Co tady čtu, tak to vypadá, že je tu přesně ten typ voleb "tak si hoď mincí, kdo umře". Nemám to ráda. Některý lidi jo, chtěj svou "šedou" a "komplikovaný rozhodnutí". Problém je, že pokud je rozhodnutí mezi šedou a šedou, nebo mezi smrtí a smrtí... tak si můžu rovnou hodit mincí a nijak komplikovaný to neni. Vážně, kde je ta komplikace? Lepší to bejt nemůže, horší už taky ne...
No během hry to není o tom, že by jsi něco vědomě volila. Tedy že by sis řekla, tak, teď nechám umřít děti, protože chci zachránit Annu. Nebo teď zemře Anna, protože chci, aby děti přežily. Tak jednoduché to není. Ty hraješ a plníš úkoly, nevíš, co a s čím přesně souvisí a jaké to bude mít následky. Některé odhaduješ, ale prostě nevíš, co se bude dít. Pak najednou zjistíš, že děti umřely, nikdo je nezachránil, Anna je z toho blázen, dcerka s taťkou se alespoň trochu smířili. Nebo naopak, když osvobodíš ducha, tak zjistíš, co všechno napáchal, ale při tom osvobozování nevíš, jaký to bude mít výsledek. Jen díky tomu, že jsme zde volili každý jinou volbu, víme, jaký to má průběh v obou případech. Mě se osobně líbí, když nejsou příběhy a zejména postavy tak černobílé. Ale když ať uděláš co uděláš, vždy to nejspíše bude špatně, jen jde o to, jak to cítíš v danou chvíli a co je podle tebe méně špatné. Nemám rád hry a úkoly stylu dialogu "1. zde to zvol a bude z tebe klaďas...., 2. zde to zvol a bude z tebe záporák...". To je takové hodně legrační.
O resetu postavy jsem zatím jen četl, ještě jsem k tomu nedošel, ale ve dvojce to skutečně šlo, takže nemám pochyb, že to skutečně implementovali i sem. Když na to narazím, tak dám určitě vědět. Je to spíš hračička pro ty, co si chtějí vyzkoušet různé buildy a nehrát celou hru znovu. Ve dvojce ani nebylo moc snadné se k tomu dostat, vedl k tomu docela zdlouhavý úkol.
mě by se ta možnost restartu docela hodila, jelikož začínám mít stále víc pocit, že znamení jsou k ničemu a že byla chyba do nich dávat body. Především kvůli jejich samotné praktické použitelnosti během boje. Zatímco víceméně každá obluda jde v klidu umlátit mečem, tak znamení zde mají roli spíše podpůrnou, než čistě ničící a to ještě na každou obludu funguje jiné. Tedy nedá se tím zřejmě něco vyloženě zabít, snad až na vlky, které tím ohnivým dávám na jednu ránu.
Elfové mě obecně zklamali, tu velitelku jsem taky dorazil, akorát mě se nějakým zázrakem povedlo zvednout meč, takže jsem je za chvilku sekal s ním. Je tu hodně postav nebo odkazů, ale vývojáři s tou linkou vůbec nepracovali. Rozhodnutí z dvojky se tu projevují, ale ne v takové míře, jak bych čekal. Dost postav se prostě jen mihne někde na pokraji příběhu a nic. Jenom doufám, že to není jen příprava na bambilión DLC.
mě dvojka moc nebavila a ani si jí příliš nepamatuji, takže mi je to docela jedno. DLCček bude asi dost

Setové vybavení už můžu dělat dvojí - kočičí a gryfí. Na tu gryfí jsem narazil v jeskyni u vísky, co jí tak tvrdošíjně říkám Podhájí
Ona je to nakonec jiná víska - prostě ta víska, odkud začíná úkol s ježibabama. Kočičí jasně vede, ale od Krále žebráků jsem dříve dostal za osvobození půlčíka lepší lehkou zbroj a mečů mám habakuk. Mám už i nákresy na vylepšení těch setovek + k tomu i na jaguáří set, který zatím ani neznám. Našel jsem to na pár místech, nejvíce toho měl jeden zemní elementál ve svém pokladu, ale tomu jsem to úplně normálně vyfoukl před nosem bez boje - to byl asi ten stejný, jako u tebe
Jinak úkolově to bylo jasně dané, akorát mě zklamal ten výsledek. Vylepšené setovky jsou pro level 24-25 a ty základní opravdu za nic nestojí. Ale teď jde o to, jak je to s těmi kováři, protože všechno mě odkazuje na toho trpaslíka ve Vranově, co by měl být mistr, jenomže on se mi hlásí jako tovaryš. Netuším, zda-li i tohle nemá vliv na statistiky vyrobených věcí.
to já našel hodně plánů na vylepšení těchto setových věcí. Třeba prvotřídní a mistrovské medvědí atd atd. Jenže nemám ty základní. Tedy si je nemohu vyrobit.
Myslím, že hra to rozlišuje asi takto:
zakladní - (u gryfího level 8 )
vylepšené - (u gryfího level 15)
prvotřídní - (u gryfího asi level 21)
mistrovské - (u gryfího nevím, ale bude to level přes 30)
A tam právě není moc jasné u toho kočíčího vybavení, jak je to myšelno a jaký smysl by mělo najít plán na vylepšené kočičí brnění třeba na levelu 34, když je to určeno pro level 15. Proto si myslím, že ty úkoly jsou přeložené nějak špatně. První mapa, co jde koupit, bude nejspíše asi odkazovat na vylepšené plány (level úkolu tuším 21). Druhá a třetí mapa bude zřejmě odkazovat na prvotřídní (to je level 23) a 4 mapa bude asi odkazovat na mistrovské vybavení (level úkolu je tu přes 30).
Mě třeba to gryfí brnění bylo užitečné i jako základní, i když zrovna to nedává příliš bonusy, které by se mi hodily.
Pro kováře je pak potřebné splnit nějaký úkol, který je ale na poměrně vysokém levelu a moc jsem nepochopil, kde se odehrává. Pak by asi měl být schopen dělat mistrovské brnění. Myslím, že vliv na statistiky brnění to ale nemá. Spíš by mě zajímalo, v čem je výhoda, že je to "setové". Tedy proč by to měl hráč takto nosit a nekombinovat různé věci mezi sebou.
Zajímavé je, že třeba není problém najít ve hře 2 stejné legendární meče se stejným názvem, se stejnými statistikami atd, jen s různě velkými útoky a požadavky na level. Zrovna včera jsem vyměnil jeden meč za úplně ten stejný, jen silnější

.
U zakázek mi taky převažují ty, co jsou jen opsané podle mustru dojdi, použij zaklínačské schopnosti a dokonči to. Lepší je to s těmi městskými, nebo možná lépe s těmi, které jsou nějak spojené s hlavní dějovou linkou. Nejzajímavější bylo z těch čistě zaklínačských asi setkání s Lethem. Později se totiž ty triviálnější stávají snadno zapomenutelnými - na začátku t bylo jiné, když to alespoň představovalo určitou úroveň výzvy. Jenomže jak se ta úroveň snižuje, je to mnohem větší rutina. Došel jsem i na východ mapy do hnízda wyveren (známá scénka z trailerů). Paradoxně mi daly více zabrat ty menší na hnízdech, ta královská padla rychle. Přijde mi, že čím je potvora větší, tím je taky pomalejší a tím méně nebezpečná. Hezké pak je, když mi mapa ukazuje poklad střežený mimořádně silnou potvorou a on je tam medvěd na levelu 7
I když, později jsem se v rámci příběhu dostal k medvědovi s levelem 12 a trochu jsem situaci podcenil.
Pokud jde o množství zakázek, taky mi nepřibývají. Občas místo toho vidím nové vykřičníky na mapě, když si zrovna někdo vzpomene, že by mi taky mohl dát úkol. Paradoxně je to ale namíchané, takže poté, co jsem tu kosil potvory na 15. levelu, mě hra zavedla ke ghúlům na levelu 2. Hlavně v tomhle ohledu jsem čekal ten svět živější, že zakázky prostě jen tak nevyčerpám. Radiant questy ve Skyrimu byly sice blbost, ale pár zajímavějších úkolů si CD Projekt mohl nechat bokem a sevírovat je postupně. Do ohlášených datadisků je ještě daleko.
Tak některé vedlejší úkoly jsou vcelku pěkné. Neobjevují se náhodně, ale v závislosti na tom, co splníš před tím. Příklad splnil jsem pro čarodějku úkol v té Myší věži, kde mi dala lampu, díky které je možné vidět duchy. Po splnění tohoto úkolu mi lampu nechala, což autoři věděli a tak před jednu z vesnic dali stařenku s úkolem. Chtěla po mě, abych zanesl prsten k hrobu jejího manžela s tím, že se pro odměnu mám pak stavit do domu, kde bydlí ze svojí neteří. Tak jsem tam šel, dal prsten, jdu pro odměnu a zjistil jsem, že stařenka je již mnoho let mrtvá. Tedy byl to její duch, který se chtěl spojit s manželem. Tím úkol skončil a já mohl odejít. Nicméně jsem mohl jít ještě jednou na hřbitov a posvítit si na ten hrob tou lampou. A tam se oba duši usmířili a vypukla láska

- to už nebyl úkol, ale hodilo to nějaké exp navíc jako bonus. Dokud jsem ale neměl lampu, tento úkol dostat nešel. Stejně úkol tak s tím Všehobohem. Postava zadávající úkol se objevila v rozvalinách až po té, co jsem splnil hlavní úkol pro čarodějku. Navíc vyjížďka na koni vedla čistě náhodou přímo okolo něj, takže se zobrazil na mapě. Ke splnění úkolu byl potřeba šutr odstraňující iluze. atd atd.
Nicméně mi přijde, že to autoři poněkud přehnali s těmi úkoly použij zaklínačské smysly a něco vystopuj. Jednak ty úkoly mají vždy úplně stejný průběh a jednak je jich strašně moc. Kdyby alespoň ty úkoly tak nefázovali. tj kdyby byl úkol stylu - Najdi a zabij obludu. Tak fajn, bylo by na hráči, jak to udělá. Jenže tady je to uděláno: Jdi na místo a pomocí zaklínčaských smyslů najdi stopy -> Pomocí zaklínačských smyslů sleduj stopu -> Pomocí zaklínačských smyslů najdi důkazy -> Pomocí zaklínačských smyslů sleduj pach -> Pomocí zaklínačských smyslů najdi důkazy -> zjisti informace -> zabij obludu. A takto to jak debilovi každý úkol vysvětlují, že má použít ty zaklínačské smysly a najít stopu. Zajímavé také je, že většina těchto bojů končí soubojem s bossem, tedy pojmenovanou obludou, která i vypadá jinak, než je běžné.
Když nepočítám tyto úkoly, tak těch vedlejších úkolů ve hře zas tolik není. Chybí mi tam především nějaké větší a rozlehlejší vedlejší linie úkolů. Jsou tam většinou velmi snadné a velmi drobné úkoly. Některé se ale povedli a líbí se mi.
Pokud jde o ten příběh s baronem, já to dělal z jiného konce (viz "problémy" s potracenkou, tedy šel jsem na to tak, jak naznačuješ v předchozím příspěvku), za mě byla proto jasně v kurzu ta druhá varianta, která je odvyprávěna jako rozuzlení příběhu. Anna určitě není čtyřicátnice a moc to celkově do toho nesedí. Přesně jak napsala Yuyana, moc překomplikovaný příběh a nedali si pozor. Na Tamaru jsem narazil až při té trestné výpravě, protože jak jsem měl všechno už splněné, tak jsem si u barona rovnou odbyl všechny flashbacky. Takže jak čtu, zabití ducha u tebe mělo diametrálně odlišný průběh toho úkolu. S tím běsem jsem taky bojoval, takže ten je v obou variantách. Jsem docela zvědav, jak se to bude vyvíjet dál, protože v rámci hlavního úkolu to bude mít určitě ještě dohru - ten skřet Uma je tam nějak bez vysvětlení 
Baron je určitě hodně zapamatovatelná postava a velice těžko se tu hledá nějaký záporák, on je to vlastně příběh jedné velké tragédie, která vzešla z řady nešťastných rozhodnutí. Nedá se postavit ani na jednu stranu a už vůbec se nedá vynášet nějaké soudy. Je to jeden z těch silnějších příběhů hry a určitě se tu počítá s tím, že to u každého vzbudí jiné emoce (jako třeba u Yuyany
). A je to dobře, protože to, co následuje v hlavním příběhu po Velenu, je už docela tupé. S tím levelem úkolů je to dobrá poznámka. Na počátku je vlastně trojice možností, přičemž hra podle mě počítá s tím, že se budeš právě držet toho barona a hledání dcery s manželkou. Ježibaby už jsou dál a část za Keiru Metz s tím pro změnu nesouvisí vůbec.
Na začátku máš dvě možnosti, baron a Keira, ne? A splnit musíš obě. Nicméně přes Keiru se dostaneš k ježibabám - tam se od nich dozvíš, takže pak se můžeš na barona vykašlat a jít rovnou po nich. Přitom s baronem vůbec nemluvit, tedy vůbec nevidět ty animace Ciri, nevědět, že se ztratila jeho žena atd atd. Já třeba Tamaru našel až po té, co jsem našel matku a hned jsem jí o tom řekl. Ale kdybych chtěl, nemusel bych jí hledat vůbec.
Já myslím, že Baron už ve hře nebude určitě. Buď umřel, nebo odešel. Stejně tak ty zbývající 2 postavy. Možná Tamara by tam ještě mohla sehrát nějakou roli, když je u inkvizice. Ten skřet Um těžko říct, ten tam zatím žádnou roli nehrál.
Kdybych měl říci něco o Novigradu, tak výhodou je právě dostatek kupců, akorát je musíš hledat. Výhoda je to hlavně kvůli harampádí, co jiný nevykupuje. I když ingredience se mi třeba nejlépe prodávaly v Oxenfurtu. Orientace mi moc nejde ani po tolika odehraných hodinách, opravdu tu není mnoho zapamatovatelných míst a hlavně, každý si tu v rámci úkolu odříká to své a pak to omrtví. Podrobnější průzkum města tak ztrácí na významu. Přepadovky se mi dějou stále na těch samých místech. Mám tady jeden zajímavý úkol (ta dohra s lovci čarodějnic), ale není to za co uchopit.
tak mě příjde, že z toho, co jsem si zatím prohlídl, je to město vcelku čitelné. Doky, tržiště, čtvrť pro bohaté, chrámový ostrov a pak ty vstupní brány. Já chtěl hlavně zjistit, kde je jaký obchodník a co nabízí ty vývěsky za úkoly a prostě se trochu porozhlédnout. Úkoly se stejně ukazují skrz GPS navigaci, takže v tomto ohledu na tom moc nezáleží. Čekal jsem od toho města ale víc.