Milhaus: s WASD mě ihned napadl Half Life, ale pak jsem kouknul a první byla hra Dark Castle z roku 1986. Ale až ten Half Life to podle mě zpopularizoval natolik, že se toho chytly další FPS a pak to přešlo i do RPG. Gothic mě s tím svým ovládáním vždycky přišel spíše jako unikát, ale někde jsem tuším četl, že to bylo původně konzolové ovládání, které museli Piraně narychlo převést na klávesnici. Já osobně jsem vždycky zvolil to druhé rozložení klávesnice, které mi kupodivu nějakým způsobem docela sedlo. Obkráčení nepřátel mi však moc nešlo. Asi si to budu muset zas jednou zahrát 
Tož to nevím, já myslím, že to dost vychází z her, jako MM6-8 a tomu podobných, spíše akčně pojatých RPG her. O tom, že by to mělo být určeno pro konzole jsem nic nečetl, ale dle toho, že PB s konzolemi pracovat neuměli ani v době, kdy dělali Risen1, bych řekl, že konzole jejich cíl nikdy nebyly.
Já si pamatuji, že když jsem hrál gothic2 poprvní (s gothicem jsem tak začínal), nebyl jsem schopný zabít ani tu ovci před xardasovou věží. Nakonec nějak chcípla, ale nevěděl jsem, jak jsem to udělal. Následně jsem potkal goblina kousek dál a ten mě zabil. Neměl jsem to uloženo, musel jsem dát novou hru, projít zase ty kecy Xardase a opět mě goblin zabil, přitom jsem nepřišel na to, jak na něj zaútočit. Neměl jsem ale problém s pohybem, nebo ovládáním jako takovým, jen jsem prostě mačkal stále klávesu akce, ale netušil, že musím ještě zmačknout šipku.
Ty pokusy mě tak vytočily, že jsem to odinstaloval s tím, že je to blbost a že s tím nebudu ztrácet čas

. Po asi třech měsících jsem se k tomu nějak vrátil, už nevím proč, asi jsem někde četl recenzi, kde to chválili a nedalo mi to, s tím, že na to prostě musím přijít a že nejsem přece tak blbej. Pak mi to tedy i došlo a zvládl jsem to

a v momentě, kdy jsem došel do Khorinisu, mě hra uchvátila.
První hra ale samozřejmě nebyla nic moc, hrál jsem to tedy za mága, problémy skončily v okamžiku, kdy jsem se naučil ohnivnou kouli jakožto runu a s ní pak zabil všechno v Hornickém údolí. (včetně skřetů). G2 byl za mága o dost snadnější. Jednoduché to měli i paladini od třetí kapitoly, kde získali runu svatý šíp, s kterým se též dalo zabít všechno a bylo to nejlepší-nejultimátnější kouzlo ve hře. (dalo se jistým trikem získat i za drakobijce nebo mága). Ale ta první hra snadná nebyla obecně

, na druhou stranu byla i nejlepší.
Pak jsem hrál gothic2 i gothic1 hodněkrát, měl jsem to už slušně vychytaný a při první rozehrávce G2a, kde jsem jel jak v G2 za mága, jsem zažil docela šok a měl tak trochu potíže to vůbec dohrát. Neboť kouzla byla najednou vcelku k ničemu. Jelikož jsem neuměl moc bojovat, používal jsem na všechno kouzla, neustále mi docházely lektvary many atd, první kouzlo, které jakětakš funguovalo byla ledová pěst od mágů vody, ve třetí kapitole styl vyvolám kostlivce a pak už si jen čtu knížky a počkám, až všechno rozseká na kašu nefungoval, pátrači mě doslova děsili, zlomilo se to až ve 4 kapitole

. Ale byla to zas dost dobrá hra

.
Nicméně nejlepší zážitek ze hry byl ještě v G2, při mých prvních rozehrávkách, kde jsem nevěděl, co má hra na mysli pod pojmem skřet a taky netušil, co je v lese za Akilovou farmou. Vedl tam úkol s bandity pro obchodníka ve městě, ale já nevěděl přesně, kde jsou. Šel jsem tedy po cestičce směrem ke kamennému kruhu a jen slyšel zvuk tasení zbraně a než jsem zjistil, co se děje, chodili po mé mrtvole dva kostlivci. Šel jsem jinudy a uviděl svého prvního elitního skřeta. Říkal jsem si, že použiji fintu s ustřílením ze skály nad ním, neboť takto jsem před tím nějaké obludy zabil a tak jsem tam vyšplhal a začal střílet. K mému překvapení skřet vylezl za mnou a já utíkal až do města a bál se zastavit, ten řev toho skřeta (kterým dává najevo, že na to peče a už se za hrdinou nebude honit), mi to do dnes připomíná

, protože tehdy mě inspiroval k tomu, abych ještě přidal a utíkal ještě rychleji

. A celkově toho tamního lesa jsem se pak několik dalších her bál tam chodit.