Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:12:10
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 98 99 [100] 101 102 ... 111

Autor Téma: Might & Magic X Legacy  (Přečteno 279279 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1485 kdy: Březen 07, 2014, 13:56:57 »

Citace: Milhaus
Já analogii s původními díly nečekal už po té, co jsem si zahrál EA verzi.

Ale to je právě ten kámen úrazu. Aby sis EA vyzkoušel, musel sis tu hru předobjednat. Všimni si těch různých popisků a řady recenzí, ta realita té hry je jiná. Sám jsem měl u recenze docela co dělat, abych se vůbec k závěru dostal a hře nijak výrazně neukřivdil. Jenomže s patchem 1.4 bych s radostí pár věcí připsal.

Já se vůbec řadě hráčů nedivím, že jsou rozčarovaní. Druhá věc jsou patche, vždyť tohle nemůže být ani myšleno vážně. Nedávno jsem někde poznamenal, že ono to u 1.4 není celých 10 GB, že jsou to jen 4 GB ... no, ale pak jsem se sám nad tím musel pozastavit. Ne každý má tu možnost užívat si rychlého připojení. O to více zamrzí, když se patchování nepovede a hráč muže svoje save nasypat akorát tak do koše.

Když už tu padly i starší díly Gothicu, tak já třeba s jedničkou ani dvojkou žádný problém neměl. Ta hra je logicky nádherně vystavěná a nenechá hráče na pochybách. Ve dvojce vyjdu z věže a skoro hned od vchodu vidím u pařezu nožík, kuchnu vlka, z jehož názvu přímo čiší, že je to jen béčkový odvar a jdu ... ;) Podobným způsobem je vystavěný Zaklínač 2, který měl mimochodem taky slušně rozhozený balancing, ale brzo to opravili. Obě hry mají jasný progress postavy, který se zvorat dá, výsledkem pak je, že se o to víc nadřu, ale rozhodně mě u toho na mysli nevytane myšlenka hru zabalit.

A teď mě vypadlo, co jsem to vlastně chtěl :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1486 kdy: Březen 07, 2014, 14:14:39 »

Citace: Elemir
Já se vůbec řadě hráčů nedivím, že jsou rozčarovaní. Druhá věc jsou patche, vždyť tohle nemůže být ani myšleno vážně. Nedávno jsem někde poznamenal, že ono to u 1.4 není celých 10 GB, že jsou to jen 4 GB ... no, ale pak jsem se sám nad tím musel pozastavit. Ne každý má tu možnost užívat si rychlého připojení. O to více zamrzí, když se patchování nepovede a hráč muže svoje save nasypat akorát tak do koše.

velikost patchů ale nemá nic společného se hrou jako takovou. Ano, i já musel místo hraní stahovat 10GB. Tedy má situace byla taková - hru na DVD jsem měl doma už týden, nebyl čas jí hrát a nedostal jsem se k ní. Konečně jsem čas měl, takže jsem si představoval, že jí rychle nainstaluji, stahnu 1GB patch a hurá na hru. Počítal jsem s instalací tak 2 hodiny. Místo toho se při pokusu o spuštění hra neustále aktualizovala. Stáhla 1GB (to jsem si říkal, že je vpořádku), pak po mě chtěla restart PC, což už nebylo v pořádku, ale dobře, po restratu opět stahovala 1 GB. To už bylo hodně zlý. Po stažení chtěla opět restart. Po restartu opět stahovala 1 GB. Pak jsem to už nevydržel, celou jí odinstaloval, nainstaloval z DVD, začal se stahovat patch 10GB. V tu chvíli jsem již věděl, že sí ji zase týden nezahraji, protože to než se stahlo, jsem to mohl zabalit. Ale už jsem se ani nerozčiloval, nějak mi to bylo jedno. Ale todle nemá vliv na to, jak hodnotím hru a její obtížnost.

Když už tu padly i starší díly Gothicu, tak já třeba s jedničkou ani dvojkou žádný problém neměl. Ta hra je logicky nádherně vystavěná a nenechá hráče na pochybách. Ve dvojce vyjdu z věže a skoro hned od vchodu vidím u pařezu nožík, kuchnu vlka, z jehož názvu přímo čiší, že je to jen béčkový odvar a jdu ... ;) Podobným způsobem je vystavěný Zaklínač 2, který měl mimochodem taky slušně rozhozený balancing, ale brzo to opravili. Obě hry mají jasný progress postavy, který se zvorat dá, výsledkem pak je, že se o to víc nadřu, ale rozhodně mě u toho na mysli nevytane myšlenka hru zabalit.

původní díly gothicu také byly relativně jednoduché, mě dělalo problém jen ovládání. Na druhou stranu nemůžu rozhodně tvrdit, že to bylo snadné, nebo že bych tam neumíral. A i zde se dalo hru pokazit, například učit se obratnost, ale bojovat na blízko. To by nejspíše nikdo neudělal, protože těch schopností a možností, co se učit a co rozvíjet bylo výrazně méně. Mohlo se to stát snad jen u mága na krátkou chvíli.

I tak ale bylo první hraní výzva. Pamatuji si do dnes, jak jsem poprvé potkal skřeta. A ne jen v bojích, ale i v tom, jak splnit úkoly, s kým promluvit, jak postupovat, co dělat a kde to dělat. To v MM nikdy nehrálo roli a nehraje to roli ani v MMX. Ty jsou postavené jen čistě na boji a úkoly jsou vždy ve stylu vlez do dungeonu, vše vymlať a vrať se. Gothic byl stavěn i na jiných věcech a pokud to člověk hrál bez návodu, měl poměrně co dělat, aby na to přišel.

Datadisk to pak zlepšil právě obtížností hry. Byl určen pro hráče, kteří Gothic2 již znali, věděli přesně, jak v něm postupovat a jak plnit úkoly a tedy todle již pro ně výzva nebyla. Proto celou tu hru ztížili. Nepřidávali tam moc nových úkolů, ale aby to měli motivaci hrát hráči i původní, co to znali, udělali to těžší. Tam se taky dalo docela solidně celou postavu pokazit, pokud si jí rozvíjel špatně. Záhy si zjistil, že neporazíš pátrače, nebo že neporazíš skřety/ještěřany ve 4 kapitole. Stejně tak draci člověku dali zabrat. Nakonec ale hráč zjistil, že ono to není zas o tolik těžší, pokud si tam vychytá pár věcí, trošku víc se soustředí na rozvoj hrdiny a využije nové věci, které byly do hry dány. Dokonce je to možná i lehčí, než čistý gothic2, pokud hráč správně využije svitky a věci, co získá. Ale to během první hry neví. Taky nejspíše proto se dá gothic2a dohrát na 6 level s tím, že hráč vynechá všechny obludy, všechny úkoly a plní jen to úplně nejnutnější. Dá se to dohrát, zkoušel jsem to, ale musí to umět.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1487 kdy: Březen 07, 2014, 15:08:15 »

velikost patchů ale nemá nic společného se hrou jako takovou.

Možná ne, jen to již tak načatého hráče dožere zcela.

Ne každý je takhle splachovací jako ty, technická stránka věci prostě do hodnocení hry patří. Tady nejde jenom o velikost, ale už se opravdu nebudu opakovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Hynnate

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1488 kdy: Březen 07, 2014, 17:00:12 »

Tak tedy nevím, ale všichni tu křičí na obtížnost .... podle mne by měla býti ještě těžší ..... dohral jsem to 3x pokaždé s jinou skupinou vždy na na těžkou obtížnost a bez problému ..... bugy jsou bohužel jak v každé hře dnes .... co se týče MaM serie ano už k ní moc nepatří, ale jako hra je to parádní sice kratší, ale peněz vložených rozhodně nelituji :)
IP zaznamenána

Hynnate

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1489 kdy: Březen 07, 2014, 17:09:56 »

A co se týče parta 4 válečníků ..... nebyla to výzva řekl byc že naopak jednoduší než s magií .... je pro ty c tady říkají že ohnivý mág je nej ..... nesouhlasím pro nej op postava byla  bude zatím blademaster .....
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1490 kdy: Březen 07, 2014, 18:26:37 »

Možná ne, jen to již tak načatého hráče dožere zcela.

Ne každý je takhle splachovací jako ty, technická stránka věci prostě do hodnocení hry patří. Tady nejde jenom o velikost, ale už se opravdu nebudu opakovat.

Ano, techincká stránka věci do hodnocení patří, stejně tak patří do hodnocení hry její obtížnost. Ale jak má vliv technická stránka hry na obtížnost?

Já kdybych tu hru hodnotil a recenozval, v první věci bych zkritizoval velikost světa a jeho komprimaci. Zvlášť, pokud bych hru hodnotil jako pokračování MM. Ona celá ta mapa je menší, než jedna mapa v MM6 a celá ta série stavěla právě na velkém světě. Kdybych to nebral jako pokračovatele MM, stejně by mi to vadilo, protože v této hře je ta komprimace opravdu nevuřitelně přehnaná. Ono nejde o velikost, ale z grclost. Prostě je to moc nahuštěný. Z toho ostatně si myslím pramení i problémy hráčů s tou obtížností. Tady v této hře není čas a prostor si zvyknout a přizpůsobit se. Člověk musí zareagovat hodně rychle, nejpozději na začátku akt2. Pokud zjistí, že rozvíjí družinu špatně později, už to nezachrání.

Druhá věc, které bych hře vytkl a která by jí velmi shodila je právě ona absence vedlejších dovedností. Ty jednak mají v sérii tradici a jednak dělaly hru složitější a obtížnější a zde tím, že je vynechaly, jí neskutečně zjednodušili. Ono v MM6, kde to bylo s nimi nejsnadnější a mohl se je naučit každý, to mělo určitý vliv. Například se hráč musel rozhodovat, jestli raději rozvine meč, nebo raději obchodování a musel zvažovat, když nerozvinu meč, mudu na další mapě slabší a neporazím kostlivce. Když rozvinu meč, nebudu mít peníze, nebudu si moc dovolit lepší zbraně a na další mapě neporazím kostlice. atd atd. V 7čce to posunuly tyto dovednosti ještě dál, i zde dokonce nyní byli hráči, kteří si mysleli, že se 7čka nedá hrát bez zloděje. Já si to tak dlouho myslel, než jsem došel na to, jak jej nahradit. Tím ta hra byla složitější, člověk musel vzít do party slabšího bojovníka, aby uměl vedlejší věci. To v této hře není a jde se jen zabývat čistě bojem. Proto lze hrát za 3trpaslíky a 1mága.

Třetí věc bych vytkl nevyváženost jednlivých herních postav - za lidského bojovníka by nejspíše hrál jen masochysta, trpaslík nemá konkurenci atd atd.

Další věci by byly ty, co jsem zde psal po EA a které stále i ve finální verzi platí. Jako zbytečnost dialogů (ono ani v předchozích dílech nebyly dialogy nic moc, ale tady je to extrém). Mrtvost měst, kde sice jsou postavy, ale jen jako kulisy. To i v 6tcese alespoň pohybovaly a mělo smysl je občas oslovit a najmout. Tady to ani nejde a pokud to jde, nemá to smysl. Na dnešní dobu by ve hře pak postavy měly nějak žít.

Pak by to byla ta technická stránka. Ale ta mi osobně tak moc nevadí. Nemyslím, že má vliv na samotné hraní. Jinak by mi vadila velmi. Ona se občas sekne, ale v situacích, kdy se nic neděje. Mě třeba na chvíli zmizel hrat s guvernérem, než se načetl (několikrát jsem do něj narazil) :). Na jiné technické problémy jsem nenarazil a těžko je hodnotit.

Co se týče patchu a toho, že opravuje věci tím, že je zakazuje, to je jiná věc. To bych spíš asi kontaktoval autory a zeptal se jich, jestli jim náhodou nespadlo něco na hlavu. Ale zase ani to nemá vliv na hru jako takovou. Léčitelku jsem nepoužíval ve hře vůbec, ať už ve verzi 1.3, kde byla zabugovaná, tak i ve verzi 1.4, kde nefungovala. Tedy nevím.

Já bych číselně hru nezávisle na patchy hodnotil tak na 60%. Tedy lehký nadprůměr (s tím, že většinu dnešních her bych hodnotil tak na 20-40%). Za patch a ty nové dungeony bych hře něco přidal, za snahu. Tak řekněme 65%. :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1491 kdy: Březen 07, 2014, 18:28:02 »

Citace: Hynnate
nesouhlasím pro nej op postava byla bude zatím blademaster .....

Nesouhlasím :). Podle mě je lepší nepřátele ničit na dálku a ve velkém počtu, než na blízko. Tanečník měl docela blbou vlastnost, že se dost často zabil sám. Ale je to taky dobrá postava, řekl bych druhá nejsilnější.
IP zaznamenána

Hynnate

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1492 kdy: Březen 07, 2014, 19:27:53 »

Nesouhlasím :). Podle mě je lepší nepřátele ničit na dálku a ve velkém počtu, než na blízko. Tanečník měl docela blbou vlastnost, že se dost často zabil sám. Ale je to taky dobrá postava, řekl bych druhá nejsilnější.

Osobně stačila regenerace a nikdy se mi sám nezabil :D sand jen jendou či dvakrat proti bosum ohnivému pánovi a ještě jedný kouzelnici :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1493 kdy: Březen 07, 2014, 20:09:41 »

Ano, techincká stránka věci do hodnocení patří, stejně tak patří do hodnocení hry její obtížnost. Ale jak má vliv technická stránka hry na obtížnost?

Aha, už jsem doma.  Chvilku mi trvalo odhalit, co je mi na té větě divné. Tak na to si musíš odpovědět sám, já to do souvislosti nedával ;)

U řady těch ostatních věcí tě prostě jednoduše odkážu na pětku, ze které bere desítka hlavní inspiraci. Kritizuješ na hře něco, co tam právě patří.

Zbytečnost dialogů? To snad ne. To si opravdu můžu rovnou zahrát nějakou tu doomovku. Byť už i ty udělaly v tomto krok kupředu.

Co se týče patchu a toho, že opravuje věci tím, že je zakazuje, to je jiná věc. To bych spíš asi kontaktoval autory a zeptal se jich, jestli jim náhodou nespadlo něco na hlavu. Ale zase ani to nemá vliv na hru jako takovou. Léčitelku jsem nepoužíval ve hře vůbec, ať už ve verzi 1.3, kde byla zabugovaná, tak i ve verzi 1.4, kde nefungovala. Tedy nevím.

Ono to mění pravidla, ale vliv na hru jako takovou to nemá? Už se začínám docela ztrácet.

Citace: Hynnate
Tak tedy nevím, ale všichni tu křičí na obtížnost .... podle mne by měla býti ještě těžší .....

Co na to říct, prostě většina z nás jsou béčka a holt tohle je web pro béčka.

Včera jsem původně u toho jednoho příspěvku myslel, že jsem se jen přehlédl, ale bohužel nepřehlédl. A ty další reakce mě opravdu docela překvapily. My se snad ještě začnem opravdu dělit i v rámci RPG na rádoby RPGčkaře, několik stupňů lam a s velkým odstupem bude teprve následovat skupina vyvolených? Vlastně odpověď raději ani nechci slyšet. Myslel jsem, že podstata a smysl tohoto webu jsou jasné. Proto mě tohle dokáže docela rozpálit do běla.
IP zaznamenána
This is the end ...

Návštěvník

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1494 kdy: Březen 07, 2014, 20:28:22 »

Včera jsem původně u toho jednoho příspěvku myslel, že jsem se jen přehlédl, ale bohužel nepřehlédl. A ty další reakce mě opravdu docela překvapily. My se snad ještě začnem opravdu dělit i v rámci RPG na rádoby RPGčkaře, několik stupňů lam a s velkým odstupem bude teprve následovat skupina vyvolených? Vlastně odpověď raději ani nechci slyšet. Myslel jsem, že podstata a smysl tohoto webu jsou jasné. Proto mě tohle dokáže docela rozpálit do běla.

Jako tohle je trošku přehnaný, pokud by si to tak chtěl dělit tak by to vypadalo takto

1) hráči co s hrou nepřijdou do styku
2) hráči co hru neumějí hrát, nechtějí se jí učit (dál to popisovat nebudu, nechci nikoho urazit)
3) hráči co hru neumějí hrát, ale jsou ochotni se učit
4) hráči co s hrou nemají problémy (tam spadám já)
5) mistři

a to spadá do každé hry ne pouze do této
IP zaznamenána

Hynnate

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1495 kdy: Březen 07, 2014, 20:29:11 »

ono bohužel novou generaci si takhle vychovává samotný herní průmysl .... lehké nejlépe s návodem, až do konce .... a zjednodušit co se dá ..... pak se jednou za čas objeví hard RPG a už se křičí, že je to špatně ...... nepř. jasně to ukázal Dark Souls ( jak já si ji užij :) ) Takže se nemůžeme divit že obtížnost na které jsme byli zvyklí v 90. letech je pro dnešní generace něco hard-cor přehnané ........ jediné co mohu říci je mi to líto ..... i když přicházejí lepší časy snad, když vidím kam někteří autoři opět jdou ..... opět poukazuji např. Dark Souls :)
IP zaznamenána

Hynnate

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1496 kdy: Březen 07, 2014, 20:31:38 »

Citace: Návštěvník
Jako tohle je trošku přehnaný, pokud by si to tak chtěl dělit tak by to vypadalo takto

2) hráči co hru neumějí hrát, nechtějí se jí učit (dál to popisovat nebudu, nechci nikoho urazit)
5) mistři

S tímhle souhlasím ...... ale právě problém je že 90% dnešní populace patří do skupiny č.2 ..... a nikdy mi to nevyvrátí .... vidím to kolem sebe jak se člověk do 10 minut nedostane do hry hned ji odhazuje s větou tahle hra za nic nestojí jen moc chaotická apodobně. naopak je pravdou ....
IP zaznamenána

Návštěvník

• Host
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1497 kdy: Březen 07, 2014, 20:37:31 »

ale to je problém té 90% dnešní populace, jako zní to zle ale je to tak, sice mě mrzí, že jsem včera elemira dopálil do běla, mimochodem děkuji od něj za poklonu,  hraješ hru odmítáš se jí naučit hrát tak jí nehraj a hraj si to co zvládneš. Ta hra byla mohla být i těžší a dala by se pohodlně dohrát.

jinak co se týče jsem zjistil, že ta hra dos dobře navazuje na heroes VI. O dost více než navazuje třeba šestý na sedmý díl. Uvedu příklady, žena co vám zadá úkol zabít tři bandity, osoba, které máš donést poslední přání, třeba je zmínka i o hrobce tisíc hrůz.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1498 kdy: Březen 07, 2014, 21:00:55 »

Aha, už jsem doma. Chvilku mi trvalo odhalit, co je mi na té větě divné. Tak na to si musíš odpovědět sám, já to do souvislosti nedával ;)

ale mluvili jsme celou dobu o obtížnosti a ty si reagoval technickou stránkou věci a tím, že chápeš, že jsou hráči, kteří si stěžují na obtížnost rozladění. Tedy měl jsem za to, že tím odůvodňuješ to, proč si lidé stěžují na obtížnost hry.

U řady těch ostatních věcí tě prostě jednoduše odkážu na pětku, ze které bere desítka hlavní inspiraci. Kritizuješ na hře něco, co tam právě patří.

jo, jenže hra nebere inspiraci ani z ní a v tom je jaksi ten problém. Navíc je to pořád pokračování série a posledním dílem je devítka. Už jsme se tady o tom bavili dřív, že není důvod navazovat na něco, co bylo horší a co bylo již překonáno novějšími díly. Mám pocit, že si se mnou tehdy souhlasil.

Zbytečnost dialogů? To snad ne. To si opravdu můžu rovnou zahrát nějakou tu doomovku. Byť už i ty udělaly v tomto krok kupředu.

No právě. A o tom já celou dobu mluvím. Ty dialogy ve hře jsou na úrovni doomovek, co udělaly pokrok. Já jako nečekám, že ta hra bude mít dialogy jako Planescape Torment, ale zase co je moc je moc. I u té 6ky ty dialogy měli alespoň trochu něco do sebe, hráč se z nich neco dozvěděl. Tady jsem se nachytával, že ani pořádně nečtu dialogy k úkolům a pak sem se musel probrat, abych vůbec věděl, co po mě ta postava chtěla.

Ono to mění pravidla, ale vliv na hru jako takovou to nemá? Už se začínám docela ztrácet.

A on patch měnil pravidla? Podle mě jen měnil některé drobné parametry stejných pravidel. Navíc mezi 1.3 a 1.4 ten rozdíl přece není tak velký. Hlavní věc, co způsobil, že "opravil" chyby, tím, že je zakázal. Což je dosti neortodoxní styl opravy. :). Ale v čem to změnilo pravidla? Možná tak v tom, že odrážení bolesti odráželo i magii, což si ale myslím, že tak mělo být už původně a jen to opravili. (což ovšem má docela zajímavý efekt).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Might & Magic X Legacy
« Odpověď #1499 kdy: Březen 07, 2014, 21:06:32 »

Citace: Návštěvník
ako tohle je trošku přehnaný, pokud by si to tak chtěl dělit tak by to vypadalo takto

5) mistři

ano, s tím též souhlasím, víceméně jsem se to tu snažil napsat již dřív. Jenže ono jsme si zvykli na tu menší obtížnost všichni,  ne jen ta mladá generace. Jen si nejsem tak jistý, jestli někdo může být "mistr". On je mistr každý, kdo se naučí konkrétní jednu hru hrát tak, že už to lépe nejde, jenže pak umí jen tu jednu hru. Hledá uměle způsoby, jak si hru udělat těžší, viz třeba pokusy hrát MM6-7 na jednu postavu. To je cílené hledání cesty, jak to mít těžší, aby to byla zase trochu výzva. Dá se to tak hrát, ale musí se to umět :). A dát tomu i ten čas (to se mi třeba u MM nikdy nechtělo a nebavilo by mě to).
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 98 99 [100] 101 102 ... 111