsah jednou koupí a už o něj nikdy nepřijde, tedy může jej kdykoliv stahnout a použít a nemusí řešit funkčnost média a jeho případnou zálohu. V krátkodobém měřítku tomu tak i je a je to jedna z výhod digitální distribuce. Jenže v dlouhodobém měřítku je to přesně naopak. Člověk má zakoupený digitální obsah, nad kterým ale nemá žádnou kontrolu. Pokud se někdo někde v USA rozhodne, že vypne tlačítko, má dotyčný smůlu a ke svému legálně vlastněnému obsahu se již nikdy nedostane. Pokud někdo vyhodnotí, že daná věc už nikoho nezajímá a smaže jí, má smůlu atd.

Tedy budoucí nostalgici, kteří se s láskou budou chtít vrátit po 20 letech ke své nějaké oblíbené hře z dnešní doby, to budou mít velmi těžké :).

Nemyslím, že jsou tyto služby kdekoliv na světě nějak moc oblíbené. Spíše jsou oblíbené právě u těch distributorů, kteří je tak vnutili lidem. Výhodou pro distributora je to, že je hra registrovaná na účet a tedy je již nadále zpětně neprodejná. Zatímco u konzolí funguje překupnictví ve velkém, člověk si koupí hru za těch 1600, zahraje si jí celých těch úžasných 12 hodin a tak jí 3x dohraje a pak jí prodá a koupí jinou, ta ho tolik nebaví, takže jí hraje jen 4 hodiny (aby jí jednou dohrál) a opět jí prodá a koupí jinou atd atd. Ve finále si tak 1 kopii hry koupí 12 lidí a vydavatelé z toho mají 11x menší zisk. (ano, na konzolích "není pirátství") :). Když s tím chtěl Microsoft něco udělat, jelikož se mu to pochopitelně nelíbí a rozhodl se u své XONE pro podobnou digitální distribuci, jako u PC, se zlou se potázal. A ačkoliv to na poslední chvíli zachraňoval, ve finále nyní už pro něj prodej XONE není důležitý a čísla, kterými se vždy tak hrdinsky chlapil, už nezvěřejňuje, vždyť koho to zajímá, že :D, mnohem důležitější jsou uživatelé té jeho online služby.

Na PC něco takového není možné, díky těm službám. Pokud hru člověk jednou aktivuje, je už "na vždy jeho". A aktivovat jí musí.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #63 kdy: Říjen 27, 2015, 09:12:56 »

Lidi, nedramatizujte, spolíhejte na rusáky a jejich hackery, který vám třeba toho fallouta opravěj :-D. Musíme jim věřit. Víra je důležitá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #64 kdy: Říjen 27, 2015, 10:39:01 »

Je to paradox, že bychom se měli nakonec vrátit ke crackům :) Ale tak on je přesně tohle problém i některých DRM, které jsou nyní blokovány ze strany Windows 10, takže v podstatě se z toho bez nich také stal nehratelný obsah.

Extrém dvou aktivací je u Ubisoftu docela vtipný, ale Ubisoft to prý má ve své politice, takže to bude všude mimo Uplay. A je to přesně ono, jakmile to aktivuju, pro kohokoliv dalšího je to bezcenný kus krabice, pokud bych se to rozhodl prodat.

GOG má z tohohle pohledu docela velkou šanci tu vydržet hodně dlouho, protože ten zájem o hry bez DRM a aktivace tu je a ještě hodně dlouho bude. Navíc vešel docela slušně do povědomí (když vzpomenu třeba na začátky).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #65 kdy: Říjen 27, 2015, 11:27:47 »

GOG má z tohohle pohledu docela velkou šanci tu vydržet hodně dlouho, protože ten zájem o hry bez DRM a aktivace tu je a ještě hodně dlouho bude. Navíc vešel docela slušně do povědomí (když vzpomenu třeba na začátky).

no jo no, jenže přesně to může být také i jeho zhouba, to že je úspěšný. Stačí, aby jej koupila nějaká jiná firma, ať už z důvodu likvidace konkurence, nebo z důvodu "rozšíření" své působnosti. Pak se to během chvilky může solidně zvrtnout :).

Windows 10 nemusíš používat :), můžeš se vrátit třeba k win98, pokud si tu hru budeš chtít zahrát. Tedy to se dá obejít (legálně). Nicméně todle je zase věc microsoftu, která je obecně nepochopitelná. Starforce a tomu podobné DRM byl ale docela solidní hnus, mimo jiné vyrobený v Rusku :), oblíbený Ubisoftem :).
« Poslední změna: Říjen 27, 2015, 11:30:57 od Milhaus »
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #66 kdy: Říjen 27, 2015, 11:54:11 »

Dnesni nesvar nedodelanych a rozbitych her zasáhnul i konzole, prave diky tomu ze se jaksi pocita ze uz i konzolista je vlastne always online hrac. V dobach playstationu 1 a 2 něco takového neprichazelo v úvahu. Hral jsem na nic desitky her a celkem zodpovedne muzu rict ze rozbita a zabugovana nebyla ani jedna, ty hry byly perfektne odladene a bez chyb. Ono to jinak ani neslo, nebyla moznost to nijak opravit. Na tom je pekne videt ze když se chce tak to jde. Vyvojari si při tehle pripomince ohaneji tim ze nyní jsou hry vice komplexni a narocnejsi na vyvoj, ale podle me to je nesmysl. Stejne jako narocnost a komplexnost pokrocili i technologie, dononce bych řekl ze dřív to dalo vic práce nez ted. Playstation 3 a XBOX 360 na tom byli z pocatku sve existence podobne, hry na nich byli perfektni bez chyb. Ovšem casem to zaclo sklouzávat do toho co je ted. A nova generace konzoli jede prakticky ve stejnem duchu jako PC scena, nedodelane hry, day one patche, zaplatovani do nekonecna.
Dneska si clovek koupi hru a vlastne nevi jestli hraje finalni produkt a je tam vse tak jak tvurci tvrdi ze ma byt nebo si to nahodou nerozmysli a třeba po roce hru kompletne nepredelaji (viz Wasteland 2 nebo Original Sin). Online berličky dneska vyuzivaji snad uplne všichni. na jednu stranu chápu ze to je pro ne pohodlnejsi, ale takového pocitu lehciho srani na hracovu hlavu se nejak nemuzu porad zbavit.
Podle me na tom vsem nese taky zasluhu kickstarter a early access, které davaji jasny signal ze hry se daji prodat nedodelane. Bohuzel na tom vsem nese vinu taky koncovy zakaznik, tedy my hraci, protože jim proste ty nedodelane hry hromadne kupujeme.
Steam a další služby jsou kapitola sama pro sebe. Osobne nechapu jak se mohlo stat ze tohle hraci s takovou radosti prijali. V době kdy vysle Half Life 2 a vyzadoval jako první velka hra Steam, byl kolem toho velky rozruch a velka vlna nevole. A během par let je všechno jinak, většina z tech milionu lidi co musí mit steam je spokojena. Online knihovny jsou něco co hraci povazuji za skutecne sbirky, i když se jedna jen o virtualni vlastnictví licence. Je to tim ze hodne lidi proste slysi na takzvanou socializaci a mají potrebu se nekde digitalne sdružovat, a steam jim k tomu poskytnul plno prostredku. Fanaticke sbirani steam kartiček (digitálních obrazku) je jednou z nich. Hraci prestali rozlisovat mezi skutecnym předmětem, necim na co si lze sahnout a vlastne to skutecne vlastním, a virtualnim majetkem, který je z mého pohledu uplne něco jiného. Jenze dneska když ma většina lidi cely svůj život v mobilu se není cemu divit. Jo, digitalni doba, to sou věci:)
« Poslední změna: Říjen 27, 2015, 12:33:48 od flash »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #67 kdy: Říjen 30, 2015, 13:23:41 »

Mimochodem, když už jsme u toho steamu, tak se tam nyní rozjely slevy u mnoha her:
http://store.steampowered.com/search/?salepage=steamhalloweensale#sort_by=Name_ASC&sort_order=ASC&salepage=steamhalloweensale&page=1

neprošel jsem to celé, ale jediná trochu víc zajímavá hra je tam asi Vampire: The Masquerade - Bloodlines, jedna z nejlepších RPG her z pohledu třetí osoby, kterou jsem kdy hrál.

Na gog mají podobné slevy, ikdyž s menším počtem her. Zde je tedy zajímavá zejména sleva na zaklínače 3 (o 11 eur) i na jeho první "datadisk" o 1 euro.

Zajímavé je, že EXPANSION PASS, který se prodával ještě před vydáním zaklínače 3 a který se stále prodává, a který by měl obsahovat oba datadisky, je za 26,5 eur. Zatímco samostatný první datadisk je za 10 eur, nyní za 9 eur. Nevím tedy, zřejmě bude ten druhý výrazně větší, když bude mít hodnotu 16,5 eur :). Protože pokud by stál také 10 eur, pak kupovat EXPANSION PASS by byla kravina.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #68 kdy: Říjen 30, 2015, 18:33:41 »

U mě je to celkem jednoduché, her mám dost, takže se mi to zvesela mine :) Expansion pass na Zaklínače 3 jsem kupoval o prázdninách a bylo mě celkem jasné, že za nějakou dobu by mě ta DLC vyšla samostatně levněji, bral jsem to spíš jako příspěvek. Co si vybavuju, tak ten druhý přídavek by měl do hry přinést i nové území, takže v porovnání se Srdcem z Kamene bude asi dražší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #69 kdy: Říjen 30, 2015, 22:46:23 »

Mně tedy udělá nápor na šrajtofli Gog. Teď tam narvaly poslední chybějící goldboxy, Ravenloft sérii a Dark Sun sérii. O vánocích to vše musím skoupit. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #70 kdy: Říjen 31, 2015, 01:01:15 »

Všiml jsem si, svítí mi to už několikátý den v Galaxy :) Ceny jsou docela zajímavé, ale do Vánoc se u toho třeba sleva objeví. Na Dark Sun mám vzpomínky hlavně v souvislosti s DOSBoxem. Kdysi dávno jsem se to pokoušel přes něj spustit, ale mělo to značné potíže s plynulostí, takže jsem to po pár bojích musel vzdát. Od té doby už jsem se k tomu nedostal.

Dark Sun: Shattered Lands u nás vyšel jako CD příloha nějakého časopisu. Zaujal měl docela potisk CD. Dvojka pak byla první hrou, kterou jsem koupil přes eBay. Bohužel jen CD v obalu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #71 kdy: Říjen 31, 2015, 09:41:35 »

Jsi si jisty, ze DS1 vysel jako priloha?To se mi nechce verit. Ziskat prava na tuhle hru byl totiz pro Gog obrovsky problem.
Ale jinak DS1 mne bail mnohem vic nez Baldur's Gate
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #72 kdy: Říjen 31, 2015, 14:29:32 »

Je to už hodně dávno, takže si to úplně přesně nevybavuju. Možnosti byly tehdy jen dvě. Buďto jsem to kupoval ve Zlatnický (v rohu tam na zemi měli bednu se starými čísly časopisů), nebo sem to koupil v Levných knihách. Zůstalo mi totiž jenom CD, takže si nejsem jistý, zda-li to mělo i obal. Mám to CD od Slash Corporation, kde je žlutý nápis dole. Ale asi to byly ty Levné knihy, protože čím víc nad tím uvažuju, tím víc si myslím, že to bylo v plastové krabičce.

Edit: Je to přesně tohle CD.
« Poslední změna: Říjen 31, 2015, 14:36:03 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #73 kdy: Říjen 31, 2015, 18:31:11 »

To bude z levných knih, protože hry z levelu myslim vždycky měli nekde logo casopisu level.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #74 kdy: Říjen 31, 2015, 19:20:30 »

JJ, z Levnejch knih. Mám podobně Stone Prophet, Shadowlands (i když to mám i v disketové verzi v bigboxu) a pak Darklands. Vše se v LK prodávalo. Ale jak píše Elemir o prodejne ve Zlatnický, tak tam jsem hodně chodíval a dřív tam mívaly samostatně cédéčka z těch růtných SSI kolekcí, takže klidně to může být odtamtud. Ale téměř stoprocentně to není z žádné přílohy časopisu.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 89