Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:27:22
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizards & Warriors  (Přečteno 51522 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizards & Warriors
« Odpověď #45 kdy: Květen 17, 2015, 23:58:03 »

Hon na kraby

Dnešní odpoledne jsem zcela vyhradil lovu krabů, přece mě taková maličkost, jakou je nedostatek dýchacích přístrojů, nezastaví :) Dlouho jsem to zkoušel stylem, nakouknu pod hladinu, chvilku budu kroužit, vyplavu, nadechnu se a pak zas o kousek dále. Bylo to zdlouhavé a málo účinné. Nakonec jsem se přesunul do první oblasti k přístavu, zredukoval družinu na dva členy (Kro-Kro a Grubraz), nasadil jim dýchací přístroje a vyrazil na lov s nima (zvýšil jsem přitom frekvenci spawnování nepřátel, alespoň k tomu to bude dobré. Za hodinu jsem měl hotovo :) Ukázalo se přitom, že na typu kraba nezáleží, ulita může vypadnout z jakéhokoliv typu, ale to zda-li vypadne, je určeno už v době spawnutí. Metoda save/load je tedy neúčinná. Naštěstí jsem narazil na dost krabů, kteří ulitu měli. Pro kompletní vybavení družiny přístroji jsem ve výsledku musel odevzdat 12 ulit.

Když už jsem byl ve městě, oznámil jsem zbylý úkol pro starostu, na kterého jsem nějak zapomněl. Dotyčný kentaur se pohyboval v oblasti, kde je ent Oakenmir. Cech zlodějů mi ovšem neuznal Leprechaunta, takže Pipin nedosáhl na poslední level v cechu (zůstal na 6). Netuším, kde se stala chybka. V této souvislosti mě napadá ještě jedna poznámka. Už dříve jsem psal, že jsem venku v přístavu vyhodil z inventáře přebytečné věci, mimo jiné pár úkolových předmětů - doteď tam leží na molu. Vše ostatní už zmizelo. Narážím tím opět na heretika Kola a jeho klíč, pořád mi to vrtá hlavou. Postavám jsem ještě narychlo naklikal placený trénink a vyrazil zpět do druhé oblasti ...

Collasium (Sunken City)

Venku jsou na střeše jedné stavby truhly, ve kterých jsou pruty z drahých kovů, ale zatím nemám ponětí, k čemu je to dobré.

Mladá mořská panna se nakonec jmenuje Sarellia. Odhaduje, že jsem se přišel zajímat o samotné Ztracené město nebo o věštkyni - to jsou ta podstatná témata rozhovoru. Je docela ukecaná. Na téma město předá družině krystal žhavý kámen. Na téma Věštec (pozor, není označené modře jako nové!) otevře mříž do kanálu.

Věštkyně se jmenuje Ala-Shakahn a nachází se v knihovně (v truhle je první Cetova tabulka). Na téma tabulky mi pověděla o tom, jak se Cet snaží tyto pečeti najít. Poté mi předala svitek s proroctvím (Věštecký svitek) a zmizela ... ani jsem se nestačil zeptat na jiná témata. Přes klecového kraba jsem se prosekal zpět do úvodní části dungeonu. Rozhovorem s věštkyní se také otevřel přístup do kruhové místnosti v úvodu (vlastně je to úplně jink, viz dále ;) ). Dal jsem žhavý kámen do zdířky před dveřmi a nic se netalo :) Chvilku jsem tam tak nějak pobíhal a pak chtěl vyjít ven, jenomže dveře se přizavřely ... celá místnost se totiž pomalu otáčí. Ovšem tak pomalu, až to ve mě vzbudilo nedůvěru - podle mě je to bug.

Napadlo mě, že bych většině členů přístroj sundal a udržel naživu jen kleričku a paladina. Tím by se to pomalé otáčení dalo přežít a Lili by pak v případě potřeby členy zase oživila. Jenomže to je dost krkolomné a v podstatě nesmyslné. Když už jsem na inventář klikl a začal přístroje sundavat, všiml jsem si, že při překlikávání postav se v tom malém okně výhledu na dungeon dveře pohybují ... zůstal jsem tedy v inventáři a překlikával mezi prvními dvěmi postavami a tím celou místnost po krocích otáčel. Není to nic extra, ale pořád je to podstatně rychlejší.

Cestou přes vězení s klecemi jsem se kanálem dostal do "lázní" a zde z truhly sebral druhou Cetovu tabulku. Výhoda je, že se tu dá dýchat (takových místností je v dungeonu více). Vrátil jsem se ke kruhové místnosti, ale dveře už byly v trapu. Strčil jsem druhý žhavý kámen do zdířky a zopakoval postup s inventářem. Dveře byly nakonec "poblíž", takže je vidět, že normálně se ta místnost otáčí vyšší rychlostí, akorát musím být z dohledu. Kameny pak očividně slouží k otevírání jednotlivých dveří - kámen na začátku (na západě) tedy otevře dveře naproti (na východ), kámen zasunutý na východní straně pak dveře na sever a kámen ze severu otevře jižní dveře.

Po chvilce jsem dorazil na rozcestí (směr nahoru a dolu). Dole jsem natrefil na tuhou matku krabů (127 230 zk) a vyzkoušel si, že magie ohně pod vodou opravdu nefunguje :D Na konci chodby byla truhla s pokladem a přes mříž jsem zahlídl mořskou panu Vemouru. Cesta nahoru vede do té samé místnosti, jako je přes matku krabů, takže té se dalo vlastně vyhnout ... ovšem byla by to škoda. Cestou jsem našel další žhavý kámen, který se mi za chvilku hodil - otevírá dveře k místnotem s pákami. V centrální místnosti vede bazénkem tunel a přímo k Vemouře. Na téma Věštec se rozpovídá o ceně a tajemství. Nějací její noví přátelé jí slíbili odměnu za to, když najde tabulky. Pokud bych je našel, mám jí je dát, prý pak vyhrajeme cenu společně ;)

Nechal jsem jí být a prozkoumal zbytek této části. Jak jsem již psal, žhavý kámen do zdířky u kruhové místnosti ze severu otevře cestu na jihu, která ovšem vede jen k druhému východu z dungeonu. Pořád mi tedy jedny tabulky chybí, vrátil jsem se proto k Vemouře. Chtěl jsem jí zkusit jednu tabulku dát, ale nejprve ještě zapříst podrobnější rozhovor. Hned napoprvé jsem se trefil do černého - Kerah.

Spoiler: ukázat
Dojde jí, že mě poslal Anephas, kterého vysloveně nesnáší. Bodejť by ne! Je přívrženkyní Lorda Ceta, vlastně to ani není mořská panna ... Je to Urgusa, vzhledově příbuzná baziliška z Dračí jeskyně ;)

Nj, jenomže Vemoura u sebe tabulku taky nemá. Tajemství se skrývá v těch pákách v místnostech. Původně jsem si myslel, že odblokovávají mříž k Vemouře, ale je to jinak. A tady hned upozorním na jeden možný zákys. Je potřeba mít u sebe dva žhavé kameny. S jedním si vystačit nelze, protože současné otevření obou dveří je podmínkou, aby páky fungovaly.

Severní vysune můstek, jižní otevře reliéf nad bazénkem v centrální místnosti. V truhle je třetí Cetova tabulka.

Poslední točení místností a konečně ven na čerstvý vzduch :) Cesta vede do Brimloch Roon, zbavit se přebytečného nákladu.

Mno, Collasium není složitý dungeon, akorát nebýt té bugovitosti. S tou kruhovou místností to byla opravdu náhoda, že jsem zrovna narazil na chvíli, kdy byla otevřená. Bylo pak jednodušší přijít na to, co to má dělat. Nepříjemné je i zasekávání postav, několikrát jsem dokonce nechutně propadl po kolena do podlahy, nebo mě něco neviditelného drželo na místě. V jednu chvíli mi cestu ukončila i mořská panna, která mi zablokovala vstup do dveří. Musel jsem si proto dávat bacha, kde si savy dělám, abych si případnou chybu neuložil. Přesto jsem pár pasáží musel zopakovat.

Poznámku mám i k hudebnímu doprovodu, nevím proč, ale vzpomněl jsem si u toho na Deus Ex :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #46 kdy: Květen 18, 2015, 06:23:01 »

S tim leprikónem je tam nějakej fígl, oni nechtěj jeho, ale snad nějakej amulet. Možná jsi ho vyhodil/prodal?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Květen 18, 2015, 07:13:55 »

Je to možné. Teď koukám na jedno walkthrough a je tam "Get the Leprechaun's amulet above Kerah's Temple." Jenom tušit, jak se ten amulet jmenuje.

I když, ono už je to jedno, Cet mě zavřel v Pyramidě, takže to vypadá, že se z ní už nedostanu, dokud hra neskončí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Květen 18, 2015, 08:04:53 »

No jo. Tak to jsi na konci. Škoda, škoda, užila jsem si tvoje deníčky :-D.

Tak si užij konec :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Květen 18, 2015, 08:22:41 »

No, na konci jsem, ale i v koncích ... Cet je nesmrtelný :D Nemůžu ho prostě zranit, to je jak naschvál. Přetrpěl jsem všechny útrapy, pořešil pár bugů a na úplném konci toto. Ani Mavin, ani ta lichova hůl. Všechno se odráží.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #50 kdy: Květen 18, 2015, 08:26:16 »

Divný.

Co všechno jsi udělal a kde jsi?

Já ho začala řezat hned, než přestal mluvit bylo po něm :-D. Možná jsi něco neudělal?

Máš ten mavin namočenej v tom černym ohni, že jo?
« Poslední změna: Květen 18, 2015, 08:30:03 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Květen 18, 2015, 09:10:37 »

Hm, co myslíš? :D Samozřejmě, že ne, já myslel, že ten oheň je tam jen kvůli tomu lichovu srdci :D On mi to možná říkal, ale po tolika hodinách hraní už bych se nedivil, že sem to minul. Díky.

Cet mrtev, Mavina jsem odevzdal Anephasovi, teď sesmolím nějaký závěr a pokusím se ještě sestavit nějakou sadu screenshotů, jako průřez hrou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #52 kdy: Květen 18, 2015, 17:37:58 »

Já jsem si celkem jistá, že to bylo někde řečeno, a hlavně černej oheň je tak nějak.. hlavní maskot hry :-D. Cet je celkem bábovka, ale mě osobně se závěr tý hry moc líbí :-). Mavin samozřejmě taky odevzdávám... ono co taky s nim. Mám lepší zbraň :-D. Která mi navíc zůstane po restartu hry :-D. Můj věrnej Sword of Argus. Je to mazlík... tak, jak jen meč může být :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: Květen 18, 2015, 20:57:53 »

On ten lich o černém ohni mluvil už  v Skull Castle, docela si to vybavuju. Mluvil o tom, že dokáže zahubit i boha, ale už jsem si to nespojil. Myslel jsem si, že stačí jen ty zbraně vlastnit. Opravdu toho už asi bylo moc. Nějak jsem si na to intenzivnější hraní odvykl. Naposledy jsem takhle zafinišoval u Gothic 3: Forsaken Gods, ale tam prostě šlo "vypnout" a nechat se už jen vést, nehledě na to, že jsem to nehrál prvně :)

U WW jsem se musel několikrát vrátit k vlastním poznámkách, protože ne vše bylo v tom herním deníku a i tak bylo dobré si ty pasáže pročítat celé znovu. Ono se to na první pohled nezdá, ale WW je dost komplexní RPG a rozhodně i rozsáhlé.

Mimochodem, dořešil jsem toho Leprechauna. V češtině jde o náhrdelník Kámen Jetele. Je to prokletý artefakt, což jsem si sám vyzkoušel a dobře zapamatoval - 10 000 zl za odstranění :) Klepl mě ten jetel v názvu. Cechmistr ho normálně přijal, akorát další quest už nebyl, takže jsem se s Pipinem dostal akorát ne level 7. Přijde mi, že v cechu zlodějů bylo těch questů nejméně.

Pyramida Lorda Ceta

Naposledy jsem dotrénoval, rozprodal, co se dalo a vydal se na cestu do pyramidy. Pyramida samotná vévodí písečnému ostrovu, což je nehostinné pouštní prostředí. První pohled na ní ve mě vzbudil vzpomínky na Hrobku Varn z Might and Magic 6 a podobný pocit jsem měl i u uvnitř. Hrobka je poměrně rozlehlá a patrově členitá, ale nikoliv složitá.

V úvodní místnosti jsem umístil tři tabulky na chybějící místa a cesta do nitra hrobky byla volná. Minul jsem fontánku s nesvatou vodou, ale zatím mi její smysl unikal. Vlastně ani ne tak s nesvatou vodou, neboť tahle voda se používá ke smytí čehokoliv svatého, aby pekelní pohůnci mohli po chodbách v klidu chodit a nebát se ;) Její účel mi začal docházet až ve chvíli, kdy jsem našel první sadu prázdných lahviček. Bylo jasné, že budu buďto něco míchat, nebo něco nabírat.

O notný kus dále jsem narazil na přikovaného G'Ezerred Ra, kterému démonický šampión vyrval srdce. Lich mě požádal, abych jeho srdce našel a ukončil jeho trápení (mám ho vhodit do černého ohně před ním). Prozradil mi, že Lord Cet stále ještě odpočívá, ale hledá pro sebe nové tělo. Démonští šampióni jsou dva - jeden hlídá hrobku před vetřelci a druhý lichovo srdce.

A stále za nosem. Nakonec jsem narazil na známý kus techniky - portál Isis. Docela jsem se zaradoval, neboť dle Anephase mě to spojí s jeho chrámem. Ovšem to byla chyba. Plameny ve dveřích a hlas Ceta nevěštily nic dobrého. Pán zla se zjevil přímo za mými zády. Na pomoc mi přispěchala Kerah, která se chtěla nabídnout místo mě, ale dopadla podobně jak o G'Ezerred Ra. Cet z ní udělal padlého anděla. Pokud jí porazím, prý mě pustí z hrobky ven. Čekal jsem celkem tuhý souboj, ale Kerah se na chvilku proměnila zpět a požádala mě o svěcenou vodu. Hm, tak tu jsem měl nabrat :D

Nemám, využil jsem proto příležitosti a z místnosti zmizel. Ovšem najednou se spawnulo kde co a horko těžko jsem první nápor přežil, zastihli mě zrovna v té nejhorší chvíli. Zadařilo se a mohl jsem v klidu začít s průzkumem zbytku hrobky. Truhly už jsem nechal, inventář přetéká a ven stejnak nemohu. V bloku na severu jsem postupně narazil na dva šampióny, které lich zmiňoval - ohnivého démona Almanona a ledového démona Sathia. Ohnivý byl horší, přeci jen magie Slunce je ve hře dost mocná. Od obou jsem po jejich smrti získal zlatý klíč šampióna.

Kamenný blok mě vyvezl až k oltáři, ze kterého jsem vzat lichovo srdce. Následovala cesta zpět, srdce spálit (udělalala to Lili, kvůli možnosti státi se valkýrou) a pak jít nabrat svěcenou vodu (vzal jsem rovnou 3 lahvičky, co kdyby ...). Kerah už byla zase ve formě padlého anděla, ale několik zásahů mečem jí opět donutilo se změnit a zažádat o svěcenou vodu. Trochu blbé je, že Kerah se lahvička předává velmi špatně, pokud lítá nad zemí. Povedlo se a Kerah zmizela pro pomoc (za lordem Anephasem).

Zbyla už jen jediná cesta, která dosud byla zavřená - jeskyně ve východním bloku. Tentorkáte už byly dveře otevřené, ale šampiónskými klíči bylo třeba ještě odstranit mříž. Tušení finále mě donutilo k lehké přípravě, nahodil jsem bufy, rozdal svitky a vyrazil ... Cet Ude D'ua Kahn už čeká ...

Poprvé, podruhé, potřetí, ... buhví pokolikáté ... Cet je nesmrtelný. Po tom všem, co jsem prožil, nedokážu hlavního záporáka zranit ... až zasáhla Yuyana ;) Pořád tu někdo zmiňuje černý oheň a jeho sílu, ale abych v něm smočil Mavina a lichovu hůl, to né, to mě nenapadlo :D Poté už Cet neměl šanci a padl. Za zády se mi objevil Anephas a Kerah. Anephasovi jsem Mavina předal, co taky s ním a Kerah ho vzala sebou na nebesa. Já byl poté i se svou družinou teleportován do Brimloch Roon ... vlastně až po užasném outru, kde jsem se mohl podívat do tváře vypravěče ...

Je jím drak, který celý tento příběh vypráví svým nezbedným potomkům :D

Wizards & Warriors je úžasná hra a určitě to stálo i za ty peripetie s jejím horším technickým zpracováním. Hru jsem dokončil s plnou družinou na levelu 17 (Lili 16) a každá z postav mohla postoupit ještě o jeden level, čehož jsem už nevyužil. Určitě jsem si mohl některé pasáže vylepšit vhodnější volbou povolání a tréninkem, nicméně šlo to i bez toho. Celé mě to tak nějak navnadilo, abych si zahrál samotnou sérii Wizardry, ale hezky popořádku ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Červenec 08, 2024, 20:45:33 »

V rámci série videí o starších cRPG jsem se rozhodl, že bych se pokusil zpracovat i Wizards & Warriors. Má to však hned několik háčků :). Jednak si už hru nepamatuji dostatečně podrobně, k osvěžení paměti mi pak chybí příslušné savy a hlavně jsem mezi tím dohrál trilogii Wizardry (6-8), takže je na čase bilancovat. A tak jsem si minulý rok, konkrétně to bylo 28. dubna, vytvořil družinu a za městem to pro nedostatek motivace zapíchl :D.

Včera jsem se ke hře vrátil a konečně se mi u ní podařilo vydržet a pokročit, takže dnes už mám postavy na levelu 5 a kus úvodní lokace za sebou. Bohužel se to neobešlo bez kiksů, protože si po sobě deníčky nečtu, tak jsem jako na potvoru nasekal ve hře hned několik chyb. Možná by nebylo od věci, kdybych W&W odeníčkoval ještě jednou, alespoň částečně, protože jak teď zpětně koukám, tak tu chybí screenshoty a některé informace jsou uvedeny na přeskáčku nebo chybí úplně.

Poznámka: ke hraní využívám GOG verzi hry s češtinou, ale po technické stránce moc rozdíl nevidím. Hra sice nepadá, ale zase blbne zvuk. A bugy tu jsou stále.

Rozhodl jsem se pro družinu o čtyřech postavách, takže jsem udělal to nejjednodušší, co jsem mohl - vzal jsem si po jedné postavě od každého základního povolání. Tedy bojovníka, tuláka, kněze a kouzelníka. Rozhodil jsem si atributy, provedl drobné úpravy a hotové postavy jsem si vyzvedl v hospodě ve vesnici Valeia. Moc jsem nad tím popravdě nepřemýšlel a jelikož jsem úspěšně zapomněl, jak to s povoláními ve W&W je, tak jsem dneska narazil na nepříjemný problém, který mě donutil otevřít manuál :D. Začnu tedy rozborem povolání a jejich možností, protože teď už to mám alespoň ucelené.

Ve hře je 10 ras, které si sebou nesou bonusy a penalizace k základním atributům. Pro jednoduchost jsem sáhl po lidech (bonusy 0) a elfech. Atributy se jinak dělí na mentální a fyzické:

Mentální atributy:

Inteligence (Intellect)
Duchovno (Spirituality)
Vůle (Will)
Osobnost (Presence)

Fyzické atributy:

Síla (Strenght)
Zručnost (Dexterity)
Hbitost (Agility)
Výdrž (Fortitude)

Každé povolání pak vyžaduje minimální hodnotu dvou konkrétních atributů:

Bojovník - Síla 9, Výdrž 8
Tulák - Obratnost 9, Hbitost 8
Kněz - Duchovno 9, Osobnost 8
Kouzelník - Inteligence 9, Vůle 8

S tím není problém. Ten nastane až ve chvíli, kdy se začnete zajímat o elitní povolání, protože to ve W&W funguje trošku jinak než ve Wizardry. Elitní povolání si nejde vybrat hned na začátku, ale pro jeho zisk musíte za poplatek vstoupit do příslušné gildy a splnit minimální požadavky na atributy + další poplatky, úkoly atd. Každé základní povolání potřebuje jiný typ gildy a tím pádem má i jiné počáteční možnosti volby elitního povolání. No a problém je v tom, že v první vesnici jsou jen 3 gildy. Je tu gilda pro bojovníka, kněze a kouzelníka, kdežto tulák má smůlu.

Další potíž spočívá v tom, že jsem zprvu začal levelovat dost nesystematicky. Teprve od levelu 3 jsem si vytyčil, kdo se kým stane a začal jsem tomu podřizovat navyšování atributů:

Bojovník -> Barbar
Tulák -> Samurai
Kněz -> Paladin
Kouzelník -> Mág

Nejrychleji se mi to povedlo u Tulačky (Shivy), ale jelikož ta tu nemá gildu, tak první elitní povýšení získala vlastně až Kněžka (Eona). Bojovník (Elemir) vstoupil jen do cechu bojovníků a u Kouzelníka (Orina) ještě vyčkávám, protože nemám dostatek financí. Eona je tím pádem Kněz 5 / Paladin 1.

Poznámka: následující odstavce jsem opravil podle informací od Yuyany.

A teď je nejvyšší čas vysvětlit ten multiclass. Postavě zůstanou po změně povolání atributy, HP i mana, takže o nic z toho nepřichází (na rozdíl od Wizardry, kde se atributy resetují). Vynulují se jí akorát zkušenosti a v novém povolání začíná hezky od levelu 1 a s 0 zkušenosmi. Tím pádem postava zprvu rychleji leveluje, ale během levelupu nezískává dovednostní body do atributů, tedy až do té chvíle, než dorovná level původního povolání (v případě Eony to budel level 5 paladina). Pokud bych v tu chvíli povolání opět změnil, tak další body do atributů získám zase na levelu 5 nového povolání atd.

Zřejmě je to pojistka proti nadměrnému zneužití protáčení povolání, kdybyste si postupným výběrem několika elitních povolání mohli rychle nasyslit vysoké atributy. Přesto se jedná o velmi mocnou mechaniku, protože každá postava by se teoreticky mohla stát čímkoliv a jelikož elitních povolání je 8, tak pořád vytěžíte dost zdraví many apod. Původně jsem si myslel, že se k předchozím povoláním můžete libovolně vracet, ale to nejde. Tím se W&W od Wizardry 6/7 podstatně liší (v nich si můžete předchozí povolání po změně znovu vybrat, akorát začínáte opět od levelu 1). Ve W&W si tedy musíte dopředu promyslet, jakou posloupnost multiclassu zvolíte a to i s ohledem na gildy.

Každá gilda totiž obsahuje alespoň jedno povolání, které je společné s jinou gildou. Uvedu příklad. Jako kouzelník se můžete přidat jen do Kouzelnického spolku, čímž se vám odemkne přístup k elitním povoláním barda, mága a samuraje. Díky samurajovi pak nově získáte možnost připojení ke gildě Klan tří mečů, která je primárně určená bojovníkům. Pokud by tu ten přesah nebyl, tak byste se jako kouzelník mohli stát jen bardem a mágem. Takhle se přes samuraje a Klan tří mečů dostanete i ke strážci, barbarovi, paladinovi a ninjovi. No a díky paladinovi se můžete přidat ke gildě Bratrstvo slibu a díky ninjovi zas do Dódžó. Nakonec se tedy stanete členy všech čtyř gild. Tím krásně obejdete původní omezení dané volbou základního povolání.

Tohle je dobré mít na paměti už na počátku při tvorbě postav, kdy si rozdělujete body do atributů. Ideální je volit takové rozdělení atributů, abyste mohli povolání začít snadno rotovat (případně jen s malou korekcí po pár levelupech). Silný bojovník je sice fajn, ale pokud má nízkou inteligenci, tak přijdete například o možný bonus k dovednostním bodům při levelupu. Tzn. že místo 2 bodů budete dostávat jen 1, takže vám bude trvat více levelupů, než něco zkorigujete. To samé platí o navyšování dovedností.

Jen pro úplnost, ve vesnici Valeia jsou následující gildy:

Magický krám, Kouzelnický spolek (určeno kouzelníkům, vstupní poplatek 500 zlatých):

elitní povolání - bard, samuraj, mág
trénink za poplatek - Intelekt, Sluneční moc

Chrám, Bratrstvo slibu (určeno klerikům, vstupní poplatek 500 zlatých):

elitní povolání - paladin, mnich, mág
trénink za poplatek - Duševno, Duševní moc

Zbrojnice, Klan tří mečů (pro bojovníky, vstupní poplatek 500 zlatých):

elitní povolání - strážce, samuraj, paladin, barbar, ninja
trénink za poplatek - Síla, Meč, Sekera, Palcát, Cep, Dýka

Já jasnou posloupnost zatím nemám, protože jsem při rozdělování atributů udělal pár chyb a dopředu jsem si moc nepromyslel, jakou cestou se vydám (zatím jsem si vybral jen první možné elitní povolání pro každou postavu, ale to budu ještě měnit s ohledem na posloupnosti gild). V první fázi se tedy snažím atributy hlavně korigovat. Principielně je asi lepší zůstat zprvu u základního povolání a jen si odemknout členství v gildách kvůli postupovým úkolům v rámci dané gildy. V tomhle ohledu jsem udělal chybu (u Eony). A teprve někde okolo levelu 10 si vybrat elitní povolání. Do té doby je lepší soustředit se na korekci atributů a trénink základních dovedností, abyste u postav rozvinuly to klíčové, co budou potřebovat nejvíce (vybrané zbraňové dovednosti a magie).

Elitní povolání mají výhody v dalších (doplňkových) dovednostech, protože základní povolání jich nabízejí jen pár. Připojením ke gildě získáte také možnost dodatečného tréninku dovedností (viz přehled gild výše).

Možností, jak si s postavami ve W&W vyhrát, je opravdu hodně a v tomhle ohledu se W&W mnohem více podobá Wizardry 6/7. W&W vás navíc za cílený a plánovaný postup odmění, Wizardry 8 to naopak považují za samozřejmost, bez které si zaděláváte na malér - přestanete stačit okolním potvorám. Mě osobně se svoboda volby ve W&W zamlouvá mnohem více.
« Poslední změna: Červenec 12, 2024, 07:35:17 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #55 kdy: Červenec 08, 2024, 22:54:50 »

Opět? :-) Samozřejmě je to moje oblíbená hra, takže schvaluju tvou volbu.

Co se týče statů, možnost zvednout je člověk dostane vždycky ve chvíli, kdy dosáhne stejnýho levelu, jako byl nejvyšší dostaženej. Tedy příklad, jsem mág 10, warlock 16, samuraj 13 a změnim povolání na ninju - dostanu navýšení vlastností na levelu ninja 16. Což znamená, že když protáčim povolání, dělám to vždycky na stejnym levelu (typicky level 12, alespoň ze začátku).

Na stejný povolání se nemůžeš v rámci jedný hry vrátit. Nebo alespoň nevim jak. Pokud restartuješ hru, hra si nepamatuje, co jsi byl nebo nebyl, a jedeš všechno od 1lv (krom posledního dosaženýho povolání, to ti zůstává). Je tedy vhodný při restartu (pokud chceš postavu znovu použít) končit na nízkym levelu a na něčem, co se může přihlásit do některý guildy v prvnim městě (protože třeba ninju si nikam nepřihlásíš a pak se musíš vracet, pokud chceš rank v guildách).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #56 kdy: Červenec 08, 2024, 23:47:27 »

A teď ještě pár postřehů k začátku hry. Popravdě jsem se příliš neposunul. Kryptu jsem zprvu vynechal, protože sem tu narazil na nebezpečný sliz, který se mi ani nepodařilo zasáhnout. Rozhodl jsem se proto zevlit po venkovních lokacích a postupně nabírat na síle. Ale ani to mi zprvu nešlo moc dobře.

Důvod je jednoduchý. Postavy začínají bez jakékoliv výbavy a peněz není nazbyt. Zprvu se tedy postavy ohánějí jen holýma rukama a výbavu si musíte nejprve vybojovat na vhodných potvorách. Vesnici jsem proto opustil východní branou, kde je o něco bezpečnější les. Tím myslím, že se tu spawnují slabší potvory. Ideální je projít lesem až na hřbitov, ale zatím nelézt ke kryptě (je tu o poznání tužší Pán kostlivců, který si na pomoc povolává nižší kostlivce). Základní výbavu jsem tedy měl.

Obtížnost hry jsem nechal v defaultu, což vede mimo jiné k nižší frekvenci respawnu potvor. V GOG verzi to kupodivu funguje dobře, potvory se opravdu spawnují v docela dlouhých intervalech, takže pokud by chtěl někdo sbírat loot a zkušenosti rychleji, tak bych to snad doporučil i zrychlit :). Já měl zprvu trošku obavy, přeci jen mám jen 4 postavy, z toho aktivně bojovaly jen 2 (bojovník a tulačka). Level 2 ovšem celou situaci vylepšil (naučil jsem kleričku palcát) a s levelem 4 jsem přestal mít na cestách problémy úplně. Týká se to i některých bossfightů, ale ne všech, protože v úvodní lokaci jsou i potvory určené pro vyšší level družiny, akorát to nepoznáte hned.

Hřbitov a krypta se nacházejí na konci východní cesty z vesnice Valeia, v severovýchodním rohu mapy. Kousek před hřbitovem je odbočka k obydlí trpaslíka Bilibumpa, který má spojitost s kryptou.

Prozradí nám, jak do krypty vstoupit.

Uvnitř krypty se nachází jeho bratr Rethpian, kterému jsem měl zanést krysí koláč od Bilibumpa. Odměnou je další důležitá informace.

Rethpian mi prozradil, jak objevit zkratku na horní patro.

Nicméně k téhle části se ještě vrátím, protože jak jsem psal, zprvu jsem se kryptě vyhnul. Bilibumpa zmiňuji hlavně pro úplnost popisu východní cesty.

Souvisí s ní totiž úkoly od starosty (sira Elgara) a vesnického kováře. Starosta vykupuje lebky kostlivců, vždy po 5 kusech (odměnou je 50 zl a 50 xp pro každou postavu). Lebky se zprvu dobře sbírají právě na hřbitově, protože zde je halda kostlivců pevně naskriptovaných, jinak se ale kostlivci spawnují všude možně.

Kovářův úkol je dostupný až po připojení ke gildě bojovníků, kterou zaštiťuje právě místní kovárna. Cílem úkolu je lov psance Mon the Sculze, který se po zadání úkolu objeví na východní cestě. Není to zrovna boj pro postavy level 1, ale to je asi jasné ;).

Na jih od východní cesty je velká planina s ruinami a v nich je zloděj Gorthus s ochrankou. Přátelsky jsem si s ním popovídal a přijal jeho úkol - donést zlodějské náčiní jeho kamarádovi (popíšu později). Když jsem se otočil a vydal zpět, tak jsem zaslechl zvuk souboje. Po návratu do ruin mě čekalo nemilé překvapení, protože se na mě vrhli tři členové ochranky. Gorthus byl zavražděn a zadavatel této vraždy si očividně nepřál svědky, takže jsem to musel zvládnout s pomocí stěny ruin. Opět, není to nic pro level 1.

O nic veseleji nevypadá ani severní cesta, která vede okolo vesnice a napojuje se na západní bránu. Je tu pár tuhých banditů včetně velitele.

Zprvu jsem tedy pendloval jen po východní cestě mezi vesnicí a kryptou a k tomu jsem prováděl lehké výpady na jih, abych si trochu zvedl level a získal lepší výbavu. Pokud jde o identifikaci, tak jsem na tom byl stejně jako minule. Nicméně jsem si alespoň všiml toho, že když má postava v inventáři xy kusů stejného neidentifikovaného předmětu, tak stačí zaplatit za identifikaci jen jednoho kusu a kovář identifikuje automaticky všechny.

Po nějaké době se mi zadařilo a dokázal jsem projít přes velitele banditů. Tím jsem se dostal ke koni (dopravní prostředek) a odkryl si další dvě cesty. Cesta na sever souvisí s druhým úkolem od starosty, kdy jsem měl ulovit banditího trola Jubu Thoberse, jenomže on je docela tuhý, tak jsem to nechal až na level 3.

Na pár místech se nachází uzamčené a zapastěné truhly, které jsem zprvu musel vynechávat, protože jsem Shivu odmítal učit odpastění (dával jsem přednost tréninku meče). Past je většinou jed a ten má neblahý permaefekt, jak jsem ostatně psal už tenkrát. Otravu zatím léčit neumím a lektvary si šetřím (žlutý lektvar).

S levelem 3 jsem se snadno dostal na západ, kde jsem trochu víc zápolil akorát s tužší verzí trolů. U mlýna jsem narazil na nepříjemné pavouky, ale taky mi to hodilo dost zkušeností. S levelem 4 jsem pak byl schopný projít celou venkovní část lokace a postupně si jí odkrýt. V tu chvíli bylo prakticky po úvodních problémech.

Boj jsem tedy zvládl, ale další záludnost přišla v souvislosti s rozhovory. Hra doslova nesnáší, když naskriptovaný rozhovor přerušíte, protože tím si můžete zabránit zápisu do deníčku a to je docela problém (nemáte se pak čeho chytit). Jakmile někam vstoupíte nebo na vás někdo začne mluvit, tak ho musíte nechat domluvit. Platí to obzvláště o úkolech. Stalo se mi, že jsem si v chrámu vzal úkol, splnil ho, ale po návratu se zdánlivě nic nedělo. Teprve časem jsem zjistil, že kněz mě nejprve pozdraví, pak zareaguje na jeden úkol a teprve poté třeba na další úkol. Když v průběhu rozhovoru překliknete postavy, tak kněz začne monolog zase hezky od začátku. V tomhle se opravdu nevyplatí pospíchat.

Pokud někdo po nějaké postavě něco chce, např. aby něco aktivovala, tak to musí provést ta konkrétní postava. Takhle jsem se nachytal při změně povolání na paladina a musel jsem se k Serranské soše vláčet 2x - právě u toho jsem si všiml problémů s úkoly, viz odstavec výše.

S interakcí už nemám problémy. Jednak si plno věcí z ovládání UI pamatuji a pak mám k ruce kdyžtak manuál.

Nechtěně se mi podařilo splnit i úkol ve vesnici Pobudů se Skabbanovými přisluhovači, ale to bylo spíše o štěstí, protože souboj se čtyřmi takto tuhými protivníky by byl v otevřeném prostoru sebevražda. Podařilo se mi je oddělit a zaseknout v porostu, takže nebojovali všichni najednou, ale i tak to bylo na dost loadů. Tohle je úkol, který by měl následovat až o dost později, ale když už jsem byl u totemu, tak jsem se nechtěl vracet bez výsledku.

S Pobudí vesnicí souvisí jeden nepříjemný bug, který jsem minule asi nepopisoval. V tunelu pod jezerem je v jednom místě ještěrák, který brání družině volnému průchodu. Doporučuji uložit si hru ještě před seskočením z žebříku. Ještěráka je možné odtlačit, ale občas se zasekne v nádrži za ním a pak už obejít nejde. Pokud se tak stane, tak je nutné loadnout a zkoušet to, dokud nepůjde ještěrák odtlačit až za vodu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #57 kdy: Červenec 08, 2024, 23:48:04 »

4Yuyana: díky, já to pak upravím. To tedy znamená, že se zpátky na tuláka nedostanu. Mě totiž zmátl jeden popisek v UI - jak jsem se stal paladinem, tak mi hra píše, že opětovným klikem na ikonku mohu tuto volbu zrušit, což se mi právě asociovalo s tím, jakože můžu postup v rámci paladina přerušit a vrátit se na tuláka. Každopádně i tak je to pořád dost výhodné. Zatím jsem level 1, takže nebyl důvod ten klik testovat.

Wizardry 6/7 to řeší jednodušeji - jakmile splníš kritéria a změníš povolání, tak ti hra resetne xp na 0 a atributy na minima pro to dané povolání. Pak leveluješ, dokud zase nesplníš kritéria pro další povolání a celé se to opakuje. Vždycky se pak točí příbuzná povolání kvůli podobným požadavkům na atributy - bard, mág, zloděj, bard, mág, zloděj a tak stále dokola. Cílem jsou akademické skilly na 100, vysoké HP a pool many + magie. Ve finále se ta postava switchne samozřejmě na mága.

U W&W jsem si myslel, že by to mohlo fungovat podobně jako v D&D 3, vezmu level toho, pak level tamtoho, pak se vrátím atd. Škoda :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #58 kdy: Červenec 09, 2024, 00:09:53 »

U ještěráka když se zasekne platí jen jedno - zabít na jednu ránu. Tim se ostatní nenaštvou. Ale to člověk ze začátku hry samozřejmě nedá. U těch Scabanovejch posluhovačů se někdy stane, že se nesplní quest, když s nima člověk moc pobíhá. V týhle hře obecně platí, že je vhodný mít záložní save. Taky dávat bacha na zloděje (kradou i questový předměty a člověk snadno nechá někde ležet klíč). Ta hra je strašně nebezpečná, co se bugů týče. Taky víly občas zůstanou trčet v dungeonu, protože se bugnou a nedosáhnou na páčku (nemaj dost dlouhý ručičky). Ta hra je v podstatě hledání min.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #59 kdy: Červenec 09, 2024, 05:39:23 »

Scabanovo posluhovači na mě vyrazili ve třech, čtvrtý se zasekl hned u totemu, takže jsem je vlastně jakoby moc daleko neodlákal :). Při prvním pokusu jsem se s nimi honil okolo věže v nádrži, tak by bylo nemilé, kdyby se mi to bývalo podařilo a pak mi hra úkol neuznala za splněný.

Savů mám preventině víc, minule mi některé bugy stačily. Zatím to jde, ta nádrž byla první vážnější problém. Minule jsem to asi řešit nemusel, ale teď to bylo divné, takže jsem tušil bug hned. Když jsem pak různě loadoval, tak jsem zjistil, že problém je v kolizním modelu. On ten ještěrák stojí jakoby po kotníky ve vodě, ale realita je taková, že on se propadl až po krk. Stalo se to totiž i mě. V jednom případě jsem dokonce "propadl" nahoru do jezera. Na jednu ránu bych ho nedal, to jsem taky zkoušel, stejně tak jsem ho zkusil nejprve uspat a pak trefit, jenomže on vykřikne ještě před dopadem kouzla.

Zatím jsem rád, že hra nepadá a nesype se grafika, ale s hudbou je kříž. Přechody do menu apod. vedou k zasekávání a to se nedá poslouchat, takže mám sluchátka položená na stole a přemýšlím, jak to vyřešit. Možná hudbu úplně vypnu.
IP zaznamenána
This is the end ...