Po odehrané jedničce logicky následuje dvojka

V jedničce ještě zbyly bonusové přídavky, ale nechtěl jsem si případně rozhodit save pozice kvůli importu do dvojky, tak jsem to po hlavní lince utnul. Dvojka mi sama import nabídla, ale z počátku není žádný vliv vidět a to jak v případných volbách, tak i ve výzbroji. Mno, vrátím se k tomu později

Pro úplnnost ještě uvedu, že i dvojka je v Enhanced Edition.
Děj navazuje zhruba měsíc po událostech jedničky, jak je patrné z rozhovoru s Triss (tělo vraha z outra jedničky je jí dopraveno zhruba po měsíci pitvání jinými "odborníky") a začíná poměrně netypicky v podobě výslechu, kdy se v rámci prologu postupně odkrývají okolnosti vraždy krále Foltesta. Ano, Foltest si sice Geralta najal jako dočasnou osobní stráž, ale ani Geralt není všemocný. Naneštěstí je také jediným podezřelým, protože v době vraždy mu dělal doprovod. Leč vrah stihl uprchnout před příchodem stráží. Vyšetřovatelem je jistý Vernon Roche z oddílu pověstných Modrých pruhů, což je jakési speciální komando výzvědné služby. Talar se kupodivu ve dvojce nevyskytuje.
Stop, že netušíte oč jde? Ani se nedivím, tak zpět a hezky popořádku

Outro jedničky končí pokusem o vraždu krále Foltesta, kdy Geralt na poslední chvíli zasáhne a maskovaného vraha zabije. Po stáhnutí masky se však poněkud zhrozí, protože před ním leží mrtvý zaklínač, což se právě potvrdí pitvou zmíněnou v druhém díle. Motiv je ovšem neznámý a outro v tuto chvíli končí. Dvojka začíná poměrně zajímavým intrem, které zachycuje krále Demawenda (vládce Aedirnu) při běžné zábavě na lodi. Ta je přerušena vpádem jiného zaklínače, který všechny pozabíjí a sebou si vezme Demawendovu hlavu. Motiv opět neznámý, ale po vraždě Foltesta už je jasné, že pátrání po motivu bude hlavní náplní druhého dílu. Dvojka se tak na hony vzdaluje od tématu Divokého Honu a Geraltovy amnesie. Vlastně ne tak docela, občas se to ve hře mine, ale co si pamatuju, tak jen jako okrajová záležitost.
Odehrál jsem zatím první 4 hodiny, což je zhruba celý Prolog a začátek Flotsamu ... a bylo to perné, hlavně z počátku. Videa a screenshoty budu teprve zpracovávat, takž dnes to pojmu spíše jen jako obecný úvod, popř. zkusím alespoň něco večer doplnit. Hru pohání úplně nový engine a s tím přichází celá řada změn, od těch grafických až po systém hry. Celé je to barevnější a detailnější, první, co mě padlo do oka, byl redesign samotného Geralta (dobrá, to přece vím, ale můžu snad dělat překvapeného, ne?

). Detaily jsem nastavil na vyšší, to už mám ozkoušené, HD 5770 to v pohodě utáhne, akorát mi chybí podrobnější volby nastavení v menu hry. Pár věcí bych celkem rád upravil, protože mi po odehrané trojce přijdou jako pěst na oko. On je ostatně rozdíl v grafickém pojetí dvojky a trojky minimální, akorát že ta trojka má některé věci dělané lépe. Nahodil jsem české titulky, dabing ponechal anglický a nepohrdl tutorialem.
Může to vypadat směšně, obzvláště poté, co jsem před pár týdny dohrál trojku, ale věřte, že to trénink chtělo. Přístup k hraní jedničky a dvojky (trojky) je prostě diametrálně odlišný. Základem je stále boj, který je ve dvojce naprosto v režii hráče, tedy žádné vychytávání sekvencí jako v jedničce a přehazování stylů (nehledě na to, že v jedničce se jednalo o realtime s možností pauzy). Vrcholem všeho bylo, když mi hra po testu v aréně doporučila nízkou obtížnost ...

Paradoxně jsem u arény zjistil, že co mi vadilo na ovládání postavy v trojce, je už ve dvojce

Rychle jsem tedy pochopil, odkud vítr fouká a po pár bojích v prologu už bylo zase vše skoro při starém. Skoro proto, neboť trojka má opravdu boj odladěnější, ale to se tady podá. Návrh hry jsem proto ignoroval a nastavil si střední obtížnost. Geralt mi sice v jedničce skončil na 39. levelu, ale ve dvojce je to skoro prachobyčejný zelenáč a stále si nejsem jistý v kramflecích.
Pokud jde o další změny v systému hraní, nejvýraznější je překopání dovedností a alchymie. Dovednosti jsou smrsknuté na 3 hlavní větve (boj, znamení a alchymie) a jednu společnou (trénink). Bez docvičení tréninkové větve se nedá hnout v dalších třech. Dovednosti v každé větvi jsou ještě různě pospojované, jednotlivé úrovně jsou graficky nahrazy prostým skládáním talentů do jednoho chlívečku - efekt je stejný, akorát tomu chybí samostatné ikonky. Alespoň je to přehledné. Na některé dovednosti lze navíc aplikovat mutageny, které dodají další bonusy. Teprve u přehledu dovedností jsem si uvědomil, jak je trojka v tomto ohledu zase podobná jedničce. Přitom dvojkový systém taky není špatný. Alchymie tu má jednu výraznou změnu, lektvary lze konzumovat jedině během meditace, tedy jinak řečeno, nelze je konzumovat během boje. Vyžaduje to tedy mnohem pečlivější plánování. K meditaci naštěstí není potřeba hledat ohniště nebo spřízněnou duši.
Postupně se budu k řadě věcí vracet, ale to podstatné pro teď je, že když jsem to včera spustil, dýchlo to na mě tou správnou atmosférou a neměl jsem potřebu se od toho odtrhnout. Je to prostě jedna z těch her, co dokáže zaujmout i po x-té. Už od první chvíle je co dělat a Prolog nakonec utekl velmi rychle. Nemůžu si pomoci, ale s uzavřeným světem umí CD Projekt RED pracovat mnohem lépe a teď je to ještě více vidět. Trojka je oproti tomu příliš rozvláčná. Geralt navíc neztratil nic ze svého vtipu. Akorát kdyby to bylo méně barevné

Ale dost už teoretizování.
Prolog a vylodění ve FlotsamuMoje úvodní situace nebyla příliš lichotivá, shodou okolností jsem se stal hlavním podezřelým ve vraždě krále Foltesta a vyšetřovatel Vernon Roche nemá zrovna důvod mému tvrzení věřit ... nj, tak tu máme 3 dialogové volby, z nichž každá vede k části hratelného obsahu. Ve hře oproti jedničce přibylo cut scén, takže člověk je chvilkama rád, že si taky může v Prologu sám zahrát

Ovšem, zapomněl jsem na jednu věc - jak jsem se do vězení dostal je jasné, proč Foltesta zavraždili je úkol do budoucna, ale kde jsem a co jsme tu vlastně dělali, to jsem zatajil.
Foltest je jako každý panovník přesvědčen o vyjímečnosti své genové výbavy, byť dle soukromého názoru Triss nepatří zrovna mezi inteligentní panovníky, ale holt jednou je to král tak je to král. A tak se jednou stalo, že starý baron La Valette natáhl bačkory a nechal po sobě syna a krásnou mladou manželku. No mladou, Arjanovi (Aryan) je dobrých 25, takže už to bude čtyřicátnice, ale zachovalá!

Ostatně v trojce vypadá i na prahu padesátky stále dobře. Milý Foltest s ní zplodil dvě děti - Bertila (Boussy) a Anais. Ovšem před církví je zapřel a teď mi nějak uniká důvod, o co vlastně Foltestovi jde. Jo, Aryan. Aryan znechucen Foltestovo chováním se mu podstaví na odpor a to nevěští nic dobrého. Takže se jednoho krásného dne Foltest objeví u jejich hradu a samozřejmě s mocnou armádou v zádech

A Geralt s Triss u toho samozřejmě nesmí chybět

Díky oněm třem dialogovým volbám se mi tak postupně poskládal příběh předchozích několika dní a mohl si lépe pocvičit ovládání. Hrad la Valletů je opravdu nádherně udělaný, až budou screenshoty, budete moci posoudit sami. V tomhle ohledu je to oproti jedničce značný skok. Navíc se nemusíte obávat, že někam spadnete, Geralt stále nepřeskočí jediný plůtek a na srázu ho zastaví neviditelná stěna

V trojce sice minimálně ta stěna chybí, ale v pohodě to nahradí pro změnu kůň, ten taky nikam dobrovolně "nespadne". Postupně jsem se tak dobral až k čistě přátelskému rozhovoru s Rochem a konečně dostal najíst. Poprvé se tu objeví i Vernonova pravá ruka - Ves. Roche mi před odchodem položil na stůl klíč od pout a od teď je to už opravdu jen na mě.
Vězení jsem si párkrát loadnul, protože první úkol je probít se holýma rukama přes stráže a tady je trošku problém. Ani ne v tom, že oni mají v ruce obušky, ale pěstní boj se ovládá divně, navíc Geralt nedokáže plynule projít dveřmi cely, je potřeba se do nich nejprve dobře postavit. Ale po rozkoukání už je to v pohodě a ještě lepší je to s vlastním obuškem v ruce. Hlavně jsem zapomněl na to, že můžu používat znamení. Oproti jedničce přibyl nový prvek, za zády protivníků se lze plížit a omráčit je. Geralt se umí také patřičně přitisknout ke zdi a držet se mimo dohled. Nakonec i to selhalo a většinu osazenstva jsem pobil. V jedné z kobek jsem narazil na Aryana, kterého jsem před pár dny přemluvil, aby se dobrovolně vzdal. Nebyl v nejlepší kondici, zrovna ho vedli na další mučení. Dohodli jsme se na vzájemné pomoci a dovedl jsem ho do skladu oleje. Kvůli cti rodu by udělal vše a taky že udělal ... zapálil sudy. Jen taktak jsem stihl zmizet.
Takhle si Vernon zrovna můj útěk nepředstavoval, ale co už, hlavně že jsem v jednom kuse a můžeme se lodí vydat po stopě královraha. Podle všeho byl naposledy spatřen ve Flotsamu, v blízkosti tamějšího vůdce Scoia'tael Iorwetha. Ano, Veverky si stále vedou tu svou "spravedlivou" válku, bez ohledu na to, jak dopadlo povstání ve Wyzimě. Ostatně je to jeden z mála okamžiků, který jaksi reflektuje události v jedničce. Po Foltestově smrti se vlády ujímá rada, která byla ustavena v jedničce při hře za neutrála a Triss je o své místo v radě připravena, stejně tak je jí zabaven dům ve Wyzimě. To vše kvůli vztahu s Geraltem ... vlastně je to jen záminka, baron Kimbolt už se vidí na trůně

Mimochodem, vztah s Triss je zde dán automaticky, případný výběr Shani v jedničce nic nezmění. S výzbrojí se to má tak, že jsem v Prologu měl akorát oba původní meče - Aerondight a D'yaebl. Ovšem jediná věc, u které mohu říci, že opravdu pochází z jedničky je, že mi Foltes v jedné části děje poděkoval za osvobození Addy (defaultně se považuje za mrtvou). Uvidím, třeba najdu ještě něco.
Animace při přechodu z Prologu do první kapitoly ukazuje události rivského pogromu, při kterém Geralt málem zahynul a málem zahynula i čarodějka, co byla s ním. Je to v podstatě převyprávění toho, co mi řekl už krčmář v Bahnicích v jedničce. Geralta propíchl nějaký vidlák, čarodějka se ho snažila oživit až vyčerpáním padla a šedovlasá dívka, která se tam na poslední chvíli zjevila, je oba teleportovala pryč. Geralta našli Lambert s Eskelem poblíž Kaer Morhen a Triss ho poté vyléčila (odtud začíná děj jedničky). Dvojka do toho akorát přidá jméno oné čarodějky - Yennefer. Při odjezdu do Flotsamu si tak Geralt nechá od Triss o Yennefer vyprávět, ale moc pozornosti tomu nevěnuje - bodeť ne, má přece svou Triss

Padne i zmínka o Divokém Honu, ale zatím nic neurčitého. Je to opravdu uděláno opět dost neurčitě, proto s tím v trojce CD Projekt RED mohl pracovat úplně jinak. Divoký Hon pase po duších mocných, stejně jako to bylo vidět u duše Jakube de Aldersberg, takže je na místě se domnívat, že Hon pronásleduje Yennefer, ale jak se později (v trojce) ukáže, je to přesně naopak. Na druhou stranu, ono je lepší se v tom nerýpat vůbec

Vylodění ve Flotsamu proběhlo zdánlivě snadno, ale brzy po cestě do městečka jsme narazili na Iorwetha. Roche to nezvládl a chtěl ho zabít, jenomže to přesně Iorweth chtěl a elfí lučištníci zaútočili - čas pro čarodějku a její "motýlky", jak v trojce vtipně poznamenal Letho

Ano, Trissi štít proměnil šípy v hejno motýlků, akorát jí tohle kouzlo ubralo trochu více síly, takže padla Geraltovi přímo do náruče, jak už to bývá u čarodějek zvykem. Naštěstí vykouzlila objemnější bublinu, takže jsem uvnitř mohl v pohodě manevrovat a zabíjet dotýrající elfy. Uvítání ve Flotsamu bylo poněkud chladnější a plné nedůvěry, heh hlavně když se Roche představil jako Emhyr var Emreis (pro neznalé, tak se jmenuje nilfgaardský císař, úhlavní nepřítel Temerie), ale voják to nepochopil a odkázal nás na probíhající popravu, ať nepropásneme podívanou. Šel jsem tedy rovnou za Triss a kochal se výhledem, když tu jsem náhle na šibenici spatřil ...