Po včerejšku jsem ještě přemýšlel, že bych krom shrnutí sesumíroval příspěvek s různými poznámkami k určitým bodům, co mě v průběhu hry napadaly. Je to lehce spoileroidní.
Teleportační kameny:Silden - na kameni v kamenném kruhu poblíž brány
Geldern - leží na kameni nedaleko brány na Trelis, kousek od něj sedí hlídka Borise
Trelis - v pokladnici pod trůnním sálem
Montera - kámen leží ve skladišti hned vedle kovárny
Gotha - jeden je v truhle v mlýně, druhý leží na stole v kovárně v podhradí
Faring - jeskyně při cestě do Faringu, kámen leží poblíž truhly hashišinů
Vengard - v chrámu
Ardea - na stole v domě alchymisty Conze (nelevo od brány)
Cape Dune - ve skladišti
Okara - na kameni před vstupem do jeskyně
Nemora - v truhle poblíž vstupu k ohništi (skála nad cestou)
Reddock - v truhle ve vedlejší jeskyni
Tejemný poutník:První setkání následuje při plnění závěrečné části úkolu "Anog potřebuje Inogovu radu", tedy jakmile se s Inogem vydáte do Sildenu. Hned za branou stojí Tajmený poutník a odkazuje na důl při cestě. Balíček s kovem jsem však vyzvedl již dříve, takže všechny 3 balíčky je nejspíše možné posbírat i mimo posloupnot setkání s poutníkem a při dalším setkání si nechat zbroj prostě rovnou vyrobit (a získat tak tohle výborné brnění velmi brzo po začátku hry). Druhé setkání s poutníkem následuje při plnění úkolu "Cor Kalomův kalich", kdy poutník čeká před jeskyní s kalichem. Třetí setkání pak následovalo někdy v době plnění úkolu "Osch musí jít za Gornem" (vysvobození Osche). Nějak jsem nemohl Osche najít, tak jsem se vrátil splnit úkol pro mága Rollana ("Postarej se o problémy s Rollanovými bestiemi"). Úkol se týká jeskynního komplexu pod Gothou (v trojce tu byli zloději pšenice). Schodou okolností je to třetí místo výskytu balíčku kovu. Tajemný poutník se mnou promluvil před vstupem do jeskyně a už zůstal na táboře (předtím vždy zmizel). Po zkompletování zbroje nabízel učení alchymie.
Pojmenované truhly ve Faringu:V podhradí Faringu a dole u řeky se nachází několik pojmenovaných truhel. Týká se to celkem dvou rozdílných úkolů. Rollanova truhla je odměnou za splnění výše zmíněného úkolu "Postarej se o problémy s Rollanovými bestiemi", kdy hrdina dostane Rollanův klíč a úkol "Rollanova truhla" - je potřeba získat ještě další dva klíče vodních mágů, tedy promluvit s Tavinem na hradu v Gothě a s Morganem na hradu ve Faringu.
Pět dalších truhel se týká úkolu "Dračí kosti", ke kterému se váže pět samostatných podúkolů - Najdi Kazův klíč pro Kendla, Najdi Khadimův klíč pro Kendla, Najdi Khaifův klíč pro Kendla, Najdi Khalifův klíč pro Kendla a Najdi Khalilův klíč pro Kendla. Úkol je dostupný jen za předpokladu určitých voleb při rozhodování o pomoci Geldernu, konkrétně je spojený s volbou Thoruse a setrvání v jeho službách. Já ovšem v jeho službách nezůstal a s pomocí Oshe přešel ke Gornovi, takže jsem se správně přestal po řešení tohoto úkolu pídit. Menší zmatení způsobil jen Kazův klíč, který je přímo v truhle, kterou lze bez problému otevřít, takže jsem získal dojem, že tuhle hádanku budu moci dořešit. Za zmínku stojí ještě způsob získání Khadimova klíče, protože tento obchodník je schovaný ve svém domě a vstup hlídá stráž. Možností, jak se ke Khadimovi dostat, je očividně více, ale docela mě zaujalo to okno do domu. Napadlo mě, zda-li bych se jím byl schopný protáhnout a nezůstalo jen u teoretizování. Normálně jsem jím proskočil a Khadima vyzpovídal

Zbytek klíčů je u třech dalších hashišinských obchodníků a kovář Kendl (hrad Faring) by z nich měl ve finále ukovat jeden klíč, který pasuje do hashišinské truhly v jeskyni pod hradem.
Speciální předměty namísto běžných:2x se mi ve hře stalo, že zadavatel úkolu po mě chtěl nějaké předměty, ale zadání úkolu bylo dosti nejednoznačné. První je úkol pro skřetího kováře Somu - "Soma potřebuje magickou rudu". V zadání mluví jak o rudě, tak o ingotu magické rudy. Zkusil jsem tedy zkompletovat 10 kusů ingotů (10000 zl!) a nic. Nevyšlo ani 10 ks magické rudy od kovářů. Soma ve skutečnosti požaduje speciálně rudu, která je uložena v sildenském skladu (pozor, sebrání rudy může způsobit poplach!). On sice jakoby mimo řečí říká, že ji lze sehnat někde poblíž, ale už se mi nechtělo dále hledat, tak jsem nakoukl do návodu.
Další věcí je pak úkol "Errolovy zvláštní chutě", pro strážce Errola od brány ke Gornovi. Láhve speciálního Nordmrského cloumáku jsem našel ve faringské hospodě (opět pozor na možné vyhodnocení jako krádeže), ale u 10 kusů Černého Rhobaru jsem trochu zaváhal (bežný samozřejmě nebere). Vzpomněl jsem si přitom právě na Somu a šel ještě proklepnout faringské obchodníky a opravdu, na hradě jsem uspěl. Zdejší obchodník měl v nabídce Speciální Černý Rhobar.
Do třetice ještě jedna věc, která by nemusela být hned zřejmá. V Vengardu dostanete od obchodníka Hubertuse za úkol doprovodit jeho ženu za obchodem do Faringu. Jeden z podúkolů ("Hubertusova žena chce nakupovat brnění") se týká nákupu nordmarské zbroje. Má jí v nabídce kovář Kendl a vypadá to jako kostka (brnění je zabalené

). Byl to první kovář, kterého jsem čapl a tohle mě docela zaujalo, takže jsem na to najel myší. Není to tedy klasický obrázek brnění, jak by mohl někdo očekávat.
Natrávené ohnivé kopřivy:První úkol této série dostanete ještě v Sildenu od alchymisty Cornelia ("Získat natrávené ohnivé kopřivy"). Stačí pozabíjet mrchožrouty hned za palisádou směrem k vodopádu, což je poměrně přímočaré. Horší je to s úkolem od alchymisty Egidiuse z Vengardu ("Získat natrávené ohnivé kopřivy z troglodyta"). Dotyční troglodyti jsou v jeskyni nad Vengardem, kousek od kamenného kruhu cestou na Ardeu, ale nevybavuju si, že by z nich extra něco padalo. Tuším, že to byla nějaká lahvička, takže jsem se nekoukl na popisek. Každopádně tuhle skupinku jsem zabil ještě dříve před zadáním úkolu, takže v době zadání jsem už jen odklikl splnění úkolu.
Troglodyti obecně:Troglodyt je nový typ potvory, která se v datadisku objevila, ovšak pojmenování troglodyt se používá i pro silnější verzi obyčejného obra. Pravé troglodyty naleznete jen na dvou místech. Prvním je výše zmíněná jeskyně poblíž kamenného kruhu na cestě Ardea-Vengard. Druhým je bývalý povstalecký tábor Reddock (při plnění úkolu "Získat Hildurův artefakt z jeskyně" a při zdejším závěrečném bossfightu). Není to žádný extra protivník, je ovšem docela rychlý.
Úkoly obecně:Jak už jsem popisoval, jediný problém s pochopením jsem měl u úkolu "Osch musí jít za Gornem", kdy nebylo úplně zřejmé, co se po mě chce, resp. jsem si vězeňský tábor představoval úplně jinak. Určitě by mě nenapadlo jen tak přijít a skřety u vchodu povraždit. Netuším, jak jsem na tohle před lety přišel, ale je dost možné, že i tenkrát jsem na řešení koukl do návodu

Poměrně specialitkou je úkol "Skutečný syn Rhobara II.", na což jsem narazil zcela náhodou a je to jeden z mála úkolů, co si pamatuju ještě z předchozí hry. Ubel stojí na cestě Vengard-Ardea (poblíž Vengardu) a přímo k rozhovoru vybízí. Řešení je jediné a končí jeho smrtí.
V domě na kopci za Trelisem jsem si mohl koupit v rámci úkolu "Otec na pochybách" jednoho ze synů. To jsem udělal, úkol zmizel do splněných. Ovšem žádného ze synů jsem si nakonec skutečně nevzal, takže dodatečným čtením úkolů jsem zjistil, že to má své pokračování - jen jednoho z nich opravdu najmout

Tím se dokonce vysvětlilo, proč hned v jeskyni pod jejich domem je zdánlivě bezprizorní skupinka lidí (včetně obchodníka, se kterým lez normálně obchodovat).
V Ardey jsem nějak minul úkol "Postarej se o vtipálky", čímž jsem si uzavřel další úkoly - "Záletný manžel" a "Rosswaldovo přiznání". Záměrně jsem pak vynechal další nevěrnický úkol - "Zabít Gerrella" a případný úkol "Zabít Tilu a jejího milence". Podobně jsem záměrně vynechal i úkoly "Guilda zlodějů Myrtany", "Vaingard musí zemřít" a "Milý mládenec" (přece se nenechám mlátit

). A samozřejmě jsem vynechal řadu zápasů v arénách (komplet jsem udělal jen Silden a 2 souboje v Geldernu, jinak nic). Po cestách jsem narazil na vícero pojmenovaných postav, ale nejspíše se většina vztahovala k úkolům, které jsem si uzavřel výběrem jiné příběhové cesty.
Jediná věc, která na úkolech může omrzet, je ta jejich častá jednotvárnost a někdy i zbytečné natahování. Je to kolikrát tak, jakoby si zadavatel chtěl našeho hrdinu opravdu vychutnat a natahuje to, co to jde. Příkladem je úkol "Kde jsou Theodorovi zvědi?", kdy nejprve běžíme do Ardey zjistit, co se zvědy je a teprve pak je běžíme vysvobodit

Je pravdou, že pokud se to hraje v kuse, tak si toho člověk více všímá. Komplexnějších úkolů je o poznání méně.
Grafika, svět aj.:Jisté změny ve vzhledu hry jsou postřehnutelné, stejně tak přetexturování některých klíčových postav a hlavního hrdiny. Nicméně zrovna ty postavy mi nesedly. Už jsem si za ta léta na ty jejjich ksichty zvykl a tohle na mě dobrým dojmem nepůsobí

U okolí mi přišlo, že je trošku barevnější, ale atmosféra zůstala stejná. Známé prostředí je naprostou výhodou a jak už jsem popisoval v předchozím příspěvku, pořád to nutí k neustálému prozkoumávání, už jen ze zvědavosti, jak se která část změnila. V horách nad Sildenem jsem zjistil, že vstupu do Nordmaru zabraňuje obyčejná neviditelná stěna, narozdíl od fyzické zdi nad Vengardem (kam jsem tentokrát nedošel). Směrem do Varantu je průsmyk zatarasený skálou. Ovšem jaké bylo překvapení, když na začátku průsmyku se potulovalo pár šakalů a dole u skály na mě vyběhl chrámový strážce a to vše za hudebního doprovodu z pouště. Je to drobnost, ale potěší to, hned bych se do Varantu s radostí vydal. Protože jsem do téhle části došel až během úkolu se záchranou Oshe, tak bylo dalším překvapením setkání s Thorusem - bojovat tu se dvěma troly. V Trelisu se skřeti zmínili, že Thorus si vyšel na procházku, ale určitě bych netypl, že šel na "skutečnou" procházku. S troly jsem mu pomohl, ale v rozhovoru žádná změna.