Jaké problémy, máš pravdu že střílečka je pořád jenom o té stejné stragii, šípkama se to ovládá, sebírají se zbraně, střelivo, přitom se prochází různýma extreriérama, interiérama a zabíjí se nepřátele.
Ta a teď v čem se to liší od RPG? schválně
V RPG se to také ovládá šipkama, prochází se exteriéry a interiéry, zbírají se zbraně a někdě i munice. Jedinej rozdíl je právě v tom nastavit si správně skupinu a správně jí přidělovat body do skillů a a dovednostní. To je právě ten tahák co táhne hráče k těmto hrát, toto a určitě i dobré jméno předešlých dílů a nostalgie.
Nic víc a nic mín.
V RPG hře záleží
1. na tom jak postavu rozvíjíš, jak jí učíš a jakou si vybereš. Je rozdíl, jestli hraješ za mága, nebo za bojovníka, nebo za zloděje - pokaždé budeš tou hrou procházet úplně jinak. V akční střílečce vezmeš bouchačku a střílíš. Budeš jí procházet neustále stejně.
2. když už tu postavu rozvíjíš a učíš se tedy novým dovednostem, musíš je taky používat. Ono nestačí se je jen naučit, ale musíš taky vědět, na co jsou, jak je použít, kdy je použít a na co je použít. Pokud to nevíš, nemáš šanci. Pokud budeš hrát za zloděje, budeš mu rozvíjet zlodějské schopnosti, ale přitom se budeš chovat, jak kdybys byl válečník, co všechno umlátí, hra tě porazí. To nepůjde. V akční hře nic takového není. Hraješ to pořád stejně.
Jestli v tom nevidíš a nechápeš rozdíl, pak nejsi hráčem RPG her.
Novodobé RPG hry pak mají rozvoj na nic - v těch hrách nehraje žádnou roli. I když je hráč úplně pokazí, vájde to na stejno, protože hru stejně dohraje bez problémů. Hraje to jako akční střílečku, ale aby se neřeklo, tam je tam jakože RPG systém.
Proto ostatně v dnešní době RPG hry u neexistují, každý hraje všechno. Původní hráči akčních her buď nyní hrají "RPG hry", nebo hrají online střílečky. Záleží na preferecích. Ale ty "RPG" hry hrají stejně, jak kdysi akční střílečky stylu DOOM.
Já se teda řadím do hráčů RPG, ale proč by sakra to dnešní RPG mělo být tak strašně těžký a člověk by to nemohl hrát tak jak ho to baví. Jako chápu že různé postavy nemůžou mít všechno (celkem logické), ale pardon hrát to jenom na ohnivou a základní magii s kombinací magie světla a magických zaostřováním. Proč. Díky tady Elemu stránce může každej dokázat všechno. I ten nejmenší amatér. Tak mě tady nepiš že jsou hry pro vyvolený teda v tomhle případě RPG hráče.
ale ta hra není strašně těžká, je těžká akorát. Pokud i připadá strašně těžká, pak je to proto, že si jí špatně hraješ. Buď si pokazil rozvojový systém, nebo si nepochopil pravidla a dovednosti, které postavy mají a nebo si se ani neobtěžoval si je přečíst a zjistit, co dělá co a hrál si to jak akční střílečku, jenomže ona ti jasně hra dala v určité fázi najevo, že to takto hrát jednoduše nejde.
Nikdo taky neříká, že to musíš hrát na ohnivou magii, základní magii a kombinovat to s magií světla a magickým ostřením. Můžeš si to hrát, jak chceš, pokud pro ty jiné dovednosti najdeš využití a naučíš se je používat. Jak už jsem řekl, první hru jsem nehrál za trpaslíky, hodně jsem podcenil útočnou magii, drtivá většina hry byla o tom, že jsem bojoval na blízko a léčil se regenerací, útočnou magii (ohně, vzduchu) jsem nevyužíval vůbec. A proč? Protože jsem to neznal a neuměl, nevěděl jsem, co to dělá a jak. Podstatně líp bych na tom v tu chvíli byl s válečníky, než kouzelníky. Naštěstí jsem si to uvědomil v čas a celý rozvoj hrdinů nepokazil, tedy začal jsem se orientovat na správné dovednosti v době, kdy se to ještě dalo napravit. Kdybych to neudělal, pravděpodobně bych svojí první hru ani nedohrál.
Díky tady Elemu stránce může každej dokázat všechno. I ten nejmenší amatér. Tak mě tady nepiš že jsou hry pro vyvolený teda v tomhle případě RPG hráče
Já nepíšu, že jsou hry pro vyvolený. Píšu, že RPG hra není určena pro všechny. Pokud nehraješ RPG hru jako RPG hru, ale hrajš jí jako střílečku, pak tě ta hra jednoduše porazí. Ano, pokud si zajdeš na web, začneš studovat pravidla té hry, zjistíš co je k čemu a na co, popřípadě si najdeš návod, kde se dočteš, jak co dělat a kde, pak to dohraje každý. S tím souhlasím. Současně s tím se ale každý stane RPG hráčem, protože právě tím do toho pronikne a naučí se to. Když ale vezmeš teď hráče, který hraje akční střílečky a řekneš mu, ať si zahraje MM6 bez návodu a bez vysvětlení, jak se to hrát má, taky to nebude umět. A bude mu trvat dlouho, než to pochopí, než se to naučí, než si zvykne, než odhalí, o co ve hře jde. Buď ho to přestane bavit a nechá toho, nebo to přetrpí a stane se RPG hráčem. Ale proč by měly být všechny hry určené tak, aby tento hráč nemusel nic, nic se nemusel naučit a bavilo ho to hned po té, co to spustí, když to neumí? A když takové hry jsou (jakože takové jsou všechny novodobé RPG hry), pak to zase pro změnu nemá smysl hrát pro mě, jelikož mě to jednoduše nebaví. A proč tedy takové musí být všechny? Proč nemůže být alespoň jedna hra, která je určená jen pro RPG hráče, kteří to umí a pokud to chtějí hrát jiní, tak se musí přizpůsobit? Já už třeba nové hry ani nekupuji a nehraji, vůbec mě nezajímají.
To co předvedl Limbic s tím bejt king se jim celkem nepovedlo, měli už od začátku dát hráčům jasně najevo v ostré verzi co si můžou a nemůžou dovolit. Můžeš mě vysvěltit k čemu jim byla ta Early Acess? Kolik her už tak bylo volně ke stažení před vydáním a kolik her bylo špatně vylisovaných když teda pominu ten Gothic3.
Teď nějak asi nechápu, o čem mluvíš. Po té, co ti došla hra domů, jsi jí měl aktualizovat. Pokud si to udělal, věděl si přesně, jak je hra těžká a co po tobě bude chtít. Věděl si přesně, jak má nastavená pravidla, věděl si přesně, jaké jsou ve hře dovednosti, věděl si přesně, jaké jsou ve hře zbraně a jak fungují, věděl si přesně, jak funguje magie a jaké jsou kouzla. Pak už šlo jen o to všechny tyto vědomosti uplatnit ve hře. Jak si hrál, zjišťoval si věci další, zkoumal si další části hry, učil si se hru hrát.
EA byla k tomu, aby vydali alespoň něco, když to neměli hotový, a aby se jim alespoň částečně zaplatil vývoj, když jim došli peníze. A hráči na to reagovali a opravdu jim ty peníze poslali, protože i přes to, že EA měla chyby, se jim hra zřejmě líbila. (mě se tedy v EA nelíbila vůbec, ale už po EA jsem věděl, že tomu dám šanci). Díky tomu, že bylo více hráčů, kteří tomu chtěli dát šanci, získali dost peněz na to, aby hru dokončili, jelikož jinak by nejspíše nikdy ani nevznikla.
V poslední době mi přijde, že vychází jenom betaverze. Snad každá druhá hra nefunguje po vydání. Mnohdy nefungují ani měsíc po vydání.
Jinak, já si v klidu dokážu hrát RPG-čko měsíc a déle a ne ho dohrát za pár usmolených hodin jako někteří "borci"
Ano, já taky. A co? Tato hra není dělaná tak, aby si jí hrál měsíc. Tuto hru můžeš hrát tak maximálně týden. Nic ti ale nebrání zahrát si jí znovu, s jinými postavami, s jinými možnostmi a pravidly a s úplně jiným stylem, než tu první. Skyrim (mimochodem taky super po vydání) si dohrál horko těžko jednou, už v polovině hry si byl mág, bojovník, zloděj a všechny dovednosti si měl na max. Nebylo nic, co by si ještě mohl v hře objevit nebo odhalit, nebyl důvod jí hrát znovu. A to si byl v polovině hry. A jaký smysl má hrát takovou hru měsíc? Když už tam nemáš co zkoumat, nemáš se co učit, nemáš se jak měnit, nemáš jak volit nové postupy, nové strategie, nové dovednosti atd.
Mimochodem Ele už psal že těch natavení obtížností mohlo být více pro kingy a pro lamy.
Já to na lehkou obtížnost nehrál a nevím, jak to je na ní těžké. Hrál jsem jen těžkou obtížnost a hrál jsem to na ní 2x. Pokaždé s jinou skupinou a s jinými dovednostmi. Pokaždé jsem jí dohrál. Pokaždé to bylo jiné. Pokud tě ale hra porazí a nejsi tedy schopen se jí přizpůsobit, pak zřejmě ta hra není určena pro tebe. Stejně tak vím jistě, že hry jako mass effect 2, nebo arcania nejsou určeny pro mě. Taky jsem si je koupil, vyhodil za ně peníze a při hraní zjistil, že mě nebaví. A co jako? Co jsem mohl dělat? Pokud to hraješ na lehkou obtížnost a i přes to ti to nejde a nedáváš to, pak nejspíše děláš něco špatně. Ostatní hráči to dohráli i na těžkou obtížnost, takže dohrát se to jistě dá. A to, že tě hra nutí se něčemu naučit, je snad účelem her. Jinak ty hry přece nemusíš hrát. Je to základní podstat a her.
Chtěl bych tě vidět, jak bys třeba hrál dračí doupě, tedy papírovou stolní hru s pravidly. Ty ses taky musel nejprve naučit, následně se jim přizpůsobit a řídit se jimi a pak hledat způsoby, jak je využít pro sebe a jak se jimi řídit co nejlépe. A přesně o to jde v RPG hrách.