Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:21:58
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Gothic 3 (+ standalone datadisk Forsaken Gods)  (Přečteno 40796 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Gothic 3 (+ standalone datadisk Forsaken Gods)
« Odpověď #30 kdy: Listopad 28, 2014, 23:49:21 »

4flash: Nejsem si už příliš jist, kdy jsem to odehrál prvně, ale právě že si taky nějak nevzpomínám na nic, co by mi extra vadilo. Rozhovory z počátku vypadaly divně, ale to je právě dané tím příběhem. Jinak tu mám vše potřebné, jako v Gothic 3.

Vemu ten dnešek ještě popořadě. Původní hru jsem dohrál včera, takže ráno jsem mohl zasednout k datadisku a vydrželo mi to nějakých 8 hodin. Pro jistotu ještě připomenu, že hraji Enhanced edici, tedy hru včetně Community patche 2.

Zabití Xardase není ledajaká událost, stojí to hodně energie a vysloveně kus duše ... hrdina se po týdnu probouzí v Sildenu, zmlácený a s levelem 10. U postele sedí Anog, který "zdvořilost" Bezejmenného oplatí stejnou mincí. Krom toho jsem se dozvěděl o současných poměrech v Myrtaně, takže jsem v první chvíli zvažoval, zda-li jsem dobře četl/slyšel. Dobrá, kostru děje si z dřívějška pamatuju, takže zas takové překvapení to nebylo. Každopádně Bezejmenný má docela dost často potřebu si vyskakovat, přitom je z pohledu levelu někdy na konci žebříčku hrdinů, takže Anog rychle ztratil trpělivost a přišel klasický úkol na ověření loajality - donést alespoň 5 doporučení.

Nj, to se snadno řekne, ale už hůře udělá. Hned na úvod musím zmínit, že Anog vládne Sildenu a jeho bratr Inog pro změnu Geldernu (jen na okraj, jsou to původně vůdci tábora rebelů u Sildenu z Gothic 3, ostatně znamých jmen je tu přehršel). Protože jsem mezi oběma městy z počátku pendloval, tak mě překvapilo, že některá doporučení mohu získat právě i v Geldernu. Není to tedy vázané podobně jako loajalita v trojce na jedno město. Tady už se na reputaci nehraje, oblast vlivu je i mimo působiště zadavatele. Samozřejmě každý, kdo mi byl ochoten potvrzení vystavit, po mě chtěl i úkol. Některé jednoduché, jiné složitější, ale zaujal mě hlavně úkol s Antonovo manželkou Isabelou.

Anton ví o nevěře své ženy s jistým Barnabasem, který mimo jiné dluží za ubytování. Úkol vypadá z počátku klasicky - získat peníze zpět. Do toho Bezejmenný navrhne extra platbu, pokud Barnabasovi zlomí pár kostí. Fajn, nečestné jednání Barnabase musí být potrestáno a v Gothicu se tohle prostě často řeší rvačkou/soubojem. Barnabas mi nabídl vlastní řešení, které spočívalo v seslání kouzla Zapomnění na Antona, ale po krátké úvaze jsem se rozhodl pro původní plán a Barnabas dostal nakládačku. Později pak ještě jednu, to když pro změnu nesouhlasil s výběrem daně v jiném úkolu. Řekl jsem si, že jsem si očividně vybral správné řešení, protože Barnabas je opravdu hajzl. Ovšem něco mi stále vrtalo hlavou, protože jsem si z dřívějška vybavoval trochu větší úlohu samotné Isabely. A taky že jo! Anton je ve skutečnosti spojenec skřetích špehů, o čemž přijdete Anogovi v doprovodu Isabely poreferovat. A závěr? Byl jsem poslán Antona zabít :) Vyklubal se z toho tedy celkem zajímavý úkol.

Jenomže to jsem taky trochu předběhl. Zmlátit Barnabase není jen tak. Bezejmenný je za A) slabý a za B) nemá zrovna ideálně rozvržené statistiky, skilly a vhodné zbraně po ruce. Je hezké, že má 2. úroveň mečů, ale k tomu má sílu "jen" 125. První meč, který jsem našel, vyžaduje sílu 150. Prima. Chvilku jsem tedy pobíhal s dřevorubeckou sekerou a holt zkousl počátečních pár smrtí :) V Aréně jsem tuplem moc daleko nedošel. Ale zas první úkoly za mnou a nutno dodat, že za úkoly se přidávají i po různu body do statistik. Nicméně samotné dovednostní body mi byly zatím naprd, protože není k dispozici trenér síly apod. Tím je v Sildenu totiž samotný Anog, ale až po splnění úkolu s loajalitou :D Ocitl jsem se tak v bludném kruhu.

Boj obecně není v datadisku už taková legrace, vlastně je to ještě horší. Na scénu přišel vliv staminy -> dojde stamina = nelze bojovat. Je s tím třeba počítat. Protivníka už nelze jen tak uklikat, obzvláště toho silnějšího, protože protivník navíc dokáže z krytu střelhbitě přejít v útok, takže se tomu i blbě uhýbá a hrdinu nám za chvilku rozseká prakticky už jen tím. U zvířat/monster je to obdobné. Rád bych řekl, že tohle vše vede k většímu taktizování, ale není tomu tak. Když k tomu přičtu všechny ty obtíže se zasekáváním postavy, nemožností přerušit započatou akci apod., tak je z toho spíš noční můra. Anebo jinak řečeno, silné úvahy nad volbou zaměření postavy směrem ke střelci nebo magii. Zatím si říkám, že by to mohlo být v současné chvíli ode mě příliš unáhlené rozhodnutí, takže pokračuju v kontaktním boji.

S tím mě napadla ještě jedna věc. Nekoukal jsem na nastavení obtížnosti, předpokládám, že bez volby je to nějaký normal, ale je tu vidět oproti trojce jeden rozdíl. Pokud bojute proti skupině, tak útočí všichni. V trojce útočili na normal max. 2 protivníci (?) a ostatní čekali. Proto šly ty hordy skřetů sekat tak snadno.

Nastalo tedy běhání mezi Sildenem a Geldernem, abych nabral a splnil co nejvíce úkolů, protože co naplat, za úkoly je nejvíce zkušeností. Za chvilku jsem byl na levelu 15 a celkem pro začátek finančně zajištěný - hlavně díky pokladnici v Geldernu. Aaa, další zajímavý bod :) V datadisku si nikdo nedělá hlavu s krádežemi, takže jsem pokladnici prostě jen otevřel a vybral. O nic pozadu ve změnách nejsou ani obchodníci, mají často zajímavou výbavu a hlavně haldy zlatých (no, zase jak kteří, ale těch bohatších je více :)). U Anoga jsem zvedl sílu a konečně se chopil lepšího meče.

Z Geldernu už je to jen kousek do Trelisu a to hlavně po relativně bezpečné cestě. Samotný Trelis je prvním sídlem, které prošlo největší změnou. Osada pod hradem je větší, s novými budovami a obehnaná palisádou. Osadě vévodí skřetí chrám, zasvěcený Beliarovi. Není volně přístupný, ale to mi zatím nevadí. Jak už jsem zmínil na počátku, eh, vlastně nezmínil, Trelisu vládne Thorus. Ostatně jak je známo z outra trojky, Thorus je formálním vůdcem skřetů v Myrtaně. Je kupodivu "přátelský" a z války obviňuje Gorna, který zaútočil první ... mimochodem, Gorn je vládcem Gothy a Faringu. Úkoly jinak žádné a to ani v rámci Trelisu samotného.

Příběh prostě čeká, dokud nesplním Anogovu sadu úkolů. Trelis je toho samozřejmě součástí, protože po úvodních úkolech požaduje Anog poradu s Inogem, tedy Inoga dovést do Sildenu. Jenomže Inog má své problémy a ty musí Bezejmenný prostě vyřešit za něj :) Všichni poslíčci a bojovníci jsou prostě zaněprázdnění :D Do Trelisu mě vede jeden z úkolů - najít a osvobodit zvěda Clovise. Nic složitého, skřet u vězení se dá podplatit a vůbec nikomu poté nevadí, že si Clovise vedu jen tak přes celou osadu. Dozvěděl jsem se od něj o jistém spojení Thoruse s jistým černým mágem. Krom toho mi poví o pětici obyvatel Trelisu, kteří mi mohou prozradit podrobnosti. Nic složitého, skřeti a žoldáci velice ochotně mluví o tajných věcech - mág je opravdu přítomen, ale v noci odchází přespávat kamsi za město. Zkusil jsem u chrámu počkat, ale nic. Bez ohledu na konkrétní hodinu. Pak mě napadlo dojít za Inogem a málem jsem praštil hlavou o stůl - nejprve jsem mu měl samozřejmě přítomnost mága potvrdit, teprve pak jsem dostal úkol mága zabít. To už byla docela hračka.

Mág o půlnoci vyšel a v klidu prošel kolem mě. Cílem byla jeskyně za dřívějším statkem v trojce. Sice musel nejprve pozabíjet všechny vlky kolem (to by mě zajímalo, kolik nocí už tam asi nebyl :D) a pak teprve vešel dovnitř a já za ním. Po krátkém rozhovoru na mě netypicky vytáhl meče, dostal první sadu ode mě, jakmile jsem odstoupil, vytasil se z kouzlem, ale to už se mu stačilo dostat jen na tělo. Vyjma slušného počtu almanachů jsem tu našel zajímavý meč, bohužel, pro sílu 220 a 3. level v mečích, tudíž zatím nic. Mág mrtev, porada Anoga s Inogem za mnou další cesta by měla směřovat za Thorusem nebo Gornem ... jak jinak, než-li s žádostí o pomoc :D

Jen v rychlosti k těm almanachům. Zisk bodů do různých statistik byl v datadisku ponížen, místo +5 bodů k alchymii dostanete např. jen body 3 apod.

Abych nezapoměl, když jsem Inoga vedl do Sildenu, potkal mě Tajemný poutník a odkázal na důl kousek po cestě. Tam už jsem byl a našel balíček se zvláštním kovem. Určitě tohohle poutníka nevidím naposledy :D Když už jsem u těch zajímavostí, v Trelisu jsem se od jednoho skřeta dozvěděl o existenci podivného stvoření temnoty, které má ovládnout svět.

Dnešní hru jsem končil s levelem 20 a Bezejmenného jsem mezitím naučil i dovednost Rychlé učení. Zdánlivě škoda bodů, ale pokud se rozhodnu pro magii, tak o nic nepřijdu. Ten bod navíc za level má také svůj význam. Ráno se rozhodnu, zda-li se vydám o pomoc žádat Thoruse nebo Gorna, či snad nepůjdu někam jen polevelit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 02, 2014, 13:16:19 »

Nikdy bych netušil, že mě něco přikove k židly tak dokonale, že přestanu sledovat čas. Okolo 17:00 jsem zasedl PC, spustil Forsaken Gods a od židle jsem se doslova odlepil v 10:45 ráno. A jak jinak, než-li za doprovodu finálních titulků :)

Začnu proto netradičně od konce. Když to sečtu s minulými osmi hodinami, tak jsem se dostal na herní dobu čítající zhruba 26 hodin. Pár vedlejších úkolů jsem si ani nenechal zadat, takže pokud bych k tomu přičetl ještě o něco podrobnější průzkum Myrtany (několik míst jsem vynechal, něco prolítl a tím pádem se vyhnul soubojům s potvorami), tak by se to natáhlo zhruba o další 2 hodiny.

Když jsem včera hru spouštěl, měl jsem už docela jasno o směřování postavy, Zvolil jsem si magii, resp. magii ohně. Jako bojovník bych na tom asi taky nebyl nijak špatně. Našel jsem opravdu velké množství Tajemných a Zapomenutých truhel, z těch druhých mi za chvilku začaly padat opravdu mocné zbraně. Něco jsem si vybavoval i ze základní hry, ale dost zbraní mi mnoho neříkalo a hlavně měly už opravdu ujeté statistiky :) Jediná věc, se kterou jsem zápasil, byly peníze. Ale když jsem tu svou sbírku začal rozprodávat, tak už bylo po problému. Krom peněz na dovednosti jsem peníze utrácel ještě za paklíče, pomůcky k alchymii a prastaré destičky (+body k magii).

První velká meta bylo získat dost bodů pro otevření cesty k regeneraci many. Výrazně to pomohlo, byť lektvary stále hrály prim (regenerace není zas tak rychlá, je to potřeba brát spíše jako výpomoc k lektvarům). Alchymii jsem tentokráte moc necvyčil, vyjma naučení se dovednosti míchání lektvarů many. Stejně tak kovařina (defaultně je už na levelu I, ale ani jednou jsem to nevyužil). Z kouzel jsem si vystačil s fireballem a po prvním setkání s drakem jsem se naučil ještě ledový hrot (drak je v datadisku na oheň imunní - konečně se někdo nad tím nesmyslem ze základní hry pozastavil a imunitu mu nastavil). S magií začal být život jednodušší a pokud došla mana, tak jsem načatou potvoru už dorazil mečem.

Levelování jsem ovšem nechal na úkolech, prostě z potvor je zkušeností podstatně méně, takže jen plněním úkolů jsem byl za chvilku na levelu 26 a pokračoval dále. Přitom se jednalo o řešení celkem triviálních úkolů. Ovšem v tomto místě musím uvést na pravou míru některé stížnosti hráčů k častým úkolů typu vyzvedni a odvěď na druhý konec mapy. Těchto úkolů není ve skutečnosti tolik a už vůbec nejde o dopravu z jednoho konce mapy na druhý. Předčištění cesty sice nemá význam (jakmile úkol vemete, stejnak se na cestách spawnou potvory), ale rozhodně nikde nečeká nepřekonatelná bariéra. Nehledě na to, že společníci jsou dost tupí na to, aby sami zaútočili, takže s hlavní postavou proběhnete a oni vás budou jen následovat. Problém je spíš s pathfindingem, jakmile sebou vedete více jak dva společníky, je potřeba se vždy po určitém úseku zastavit, aby stihli doběhnout a neztratili tak cestu. Ovšem ujetě často působí, když si vězně vedete volně přes tábor věznitelů, nebo např. eskortujete skřeta a vemete to přes tábor v Gotha :)

Na úkoly si vůbec nemohu stěžovat. Narozdíl od základní hry, v datadisku jsem měl pocit, že se pořád něco děje a opravdu v tomhle příběhu někam patřím a za někoho se tu peru (podobně jako tábory v jedničce). Našel jsem pouze jediný nelogický úkol, který souvisel s osvobozením Oshe. Indicie k jeho nalezení jsou celkem k ničemu, protože to ve finále znamená skřety napadnout, ale přitom nic nenaznačuje, že bude potřeba k takovémuto rozhodnutí dojít ... na druhou stranu, ono je to v principu jedno.  Datadisk má nějak pochroumané vnímání vraždy a krádeže. Když skřeta kuchnu někde bokem, tak mám 100% jistotu, že to nikdo nepozná. Podobně u vybírání truhel a kradení obecně, většinou to každý nechá být a nikdo vám nepůjde po krku (ovšem pozor na vyjímky!).

Samostatnou kapitolkou je i prozkoumávání světa. Na jednu stranu tu máme známé prostředí Myrtany, což pomáhá s orinetací a na druhou stranu tu máme Myrtanu zapletenou do války. Mnohokrát jsem prostě uhnul z cesty, jen abych se podíval, co se stalo s tamtou či onou jeskyní, kdo nyní obývá Reddock apod. Ano, jsou tu hlušší místa, ale není to vůbec na škodu (viz válka). Vyjma pár drobností jsem prakticky prošel celou mapu.

K finálnímu souboji jsem odcházel s levele 41, po něm mi to skočila na 42 a hru jsem celkově skončil na levelu 44, jako mág ohně. Prastarou potvoru jsem trochu podcenil, musel jsem kvůli tomu ještě navýšit kapacitu many, ale pak už to bylo v pohodě. Akorát mě u toho zarazila jedna věc, přísahal bych, že u první hry byl Reddock stále průchozí, takže jsem k ní přišel z bočního východu a těch jejich pohůnků si nemusel všímat.

Ve hře jsem našel jen 2 draky, ale celkem 3 nemrtvé velekněze - moje noční můra :) U toho prvního jsem ještě patřil do kategorie začínajícího čáryfuka, takže jsem do něj nasolil fireballů co šlo a mezitím stihl doběhnout, vytasit meč a jeho pokus o léčené jsem nekompromisně utnul :D Goblinních šamanů bylo taky tak nějak, jenomže ti padají snadno.

Začíná na mě doléhat únava, byť jsem se chtěl původně rozepsat, budu nucen to spíše shrnout ;) Jsem si vědom toho, že community team dovedl dobrou práci a za současný stav hry vděčíme právě jim, ale věc se kterou nemohu souhlasit je, že se jedná o silný podprůměr. Forsaken Gods má své kouzlou a poprávu to pravé gothicovské. Z pohledu příběhu jsem rád, že jsem trojku dokončil tak, jak jsem popisoval, protože datadisk na to perfektně navázal, jaki by to bylo opravdu pokračování toho, co jsem předtím načal. Nesouhlasím sice s podobou zakončení hry, ale holt takhle to skončit muselo, takže jsem se s tím prostě smířil. Mám za sebou 2 odehrávky datadisku, 3 odehrávky základní hry, ještě o kousek více odehrávek jedničky a dvojky ... a vůbec bych se neodvážil říci, že Trine Games nemají ani páru o Gothic. Litovat lze pouze jediné věci, že nebylo více času na ladění. Taky mi tam vadí ty předměty z příběhů základní hry apod., ale opět to pro mě není důvod hodnocení hry snižovat.

Těžko říci, kdy se do světa Gothicu zas ponořím. Jedno je ovšem jisté, pořád to bude hra/série, ke které budu s radostí vztahovat i mnohem novější hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: Prosinec 03, 2014, 13:41:23 »

Po včerejšku jsem ještě přemýšlel, že bych krom shrnutí sesumíroval příspěvek s různými poznámkami k určitým bodům, co mě v průběhu hry napadaly. Je to lehce spoileroidní.

Teleportační kameny:

Silden - na kameni v kamenném kruhu poblíž brány
Geldern - leží na kameni nedaleko brány na Trelis, kousek od něj sedí hlídka Borise
Trelis - v pokladnici pod trůnním sálem
Montera - kámen leží ve skladišti hned vedle kovárny
Gotha - jeden je v truhle v mlýně, druhý leží na stole v kovárně v podhradí
Faring - jeskyně při cestě do Faringu, kámen leží poblíž truhly hashišinů
Vengard - v chrámu
Ardea - na stole v domě alchymisty Conze (nelevo od brány)
Cape Dune - ve skladišti
Okara - na kameni před vstupem do jeskyně
Nemora - v truhle poblíž vstupu k ohništi (skála nad cestou)
Reddock - v truhle ve vedlejší jeskyni

Tejemný poutník:

První setkání následuje při plnění závěrečné části úkolu "Anog potřebuje Inogovu radu", tedy jakmile se s Inogem vydáte do Sildenu. Hned za branou stojí Tajmený poutník a odkazuje na důl při cestě. Balíček s kovem jsem však vyzvedl již dříve, takže všechny 3 balíčky je nejspíše možné posbírat i mimo posloupnot setkání s poutníkem a při dalším setkání si nechat zbroj prostě rovnou vyrobit (a získat tak tohle výborné brnění velmi brzo po začátku hry). Druhé setkání s poutníkem následuje při plnění úkolu "Cor Kalomův kalich", kdy poutník čeká před jeskyní s kalichem. Třetí setkání pak následovalo někdy v době plnění úkolu "Osch musí jít za Gornem" (vysvobození Osche). Nějak jsem nemohl Osche najít, tak jsem se vrátil splnit úkol pro mága Rollana ("Postarej se o problémy s Rollanovými bestiemi"). Úkol se týká jeskynního komplexu pod Gothou (v trojce tu byli zloději pšenice). Schodou okolností je to třetí místo výskytu balíčku kovu. Tajemný poutník se mnou promluvil před vstupem do jeskyně a už zůstal na táboře (předtím vždy zmizel). Po zkompletování zbroje nabízel učení alchymie.

Pojmenované truhly ve Faringu:

V podhradí Faringu a dole u řeky se nachází několik pojmenovaných truhel. Týká se to celkem dvou rozdílných úkolů. Rollanova truhla je odměnou za splnění výše zmíněného úkolu "Postarej se o problémy s Rollanovými bestiemi", kdy hrdina dostane Rollanův klíč a úkol "Rollanova truhla" - je potřeba získat ještě další dva klíče vodních mágů, tedy promluvit s Tavinem na hradu v Gothě a s Morganem na hradu ve Faringu.

Pět dalších truhel se týká úkolu "Dračí kosti", ke kterému se váže pět samostatných podúkolů - Najdi Kazův klíč pro Kendla, Najdi Khadimův klíč pro Kendla, Najdi Khaifův klíč pro Kendla, Najdi Khalifův klíč pro Kendla a Najdi Khalilův klíč pro Kendla. Úkol je dostupný jen za předpokladu určitých voleb při rozhodování o pomoci Geldernu, konkrétně je spojený s volbou Thoruse a setrvání v jeho službách. Já ovšem v jeho službách nezůstal a s pomocí Oshe přešel ke Gornovi, takže jsem se správně přestal po řešení tohoto úkolu pídit. Menší zmatení způsobil jen Kazův klíč, který je přímo v truhle, kterou lze bez problému otevřít, takže jsem získal dojem, že tuhle hádanku budu moci dořešit. Za zmínku stojí ještě způsob získání Khadimova klíče, protože tento obchodník je schovaný ve svém domě a vstup hlídá stráž. Možností, jak se ke Khadimovi dostat, je očividně více, ale docela mě zaujalo to okno do domu. Napadlo mě, zda-li bych se jím byl schopný protáhnout a nezůstalo jen u teoretizování. Normálně jsem jím proskočil a Khadima vyzpovídal :) Zbytek klíčů je u třech dalších hashišinských obchodníků a kovář Kendl (hrad Faring) by z nich měl ve finále ukovat jeden klíč, který pasuje do hashišinské truhly v jeskyni pod hradem.

Speciální předměty namísto běžných:

2x se mi ve hře stalo, že zadavatel úkolu po mě chtěl nějaké předměty, ale zadání úkolu bylo dosti nejednoznačné. První je úkol pro skřetího kováře Somu - "Soma potřebuje magickou rudu". V zadání mluví jak o rudě, tak o ingotu magické rudy. Zkusil jsem tedy zkompletovat 10 kusů ingotů (10000 zl!) a nic. Nevyšlo ani 10 ks magické rudy od kovářů. Soma ve skutečnosti požaduje speciálně rudu, která je uložena v sildenském skladu (pozor, sebrání rudy může způsobit poplach!). On sice jakoby mimo řečí říká, že ji lze sehnat někde poblíž, ale už se mi nechtělo dále hledat, tak jsem nakoukl do návodu.

Další věcí je pak úkol "Errolovy zvláštní chutě", pro strážce Errola od brány ke Gornovi. Láhve speciálního Nordmrského cloumáku jsem našel ve faringské hospodě (opět pozor na možné vyhodnocení jako krádeže), ale u 10 kusů Černého Rhobaru jsem trochu zaváhal (bežný samozřejmě nebere). Vzpomněl jsem si přitom právě na Somu a šel ještě proklepnout faringské obchodníky a opravdu, na hradě jsem uspěl. Zdejší obchodník měl v nabídce Speciální Černý Rhobar.

Do třetice ještě jedna věc, která by nemusela být hned zřejmá. V Vengardu dostanete od obchodníka Hubertuse za úkol doprovodit jeho ženu za obchodem do Faringu. Jeden z podúkolů ("Hubertusova žena chce nakupovat brnění") se týká nákupu nordmarské zbroje. Má jí v nabídce kovář Kendl a vypadá to jako kostka (brnění je zabalené :)). Byl to první kovář, kterého jsem čapl a tohle mě docela zaujalo, takže jsem na to najel myší. Není to tedy klasický obrázek brnění, jak by mohl někdo očekávat.

Natrávené ohnivé kopřivy:

První úkol této série dostanete ještě v Sildenu od alchymisty Cornelia ("Získat natrávené ohnivé kopřivy"). Stačí pozabíjet mrchožrouty hned za palisádou směrem k vodopádu, což je poměrně přímočaré. Horší je to s úkolem od alchymisty Egidiuse z Vengardu ("Získat natrávené ohnivé kopřivy z troglodyta"). Dotyční troglodyti jsou v jeskyni nad Vengardem, kousek od kamenného kruhu cestou na Ardeu, ale nevybavuju si, že by z nich extra něco padalo. Tuším, že to byla nějaká lahvička, takže jsem se nekoukl na popisek. Každopádně tuhle skupinku jsem zabil ještě dříve před zadáním úkolu, takže v době zadání jsem už jen odklikl splnění úkolu.

Troglodyti obecně:

Troglodyt je nový typ potvory, která se v datadisku objevila, ovšak pojmenování troglodyt se používá i pro silnější verzi obyčejného obra. Pravé troglodyty naleznete jen na dvou místech. Prvním je výše zmíněná jeskyně poblíž kamenného kruhu na cestě Ardea-Vengard. Druhým je bývalý povstalecký tábor Reddock (při plnění úkolu "Získat Hildurův artefakt z jeskyně" a při zdejším závěrečném bossfightu). Není to žádný extra protivník, je ovšem docela rychlý.

Úkoly obecně:

Jak už jsem popisoval, jediný problém s pochopením jsem měl u úkolu "Osch musí jít za Gornem", kdy nebylo úplně zřejmé, co se po mě chce, resp. jsem si vězeňský tábor představoval úplně jinak. Určitě by mě nenapadlo jen tak přijít a skřety u vchodu povraždit. Netuším, jak jsem na tohle před lety přišel, ale je dost možné, že i tenkrát jsem na řešení koukl do návodu :)

Poměrně specialitkou je úkol "Skutečný syn Rhobara II.", na což jsem narazil zcela náhodou a je to jeden z mála úkolů, co si pamatuju ještě z předchozí hry. Ubel stojí na cestě Vengard-Ardea (poblíž Vengardu) a přímo k rozhovoru vybízí. Řešení je jediné a končí jeho smrtí.

V domě na kopci za Trelisem jsem si mohl koupit v rámci úkolu "Otec na pochybách" jednoho ze synů. To jsem udělal, úkol zmizel do splněných. Ovšem žádného ze synů jsem si nakonec skutečně nevzal, takže dodatečným čtením úkolů jsem zjistil, že to má své pokračování - jen jednoho z nich opravdu najmout :) Tím se dokonce vysvětlilo, proč hned v jeskyni pod jejich domem je zdánlivě bezprizorní skupinka lidí (včetně obchodníka, se kterým lez normálně obchodovat).

V Ardey jsem nějak minul úkol "Postarej se o vtipálky", čímž jsem si uzavřel další úkoly - "Záletný manžel" a "Rosswaldovo přiznání". Záměrně jsem pak vynechal další nevěrnický úkol - "Zabít Gerrella" a případný úkol "Zabít Tilu a jejího milence". Podobně jsem záměrně vynechal i úkoly "Guilda zlodějů Myrtany", "Vaingard musí zemřít" a "Milý mládenec" (přece se nenechám mlátit :)). A samozřejmě jsem vynechal řadu zápasů v arénách (komplet jsem udělal jen Silden a 2 souboje v Geldernu, jinak nic). Po cestách jsem narazil na vícero pojmenovaných postav, ale nejspíše se většina vztahovala k úkolům, které jsem si uzavřel výběrem jiné příběhové cesty.

Jediná věc, která na úkolech může omrzet, je ta jejich častá jednotvárnost a někdy i zbytečné natahování. Je to kolikrát tak, jakoby si zadavatel chtěl našeho hrdinu opravdu vychutnat a natahuje to, co to jde. Příkladem je úkol "Kde jsou Theodorovi zvědi?", kdy nejprve běžíme do Ardey zjistit, co se zvědy je a teprve pak je běžíme vysvobodit :) Je pravdou, že pokud se to hraje v kuse, tak si toho člověk více všímá. Komplexnějších úkolů je o poznání méně.

Grafika, svět aj.:

Jisté změny ve vzhledu hry jsou postřehnutelné, stejně tak přetexturování některých klíčových postav a hlavního hrdiny. Nicméně zrovna ty postavy mi nesedly. Už jsem si za ta léta na ty jejjich ksichty zvykl a tohle na mě dobrým dojmem nepůsobí ;) U okolí mi přišlo, že je trošku barevnější, ale atmosféra zůstala stejná. Známé prostředí je naprostou výhodou a jak už jsem popisoval v předchozím příspěvku, pořád to nutí k neustálému prozkoumávání, už jen ze zvědavosti, jak se která část změnila. V horách nad Sildenem jsem zjistil, že vstupu do Nordmaru zabraňuje obyčejná neviditelná stěna, narozdíl od fyzické zdi nad Vengardem (kam jsem tentokrát nedošel). Směrem do Varantu je průsmyk zatarasený skálou. Ovšem jaké bylo překvapení, když na začátku průsmyku se potulovalo pár šakalů a dole u skály na mě vyběhl chrámový strážce a to vše za hudebního doprovodu z pouště. Je to drobnost, ale potěší to, hned bych se do Varantu s radostí vydal. Protože jsem do téhle části došel až během úkolu se záchranou Oshe, tak bylo dalším překvapením setkání s Thorusem - bojovat tu se dvěma troly. V Trelisu se skřeti zmínili, že Thorus si vyšel na procházku, ale určitě bych netypl, že šel na "skutečnou" procházku. S troly jsem mu pomohl, ale v rozhovoru žádná změna.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Prosinec 03, 2014, 13:42:11 »

... pokračování

Krom zátaras, jedinou velkou změna prošla některá města, jinak prvky v krajině jsou víceméně shodné (sem tam nějaká pavučina navíc). První mírně přebudované je podhradí Trelisu (pokud vynechám kousek dostavěné palisády v Sildenu). U Gothy je určitě nepřehlédnutelný tábor vojáků, podobně analogický tábor u Montery. Nicméně do Montery jsem přišel z druhé strany, takže mě zaujala opravená zeď a zpola vystavěný chrám. Otroci zde dokonce lezli po lešení a pracovali ve výškách. Největší změna však čeká v opraveném Vengardu, který je komplet opraven a mírně přebudován. Z krajiny také pár věcí zmizelo, např. spálená osada v horách nad Vengardem.

Hodně potěšila funkční mlha v dungeonech, přidalo to určitým místům tu správnou atmosféru - jeskyně pod Gothou nebo jeskyně nad táborem druidů u Sildenu, či prastarý chrám u Trelisu.

O nových zbraních a zbrojích už jsem se zmiňoval. Je to nápadité, ale pro mě to bylo nevyužitelné (i když róba Vyvolávače je opravdu hezký kousek, bohužel dostupný až závěrem hry). Čímž se dostávám ke skillům. Z počátku je to problém, vše visí na Anogovi, nebo se prostě sebrat a jít hledat do dalších oblastí. U magických dovedností překvapí, že regeneraci many účí kde kdo, ale některá kouzla a zaměření na školu už jen někdo. Druidem se lze stát v Geldernu (druid v chrámu), ale na mága ohně a temnoty si počkáte až na Vengard a ještě ke všemu až na přístup k Leeovi. Teprve pak se dostanete k mágovi Immanuelovi (?, mimochodem docela zajímavá postavička :)). Mágem vody se lze stát jednodušeji, protože to učí už Tavin ve Faringu. Zajímavá nekromancerská kouzla učí mág vody v Okaře (po úkolu "Málokdy se stane, že se úkol větví nezávisle na zadavateli"). Člověk se docela naběhá a hlavně bez zaměření na magii ohně není bonus ke kouzlům, což je hodně znát. Trochu podobné je to s obchodníky. Pokoušel jsem se zkompletovat suroviny na výrobu Runové čepele a přitom jsem zjistil, že kvůli svitkům proběháte celou Myrtanu, protože každý má jen něco. Vlastně mi to přišlo jako záměr vývojářů. Na druhou stranu jsem díky tomu našel zajímavé věci v nabídkách, např. pro mágy velmi užiteční obchodníci v hospodě ve Faringu. Chce to udělat si drobné poznámky, aby člověk chodil na jistotu, protože se snadno zapomene, co kde kdo měl.

Čeština:

Narazil jsem na pár překlepů a neúplné dialogy, ale jinak nic hrozného.

Finále:

Po rozmluvě s Miltenem, Leem a Gornem (přesně v pořadí), si lze sednout na trůn a proběhne korunovace + finální titulky. Po doběhnutí titulků se ovšem hra vrátí zpět do trůnního sálu s lze hrát dále. Jakmile si na trůn znovu sednete, naběhnout opět titulky :) Takže nenechat se zmást, tohle je opravdu konec a pokud zbyly nějaké resty, lze je ještě dokončit.

Edit: Ještě takový drobný dodatek. Po pár dnech mi to nedalo a vrátil jsem se do hry zpět s tím, že se podívám i na ten zbytek míst, kde jsem v této rozehrávce nebyl. Nic překvapivého už jsem nenašel, jedinou vyjímkou snad byla původní cesta do Nordmaru okolo Vengardu, kde jsem dříve narazil na zeď a haldu troglodytů. Ve verzi 2.x je to jinak. Namísto zdi je zde klasická skála a jedinou "ostrahu" tvoří dva démoni. Pár troglodytů lze vidět akorát v bývalém táboře níže, poblíž města. Ve finále by se tu tedy beztak nedalo grindovat. A to už je opravdu úplná tečka za Gothic 3 a jeho datadiskem :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Gothic 3 (+ standalone datadisk Forsaken Gods)
« Odpověď #34 kdy: Prosinec 18, 2021, 19:01:49 »

No. Dívala jsem se po fóru, jestli tady někde máme Gothic vlákno kam bych se přilípla, a zjistila, že máme jen tohle jedno a zrovna na třetí díl? Jak je to možný, jak je to možný. Chtěla jsem sepsat nějaký poznatky z The Chronicles Of Myrtana - Archolos, který jsem konečně rozehrála, protože to vypadá, že každodenní patchování ustalo, takže hra byla nejspíš vyhodnocena jako A) funkční, nebo B) beznadějně neopravitelná :-D. Doufejme v možnost A) a vzhůru do hry.

Mimochodem ten název je děsně dlouhej, mám to označený jako Gothic IIb.

Hned na začátku jsem zděšeně zjistila, že fotky nebudou. Možná je to dobře, jsem na fotky strašnej sysel, a stejně jich 99,9% nikdy nikdo nevidí. Mód, stejně jako základní hra, nenávidí minimalizování a okamžitě se pokácí, když to zkusíte.

Hra, jak už (dle diskuze o lalocích) všichni víme, začíná na lodi, na který jsme zavřený. "Já" a celá banda dalších lidí. Je to děsivý, protože je to Gothic, a já neznám nikoho z přítomnejch. Je to jako když přijdete domů, a zjistíte, že vám někdo přearanžoval nábytek :-D. Existuje důvod, proč se obecně kompletním předělávkám vyhejbám. Druhej důvod je, že v Gothicu maj všechny NPC jména. I ty, co nic nedělaj, takže nezbejvá než se snažit mluvit uplně se všim, než se člověk zorientuje :-).

Na lodi jsem našla hned několik questů, jako uvařit potkana na špejli, donést pivo a najít krabici schovanou pod prknama ve skladu. Znáte to, takový ty typický tutoriální questy na očichání se s hrou. Samozřejmě jsem je splnila všechny, každá zkušenost se do začátku hodí.

Vypadá to, že osazenstvo podpalubí prchá před válkou s orkama na nějakej ostrov. Je to legrační, začít hru jako srabík, protože je jasný, že tohle nemůže skončit tak, že se usadíme ve vsi a začneme farmařit. Jedna z pasažérek je holka, co neumí plavat. Vzpomněla jsem si na ní, když nás na konci tutorialu vyvedli z podpalubí, oznámili nám, že blíž k ostrovu se nepluje kvůli útesům, a naházeli nás do moře. Viditelně se nejednalo o charitativní organizaci pomáhající uprchlíkům.

Hned po doplavání na pobřeží člověk řeší, jestli se vydá s jednou skupinou přeživších hledat obec, která tu možná někde v okolí je, protože "kdysi jsem tu byl jako dítě a více méně si pamatuju okolí" a nebo zůstane s druhou skupinou v jeskyni přes noc. Bohužel jsem si nemohla zvolit, protože sice čtu dialogy, ale nepamatuju si jména, a volba byla formulovaná jako "jdi s postavou A, nebo jdi s postavou B". Zvolila jsem si Ačko a nechala se překvapit.

Vypadá to, že moje rozhodnutí je nocovat v jeskyni. Super. To zná jako celá já. Chlap, co si viditelně myslí, že tam tomu velí, mě poslal pro dřevo, což jsem odmítla a řekla mu, ať pošle někoho jinýho. Já mám na starost důležitější věci, jako prozkoumat zbytek jeskyně. Z jedný strany hrobka se sarkofágama a magickym kruhem, z druhý strany goblini... ale náš "vůdce" trvá na tom, že je to bezpečný.
*
Noc v jeskyni byla celkem ok. Napadli nás číhavci, ale zbytek skupiny je zabil rychleji, než jsem stačila tasit zbraň. Vypadá to, že se skutečně nic nestalo. Teď se i naše skupina vydává hledat vesnici. ... která je, jak se ukázalo, tak 50 metrů odsud. Svět je malej, že?
Je to malebná víska s kovárnou, šňůrama plnýma prádla a popravištěm. Venku nejsou žádný lidi a já přemejšlim, jak legální je v tomhle módu začít lootovat všechno, co leží a stojí. No, zkusíme to. Pro jistotu jsem se zcela nenápadně zeptala místního šéfa, co se stane, když spáchám zločin. Jsem si jistá, že nic netuší.

V místní hospodě jsem našla bratra hlavní postavy (jop. Má jméno a bratra.) a zjistila, že ho cestou z jeskyně napadly krvavý mouchy a vážně ho pobodaly. Hrála jsem dost Dishonored na to, abych věděla, kam tohle spěje. Musim najít alchymistu, co mu pomůže. Prej tady ve vsi žije náš strýček, kterej určitě o nějakym ví. Ale prej šel rybařit a vrátí se zejtra. Hmm.
*
Musim říct, že jsem pochybovala o tom, že se reálně vrátí (člověk zná tyhle zápletky), ale je zejtra, a strejček stojí před svym domem. A vůbec mě nepoznal. Kdybych si mohla upravit vzhled postavy, tak bych ho i omluvila. Každopádně alchymista (a mág vody) neochotně (velmi neochotně) pomůže, ale jen proto, že chce, abysme ho neotravovali. A musim si jít do lesa natrhat byliny. Naštěstí se mnou poslal učedníka, kterej mě eskortuje. Klasickej Gothic eskort quest, sbíráte vlky a necháte je ustřílet společníkem za expy zadarmo.

Po sebrání bylin jsem je odevzdala mágovi, a nechala ho pracovat, zatim co jsme se strejčkem rybařili. V týhle fázi hry si člověk může vybrat dva bonusy zvolenim ze série dialogovejch možností. (Jako odpověď na to, co plánuje bejt.) Vzala jsem sílu a obratnost do začátku, kdo mě viděl hrát Gothic ví, že jsem v životě nehrála za nic jinýho než za jednoruční meče, a v týhle fázi už to můj mozek ani jinak nedokáže (a dokázat nechce). Takže zkusim takovou tu cestu obratnostních zbraní s nějakejma zlodějskejma schopnostma... ano, už zase hraju za rogunu. (Pokud chcete prodat hru, dejte na první stranu chlápka v kapuci, ideálně s dýkou. Tim mě definitivně zaujmete. Mám celou sbírku stealth her, který jsem nikdy nedohrála, protože na ně nemám trpělivost. Ale roguna, chápete. Roguna.)
Když jsem se vracela do hospody po splnění úkolu na vyléčení bratra, zastavil mě chlapík s tim, že naše banda uprchlíků dělá bordel, a jestli to takhle půjde dál, budeme z vesnice vypoklonkovaný jen to fikne. Prej mám zajít za místnim staršim, kterej v těhle věcech rozhoduje, a domluvit se s nim.

Jeho domek jsem podle instrukcí našla rychle, sídlí hned vedle mága. Prej se ve vesnici nesmí krást, a jestli ukradnu na poli jedinou špinavou řepu, hned se to dozví. Nenápadně jsem zastrčila hloubš do kapsy tucet zelnejch hlávek, několik dýní, nějakou tu mrkev a svazek petržele, a souhlasila s tim, že teda řepu krást nebudu. Prej nás nechaj ve vsi, pokud si najdeme práci. Hned nám dal nějaký možnosti, jako kydat hnůj a pást ovce.

Dva společníci hned souhlasili s tim, že pracovat budou, jeden mě více méně poslal do prdele s tim, že mu mám donést jídlo, a čtvrtej zatim nic dělat nebude, pokud se nevrátíme do jeskyně pro zbytek, kterej tam z nějakýho důvodu zůstal. Já bych šla hned, ale možnost vyrazit tam neni. Přitom řekl, že půjde se mnou. Nevim, jestli mám teda jít sama, mám udělat ještě něco, nebo je někde chyba.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 18, 2021, 20:29:07 »

Do vesnice jsem se taky doploužil, zalezl do hospody a pak to vypnul.

Jinak samostatný vlákno klidně založ, i když mě taky překvapuje, že tu Gothic vlákno nemá. Možná se to tenkrát opravdu cpalo všechno sem nebo do topicu o Risenu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 19, 2021, 01:40:38 »

Jestli to neruší tebe, nechala bych to tady, je to furt Gothic, Disciples jsem taky přifařila k předchozímu dílu...
*
Vypadá to, že musim před cestou do jeskyně vyloupit místní stodolu kvůli něčemu, co může pomoct tomu zraněnýmu chlápkovi v ní. Stodola je těžce střežená. Což je humorný, protože když jsem přišla do vesnice poprvé, tak jsem do ní vlezla, protože nikde nebylo živáčka. Teď celá vesnice přetejká obyvatelstvem. Chh. Pokusila jsem se dostat do tý stodoly za hlídače (zmlátila jsem ho), ale jediný, co je tam zajímavý, je truhla, ke který nemám klíč. Možná je to ten, co ho prej sežrala ovce?

Když jsme u klíčů, pojďme si promluvit o paklíčích. Protože zámek má naprosto náhodnou kombinaci pokaždé, když se o něj pokusíte. Nedovedete si představit, kolik paklíčů dolámete na jedný jediný truhle. Kterej s odpuštěnim kretén. Ne, nemožnost loadnout hru a odemknout truhlu se znalostí kombinace hře nic nepřidává. Je to jen frustrující, a za to strhávám body dolu. Představa, že člověk zlomí čtyři paklíče na jedný truhle je komická. To by musel bejt golem, nemít v rukou žádnej cit. Neni to náhodou kovový? Musela jsem si pustit několik videí od LockPicking Lawiera, abych se uklidnila. On žádný lockpicky neláme. Proč by to dělal.

Já nemám nic proti hrám, který obsahujou „minihru“ na odemykání truhel. Ale musí to dávat smysl. Musim bejt schopná ovlivnit výsledek. Thief trojka? Miluju odemykání v Thiefovi trojce. Ne tak ve čtyřce, ty bílý puntíky jsou divný a má úplně špatnou techniku... :-D ale furt je to ok. Tohle je prostě náhodný. Jsem naštvaná. A je za to achievement! Za zlámaný lockpicky! Aaaargggh! Už chápu, proč se mě ptali, jestli jsem si jistá, když jsem klikla na novou hru. Omlouvám se. /Rant over.

Mezi tím se bratr zachoval přesně tak, jak bych od bratra očekávala. Rozhodl se, že bude ignorovat svůj zdravotní stav a půjdeme chlastat. Vykradli jsme strejčkovi chatku (jop), našli chlast, a vydali se na most vypít celkem 4 lahve vína. Odmítal odejít, dokud nevypijeme všechno. A druhej den je mu zle a nemůže vstát z postele. Zas jsem to já, kdo to musí napravovat, a jít mu do blízkýho města hledat medicínu, protože ten mág vody ve vsi už na hocha prdí.

Další chlap po mě chce dřevo na opravy. Rozhodla jsem se dát prioritu tomuhle questu, viditelně to spěchá a bratr je stejně nepoučitelnej.

Vzhledem k tomu, že v cestě do dřevorubeckýho kempu stojí sakra GOLEM, jsem zvolila druhou variantu, a šla o dřevo požádat nahodu do věže, kde maj velkou hranici nachystanou jako formu poplašnýho systému. Ale nope, nic mi nedali. Neukecávala jsem je, a šla obejít golema řekou. Byla to těžká cesta, nemám pořádnou zbraň, žádný schopnosti, a krtkopotkani jsou zrádný. Nemluvě o chňapavcích.

V dřevorubeckym kempu souhlasili, že mi dřevo daj, i když nemaj nazbyt, protože všechno za pěkný peníze skupuje nějakej místní papaláš. Ale musim si to odpracovat. Takže jsem strávila celý odpoledne až do noci řezánim dřeva.

Cestou nazpět jsem si řekla... vedou sem dvě cesty, proč nejít jinudy? A vydala se druhou stranou. Narazila jsem na město, kde ovšem ke vstupu vyžadujou propustku. Kus od města jsem narazila na domek, a rozhodla se do něj vlízt. A překvapivě jsem tak našla alchymistu, kterýho jsem měla najít na vytvoření léku pro bratra. No tak předstírejme, že to byl úmysl.. že?

Alchymista je pěkně nepřátelskej, ale souhlasí, že za peníze a nějaký ty službičky mi lék vytvoří, ale musim mu říct, o jakej druh krvavý mouchy se jedná, protože maj různej jed, a tim pádem jsou různý protilátky. A tady jsem se zarazila, protože to já samozřejmě nevim a vědět nemůžu. Chvíli jsem přemejšlela, jaký následky může tohle rozhodnutí mít. Co když vezmu špatnou protilátku? Mám se vracet, a zkusit z bratra vytáhnout nějaký info? A pak mě napadlo... a co když na tom nezáleží? Co když je stejně pozdě? Nebo něco... řekněme ještě zajímavějšího?

Vybrala jsem říční krvavou mouchu, která vypadala nejpravděpodobnější. V tu chvíli se na dvorku u alchymisty objevila skupinka nemocnejch mrchožroutů, který mě normálně sakra podpálili. Musela jsem to loadnout a jednoho dát na dálku. Alchymista na nich dělal nějaký nekalý pokusy. Vůbec mu nevěřim.

Udělal protilátku (doufejme?) a teď chce, abych jí vypila já. Proč? Sakra ten chlap je podezřelej. Tim spíš, že mu ve chvíli, kdy jsem se z tý flašky fakt napila, narostla mrchožroutí hlava. A teď fakt lituju, že nemám ty fotky. No, a pak moje postava omdlel.
*
Vypadá to, že ta mrchožroutí hlava byla možná halucinace, ale kdo ví, že? Sebrala jsem lék, nechala alchymistovi všechny svoje peníze, a šla do vsi, zachraňovat bratra. Už z dálky bylo jasný, že můj předpoklad byl správnej. Kolem chatky stála velká skupina lidí. Vlezla jsem dovnitř, a našla totální spoušť. Bratr nikde, prej ho unesli. Ale já si řikám... co když je to jinak? Co když je z něj nějaká příšera? Co když tohle všechno udělal sám? No, třeba ne. Ale situace JE podezřelá.
Dozvíme se v další kapitole.
*-*-*-*
Hra má některý zajímavý questy, jako například nalejt někomu na hlavu kýbl vody, zamést světnici (s tentokrát na to neseženete mnichy, co to udělaj za vás), zprovoznit mlýnský kolo... Je to docela zajímavý. U toho mlýnskýho kola jsem si původně myslela, že to někdo odfláknul, a že ho prostě nenaanimovali. A ono je jen zadrhnutý a je na to quest.

Zajímavá je nástěnka s požadavkama, kde člověk získá spoustu úkolů a informací.

Je hodně poznat, že si řada věcí je původem z Gothicu a jsou jen chytře přepoužitý, ale jsou i originální mechaniky, který původní hra nemá.

Boj je pro mě k vzteku, ale ten já nenávidim už v základní Gothic II, takže to nebudu hodnotit, jelikož za to tvůrci módu nemůžou. Jinak je to zatim v pohodě.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #37 kdy: Prosinec 20, 2021, 00:14:26 »

Narazila jsem při prozkoumávání jeskyně na chlápka, na kterýho útočili krysokrti. Zachránila jsem ho. Jmenuje se Nek, a řikal, že by to byl pěknej trapas, kdyby ho ukousali. Je to strážnej z místní vinice a nevrátí se, dokud nenajde svůj amulet.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #38 kdy: Prosinec 21, 2021, 01:53:55 »

Obešla jsem vesnici, a napadlo mě, jestli nová kapitola znamená nový questy na nástěnce. Je tam jeden nazvanej „Disturbing Beast“. Moje teorie dostává ostřejší obrysy... Ok, ne, nemusíte se obávat, jedná se jen o druh polního škůdce, kterej zabíjí místní farmáře. Což jsem zjistila velmi rychle, protože jsem do něj naběhla hned za vsí. Po počátečnim šoku se mi ho podařilo usekat, i když to vyžadovalo pauzu na občerstvení.

Odevzdala jsem dřevo, poptala se po vsi, jestli někdo neviděl bratra (neviděl) a prodala nějaký maso a jídlo, což mi dalo peníze. Ne moc, ale nějaký. Přemejšlim, jestli zakoupit zbraň. Potřebuju jí, ale nechci investovat a za rohem zjistit, že jsem našla lepší. Navíc jsou tu vendoři, co už prodávaj zbroje. Peněz neni nazbyt, a já nevim, co z toho, jestli vůbec něco, je dobrá investice. Rozhodně potřebuju zlepšit svojí schopnost zabíjet. Nakonec jsem vzala zbroj s tim, že zbraň vemu hned tu nejlepší, jen co na ní budou staty a peníze.

Po dlouhym hledání jsem našla chlapa, co učí stahovat z kůží. Lump byl mimo vesnici. Škoda všeho, co jsem zabila nebo lootnula bez týhle schopnosti. Pomalu se rýsuje takový to „kdybych to teď rozehrála znova, tak budu postupovat uplně jinak“.

Ve vsi jsem dostala za úkol pomoct ovčákovi uklidit stodolu. Konečně vim, jak se dostat přes toho hlídače. Jop. Mám mu jít pomoct. Potřebuje uklidit ovčí trus, a chce, abych ho donesla do postele nějakýmu jeho rivalovi, kterej mu prej ukradl ovci. Je technicky možný pokecat s rivalem, kterej všechno popře, a pošle mě s trusem jinam, ale nechtěla jsem běhat s hnojem po celý vsi, takže jsem to strčila do tý postele. A vylootovala z ní knížku, co učí vybírání kapes. Proč ne.

Jinak je dnešek více méně ve znamení průzkumu. Tak uplně nevim, co mám dělat, takže chodim po mapě a zabíjim, na co mám schopnosti. Beru to tak, že trochu vyleveluju a udělám questy po mapě, než bude další kapitola. Ignorovat hlavní dějovou linku by bylo moje druhý jméno, kdyby to nebylo moc dlouhý. Prozkoumávat je navíc finančně prospěšný. Akorát člověk občas narazí na wargy.

Ve hře je spousta originálních monster (například medvědi jsou pěkně drsný), a upravenejch skinů monster stávajících. Občas člověk docela kouká, na co že to ve tmě narazil, a proč je to modrý. Některý přidaný monstra (opět, medvědi) nevydávaj varovný zvuky, což může bejt nepříjemný a hlavně takovej míša na zádech je ošklivý a velmi krátký překvapení. Docela originální nápad je udělat z krysokrtů želvy. Obecně ty nový monstra vypadaj moc hezky.

Omylem jsem při průzkumu zaběhla až někam do bažin. Bohužel jsem se nemohla vrátit stejnou cestou, protože jsem seskočila dolu, takže jediná možnost byla kličkovat několik minut mezi monstrama, co mě zabijou jednou ranou, zatim co si čistěj zuby. Některý typy krvavejch much uměj střílet, jak jsem rychle zjistila. Ale dopadlo to dobře a odešla jsem s hezkym „vyvolat medvěda“ svitkem.

Podařilo se mi zabít v jeskyni dva malý trolly, bohužel to znamenalo, že na mě naběhla jejich maminka. A vtýhle hře trollové uměj nabíhat. Vzum! Jsou rychlí jako blesk. Sprint k vám, jedna pěstí, a čus. Taková zrada. Měla jsem je radši, když šli obíhat.

Při náhodnym průzkumu jsem narazila na svědka, co viděl, jak nějaký dva chlapi táhnou mýho bratra do města. Vypadá to, že ho skutečně někdo unesl. A já se tak těšila na monstrum! No, uvidíme, uvidíme. Teď už víme, že ho odtáhli někam do města. Ale tam musim mít propustku. A kde jí vzít?

Možností, jak se dostat do města, je několik. Je možný tam projít stokama. Bohužel ve stokách jsou monstra. Takový jako „ahoj a sbohem“ monstra, jestli chápete, co tim myslim. Navíc nevim, kde je vstup. (Chtěla jsem ho po vstupu do města najít tak, že to vemu zpětně, ale skončilo to rychle a bolestivě.) Je možnost požádat o pomoc dřevorubce, ale člověk pro ně musí nějakou dobu pracovat. Prej je taky možný se nechat převést vinařem, co má velkej vozejk. No, a nebo se dá  jednoduše požádat o propustku starší vesnice.

Zkusila jsem nejdřív dřevorubce. Pomohla jsem nařezat další dřevo a zjistila, že za to je docela hezkej obleček +15 ke zbroji. Opět, poznámka pro možnou příští hru. Pomohla jsem jim vyzabíjet hejno vlků. Vyžadovali, abych šla v noci, a prej v tý lokalitě běhaj wargové. Hmmm. Naštětí byli až o kousek dál, a nedošlo na ně. Teda spíš jako nedošlo na mě, warg mě zakousne jednou ranou. Další úkol už pro mě neměli a řekli, ať se stavim později, čimž ztratili mojí trpělivost. Můj bratr je přeci v nebezpečí!

Tak jsem zašla za staršim, a ten mě poslal pomoct obětem povodně. Ze začátku jsem nevěděla, co po mě chce, vesnicí neteče řeka, že? Ale vypadá to, že u řeky jsou nějaký zbouraný domečky a molo, který je třeba opravit. Narazila jsem na ně náhodou, když jsem lovila číhavce na quest pro lovce. Úspěšně jsem sesbírala poztrácený krabice, zmlátila líný dělníky a opravila molo. Propustka víc než zasloužená.

Vydala jsem se do města v naději, že tam najdu učitele na jednoruční zbraně, protože jak nemám mistra se zbraní, nedokážu tu hru pořádně ovládat, a hrozně trpim. Chlap ve vsi má jen 30 bodů max. Bohužel jsem zatim stále ještě nikoho nad 40 nenašla.

A řeknu vám, to město je ROZSÁHLÝ. Naprosto absurdně rozsáhlý. Původně jsem byla uražená takovym malym počtem domečků, a pak mi došlo, že chyba je na mojí straně. Můj talent přehlížet odbočku a běhat v kruhu se projevil v plný parádě. Naštěstí ve městě jsou průvodci. Je to šok, to město. Spousta obchodníků, banditů, dělníků... Je toho moc.

Stejně jako ve dvojce, i v módu je jistá část města extra oddělená pro lidi, co vlastněj nemovitost. Našla jsem na nástěnce inzerát, že se prodává v dražbě domek po trestanci, a hádám, že to bude v budoucnu podstatný. Teď řešim, jak se přidat k jedný ze dvou frakcí. Je na výběr mezi guildou obchodníků a strážema. A řeknu vám... vůbec nechápu, kde jen začít.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 26, 2021, 15:58:20 »

Vzhledem k tomu, že mi nejde fotit, prosím přijměte můj vlastnoručně malovanej obrázek.
20211226154628.jpg
* 20211226154628.jpg (56.25 kB. 783x454 - prohlédnuto 771 krát.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 26, 2021, 20:59:50 »

Krysokrt, že jo? :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #41 kdy: Prosinec 26, 2021, 21:29:14 »

Ano, ano. jsem ráda, že jsi to poznal :-D. Mi trochu ujela ruka a udělala jsem mu takovej ještěrčí hřbet, ale hádám že ta tlamička je jasná.

Edit:
Tak jsem hru nainstalovala ze Steamu místo z GOGu. A fotky budou, bohužel jsem už pěkně hluboko ve hře. Měla jsem to udělat dřív. Steam, opět a jako vždy, projevuje dramaticky lepší všechno. Rychleji stažený, focení funguje, nedělá mi neustále nový a nový zástupce na ploše a taky se mi ještě nestalo, že by při aktualizaci hry smazal exáč. Jediný co GOG má jsou ty záložní offline instalačky. Ve všem ostatnim ho Steam prostě SEŽERE. Nebo možná převálcuje, to se ke Steamu hodí víc. Ale nezní to tak zuřivě.
« Poslední změna: Prosinec 27, 2021, 10:15:16 od Yuyana »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #42 kdy: Prosinec 27, 2021, 16:50:53 »

Byla jsem v pokušení rozehrát to znova na nějaký ty fotečky, ale ne, neudělám to. To počká. Určitě to nehraju naposledy.

Je zajímavý, že GOG verze řiká při pozastavení hry "pauza" a Steam verze "paused". Nevim, čim to je způsobený, obě jsou anglicky :-).

Jako... ta hra má mouchy, sakra že má, ale je to BOMBA. Fakt jsem spokojená. Pokud vás bavil Gothic, neváhejte a přidejte se. Je to rozsáhlý, spousta prozkoumávání, různě silný potvory, i nějaký dungeony... je zpátky původní systém, kdy magie neni závislá na frakci, ke který se přidáte, takže prostě můžete kouzlit i bojovat. Zatim to vypadá, že neni bezpodmínečně nutný cpát všechno do jednoho útočnýho statu, jako to bylo v datadisku na dvojku, a je to blíž jedničce, kde můžete věnovat něco na vedlejší skilly. Jsem brutální zloděj, lovec a trochu mág, a dávám to zatim velmi hladce. Je otázka, jak velká bodová investice vedle je bezpečná (to se teprve ukáže), ale hra se mi zatim nijak nemstí za to, že se jí pokoušim hrát tak, jak mě baví. (Podle mě měl II datadisk představit nastavení obtížnosti, kde by měli lidi volbu. "Hráči to dávaj, tak přitvrdíme," je prostě špatně.)

Město je extrémně živý. Občas k vám někdo naběhne s nějakou scénkou, nebo vás prostě přepadnou :-D. Našla jsem v rohu chudinský čtvrti mrtvolu, a vzápětí na mě naskákali tři chlapi. Nějakej lump mi prodal shnilý ryby, a pak přiběhla jeho sestra, a dala mi zpátky peníze jako omluvu. Strávila jsem dost času chozenim po městě a vybíránim těhle mini scének, je to zábavný. Neni to ani moc častý, ani otravný. Asi bych měla zachraňovat bratra a hejbat dějem, ale tady je toho tolik, tolik a moje ADHD mi neumožňuje pokračovat, dokud to všechno neprozkoumám.

Systém odemykání zámků je jedna z těch much, jak už jsem psala. Paradoxně asi bude lepší dát si (lacinou) schopnost opisování svitků a mít jich štos u sebe, alespoň na náročnější truhly. Nepřišla jsem na to, jak si dát mistra odemykání, a i kdyby, asi by to bylo na body náročnější. Ta náhodnost je prostě protivná. Kde jsou časy, kdy člověk s kusem papíru a trochou trpělivosti vybral na levelu 0 s jednim šperhákem celou Gomezovu věž?

Hra počáteční chudobou silně motivuje hráče ke kradení. A řeknu vám, je to zábava. Ze začátku jsem se bála něco krást, ale jen co se člověk otrká, už má pracky v cizích truhlicích. Je legrační, že jsem stále taková poměrně chudobná, ale všechno jsou to investice, který se hezky vracej. Krom peněz, co sypu do Inose za HPčka. To je jinej typ investice.

Přes den plníte questy a předstíráte slušný občanství, a přes noc... přes noc hrajete Thiefa. No, podívejte se na něj, jak se plíží, lišák jeden!
20211227102116_1.jpg
* 20211227102116_1.jpg (46.59 kB. 701x491 - prohlédnuto 789 krát.)

Má přesně tu Garrettovskou přikrčenou pózu s pravou nohou do strany, a ze který už při pohledu bolej nohy každýho, kdo nedělá profesionálně balet nebo tradiční ruský tance. Nevim, do jaký míry je opravdu nutný se plížit timhle způsobem, ale zdá se, že je to populární.

Za penizky z noční výpravy jsem si koupila moc hezkou zbroj, páseček, a rovnou i vylepšení. Daří se, daří. No, a teď jdu dokončit pracovní den, a pak se uvidí, k jaký frakci se přidám. A vy se přidejte ke mě a pojďte si zahrát.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #43 kdy: Prosinec 28, 2021, 16:57:12 »

Ve městě začínáte tak, že se musíte stát občanem města. Na to potřebujete doporučení třech občanů a 200 zlaťáků zápisný. Doporučení šly hladce. První dokument už mi dal Albyn, starší vesnice, kterej mi zároveň vystavil propustku do města. Dvě mouchy jednou ranou, a to vše jen za opravení mostu a sebrání čtyřech krabic.

Druhý doporučení jsem dostala od chlápka, co chtěl napravit svoje vykloubený rameno. A stálo to jen zaběhnout za místnim felčarem a dát mu pár kytek, kterejch jsem měla spousty.

Třetí jsem získala od vrchního mága ohně. Potřeboval pomoc s fanatickym paladinem, co hledal nějakej všemocnej artefakt, se kterym bude neporazitelnej. Paladinovi je třeba tuhle hloupost rozmluvit, protože takovej artefakt neexistuje. Jak to uděláme? Samozřejmě tak, že mu slíbíme pomoc při hledání! V chudinský čtvrti je obchůdek podvodníka, co prodává za drahý peníze laciný nefunkční křápy s "magickou" mocí. Ten se mi nejdřív pokoušel prodat artefakt jménem Innosovo oko, ale když pochopil, že tak naivní nejsem, slíbil spolupráci tak, že paladinovi sehraje s parťákama scénku, a prostě ho přesvědčí o moci toho "artefaktu". Máme se dostavit o půlnoci za město.

Po půlnoci jsem se s paladinem vydala na určený místo. Při pohledu na skupinku chuligánů, která už na nás čekala, bylo jasný, že tady něco smrdí. Hloupě se nás rozhodli raději přepadnout. Nejsem si jistá, jak je napadlo, že by mohli mít šanci se tomu paladinovi jen dostat přes zbroj. Nedopadlo to pro ně dobře, ale paladina to přesvědčilo nedělat scény, a to je hlavní.

Takže jsou na místě gratulace, jsem občanem města!

Na rozdíl od dvojky, kde se stanete občanem tak, že si najdete práci, tady je možnost nechat se zaměstnat jako učedník opravdu jen možnost. Ale je výhodný jí využít. Jako první jsem zašla za lovcem a jeho manželkou, protože umim získávat trofeje, vždycky jsem ve dvojce brala lovce, a mám k nim pozitivní vztah. Bohužel ta ženská řekla, že si musí nejdřív ověřit mojí schopnost plnit rozkazy. Moje přesvědčení je chaotický, moje schopnost plnit rozkazy nulová. Jsem ochotná po zvážení splnit požadavek výměnou za finanční odměnu. Navíc stejně chtěla něco nelegálního.

Obešla jsem proto další možnosti, a tedy žádná sláva. Nakonec to u mě vyhrál tesař. Jedná se o lokálního výrobce truhel, kterej učí odemykání zámků (zdarma a nestojí to ani body) a výhodně vykupuje kradený zboží (zlatý svícny, talíře, prsteny atd.). Pěknej lump, ale odměny hezký a konkurence nebyla vysoká. (Teď je konkurence ještě o něco nižší, když jsem dokončila jeho přijímací quest, jehož cílem bylo poškodit konkurenci a prakticky je přinutit k ukončení činnosti.)

Čas od času můžu přijít k němu do chajdy, odemknout truhlu (asi jsem jako betatester, nebo tak něco) a vybrat z ní věcičky. Hned z první truhly mám hezkej pásek akrobacie, a už se těšim na další.

Takže jsem teď občan a učedník! Ale stále něco chybí. Stále se musim přidat k jedný z frakcí, která mi může pomoct najít bratra.

Původně jsem se rozhodla přidat k obchodnický guildě, protože jsou to jako žoldáci, zloději, prostě moje frakce. Taky maj hezčí uniformy. A dokázala jsem to. Bohužel jejich přijímací rituál vypadal tak, že mě hodili do kašny a přinutili mě se opít, a tak jsem se vrátila v čase a přidala se raději k městský hlídce, pod logickou úvahou, že v jejich objektu neni kašna.

Navíc, co si budeme nalhávat, neni to krásná ironie, že se největší zloděj široko daleko přidá ke stráži? Samozřejmě jsem komplet vybrala celej komplex dřív, než skončilo úvodní cvičení.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #44 kdy: Prosinec 29, 2021, 22:34:19 »

Vsadim se, že jste napjatý na Marvinovo dobrodružství v noční hlídce. Takže.

Před tim, než se člověk stane plnohodnotnym členem stráže, je nutný podstoupit výcvik. Vyfasovala jsem uniformu rekruta s třídou zbroje 15, která vypadá, jako když maminka ušila synkovi vaťáček z hodně zašlýho prostěradla. Prej je to čest, nosit takovou uniformu, a mám si jí oblíct místo toho hadru, co mám na sobě. Hadrem se v tomto případě rozumí moje luxusní vylepšená kožená zbroj, která i včetně setovýho pásku, stála nějakejch 1300 zlatejch. Rozhodla jsem se tedy zůstat ve svym "kusu hadru" s pětinásobnou třídou zbroje tak dlouho, jak to jen bude možný.

Co se týče zbraně, prej trpěj nedostatkem a žádnou nedostanu. Mám si pořídit jakejkoliv trochu důstojně vypadající meč. Situace se rychle vyřešila, protože kolega nováček se se mnou vsadil o ten svůj. Prakticky hned, jak jsem vylezla z velitelovy kanceláře. Nebudeme si nic nalhávat, neměl to dělat. Takže meč mám v inventáři, kdyby ho někdo chtěl vidět, zatim co vesele dál používám svůj palcát.

První zkouška je zacházení se zbraní. Účelem je umlátit ostatní rekruty dřevěnym mečem. Nejdřív jednoho, a pak dva naráz. Šerm dřevěnou zbraní je překvapivě náročnej, protože nevydává standardní zvuky. Člověk si uvědomí, kolik procent hry hraje ušima. Naštěstí mám sakra luxusní zbroj, a tak do mě mládenci můžou mlátit více méně jak chtěj.

Pak mi nabídl duel samotnej cvičitel, ovšem nevzal si na mě dřevěnej meč, zatim co mě nenechali přehodit zbraně... takže jsem s díky odmítla. Nejsem blázen, abych šla na chlapa v plátovce co mě dá na dvě rány, kusem klacku.

Další test je běh kolem města zakončenej střelbou na jablka na stromě. Moji spolurekruti jsou kompletní másla, ale já trefila jabko hned. A tim je základní výcvik splněnej. Kompletní vykradení celýho komplexu a vybrání kapes většiny strážnejch nebylo součástí cvičení, ale Marvin rád pracuje nad rámec svejch povinností.

A je to tu. Moje první hlídka v chudinský čtvrti. A tentokrát mi neprojde civilní oblečení. Hra mě natvrdo převlíkla a řekla "nesmíš". Výraznej rozdíl proti druhý frakci (obchodnická guilda), kde mi naopak řekli "a proboha nechoď tam v uniformě, nikomu neřikej, jak se jmenuješ a opovaž se přiznat, že k nám vůbec patříš". No, hlídka holt nepašuje vprostřed noci síru, takže má jiný postupy.

Se služebně staršim kolegou jsme se vydali mezi temný polorozpadlý domky. Bohužel na nás hned na začátku zaútočil potkan, kterej se jinak ve městě nikdy nikde nevyskytuje. Kolega dospěl k závěru, že do takový špíny on prostě nejde, a že mám jít patrolovat sama. Podotýkám, že tahle čtvrť má svoje vybírače výpalnýho, který mě nemaj rádi a náhodně na mě útočej. Jako na potvoru jsem samozřejmě na jednoho narazila. Naštěstí byl nečekaně slabej.

Hned za rohem mě zastavila trojce pobudů. Myslela jsem, že jde do tuhýho a bude bitka, ale nestalo se. Prej čekali mýho kolegu, a chtěj se s nim domluvit na propuštění jejich parťáka z vězení. Znali kolegu jménem, a prej takhle nejednaj poprvé. V tuhle chvíli jsem začala mít obavu, že kolega podlehl nějaký korupci. Musela jsem slíbit, že vyřídim vzkaz. Radši bych je potloukla, i v tý "zbroji" bych to riskla, ale nebyla volba.

Ráno jsem podala hlášení, a dostala novou uniformu. Je uplně stejná, ale má jednu stranu červenou. Takže teď vypadám jako slávistický dítě ve vaťáku. Ty uniformy jsou velmi, velmi špatný.

Od šéfa jsem se dozvěděla, že městská stráž má nedostatek lidí, a proto je ochotná vzít prakticky kohokoliv. Vzhledem k tomu, že na pevnině zuří válka se skřetama, se všechno použitelný ("všechno" zahrnuje primárně ale ne výhradně lidi, zbroje a zbraně) poslalo na pevninu. To znamená, že stráž je více méně skupina problematickejch opilců v provizorní výbavě. Jídla je střídmě a plat je na decentní, ale žádnej zázrak.

Vyfasovala jsem hned tři další úkoly. První navazuje na hlavní dějovou linku, a je to hledání skupiny pohřešovanejch strážnejch. Prej to může mít souvislost se zmizenim mýho bratra, a proto to dali mě, naprostýmu nováčkovi, navzdory faktu, že několik lidí, co to vyšetřovali přede mnou, zmizelo taky. Krása. Naposledy je viděli ve startovní vesnici, kde v hospodě opilí obtěžovali místní ženy. Pak se vydali chlastat do nejnebezpečnější části místního lesa.

Druhej úkol je jít večer do jedný z městskejch hospod a přemluvit co nejvíc lidí, aby se přidali k hlídce. Jak už jsem psala, lidí málo, a bereme i opilce.

Třetí úkol navazuje na mojí první hlídku. Se stejnym kolegou jdeme dořešit ty lumpy, co mě přepadli. To jsem zvědavá, jak to dopadne. Vypadá to na pestrou noc.
IP zaznamenána