Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:40:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12394 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« kdy: Září 29, 2025, 18:34:13 »

K mému úžasu jsem zjistil, že tu série Gothic ještě nemá svůj vlastní topic :). Mám tu akorát svůj herní deníček k trojce a ještě je tu zlehka načatý deníček k jedničce od BohemianBand. Trojka je v rámci deníčku probraná dokonale, ale příspěvky k jedničce a trojce jsou rozfrkané všude možně, což je trošku škoda.
Jelikož jsem předevčírem jedničku úspěšně rozehrál, tak toho asi rovnou využiji, protože mám v plánu pokračovat i do dvojky.

Původně jsem pro instalaci zvolil původní CD distribuci hry, která je už ve verzi 1.08k a obsahuje češtinu. Jenomže to sebou nese hned dva problémy:

1) pod Windows 7 se mi hra spouští ukrutně dlouho
2) pod Windows 10 se hra nespustí vůbec

Na řadu tedy přišla GOG verze, která vychází z původní CD distribuce a GOG k ní nabízí i češtinu (doinstaluje se skrze nastavení hry v Galaxy). Hra je opět ve verzi 1.08k a měla by být uzpůsobena pro hraní na novějších systémech. No, první spuštění proběhlo v pohodě, ale při druhém spuštění už se hra zasekla a to se opakovalo při každém dalším spuštění.

Na lokalizace.net jsem si všiml nové verze češtiny s dabingem a hned dole je stručný návod k instalaci hry na novějších systémech + odkaz na Gothicz.net do diskuze Jak spustit Gothic I na moderních systémech. Dabing jsem nakonec neinstaloval, ale využil jsem alespoň uvedených rad k instalaci hry. Pro GOG verzi stačí jen pár kroků:

1) Stáhnout a nainstalovat Primary patch a po něm hned Union 1.0m, přesně v tomhle pořadí. Primary patch v sobě obsahuje i několik dalších patchů, takže už to není nutné instalovat vše samostatně.

2) Volitelně nainstalovat DirectX 11 renderer - obsah zipu se rozbalí do podadresáře System v kořenovém adresáři s hrou. Odkaz na zip, viz https://github.com/Kirides/GD3D11/releases.

Původně jsem DirectX 11 renderer vynechal, protože o něm kolují zvěsti, že není úplně kompatibilní, ale když mi ho doporučila Yuyana, tak jsem ho prubnul ;).

Gothic jede v základu pod DirectX 7, což má své kouzlo, ale DirectX 11 provede tak výrazný zásah, že mi to zprvu doslova vyrazilo dech. Ta proměna je prostě obří, to nejde dost dobře popsat a je potřeba to vidět na vlastní oči. Pokud si třeba vzpomínáte na to, jak hra vykreslovala vzdálený okraj lesa, tak nyní je viditelnost ve hře výrazně delší a tu polygonovou stěnu nahradil plnohodnotný les. Přirovnal bych to ke skoku mezi jedničkou a dvojkou, přitom v lese je nyní krásně vidět detaily a hra zobrazuje i reálné stíny.

Akorát je potřeba vypnout autoupdate hry, jinak Galaxy má nutkání renderer přepisovat.

Stabilita hry není úplně 100%, ale pády jsou naštěstí zřídkavé. Horší je různé zasekávání v polygonech, které vyřeší jedině restart hry. Není to moc časté, ale jelikož jedu na omezený počet savů, tak je to docela nepříjemné.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #1 kdy: Září 29, 2025, 18:41:48 »

Já jsem ho začala používat u Archolosu kvůli kompatibilitě. Ta grafika je u mě jen takovej bonus, podstatný je, že tim ta hra jde spustit a nevyžaduje to žádný další patche. Navíc to je lék na jedničku, dvojku i Archolos v jednom balíčku.

Edit: jinak jsem teda ráda, že jsi dal na moje doporučení a že jsi spokojen :-).
« Poslední změna: Září 29, 2025, 18:47:32 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Září 29, 2025, 18:47:19 »

Aha, já myslel, že klíčový je právě ten Union.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Září 29, 2025, 18:49:48 »

Hele, na Archolos jsem union nenašla, naopak autoři ve vláknu na Steamu psali, že se používat nemá, a doporučovali tohle. Takže jsem to začala používat pro všechny verze. Union používám na dvojku, protože mám pár módů. Na jedničku ne, protože na moje oblíbený bugy nebude nikdo sahat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Září 29, 2025, 20:20:57 »

Teď jsem nainstaloval Gothic na svůj notebook s Windows 11 a integrovanou grafikou a přijde mi, že dnešní update nebyl až taková náhoda. Zdá se, že se hra spouští trochu jinak, ale to je možná tím, že jsem ji předtím zkoušel spouštět přímo přes původní binárku, což byla možná právě ta chyba.

Hra funguje i bez patchů, takže za mě fajn. Zkoušel jsem na to nahodit i DirectX 11 renderer, ale to ten můj notebook bohužel neutáhne ... drobně se to seká. Ne moc výrazně, ale plynulé to prostě není.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Září 30, 2025, 18:06:48 »

Záhada vyřešena.

GOG před cca 9 měsíci implementoval do svého release Union patch, takže jakákoliv nová instalačka Gothicu ho má již v sobě. Jelikož jsem však měl na PC ještě tu původní instalačku, tak mi ji GOG dodatečně updatnul. Akorát poněkud se zpožděním a do již upravené hry :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Září 30, 2025, 18:53:32 »

Jinak pokud jde o současnou rozehrávku, tak musím říci, že je to docela zvláštní pocit. Gothic jsem naposledy dohrával před haldou let a od té doby zůstalo už jen u pokusů. Nainstalovaný ho mívám pravidelně, ale holt až teď jsem se konečně dokopal k tomu, abych se zas dostal dál než jen do Starého tábora :). Asi za to mohl fakt, že jsem ho projel ve své době mnohokrát, na střídačku s dvojkou.

Vzal jsem to trošku hopem. Na počátku jsem se bez milosti pustil do "krtků a slepic", takže do Starého tábora jsem vstupoval zhruba na 3. levelu. Souboje mi po těch letech přijdou nějaké jednodušší, ale to je spíš tím, že už vím, co od toho čekat. V táboře jsem si najmul doprovod do Tábora v bažinách a využil jsem přítomné posily, abych si přihrál další cenné zkušenosti. Do toho jsem začal na střídačku plnit úkoly pro Starý tábor a Tábor v bažinách.

Hodně jsem se snažil držet venku a postupně jsem si prosekával cestu lesem a okolními kaňony. Za první body jsem si zvýšil sílu a naučil se lépe ovládat jednoručky. Velkým úspěchem pak bylo, když jsem se po pár hodinách ve hře dokázal sám a bez pomoci dostat do Nového tábora. Po cca 13 hodinách jsem pak byl víceméně soběstačný a na levelu 10 (mohl jsem si navíc zvolit jakoukoliv frakci, protože pro každý ze tří táborů jsem měl vše splněné).

V rámci Aktu I jsem si prošel prakticky celé údolí a vymlátil kdejakou potvoru včetně skřetů (vynechal jsem akorát lepší chňapavce pod Xardasovou věží a trolla). Dokonce jsem zašel do staré Xardasovo věže. Ve skřetím chrámu jsem se dostal k prima obouručáku (Meč pomsty), ale jelikož v Akt I není žádný dostupný učitel obouruček, tak jsem musel zůstat u jednoruček. No a mezi těmi exceluje Skřetí kladivo z jeskyně poblíž ruin citadely. Na Akt I za mě dobrý.

Poznámka: jako obvykle jsem se snažil pokud možno nekrást, takže jsem byl odkázaný jen na to, co najdu volně přístupné.

Do Aktu II jsem vstupoval už jako Stín a po rychlé akci v dolech Starého tábora jsem promoval na Strážce. K tomu jsem si vylepšil výcvik obouručních zbraní. Od této chvíle bylo vše už jen formalitou. Vzal jsem do rukou Meč pomsty, sílu zvedl na 100 a dorazil vše, co mi z předchozího aktu zbylo.

Akt II a V jsou doprovázeny drobným respawnem potvor. Nic velkého. Pár typů potvor se pak dokonce spawnuje v souvislosti s úkoly, jako např. troll v horách, stínové šelmy nebo ohnivé ještěrky (tedy v Aktech III a IV).

Akt III byl trošku zrádný, protože část podúkolů jsem vyřešil už v Aktu I, tedy minimálně jsem posbíral potřebné předměty (např. všechna volně dostupná ohniska). Došlo proto k drobnému zmatení v úkolových skriptech, ale naštěstí se nic nebloklo.

V Aktu IV jsem byl ze Starého tábora vykopnut, prý kvůli zradě a musel jsem se připojit k Novému táboru. Zprvu jsem se nechal naverbovat jako žoldák, ale jelikož si pamatuji, že jsem to jednou hrál za bojového mága, tak jsem zkusil zajít ještě jednou za Saturasem a ten mi umožnil složit slib Mágů vody. Navenek tedy vystupuji jako žoldák/mág.

Jelikož jsem se teprve blížil k levelu 25, tak jsem zprvu znejistěl. Hodně dovednostních bodů padlo na zvýšení síly a jednoručních a obouručních zbraní. Výcvik magie je přitom taky dost náročný, takže bodů není opravdu nazbyt. Navíc nemám moc velký pool many. Na druhou stranu mi stále zůstává určitá rezerva levelů do budoucna a hlavně jsem to tenkrát za bojového mága dohrál, takže není důvod se obávat :). Přinejhorším si hru jen mírně ztížím.

Po zradě ve Starém táboře se ke mě nekteří bývalí spolubojovníci otočili zády, ale pár jich zůstalo věrných. Např. trénér Scorpio, který se ubytoval v divočině u lovce Cavalorna. Vzal z hradu co šlo a nyní to nabízí k prodeji. Pro mě už to ale moc zajímavé není.

Klíčové je, že pár NPC ve Starém táboře, konkrétně všichni Rudobaroni, jsou nesmrtelní! Pročistil jsem tedy jen to, co šlo, zašel si posbírat věci po mrtvých mazích ohně a zase jsem vypadnul.

Nyní jsem skoro na 35 hodinách a stojím před posledním nemrtvým šamanem v chrámu. Pomalu se tak blížím do finále hry. Čeká mě návrat za Xardasem, drobná zrada Mágů vody a pak hůrá na Spáče ...

Mám tu taky jednu nejasnost. Přijde mi, že střelné zbraně jsou nyní jaksi OP a moc mi proti nim nepomáhá ani lepší zbroj. Přitom bych řekl, že před léty mi to takový problém nedělalo. Teď si musím dávat setsakramentský pozor, aby na mě nedotírali dva střelci naráz, jinak mohu rovnou loadovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Září 30, 2025, 21:12:59 »

Střelný zbraně takový byly vždycky.

Jsem ráda že jsi součástí tradice vybít všechno a posbírat ohniska v prvnim aktu :-D. Já osobně používám Scarův meč, i když je někdy komplikovaný ho ukrást.

Nesmrtelnost nepřátel ve starym kempu se v rámci příběho vyřeší v momentě, kdy tě Xardas pošle do svojí starý věže, kde oficiálně najdeš teleportační runu.

Jediný co zůstává nesmrtelný je Stone (kterej by teoreticky neměl bejt agresivní, ale občas je) a Ian, kterej by teoreticky neměl bejt už přístupnej, ale známe Gothic.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Září 30, 2025, 22:37:56 »

Jj, našel jsem tu runu a po teleportu už byli všichni smrtelní. Stonea jsem objevil ve vězení a mírumilovný byl ještě obchodník Skip (hradní kovárna), leč nakupovat u něj nešlo. Do dolů jsem se nezkoušel dívat, tam byla ve vchodu mříž a prolézat jsem jí nezkoušel.

Magie mi nakonec k ničemu nebyla - už nebylo co spražit :). Dotáhl jsem to na 5. kruh a jelikož jsem chtěl mít kruhy popořadě, tak jsem kvůli nedostatku dovednostních bodů odmítl 6. kruh od Xardase. Tím pádem jsem nezískal nekromantské roucho a nepodařilo se mi to ani potom. Když už jsem totiž v chrámu konečně poskočil o dva potřebné levely, tak už se zase nedalo s Xardasem mluvit - omdlel. Měl jsem si nechat rezervu u síly a necvičit jí až do 100. Ostatně ve finále je halda perma lektvarů, které jí dostatečně zvednou. A i bez nich bych se nakonec obešel.

Anebo jsem se měl vybodnout na obouruční zbraně, jenomže já mám pro ně nějakou slabost :).

Finále proběhlo tak nějak v poklidu. Dokonce bych řekl, že je v téhle verzi bugnuté. Vyběhl na mě jen Cor Kalom, toho jsem sejmul a pak jsem v poklidu propíchal všechna srdce. Po každém propíchnutém na mě sice vybafl velký démon, ale zfanatizovaní novici si mě vůbec nevšímali a jedno to bylo i Spáčovi. Ale co už, asi usoudili, že by mě stejnak neporazili :D.

36 hodin 41 minut, konečně mám alespoň představu i o čase. Napoprvé jsem ve hře určitě strávil o poznání víc hodin, ale pořád je to slušná porce. Obzvláště, když mám potřebu prolézat každý kout.

Pocit je to ovšem pořád skvělý a už se těším na opáčko dvojky. Akorát přemýšlím, jestli to dát v Gold edici nebo hezky postaru. Mě to s tím datadiskem moc nesedne. Ale zase je pravdou, že datadisk jsem dohrál jen jednou, takže bych mu šanci dát měl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Říjen 01, 2025, 00:08:22 »

Zprovoznění Gothic 2 Gold v češtině je trošku komplikovanější, tedy pokud chcete zprovoznit GOG verzi a zároveň jí chcete nechat propojenou s GOG Galaxy ;).

1) nejprve je potřeba stáhnout kumulativní češtinu na G2 + Noc Havrana, viz https://www.gothicz.net/gothic-2-noc-havrana/cestina/

Balíček obsahuje celkem dva soubory:

- noc_havrana_cz_install.exe (samotná čeština)
- noc_havrana_video.exe (česky otitulkovaná ingame videa)

2) spuštěním souboru noc_havrana_cz_install.exe se spustí instalátor, kde je potřeba zadat cestu ke spouštěcímu souboru hry a potvrdit verzi hry.

cesta: ...\GOG Galaxy\Games\Gothic 2 Gold\System (podstatný je ten podadresář System)
verze: 2.7

Vzalo mi to i verzi 2.6 NoCD, jak se doporučuje v případě Steamu, ale GOG verze je přímo 2.7.

3) nyní je čas nainstalovat počeštěná videa ... soubor noc_havrana_video.exe rozbalíme do adresáře Čeština v kořenovém adresáři hry (adresář Čeština se vytvoří automaticky po instalaci češtiny pomocí noc_havrana_cz_install.exe)

4) napoprvé je potřeba hru spustit pomocí souboru Noc Havrana.exe z podadresáře Čeština, čímž se objeví menu, kde zakliknete propojení češtiny se souborem Gothic2.exe. Tím se čeština prolinkuje a nyní můžete hru spouštět už rovnou přes GOG Galaxy.

IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Říjen 01, 2025, 03:59:23 »

Češtinu již udělali jinou a asi lepší: https://github.com/auronen/Gothic-2-localization/releases/tag/5.9.2025.1
Ta, kterou jsme kdysi dělali na gothicz je dost nekvalitní.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Říjen 01, 2025, 05:28:53 »

Díky, kouknu na to. Zatím jsem hru zprovoznil jen tak, jak na GOGu je + jsem doinstaloval češtinu. Já tu mám někde lokalizovaný originál, ale nechtělo se mi to hledat, tak jsem sáhl po GOG (docela se mi hodí, že Galaxy ukládá zálohu savů na cloud). Jenomže pak jsem si všiml, že ty češtiny asi nebudou identické. Původní čeština z Gold Edice samostatně neexistuje a její export zmizel spolu s ulozto.cz :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Říjen 01, 2025, 09:56:45 »

Čeština z odkazu od Milhause vypadá fajn, ale ve spojení s GOG Galaxy to má svoje úskalí ...

V základu jde totiž o mod, takže k jeho zprovoznění je potřeba doinstalovat Union (stejný postup jako u Gothic 1). Hra se pak spouští přes GothicStarter.exe (adresář System), kdy se v nabídce zvolí mod Gothic 2 Localized (cs).

A tady nastává hned první problém, protože právě tímto postupem se ze hry vyřadí GOG Galaxy. Naštěstí to jde opravit :) .

V první řadě je potřeba vypnout automatické aktualizace v nastavení GOG Galaxy ... vedle tlačítka Play klikneme na ikonku More a pak dále Manage Installation -> Configure... -> Auto-updates a zrušíme u něj zaškrtnutí.

Po instalaci Unionu a češtiny z https://github.com/auronen/Gothic-2-localization/releases/tag/5.9.2025.1 je potřeba hru spustit (přes GothicStarter.exe nikoliv přes Galaxy!), aby došlo k počáteční inicializaci a dovytvořilo se vše potřebné.

Dále je potřeba proklikat se do Manage Installation -> Configure... -> Features a zde zaškrtnout položku Launch Parameters. Tím se zpřístupní menu předdefinovaných binárek a parametrů. Úplně naspodu je položka Add another executable / arguments. Pomocí ní si přidáme odkaz na GothicStarter.exe a zvolíme, že jde o Default executable.

Abychom si to ještě více usnadnili, tak do políčka Arguments vepíšeme:

-game:GothicLocalized_cs.ini -start

Tím se hra rovnou spustí s českou lokalizací a nic už není nutné potvrzovat.

Druhý problém jsou savy přes cloud. Modifikace totiž pro savy vytvoří extra adresář saves_gothiclocalized_cs, který začne využívat místo původního adresáře saves. Tím pádem se vyřadí automatické zálohování savů, protože Galaxy v tomhle ohledu přenastavit nelze. No, ale i to má řešení, leč už není tak triviální ;) .

Na linuxu nebo FreeBSD by bylo řešení hned nasnadě, protože byste použili symlink (symbolický link), ale u Windows? Ha, i Windows to umí, v základu minimálně už od Windows 7. Prostě si vytvoříte zdánlivý adresář saves, který ovšem bude ve skutečnosti odkazovat na adresář saves_gothiclocalized_cs.

Není to klasický link (.lnk), tohle funguje poněkud jinak. Nejprve je potřeba smazat stávající adresář saves a poté si otevřete příkazový řádek (jako Správce). V něm se "proklikáte" až do kořenového adresáře Gothic 2 Gold a zde zadáte příkaz:

mklink /D "saves" "saves_gothiclocalized_cs"

V adresáři s hrou pak přibyde adresář saves, který má u sebe takovou malou šipečku, jako by šlo o sdílený adresář.

Třetí problém by mohl být přenos savů mezi různými verzemi češtin. Dochází přitom ke zmatku mezi znakovými sadami, takže některé znaky se pak nemusí zobrazovat správně - jde hlavně o deník, protože ten se tahá ze save pozice, kde už jsou ty znaky uložené natvrdo.

Poslední úprava počeštění se týká otitulkovaných videí. Lze použít ta z češtiny na https://www.gothicz.net/gothic-2-noc-havrana/cestina/ ... soubor noc_havrana_video.exe rozbalíte do adresáře _Work\Data\Video. Tím se přepíše čtveřice souborů, které doporučuji nejprve zálohovat:

Extro_AllesWirdGut.bik
Extro_Xardas.bik
Intro.bik
Intro_Addon.bik

A tím pádem je GOG Galaxy plně funkční i s modifikovanou (počeštěnou) hrou.

Poslední post úprava se týká už jen DirectX 11 rendereru, který se prostě jen nakopíruje do podadresáře System.
« Poslední změna: Říjen 01, 2025, 11:06:44 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Říjen 01, 2025, 15:46:43 »

Já tu novou češtinu nezkoušel, ale předpokládám, že funguje tak, že do adresáře Gothic2/Data/mod/ přidá soubor s koncovkou *.mod. Do adresáře Gothic2/system přidá ini soubor, který slouží jako spouštěcí pro gothicstarter.

Pokud chceš vynechat gothicstarter, mělo by být nejjednoduším řešením být přesunout soubor *.mod z adresáře Gothic2/Data/mod do adresáře Gothic2/Data. Tím se začne rovnou načítat při spuštění hry přes gothic2.exe a pokud má novější časovou značku - jakože asi bude mít, dostanou jeho soubory přednost před jinými.

Co se týče češtin samotných, kdysi dávno jsme dělali na gothicz-net amatérskou češtinu, jenže se dělala ještě z neoficiální angličtiny (která byla vytvořena přes translátor z němčiny), jelikož oficiální anglická verze ještě nebyla. Zrovna v době vydání češtiny, vyšla současně oficiální anglická verze a to i v ČR, jenže to znamenalo komplikaci, protože tato verze měla i jíné číslo (2.7) a hlavně změnila koncovku souboru, ze kterého načítá titulky z ou.bin na ou.dat (jinak se ty verze 2.6 a 2.7 nijak neliší). To tehdy znamenalo problém, protože na oficiální anglické verzi nefungovaly české titulky a tehdy jsem to vyřešil vcelku komplikovaným starterem, který ty verze rozlišil a podle ní ten soubor ou.bin/ou.dat pojmenoval. Ale ty soubory se jinak neliší, tedy lze při přechodu na jinou verzi jednoduše ten soubor prostě přejmenovat. Toto je už v dnešní době vcelku přežitek, protože je stejně lepší (a nutné) používat report verzi gothic2.exe, kterou vyžaduje většina modifikací a která tak či tak odstraňuje i ochrany a podobně. Nicméně kvalita tohoto překladu není moc vysoká, což je dáno jak zdrojem (té neoficiální anglické verze z translátoru), tak lidmi, co to překládali.

Po mnoha letech po té, se mi ozval oficiální vydavatel, jestli by mohl tu češtinu použít v gold edici. Já souhlasil, ale psal jsem mu, že je nekvalitní. On dospěl ke stejnému názoru a tak z velké míry datadisk překládali znovu. Potíž ale je, že blbě a udělali tam ve skriptech chyby, kvůli kterým nefungují NPC postavy správně. (některé se nepřesunou na místa, kam mají, protože skript, který by ten přesun měl spustit, je přeložený a tak hře nedává smysl). Nejsnadněji je to patrné u Erola (nové NPC datadisku), který byse po předání tabulek měl přesunout z pod-mostu u hospody do chaty u jezírka, kde hráči může prodat amulet síly +10 a hlavně učí sílu až do 200, což hlavně pro jiné frakce, než žoldák/drakobijec může být dost užitečné). Ale týká se to jiných postav. Hru sice lze dohrát, ale tyto chyby jsou vcelku nepříjemné. Ačkoliv je tato čeština z hlediska překladu kvalitnější, nedoporučuju jí používat.

Ta nejnovější, na kterou jsem dával odkaz, by měla asi kombinovat obojí, měla by být funkční a asi i kvalitní.

Co se týče použití systempacku/unionu, doporučuji jej použít vždy a za všech okolností a u všech verzí, včetně Kronik. On opravuje zejména technickou stránku, nikoliv bugy ve hře jako takové. Bugy jsou dány soubory skriptů (gothic.dat), která obsahuje korm jiného i část textů, které se překládají (krom titulek). A tyto soubory systempack/union nepřepisuje.

Co se týče dx11, dost si myslím, záleží na verzi a jeho nastavení. Obecně do g1 se zas tolik nehodí, v g2 to vypadá lépe. Doporučuji používat verzi od kiridese - https://github.com/kirides/GD3D11 která má i výhodu, že vytváří ini soubor s některými nejvýznamnějšími nastaveními, které lze pak snadnu upravit i mimo hru. Hlavně doporučuji nastavit AtmosphericScattering=0, neboť pokud je to zapnuto, úplně to zničí efekty nebe (jako mraky, měsíc a podobně)

Union pro modifikace není nutný (neměl by být ani pro tu češtinu, když jí chceš zapínat přes gothicstarter), ale umožňuje do hry dávat tak zvané pluginy, což jsou dll soubory vytvořené c++m které umožňují hru modifikovat ještě mnohem víc, než jak by to umožnila skripta. Například je plugin, který přidává do hry sprint a podobně. Tyto pluginy většinou nemění hru jako takovou, že by přidávali nové úkoly, nebo měnili nějak děj a podobně, ale mění prostě technickou stránku, nebo ještě přesněji - zvyšují určité pohodlí pro hráče (nebo naopak). Třeba je plugin, který mění útok na dálku tak, že hráč opravdu musí mířit myší a podobně.
Tady je takový jejich seznam s popisem, co dělají v češtině: https://www.myrtana.net/union-pluginy
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Říjen 01, 2025, 16:37:59 »

Já si třeba do kronik upravil i textury nebe, slunce a měsíce, aby byly trochu hezčí (mělo by to fungovat i v g2a), viz: https://webshare.cz/#/file/4h4LoYEtZd/nebe-rar - mělo by stačit soubor nebe.vdf nahrát do složky Data v adresáři hry a hlavně vypnout tu volbu v dx11 AtmosphericScattering, která to jinak natvrdo překreslí nějakou svojí vlastní texturou.

Z pluginů pro union jsem toho moc nezkoušel, jen některé pomůcky, které ukazují čas a podobně a to ani ne proto, že bych to potřeboval pro hraní, ale spíše z trochu jiných důvodů. Největší změnou tak byl plugin, který mění inventář a i ten jsem si pak v ini souboru hodně upravil dle svých představ.

viz screeny.

Jinak jestli budeš hrát g2a, tak doporučuji zkusit i ty kroniky, neboť si myslím, že je to asi nejlepší módifikace pro g2a, co kdy vyšla a nejspíše i výjde. I když to má své chyby, je to opravdu jak regulérní další díl gothicu, takový prequel gothicu1 :D .
« Poslední změna: Říjen 01, 2025, 16:43:37 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 8