Jinak pokud jde o současnou rozehrávku, tak musím říci, že je to docela zvláštní pocit. Gothic jsem naposledy dohrával před haldou let a od té doby zůstalo už jen u pokusů. Nainstalovaný ho mívám pravidelně, ale holt až teď jsem se konečně dokopal k tomu, abych se zas dostal dál než jen do Starého tábora

. Asi za to mohl fakt, že jsem ho projel ve své době mnohokrát, na střídačku s dvojkou.
Vzal jsem to trošku hopem. Na počátku jsem se bez milosti pustil do "krtků a slepic", takže do Starého tábora jsem vstupoval zhruba na 3. levelu. Souboje mi po těch letech přijdou nějaké jednodušší, ale to je spíš tím, že už vím, co od toho čekat. V táboře jsem si najmul doprovod do Tábora v bažinách a využil jsem přítomné posily, abych si přihrál další cenné zkušenosti. Do toho jsem začal na střídačku plnit úkoly pro Starý tábor a Tábor v bažinách.
Hodně jsem se snažil držet venku a postupně jsem si prosekával cestu lesem a okolními kaňony. Za první body jsem si zvýšil sílu a naučil se lépe ovládat jednoručky. Velkým úspěchem pak bylo, když jsem se po pár hodinách ve hře dokázal sám a bez pomoci dostat do Nového tábora. Po cca 13 hodinách jsem pak byl víceméně soběstačný a na levelu 10 (mohl jsem si navíc zvolit jakoukoliv frakci, protože pro každý ze tří táborů jsem měl vše splněné).
V rámci Aktu I jsem si prošel prakticky celé údolí a vymlátil kdejakou potvoru včetně skřetů (vynechal jsem akorát lepší chňapavce pod Xardasovou věží a trolla). Dokonce jsem zašel do staré Xardasovo věže. Ve skřetím chrámu jsem se dostal k prima obouručáku (Meč pomsty), ale jelikož v Akt I není žádný dostupný učitel obouruček, tak jsem musel zůstat u jednoruček. No a mezi těmi exceluje Skřetí kladivo z jeskyně poblíž ruin citadely. Na Akt I za mě dobrý.
Poznámka: jako obvykle jsem se snažil pokud možno nekrást, takže jsem byl odkázaný jen na to, co najdu volně přístupné.
Do Aktu II jsem vstupoval už jako Stín a po rychlé akci v dolech Starého tábora jsem promoval na Strážce. K tomu jsem si vylepšil výcvik obouručních zbraní. Od této chvíle bylo vše už jen formalitou. Vzal jsem do rukou Meč pomsty, sílu zvedl na 100 a dorazil vše, co mi z předchozího aktu zbylo.
Akt II a V jsou doprovázeny drobným respawnem potvor. Nic velkého. Pár typů potvor se pak dokonce spawnuje v souvislosti s úkoly, jako např. troll v horách, stínové šelmy nebo ohnivé ještěrky (tedy v Aktech III a IV).
Akt III byl trošku zrádný, protože část podúkolů jsem vyřešil už v Aktu I, tedy minimálně jsem posbíral potřebné předměty (např. všechna volně dostupná ohniska). Došlo proto k drobnému zmatení v úkolových skriptech, ale naštěstí se nic nebloklo.
V Aktu IV jsem byl ze Starého tábora vykopnut, prý kvůli zradě a musel jsem se připojit k Novému táboru. Zprvu jsem se nechal naverbovat jako žoldák, ale jelikož si pamatuji, že jsem to jednou hrál za bojového mága, tak jsem zkusil zajít ještě jednou za Saturasem a ten mi umožnil složit slib Mágů vody. Navenek tedy vystupuji jako žoldák/mág.
Jelikož jsem se teprve blížil k levelu 25, tak jsem zprvu znejistěl. Hodně dovednostních bodů padlo na zvýšení síly a jednoručních a obouručních zbraní. Výcvik magie je přitom taky dost náročný, takže bodů není opravdu nazbyt. Navíc nemám moc velký pool many. Na druhou stranu mi stále zůstává určitá rezerva levelů do budoucna a hlavně jsem to tenkrát za bojového mága dohrál, takže není důvod se obávat

. Přinejhorším si hru jen mírně ztížím.
Po zradě ve Starém táboře se ke mě nekteří bývalí spolubojovníci otočili zády, ale pár jich zůstalo věrných. Např. trénér Scorpio, který se ubytoval v divočině u lovce Cavalorna. Vzal z hradu co šlo a nyní to nabízí k prodeji. Pro mě už to ale moc zajímavé není.
Klíčové je, že pár NPC ve Starém táboře, konkrétně všichni Rudobaroni, jsou nesmrtelní! Pročistil jsem tedy jen to, co šlo, zašel si posbírat věci po mrtvých mazích ohně a zase jsem vypadnul.
Nyní jsem skoro na 35 hodinách a stojím před posledním nemrtvým šamanem v chrámu. Pomalu se tak blížím do finále hry. Čeká mě návrat za Xardasem, drobná zrada Mágů vody a pak hůrá na Spáče ...
Mám tu taky jednu nejasnost. Přijde mi, že střelné zbraně jsou nyní jaksi OP a moc mi proti nim nepomáhá ani lepší zbroj. Přitom bych řekl, že před léty mi to takový problém nedělalo. Teď si musím dávat setsakramentský pozor, aby na mě nedotírali dva střelci naráz, jinak mohu rovnou loadovat.