Díval jsem se dneska na Open Dev na návrh hlasování obsahu pro další patch a nějak nevím, jestlo to v Limbic myslí vážně (což doufám ne

) nebo musel hledal jasné outsidery k preferované variantě. Na pořadu je:
A) porovnávání předmětů (aktuální postava vs nabídka obchodníka)
B) možnost psaní poznámek do mapy (nejspíše "nenápadně" tlačená volba)
C) retro mod alias možnost kostičkované grafiky
D) anti spider option ... ?
K A) ... teda, hlásit se k oldskúl a pak podceňovat matematické schopnosti hráče ... když mám sekyru 5-10 a obchodník mi nabízí sekyru 3-6, která bude asi lepší? Ale kdepak, hra vám to řekne sama

Tuším smysl téhle funkcionality, ale já si třebas vybavení svojich reků obvykle rámcově pamatuju. Nevadí, B) ... proč ne. C) a jsme opět u toho, proč si raději nezahrát starší díly nebo třebas vůbec jinou oldskůlku, že ... D) jsem moc nepobral, asi holt nejsem arachnofobic

A teď vážně, tohle hlasování je jen pro následující patch, ve skutečnosti bude tohle vše automaticky součástí final release

Těšíte se?
Ale teď k něčemu serióznějšímu. Na obrázcích porovnávání předmětů mě zaujal řádek 30% Crit. Damage. To je docela novinka, která je spíše známá z AD&D a parta zelenáčů na ni jen tak nedosáhne. Ovšem teď je otázkou, zda-li těch 30% je hodnota šance nebo hodnota bonusu ke zranění v případě úspěšného kritického útoku. To druhé by ještě šlo, ale to první se mi moc nezdá (zhruba každý třetí útok bude kritický). Uvítal bych, kdyby nám to někdo znalý osvětlil, předpokládám, že je to převzaté z HoMM VI. Nejsem si třeba nějak moc jistý, jestli počítám správně, ale u AD&D je to případ, kdy v základu padne hodnota 20 -> k dispozici je 20-ti stěnná kostka -> šance (pravděpodobnost) 1:20 tedy 5% (?) Kdyžtak mě někdo opravte, ale pokud by 30% byla pravděpodobnost, tak je to ve skutečnosti "ohromné" číslo.
Edit: Ještě jedna taková drobnost. Na Open Dev také vyšel příspěvek k ohlasu ze strany herních webů (
RPGWatch,
RPGCodex nebo nám dobře známý
Celestial Heavens). Objevují se tam podobné připomínky jako zde, stejně tak jako pozitivní ohlasy. Nicméně u posledně zmiňované stránky vyvolalo docela slušné pozdvižení zjištění, že v USA taky nebude krabicová verze k dispozici

Jestli jsem to dobře postřehl, tak Kalah (jakožto šéf webu) to považuje za neakceptovatelné, viz
diskuse.
Občas přemýšlím, že bych si měl podobné postřehy začít pomalu zapisovat, jenomže ono je to opravdu vesměs pořád to samé. Jen na to postupně přicházejí různí lidé. Příkladem je třebas nemožnost libovolného zaměření protivníka, tohle už bylo vidět dříve na prezentačním videu ze hry. Přitom Limbic se ohání lepší taktizovatelností, ale v čem vlastně? Desítka opravdu trhá názorový proud na dva tábory. Docela by mě v tuhle chvíli zajímalo, jak vypadá skóre v hlasování na Celestial Heavens ohledně nákupu desítky (výsledky nejsou bohužel vidět veřejně). Dost často mě napadá, že PR oddělení a produkce si v tomhle u Limbicu taky moc nerozumí a často do světa pustí něco, co je ve skutečnosti potom trochu jinak. No, je to relativně mladý tým, tak snad se poučí.
Krom dvou výše uvedených novinek je možno si na Open Dev přečíst rozhovor s Nealem Hallfordem, který se podílel na vývoji Might and Magic 3.