V prvním bodě se opravdu neshodneme, Limbic totiž nezačíná od nuly, on staví na již existujících pravidlech a mechanismech, nakonec sami uvádějí, že vycházejí z M&M V. Pokud pak začnou navíc do světa hlásat, že pracují na AAA titulu, tak se logicky dostanou pod drobnohled (někoho možná tím vyjádřením dokonce naštvali). Tomu porovnávání se prostě nevyhnou. Děje se to běžně i hrám postavených na pravidlech Ad&D, byť třeba nemají příběhově nic moc společného - kritizuje se implementace zmíněných pravidel a věci kolem.
Pokud bychom si představili situaci, kdy by Limbic hru vydal bez souvislosti se sérií, tak věřím, že by tu hru nikdo nijak zvlášť nepitval, kritika by vycházela jen z hry jako takové, nikoliv z různých návazností na celou sérii (jak už jsem dříve poznamenal, možná se v tom opravdu hledá něco, co tam ani být nemá). Problém célého je v tom, že mezi aktivními hráči M&M jsou stále samozřejmě i pamětníci starších dílů (teď myslím zrovna část I-V). Mě třeba přijde vyjádření o podobnosti s M&M V úsměvné, protože hned mě napadne, proč ne už M&M III? Protože jeden z vývojářů hrál kdysi zrovna chvíli pětku (no, alespoň jeden) a tak to tam švihli. Myslím si, že zrovna takováto vyjádření na Open Dev potom působí jako píchnutí do vosího hnízda a hra jako taková na to potom doplácí. Pro nové hráče tohle všechno samozřejmě postrádá význam, ti k tomu přistupují bez předsudků. Proto je pohled i z druhé strany tolik užitečný.
K 30 EU ... o prázdninách se za ně dal sehnat třebas kompletní Skyrim

To jen jako ukázka příměru, ono se to nemusí zdát podstatné, ale cenové porovnávání tu je a vždy bude. Každý si pak může určit, jestli je pro něj 30 EU adekvátních nebo ne. První vlna kupců Early Access nevěděla do čeho jde, ale souhlasím, ti další už teď mají možnost se nejprve podívat. Kickstarter je v principu jiná služba a s mnohem většími riziky, to bez debat. Na druhou stranu, u Kickstarteru jde o volbu vývojářů, resp. studia a mnohdy tam nevystupují jen neznámé osobnosti, některé projekty jsou dokonce už teď celkem očekávané. Proto popularita Kickstarteru tolik roste. Early Access mi nepřijde jako špatná myšlenka, ale rozhodně by v placené verzi neměl nahrazovat betatest. Ovšem pokud se na to podíváš jako na předobjednávku, pak ano, neni třeba na tu hru sáhnout až do oficiálního release. Jo, tomu rozumim, kdybych to viděl někde na e-shopu jen jako čistou předobjednávku, tak bych asi neváhal a nijak to neřešil
Devítka neni zrovna dobře postavená pro krokování (vyjma dungeonů), je obecně víc dynamičtější a družina získává rychle navrch, takže přepínání režimu brzy začne postrádat význam. Používal jsem to jen v Beet Hovenu, abych "zpomalil" útoky lobberů, což byla pro partu zelenáčů hodně velká úleva. Oživení žánru by určitě nebylo od věci, ale krokování ve volném světě je v dnešní době podle mě už nerealizovatelné. Tipuju, že ani Grimmrock 2 v tomhle moc neuspěje. Limbic má teď samozřejmě velkou šanci s tím něco udělat a pokusit se M&M X v tomhle ohledu vybalancovat.