Poslední tři odpoledne jsem se celkem podrobně věnoval průzkumu Varantu. V první části jsem si otevřel přístup až do Bakareshe, vyčistil chrám u Ben Sala, prošel pobřeží směrem k Myrtaně a vyčistil všechny 3 ostrůvky na jihu. Tady jsem si všiml opět menších rozdílů v osazenstvu potvor. Na dlouhém ostrově u Bakareshe je jakási pěšinka, která vede porostem až na mýtinu, kde je masivní (tajemná) truhla. Naposledy si pamatuju, že truhlu hlídali kostlivci v čele s nemrtvým knězem. Tentokráte tam nebyl nikdo.
Podobné odlišnosti se najdou i u předmětů. Např. v Geldernu dostaneme od Larese úkol ukrást zlaté misky z chrámu, misky jsou však zobrazeny jako zlaté poháry. Nebo misky kněží u chrámu Al Shedim, ty vypadají jako kamenné destičky.
Cestou jsem narazil na mága vody Cronose a od něj se vydal zas na sever, abych pro změnu pročistil oblast nad Bragou a celý pás plošiny směrem k Ishtaru. To mě zabralo ještě druhé odpoledne, kdy jsem rovnou prošel i ruiny okolo chrámu Al Shedim. Do chrámu jsem se podíval o den později a tím jsem prozatím skončil. K průzkumu tak zůstala už jen oblast ruin mezi Mora Sul a Ishtarem.
Z úkolů jsem se ničemu moc nevěnoval, nejvíce jsem toho prozatím splnil v Ben Sala. Primární cíl je nejprve dokončit průzkum, teprve poté se rozhodnu, co dál. Ve skutečnosti mi totiž chybí už jen jeden Adanosův artefakt, který je právě v Mora Sulském chrámu v ruinách a poté lze hru poměrně rychle ukončit. Nemám moc v úmyslu se do sporu hašišínů, nomádů a mágů vody plést. Skřety u Al Shedim jsem nechal naživu, chrám jsem stejnak vyraboval, tak když je baví hledat klíče k odemčenému chrámu dál ...

Levelem jsem se přehoupl přes 60, těžko říci o kolik dalších levelů bych přišel, pokud bych se rozhodl plnění vedlejších úkolů ve Varantu vynechat. Obecně je třeba známo, že klíče k Mora Sulskému chrámu není třeba vůbec hledat, neboť do chrámu jde seskočit ze střechy, na kterou se dá snadno dostat, takže i tohle lze obejít. Na druhou stranu ono dost úkolů se splní už jen tím průzkumem. Hlavním problémem je spíš samotný Ishtar, kam není snadné získat přístup a díky tomu je to navázáno na celou kaskádu úkolů, což znamená ještě několik perných odpolední u hry

Na pochybách jsem nyní i se zlodějinou a to zda-li má smysl jí ještě vůbec trénovat. Pamatuju si principielně jen na jediný úkol, kde se hodila. Kovařinu jsem třeba na 50 bodů vytáhl kvůli mistrovství, ale tam je to jasné, chci si ukovat i nějaký ten vzácnější kousek. Nakonec masivních truhel jsem prošel už hodně, poslední byla číslo 36 (Mistrovský meč). Prozatím jsem jen dotrénoval sílu na hodnotu 260 a docvičil všechny perky na velké zbraně. Magii se stále úspěšně vyhýbám, byť znalosti prastarých postupně narůstají a mám i dost tabulek na jejich další navýšení.
Nakonec jsem si nechal menší pojednání Luk vs. Kuše ...
U Marika v Monteře jsem nakonec dotrénoval i mistrovství v kuši, abych si vyzkoušel i tento poslední stupeň kušnické dovednosti. Nabíjení se notně zrychlilo a dá se srovnat s nabíjením luku. S poškozením je to však stále stejné, v tomhle mi luky přijdou lepší. Výhodou kuše je ovšem to, že opravdu není potřeba tolik řešit náměr a ve chvíli, kdy je kuše nabitá, tak je automaticky schopna vystřelit s maximální silou.
U luku je třeba maximální napnutí tětivy sledovat, což trochu odvádí pozornost + je třeba více řešit náměr. Na druhou stranu díky postupnému natahování tětivy lze z luku kdykoliv vystřelit, tedy např. natahovat jen do poloviny a zvýšit tak frekvenci výstřelů. To má výhodu proti rychle se pohybujícím cílům, kdy si je lze takto udržet od těla ... teda pokud se dobře trefíme

Má dokonce smysl uvažovat, proti jakému protivníkovi kterou střelnou zbraň použijeme. Nedá se tedy obecně říci, zda-li je vysloveně lepší kuše nebo luk, luk má však přeci jen navrch. K tomu je třeba započítat i speciání šípy - ohnivé, výbušné apod. Kuše má jen dva typy šipek, ale zase je lze díky příslušnému kovářskému perku dobrušovat (+10 bodů damage).
Každopádně mít oboje dovednosti se vyplatí už jen z toho důvodu, že se podstatně zvýší množství použitelné munice. Ještě zopakuji, že dobré kuše se dají získat dříve než-li luky a to hlavně díky obsahu masivních truhel. Hlavní smysl kuší spočívá v závislosti na síle - pro bojovníka, který se chce věnovat jen Síle a nikoliv Lovu, je to jediná šance, jak používat střelnou zbraň. A naopak, pokud si vystačíme jen s kušemi, pak se můžeme soustředit jen na zvyšování Síly. Na druhou stranu na Lov jsou vázány i lovecké dovednosti, které se hlavně na počátku hry hodí kvůli výdělku (těch 30 za Lov + 15 bodů za perky se investovat vyplatí).
Na závěr jen ještě jednu drobnou poznámku ke zranění. Docela mě u trojky překvapilo, že velikost síly se na zranění z kuše viditelně neprojevuje. U mečů jsem na tom dokonce hůře. Vypadá to tedy, že na poškození má vliv jen velikost poškození poskytnuté zbraní. Velikost Síly nebo Lovu tak jen určuje, co smí postava používat.