V rámci série videí o starších cRPG jsem se rozhodl, že bych se pokusil zpracovat i Wizards & Warriors. Má to však hned několik háčků

. Jednak si už hru nepamatuji dostatečně podrobně, k osvěžení paměti mi pak chybí příslušné savy a hlavně jsem mezi tím dohrál trilogii Wizardry (6-8), takže je na čase bilancovat. A tak jsem si minulý rok, konkrétně to bylo 28. dubna, vytvořil družinu a za městem to pro nedostatek motivace zapíchl

.
Včera jsem se ke hře vrátil a konečně se mi u ní podařilo vydržet a pokročit, takže dnes už mám postavy na levelu 5 a kus úvodní lokace za sebou. Bohužel se to neobešlo bez kiksů, protože si po sobě deníčky nečtu, tak jsem jako na potvoru nasekal ve hře hned několik chyb. Možná by nebylo od věci, kdybych W&W odeníčkoval ještě jednou, alespoň částečně, protože jak teď zpětně koukám, tak tu chybí screenshoty a některé informace jsou uvedeny na přeskáčku nebo chybí úplně.
Poznámka: ke hraní využívám GOG verzi hry s češtinou, ale po technické stránce moc rozdíl nevidím. Hra sice nepadá, ale zase blbne zvuk. A bugy tu jsou stále.
Rozhodl jsem se pro družinu o čtyřech postavách, takže jsem udělal to nejjednodušší, co jsem mohl - vzal jsem si po jedné postavě od každého základního povolání. Tedy bojovníka, tuláka, kněze a kouzelníka. Rozhodil jsem si atributy, provedl drobné úpravy a hotové postavy jsem si vyzvedl v hospodě ve vesnici Valeia. Moc jsem nad tím popravdě nepřemýšlel a jelikož jsem úspěšně zapomněl, jak to s povoláními ve W&W je, tak jsem dneska narazil na nepříjemný problém, který mě donutil otevřít manuál

. Začnu tedy rozborem povolání a jejich možností, protože teď už to mám alespoň ucelené.
Ve hře je 10 ras, které si sebou nesou bonusy a penalizace k základním atributům. Pro jednoduchost jsem sáhl po lidech (bonusy 0) a elfech. Atributy se jinak dělí na mentální a fyzické:
Mentální atributy:
Inteligence (Intellect)
Duchovno (Spirituality)
Vůle (Will)
Osobnost (Presence)
Fyzické atributy:
Síla (Strenght)
Zručnost (Dexterity)
Hbitost (Agility)
Výdrž (Fortitude)
Každé povolání pak vyžaduje minimální hodnotu dvou konkrétních atributů:
Bojovník - Síla 9, Výdrž 8
Tulák - Obratnost 9, Hbitost 8
Kněz - Duchovno 9, Osobnost 8
Kouzelník - Inteligence 9, Vůle 8
S tím není problém. Ten nastane až ve chvíli, kdy se začnete zajímat o elitní povolání, protože to ve W&W funguje trošku jinak než ve Wizardry. Elitní povolání si nejde vybrat hned na začátku, ale pro jeho zisk musíte za poplatek vstoupit do příslušné gildy a splnit minimální požadavky na atributy + další poplatky, úkoly atd. Každé základní povolání potřebuje jiný typ gildy a tím pádem má i jiné počáteční možnosti volby elitního povolání. No a problém je v tom, že v první vesnici jsou jen 3 gildy. Je tu gilda pro bojovníka, kněze a kouzelníka, kdežto tulák má smůlu.
Další potíž spočívá v tom, že jsem zprvu začal levelovat dost nesystematicky. Teprve od levelu 3 jsem si vytyčil, kdo se kým stane a začal jsem tomu podřizovat navyšování atributů:
Bojovník -> Barbar
Tulák -> Samurai
Kněz -> Paladin
Kouzelník -> Mág
Nejrychleji se mi to povedlo u Tulačky (Shivy), ale jelikož ta tu nemá gildu, tak první elitní povýšení získala vlastně až Kněžka (Eona). Bojovník (Elemir) vstoupil jen do cechu bojovníků a u Kouzelníka (Orina) ještě vyčkávám, protože nemám dostatek financí. Eona je tím pádem Kněz 5 / Paladin 1.
Poznámka: následující odstavce jsem opravil podle informací od Yuyany.
A teď je nejvyšší čas vysvětlit ten multiclass. Postavě zůstanou po změně povolání atributy, HP i mana, takže o nic z toho nepřichází (na rozdíl od Wizardry, kde se atributy resetují). Vynulují se jí akorát zkušenosti a v novém povolání začíná hezky od levelu 1 a s 0 zkušenosmi. Tím pádem postava zprvu rychleji leveluje, ale během levelupu nezískává dovednostní body do atributů, tedy až do té chvíle, než dorovná level původního povolání (v případě Eony to budel level 5 paladina). Pokud bych v tu chvíli povolání opět změnil, tak další body do atributů získám zase na levelu 5 nového povolání atd.
Zřejmě je to pojistka proti nadměrnému zneužití protáčení povolání, kdybyste si postupným výběrem několika elitních povolání mohli rychle nasyslit vysoké atributy. Přesto se jedná o velmi mocnou mechaniku, protože každá postava by se teoreticky mohla stát čímkoliv a jelikož elitních povolání je 8, tak pořád vytěžíte dost zdraví many apod. Původně jsem si myslel, že se k předchozím povoláním můžete libovolně vracet, ale to nejde. Tím se W&W od Wizardry 6/7 podstatně liší (v nich si můžete předchozí povolání po změně znovu vybrat, akorát začínáte opět od levelu 1). Ve W&W si tedy musíte dopředu promyslet, jakou posloupnost multiclassu zvolíte a to i s ohledem na gildy.
Každá gilda totiž obsahuje alespoň jedno povolání, které je společné s jinou gildou. Uvedu příklad. Jako kouzelník se můžete přidat jen do Kouzelnického spolku, čímž se vám odemkne přístup k elitním povoláním barda, mága a samuraje. Díky samurajovi pak nově získáte možnost připojení ke gildě Klan tří mečů, která je primárně určená bojovníkům. Pokud by tu ten přesah nebyl, tak byste se jako kouzelník mohli stát jen bardem a mágem. Takhle se přes samuraje a Klan tří mečů dostanete i ke strážci, barbarovi, paladinovi a ninjovi. No a díky paladinovi se můžete přidat ke gildě Bratrstvo slibu a díky ninjovi zas do Dódžó. Nakonec se tedy stanete členy všech čtyř gild. Tím krásně obejdete původní omezení dané volbou základního povolání.
Tohle je dobré mít na paměti už na počátku při tvorbě postav, kdy si rozdělujete body do atributů. Ideální je volit takové rozdělení atributů, abyste mohli povolání začít snadno rotovat (případně jen s malou korekcí po pár levelupech). Silný bojovník je sice fajn, ale pokud má nízkou inteligenci, tak přijdete například o možný bonus k dovednostním bodům při levelupu. Tzn. že místo 2 bodů budete dostávat jen 1, takže vám bude trvat více levelupů, než něco zkorigujete. To samé platí o navyšování dovedností.
Jen pro úplnost, ve vesnici Valeia jsou následující gildy:
Magický krám,
Kouzelnický spolek (určeno kouzelníkům, vstupní poplatek 500 zlatých):
elitní povolání - bard, samuraj, mág
trénink za poplatek - Intelekt, Sluneční moc
Chrám,
Bratrstvo slibu (určeno klerikům, vstupní poplatek 500 zlatých):
elitní povolání - paladin, mnich, mág
trénink za poplatek - Duševno, Duševní moc
Zbrojnice,
Klan tří mečů (pro bojovníky, vstupní poplatek 500 zlatých):
elitní povolání - strážce, samuraj, paladin, barbar, ninja
trénink za poplatek - Síla, Meč, Sekera, Palcát, Cep, Dýka
Já jasnou posloupnost zatím nemám, protože jsem při rozdělování atributů udělal pár chyb a dopředu jsem si moc nepromyslel, jakou cestou se vydám (zatím jsem si vybral jen první možné elitní povolání pro každou postavu, ale to budu ještě měnit s ohledem na posloupnosti gild). V první fázi se tedy snažím atributy hlavně korigovat. Principielně je asi lepší zůstat zprvu u základního povolání a jen si odemknout členství v gildách kvůli postupovým úkolům v rámci dané gildy. V tomhle ohledu jsem udělal chybu (u Eony). A teprve někde okolo levelu 10 si vybrat elitní povolání. Do té doby je lepší soustředit se na korekci atributů a trénink základních dovedností, abyste u postav rozvinuly to klíčové, co budou potřebovat nejvíce (vybrané zbraňové dovednosti a magie).
Elitní povolání mají výhody v dalších (doplňkových) dovednostech, protože základní povolání jich nabízejí jen pár. Připojením ke gildě získáte také možnost dodatečného tréninku dovedností (viz přehled gild výše).
Možností, jak si s postavami ve W&W vyhrát, je opravdu hodně a v tomhle ohledu se W&W mnohem více podobá Wizardry 6/7. W&W vás navíc za cílený a plánovaný postup odmění, Wizardry 8 to naopak považují za samozřejmost, bez které si zaděláváte na malér - přestanete stačit okolním potvorám. Mě osobně se svoboda volby ve W&W zamlouvá mnohem více.