Než se pustím dále, tak jen drobný postřeh ze včerejšího hledání vlivu obtížnosti. Jeden by neřekl, že když po letech vyjde několik dungeonů, které mají šanci oslovit i novější hráče, tak se diskuse opět stočí k tématu noob vs geek. Vím, rozproudilo to zase jen pár lidí, ale docela mě to už děsí. Vypadá to, jakoby se již úplně vytratila tolerance. Smát se někomu za výběr nižší obtížnosti, která i tak může být pro někoho těžká? Buďme rádi, že tu ta škála obtížností je a šanci zahrát si LoX má tak opravdu každý. Až se vývojáři na dungeony zase vykašlou, tak můžeme opět jen žbrblat a vzpomínat!
Ale teď ke hře ... Zkusil jsem tedy z Nabrosu projít do Hamaletu a když už jsem tu byl, tak to lehce pročistil (viz včerejší post). V cestě přes Red Pass stál Ulnalum Guardian, potvora, která se dá zvládnout i dříve a vlastně jediná překážka vstupu do Varaskelu. Prošel jsem a přede mnou se objevila celkem pohodová oblast. Tady musím s volbou obtížnosti souhlasit, level 19 byl jakoby přelomový a teď už je to o poznání lehčí. Je pravdou, že by se vyšší obtížnost hodila, nicméně jsem si pak vzpomněl, že jsem si tuhle vybral záměrně, abych měl víc času na poznámky a zbytečně si to tak nekouskoval. Stále ovšem platí, že i tak může lecos překvapit - viz např. pavouci, to mi dělá problém dosud

Postupně jsem prošel mrtvým korytem řeky, posbíral svitky a ve vesnici se dozvěděl o Hall of Heroes (tam jsem v tu chvíli nedošel). Nabral tedy novou sadu úkolů a vyrazil zpět na jih. Jen drobná odbočka, Ulnalum Guardian bránil Red Pass a tím pádem Varaskel před Nengorthem, když princové nabrali na moci. Od té chvíle byla oáza v izolaci. Přesto tu dostanete úkol, týkající se Hamaletu, který musel vzniknout ještě za izolace

Holt menší faux-pass.
Hall of Heroes je dobrá hádanka (monument ochráncům lidstva v dobách jeho zrodu, kdy se ho obři snažili vyhladit). Klíčem jsou nalezené svitky v korytě a pak možnost změnit barvu podstavce každé ze soch (lime, orange a blood red). Dá se to skoro udělat napoprvé, jenomže je tu jedna postava, která vás bude možná mást. Chce to holt trochu pročíst i popisky soch (a je na co se těšit, autoři si s historií postav opravdu vyhráli).
Kibula sice třímá dvě zbraně, ale nikoliv jednu obouručku a ani není vůdcem, je tedy jen obyčejnou válečnicí. Jednou ze šesti.
Správná kombinace přinese 2000 xp a otevře se vstup do Tower of Times ... další z kouzelnických věží.
Věž je ve skutečnosti velmi jednoduchá, sice plná pastí, ale nc extra. Jen je potřeba přijít na princip teleportu, protože se zde posouváte pomocí teleportů mezi malými místnostmi a hledáte strážce s artefaktem:
Při pohybu záleží na tom, ze kterého směru do teleportu vstoupíte. To vám ostatně prozradí jedna z lebek. Pohyb je pravoúhlý - z teleportu vystoupíte vždy v místnosti po své pravé ruce. Tedy, pokud do teleportu vstoupíte z jihu, ocitnete se v místnosti na východě atd.
Ovšem guardian věže byl prima. Úplně jsem to neustál, protože po pár kolech byly moje postavy už tak zblbé, že bojovaly i mezi sebou

Barbar mi tak pokosil kouzelníky a bylo to. Guardian padl a odměnou byl artefakt Alnaeta.
Vzla jsem pak ještě dvě nebezpečné oblasti - koryto řeky a poušť. Další je sama Hall of Heroes, ale to nechám na později. Pouštní červi byli celkem v pohodě, jen pavouci v korytě řeky dali zabrat.
Zkusil jsem ještě projít do Pernitie (velká poušť na západě), ale je to podobné jako ledovec Geldra. Prostě pustina, kde jídlo dochází rychle a jakmile dojde, budete samovolně zraňování a to za docela slušné pálky. Hlavně nemám důvod tam zatím chodit. Zbývá tedy dořešit pár úkolů z Varaskelu a pak jít zas jinam.
No a ohledně absolutní volnosti jsem taky nakonec kecal. Zkusil jsem projít dále do Rasmury a zastavila mě socha Yula ... Po Varaskelu tedy nejspíše budu muset ještě do Nagiry a pak mi to snad nějakou cestu ukáže.
Ještě musím zmínit varaskelskou hrobku - Mausolem of King Mergante. Hezké bludiště s pastí a hlavně upír na konci. Trochu jsem ho podcenil, je to už ancient vampire a boj už nebyl taková legrace

Tenhle týpek už umí zmrazit 3 postavy najednou.